- Член од
- 17 февруари 2011
- Мислења
- 775
- Поени од реакции
- 33
Постави такво прашање и јас лично ќе ти одговорам, а можеби и некој друг верник ќе ти одговори. Само ти постави прашање.Тоа ти е исто како јас да ти поставам прашање на тема “прашања за Христијаните“ дали киви или авокадо има повеќе витамини, или дали БМВ или мерцедес прави подобри мотори, само затоа што темата се викала “прашања за Христијаните“.
Толку ли не сфаќаш, врска нема прашањево со атеизам.
--- надополнето ---
Прашањето не е за човекот, животнискиот и материјалниот свет. прашањето е дали материјата, атомите, молекулите, или еве попоросто да разбереш Сонцето е свесно или не. Има ли свест или нема?Ај да се не мучиш со глупи паралели од километар око Крагујевца:
Не само човекот е свесно битие. Свесни се и животни. На пример сите ПРИМАТИ, од кои сме и ние луѓето дел.
Свесност за себе имаат, покрај шимпанзото, бонобото, орангутанот и горилата, исто и слоновите, кучињата и лемурите. Сигурен сум дека тука спаѓаат и делфините, китовите и уште пун ку*ац други животински видови чиј мозок е над рептилскиот.
Ако си тргнал по оваа патека (со свесноста и самосвесноста) си се заебал гадно. Човекот не е уникатен по прашање на свесност и самосвест. Уникатен е, можеби, единствено по прашање на злобата. Иако и шимпанзава тинејџери се обидуваат да парираат и тука.
Сега јасно ли ти е?