Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Abe chare za rakot leukemia i tumor - umor , nemat chare poso nemat Gospo da imase gospo odma tk i nema boles sve sade zdravi ke sa ljudite ama poso nemat gospo e ztoa bolestine fatija to es ete gleas nema bog!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бреј, ај да објаснам. Неговиот пријател=Ајнштајн, тој не бил свештено лице. таткото на неговиот пријател=Херман, не бил свештено лице. Не држи вода дека ако не си бил тие времиња свештеник дека не си имал успех.
Што тогаш праеле илјадниците филозофи низ тие периоди, се дембелееле, локале по кафани, (полудувале како оној бог е мртов) и филозофирале. Како и сега, или ќе го биде или нема да го биде.

Знам многу луѓе кои се и писмени и имаат здрав разум, а веруваат многу поздраво и поцврсто во Бога од мене. И обратно. Али не знам зашто сеуште се држиш до оваа теорија кога гледаш дека на секој чекор ти паѓа во вода. Поделбата овде на уки и неуки всушност цело време ја прави еден атеист, а не еден православен :)

Повторно теза која ја среќавам често само на Докинс сајтови. Релативно е. Голем број изуми, закони, законитости и константи се најдени токму во тој "мрачен" период. Од Хитлера наваму имаше време со постоечката технологија да се изнајде многу нешто, но сите револуционерни би рекол откритија се до Хитлера. Од Коховиот бацил, пеницилинот, радиографијата, телефонијата, трите закони за...четирите константи за, планк, Њутн, ниче, Енгелс,...користењето на фреквенциите и брановите, пеницилинот, еј-бомб т.е. субатомските манипулации...да не ги редам...сето тоа е пред војната. Сега се најдени мобилните, усовршени се комјутерите-ок, едно нешто. Нешто друго, револуционерно за човештвото (не Небула на миљон светлосни години оттука, која не ми значи ништо кога треба да лечам роднина од рак)...чат пат ќе се најде :) Не дека нема, но тоа е само усвршување на постоечкото, а не ново и револуционерно. Најдоа лек, чаре...за ракот, туморот? Не, но имаат техника "со која ќе појдат на Марс"

Пишав на другата тема
Веќе имам сериозни потешкотии да разберам што аргументираш, Лурц. Кој кажа дека ќе си немал успех ако си бил свештеник?!?! Од каде сега оваа теза? Дали некаде јас пишав такво нешто? Во времето кога религијата била апсолутна вистина и нужна определба воопшто не можеме да дискутираме за алтернатива на истата. Зошто не зборуваш за ДЕНЕС?!?! Зошто зборуваш за времиња одамна поминати? Што ќе докаже минатото?

Статистичките податоци од истражувањата на религиозноста покажуваат недвосмислено дека постои јасна корелација помеѓу степенот на образование и религиозноста. Ова, Лурц, се факти „пред кои и Боговите молчат“ Мислам дека ќе се сложиш. Исто така, истражувањата покажуваат дека земјите со поголем број религиозни граѓани имаат понизок просек на интелигенција (секоја чест на исклучоците). ТЕ МОЛАМ ПРОВЕРИ ГО ОВА, за да не се нараќаме постојано на исти муабети. Имаш линкови, ако ти се изгубиле - ќе ти ги дадам пак. Ова не се МОИ тврдења - ова се податоци од валидни и статистички издржани истражувања - не се популистички анкети, ме разбираш?!?!

Зошто ти пречат фактите? Тоа што не ти се допаѓаат резултатите не ти дава за право да ги негираш. Уште помалку мене да ме обвинуваш за поделби. Јас единоставно цитирам фактографија. Понуди ти своја како контрааргумент, те молам!

Ако ре релативен придонесот на религијата, те молам објасни како тоа мислиш и што тоа „релативно“ ти значи. Кои се тие „голем број изуми, закони и константи“ кои се пронајдени токму во тој период? Дај да ги видиме, па да направиме споредба со секуларната наука во последниве 150-200 години.

Како тоа мислиш „сите откритија се до Хитлер“? ТЕ МОЛАМ ова да го аргументираш, а потоа ќе те замолам да останеш доследен во оваа нишка на полемиката каде ќе ги вагаме и мериме откритијата пред и по Хитлер. Забележувам кај тебе тенденција да зборуваш во неодредени термини како „многу“, „голем број“ и „некои“. Све е ова убаво, ама во вистинска дебата нема никаква тежина, нели?

Со нетрпение чекам да го прифатиш предизвикот за мерење ку*ови со современите откритија, затоа што ти гарантирам дека ќе ти се заврти умот кога внимателно ќе ги излистаме сите епохални откритија во последните 30-40 години за кои најверојатно и не си свесен (за повеќето од нив, верувам, ниту јас). Ќе зборуваме за нано-технологијата, за карбонските влакна, за полимерите, алтернативните и обновливите видови енергија, теориите од применетата психологија и све друго за кое треба сериозно здрава основа за да се појмат, а никакво предзнаење за да се користат нивните бенефити.

Инаку, да си знаеш, дека речиси сите откритија се темелат на некои претходни. Тркалото и огнот не ги измислиле христијанските попови, нели?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Веќе имам сериозни потешкотии да разберам што аргументираш, Лурц. Кој кажа дека ќе си немал успех ако си бил свештеник?!?! Од каде сега оваа теза? Дали некаде јас пишав такво нешто? Во времето кога религијата била апсолутна вистина и нужна определба воопшто не можеме да дискутираме за алтернатива на истата. Зошто не зборуваш за ДЕНЕС?!?! Зошто зборуваш за времиња одамна поминати? Што ќе докаже минатото?
Тезата е од твоите теории дека религиозните...дека атеистите, оние 10% го движат светот, дека религиите се назадни, дека религиозните се затупавени (да не барам сега по форумиве), дека Исус е газот на коза-добро што некој ја тргна сликата...и слично.
Статистичките податоци од истражувањата на религиозноста покажуваат недвосмислено дека постои јасна корелација помеѓу степенот на образование и религиозноста.
Дека имаш ваков став низ темите. Дали си сигурен? Тоа што сиромашното население не може да си приушти школовање и нема % образование не значи дека религијата тоа му го забранила. тезите ти се човече погрешни, статистиките се бројки, агрегирани со цел да се анализираат. Ако земеш број од икс % верници кои имаат само основно, треба да земеш и примањата на нивните семејства, вработеноста...статистика е јака наука ама треба да ја владееш. Тогаш можеш што сакаш да докажеш или побиеш, а мене тоа воопшто не ми е тешко...ако се присутни сите параметри. За да се одговори на оној аргумент за непсимените и религиите треба да земеш параметар сиромаштија, невработеност...достапност до школи, превоз и така натаму. Африка предничи, но предничи и со сиромаштијата. Данска од друга страна (без оглед на број на верници) невработеноста му е скоро во минус па ќе си играат к-т-шак со парите, цивилизираноста и школовањето.
Ако ре релативен придонесот на религијата, те молам објасни како тоа мислиш и што тоа „релативно“ ти значи. Кои се тие „голем број изуми, закони и константи“ кои се пронајдени токму во тој период? Дај да ги видиме, па да направиме споредба со секуларната наука во последниве 150-200 години.
изумите и физичките, математички и хемиски закони константи ги набројав, оние кои го движат денеска човештвото се во основа претходно откриени, пред втората св. војна. Ако си ги наброиш неколкуте основни физички закони, ако ги замислиш медицинските откритија, откритието на ел. енергија, брановите енергија (хм, како ли беше), петролот... ќе видиш дека е така.

Инаку, да си знаеш, дека речиси сите откритија се темелат на некои претходни. Тркалото и огнот не ги измислиле христијанските попови, нели?
Во суштина...ако споиш два круга-истите образуваат христијански и човечки симболи, пресекот помеѓу нив образува риба, ако ги погледнеш од друг агол, ликот добива лик на женски полов орган...плодност. Тркалото е сеприсутно во христијанството.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484

Статистичките податоци од истражувањата на религиозноста покажуваат недвосмислено дека постои јасна корелација помеѓу степенот на образование и религиозноста. Ова, Лурц, се факти „пред кои и Боговите молчат“ Мислам дека ќе се сложиш. Исто така, истражувањата покажуваат дека земјите со поголем број религиозни граѓани имаат понизок просек на интелигенција (секоја чест на исклучоците). ТЕ МОЛАМ ПРОВЕРИ ГО ОВА, за да не се нараќаме постојано на исти муабети. Имаш линкови, ако ти се изгубиле - ќе ти ги дадам пак. Ова не се МОИ тврдења - ова се податоци од валидни и статистички издржани истражувања - не се популистички анкети, ме разбираш?!?!

Зошто ти пречат фактите? Тоа што не ти се допаѓаат резултатите не ти дава за право да ги негираш. Уште помалку мене да ме обвинуваш за поделби. Јас единоставно цитирам фактографија. Понуди ти своја како контрааргумент, те молам!

Како тоа мислиш „сите откритија се до Хитлер“? ТЕ МОЛАМ ова да го аргументираш, а потоа ќе те замолам да останеш доследен во оваа нишка на полемиката каде ќе ги вагаме и мериме откритијата пред и по Хитлер. Забележувам кај тебе тенденција да зборуваш во неодредени термини како „многу“, „голем број“ и „некои“. Све е ова убаво, ама во вистинска дебата нема никаква тежина, нели?

Со нетрпение чекам да го прифатиш предизвикот за мерење ку*ови со современите откритија, затоа што ти гарантирам дека ќе ти се заврти умот кога внимателно ќе ги излистаме сите епохални откритија во последните 30-40 години за кои најверојатно и не си свесен (за повеќето од нив, верувам, ниту јас). Ќе зборуваме за нано-технологијата, за карбонските влакна, за полимерите, алтернативните и обновливите видови енергија, теориите од применетата психологија и све друго за кое треба сериозно здрава основа за да се појмат, а никакво предзнаење за да се користат нивните бенефити.

Еве еден интересен текст ... не е демант ниту потврда на твоето искажување, но сепак е интересен да се прочита. Мене многу ми се допадна делот каде се спомнуваат аксиомите.
Патем не ми е јасно што е целта на натамошната расправија кога првичните прашања во темава се одговорени неколку пати ... се борите на кој му е поголем? :)

Дополна: се сложувам дека последниве 40-50 години научниците се повеќе се изјаснуваат како атеисти, но не би можел да кажам дека во тие години се направени најголемите откритија ... многу да, но не би ги занемарувал оние кои се претходно направени и кои впрочем се искористени за наредните ...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
кога првичните прашања во темава се одговорени неколку пати ...

Што е „..неколку пати одговорено...„?

Ништо не е одговорено, освен ако папагалштината од типот „..не постои Бог...„ и „...она кое не постои, не се докажува...„ го сметаш за нечиј врвен интелектуален домет, разбираш...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Мм, соу то сеј, кајнд оф :)

Не нема поента, но...да, твоето е најразумно. Ај рест мај...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484

Ништо не е одговорено, освен ако папагалштината од типот „..не постои Бог...„ и „...она кое не постои, не се докажува...„ го сметаш за нечиј врвен интелектуален домет, разбираш...
Пријателе ... ако тебе не ти се допаѓа одговорот не значи дека не ти го дале. Значи одговорени се, факт!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307

Епа, ова тема е за да одговорат атеистите :) а се отепавме ние одговарајќи, пак, пак

Сакав да му докажам дека му се многу течни тие докази за глупоќа, дека е полн стереотипи, но...арно вели Платун, џабе неколку страни

Значи одговорени се, факт!
Јок бе Платун, само пофтара дека нема Бог, а се крсти у Луци, у Буда и везден верниците (и тоа пази богати, рисјаните) биле неписмени...Од каде такви тези, искуствени, овдешни не од некој на јутуб...одговори нема, за жал. Тука всашност одговори и не добивме, ни на постанок на вселена, дал е логичен и точен, ни на абиогенеза, ни на хемиски елементи...само еден ист муабет кој го примети и ти.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тезата е од твоите теории дека религиозните...
Статистички да. Така е фактичката ситуација на теренот. По 100-ти пат: Секоја чест на исклучоците.

Сликата со газот на кучето има многу симболика во неа, не знам дали ја разбираш?!?! Зошто е корктно да се велича појавувањето на ликот на Исус на тост, а не е умесно да се велича појавувањето на Исус на газот од едно куче? Зошто е миракулозен настан појавата на богородица на фотографија од пресечено дрво, но е наверда кога се појавува на фотографија од употребен куртон (да не лепам сеа слики)???

ЗОШТО, ЛУРЦ?!?! какви се овие стандарди за добро и лошо?!?! Од каде ова?
Околу статистиката, пак. Религијата промовира задоволство во незнаењето. Комоција во неразбирањето. Ова го тврдам ЈАС. Побиј ме ако можеш. Аргументирај против. Секако дека сиромаштијата води до пониско образование, секако дека во некои земји е тешко да завршиш школо. Сепак, погледни ја другата страна на кривата на дистрибуција. Како го објаснуваш фактот што во развиените земји драстично расте атеизмот?!? Или ќе пробаш да го оспориш тоа?

За откритијата, тјовот осврт и примери не ги сметам воопшто за сериозно зафаќање со проблемот и затоа воопшто нема да ти ги коментирам. Зборуваш за работи кои се откриени пред 100 и повеќе години. Знаеш ли воопшто кои се големите откритија во минативе 10 години?

Она со вагината, кругот и христијанството баш не го разбирам. Каква врска има кругот со христијанството и со огнот и со првите изумители кои не биле христијани... појма неам...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Статистички да. Така е фактичката ситуација на теренот. По 100-ти пат: Секоја чест на исклучоците.
Платун вели си ги мериме, јас велам дека е до инаетот.
Пак те замолувам, по стоти пат да ми посочиш примери, не од вселената и некои атеисти-припадници на култови и од јутуб. Посочи примери кој го движи светот...на кој начин и како.
Она со вагината, кругот и христијанството баш не го разбирам. Каква врска има кругот со христијанството и со огнот и со првите изумители кои не биле христијани... појма неам...
Божја работа, биле незнабошци, пагани и безбожници што не значи дека Бог и симболите не постоеле.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еве еден интересен текст ... не е демант ниту потврда на твоето искажување, но сепак е интересен да се прочита. Мене многу ми се допадна делот каде се спомнуваат аксиомите.
Патем не ми е јасно што е целта на натамошната расправија кога првичните прашања во темава се одговорени неколку пати ... се борите на кој му е поголем? :)

Дополна: се сложувам дека последниве 40-50 години научниците се повеќе се изјаснуваат како атеисти, но не би можел да кажам дека во тие години се направени најголемите откритија ... многу да, но не би ги занемарувал оние кои се претходно направени и кои впрочем се искористени за наредните ...
Текстот со внимание ќе го прочитам. Иако моите информљации за Ајнштајн не го ставаат меѓу деистите, би отишол најдалеку со агностицизам (и тоа секуларен), но сепак ќе му обрнам должно внимание.

Ниту јас не занемарувам ниту едно претходно откритие, уште помалку поради религиозните ставови на нивниот автор/креатор. Она што јас го спорам со Лурц е (1) трендот на атеизација на академската и научната фела кои, нели, се луѓето кои ги прават сите поместувања на човештвото напред. Мислам дека за ова нема што да се спори, нели, и (2) врската помеѓу религиозноста и благосостојбата на еден народ/држава. И едното и другото, јас го поткрепувам со валидни статистички податоци кои се резултат на сериозни и издржани научни истражувања (не се анкети по идеолошки засегнати сајтови или групи) и, се надевам, разбирливи и логични аргументи. Доколку останатите воајери на темава се согласуваат со мене, тогаш ја сум среќна коцка и моево време тука не е залудно изгубено.

--- надополнето ---

Епа, Мики, нема секој капацитет и подготвеност да раазбере све што ќе прочита...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Pa potupai sa religioznite abe ti reziligozen osechaj pred neizmernoto i religija ne meshaj, chuekot e vrzan zavisen od prirodata od sve od ona so go nadminuet... ali bra, toa veze nema ss religijeve chunki religieve sve sa sranje!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Не, стварно не можам појќе....се заморив, а и видот...а ништо не восприема и перцепира осим наученото однапред.
Башка луѓево што мораа да читаат толку постови, да им се извинам и ними што ги заморив. Отсега ќе сум со пократки постови и тро покроце во фреквентноста :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јок бе Платун, само пофтара дека нема Бог, а се крсти у Луци, у Буда и везден верниците (и тоа пази богати, рисјаните) биле неписмени...Од каде такви тези, искуствени, овдешни не од некој на јутуб...одговори нема, за жал. Тука всашност одговори и не добивме, ни на постанок на вселена, дал е логичен и точен, ни на абиогенеза, ни на хемиски елементи...само еден ист муабет кој го примети и ти.
Ееееј, чуму сеа ваков муабет, бе, Лурц...

Нит се крстам у Луци, ниту коленичам пред Буда. Мислам дека и ти самиот пред некој пост ми се извини дека си ме згрешеил. От кај сеа вакви л'жги?!? Нисам очекив'о, озбиљно...

За секое тврдење за интелигенцијата, писменоста, благосостојбата имаш податоци на кои се повикувам. Уште ли не си ги погледнал. Ти кажав дека должна почит оддавам на исклучоците... шо е сеа ваков муабет одеднаш?!?!

Одговори, Лурц, има, мислам дека на Платун, бар можеш да му веруваш, ако мене не. Јес да се 100-тина страни, ама ако те мрзи да читаш, тоа не значи дека јас лажам, нели? Кликни на моите мислења и провери што одговори сум дал. Не е тешко.

А за ова со Луци и Буда муабетов што ми го пушташ, стварно мислам дека не е во ред.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пријателе ... ако тебе не ти се допаѓа одговорот не значи дека не ти го дале. Значи одговорени се, факт!

Вала јок...Ама еве, јаде од почеток....

Значи, си бил еднаш еден сингуларитет, во кој (као...) била збиена целата материја од Вселенава. И по некој најневеројатен случај, така збиената маса, пукнала и почнала нејзината ифлација. И во таквата инфлаторна рана Вселена, која почнала постепено да се лади, со местимични концентрации од материјата, се формирале прото-галаксиите, а во нивни рамки, се формирани сите денес познати честички.

И така натаму...

И ја имаме денешната слика за Вселената, која содржи наводно, 100 милј. галаксии, групирани во галактички јата, а секоја од нив содржи просечно по 100 милј, ѕвезди. Некои од тие ѕвезди имаат планети кои се „вртат„ околу ѕвездите по строго одредени еклиптики.

Така во макро-светот.

Во мирко-светот, имаме атоми, каде електроните се „вртат„ по стрго одредени орбити и орбитали, околу атомските јадра.

И сега, мојата мака е следна: што, по ѓаволите, се случило, па во така механички уредената Вселена, настанал живот!???

--- надополнето ---

Епа, Мики, нема секој капацитет и подготвеност да раазбере све што ќе прочита...
Го делам ова мислење, имајќи ја на ум „отвореноста„ на твојот ум кон духовните категории...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom