Веќе имам сериозни потешкотии да разберам што аргументираш, Лурц. Кој кажа дека ќе си немал успех ако си бил свештеник?!?! Од каде сега оваа теза? Дали некаде јас пишав такво нешто? Во времето кога религијата била апсолутна вистина и нужна определба воопшто не можеме да дискутираме за алтернатива на истата. Зошто не зборуваш за ДЕНЕС?!?! Зошто зборуваш за времиња одамна поминати? Што ќе докаже минатото?Бреј, ај да објаснам. Неговиот пријател=Ајнштајн, тој не бил свештено лице. таткото на неговиот пријател=Херман, не бил свештено лице. Не држи вода дека ако не си бил тие времиња свештеник дека не си имал успех.
Што тогаш праеле илјадниците филозофи низ тие периоди, се дембелееле, локале по кафани, (полудувале како оној бог е мртов) и филозофирале. Како и сега, или ќе го биде или нема да го биде.
Знам многу луѓе кои се и писмени и имаат здрав разум, а веруваат многу поздраво и поцврсто во Бога од мене. И обратно. Али не знам зашто сеуште се држиш до оваа теорија кога гледаш дека на секој чекор ти паѓа во вода. Поделбата овде на уки и неуки всушност цело време ја прави еден атеист, а не еден православен
Повторно теза која ја среќавам често само на Докинс сајтови. Релативно е. Голем број изуми, закони, законитости и константи се најдени токму во тој "мрачен" период. Од Хитлера наваму имаше време со постоечката технологија да се изнајде многу нешто, но сите револуционерни би рекол откритија се до Хитлера. Од Коховиот бацил, пеницилинот, радиографијата, телефонијата, трите закони за...четирите константи за, планк, Њутн, ниче, Енгелс,...користењето на фреквенциите и брановите, пеницилинот, еј-бомб т.е. субатомските манипулации...да не ги редам...сето тоа е пред војната. Сега се најдени мобилните, усовршени се комјутерите-ок, едно нешто. Нешто друго, револуционерно за човештвото (не Небула на миљон светлосни години оттука, која не ми значи ништо кога треба да лечам роднина од рак)...чат пат ќе се најде Не дека нема, но тоа е само усвршување на постоечкото, а не ново и револуционерно. Најдоа лек, чаре...за ракот, туморот? Не, но имаат техника "со која ќе појдат на Марс"
Пишав на другата тема
Тезата е од твоите теории дека религиозните...дека атеистите, оние 10% го движат светот, дека религиите се назадни, дека религиозните се затупавени (да не барам сега по форумиве), дека Исус е газот на коза-добро што некој ја тргна сликата...и слично.Веќе имам сериозни потешкотии да разберам што аргументираш, Лурц. Кој кажа дека ќе си немал успех ако си бил свештеник?!?! Од каде сега оваа теза? Дали некаде јас пишав такво нешто? Во времето кога религијата била апсолутна вистина и нужна определба воопшто не можеме да дискутираме за алтернатива на истата. Зошто не зборуваш за ДЕНЕС?!?! Зошто зборуваш за времиња одамна поминати? Што ќе докаже минатото?
Дека имаш ваков став низ темите. Дали си сигурен? Тоа што сиромашното население не може да си приушти школовање и нема % образование не значи дека религијата тоа му го забранила. тезите ти се човече погрешни, статистиките се бројки, агрегирани со цел да се анализираат. Ако земеш број од икс % верници кои имаат само основно, треба да земеш и примањата на нивните семејства, вработеноста...статистика е јака наука ама треба да ја владееш. Тогаш можеш што сакаш да докажеш или побиеш, а мене тоа воопшто не ми е тешко...ако се присутни сите параметри. За да се одговори на оној аргумент за непсимените и религиите треба да земеш параметар сиромаштија, невработеност...достапност до школи, превоз и така натаму. Африка предничи, но предничи и со сиромаштијата. Данска од друга страна (без оглед на број на верници) невработеноста му е скоро во минус па ќе си играат к-т-шак со парите, цивилизираноста и школовањето.Статистичките податоци од истражувањата на религиозноста покажуваат недвосмислено дека постои јасна корелација помеѓу степенот на образование и религиозноста.
изумите и физичките, математички и хемиски закони константи ги набројав, оние кои го движат денеска човештвото се во основа претходно откриени, пред втората св. војна. Ако си ги наброиш неколкуте основни физички закони, ако ги замислиш медицинските откритија, откритието на ел. енергија, брановите енергија (хм, како ли беше), петролот... ќе видиш дека е така.Ако ре релативен придонесот на религијата, те молам објасни како тоа мислиш и што тоа „релативно“ ти значи. Кои се тие „голем број изуми, закони и константи“ кои се пронајдени токму во тој период? Дај да ги видиме, па да направиме споредба со секуларната наука во последниве 150-200 години.
Во суштина...ако споиш два круга-истите образуваат христијански и човечки симболи, пресекот помеѓу нив образува риба, ако ги погледнеш од друг агол, ликот добива лик на женски полов орган...плодност. Тркалото е сеприсутно во христијанството.Инаку, да си знаеш, дека речиси сите откритија се темелат на некои претходни. Тркалото и огнот не ги измислиле христијанските попови, нели?
Еве еден интересен текст ... не е демант ниту потврда на твоето искажување, но сепак е интересен да се прочита. Мене многу ми се допадна делот каде се спомнуваат аксиомите.Веќе имам сериозни потешкотии да разберам што аргументираш, Лурц. Кој кажа дека ќе си немал успех ако си бил свештеник?!?! Од каде сега оваа теза? Дали некаде јас пишав такво нешто? Во времето кога религијата била апсолутна вистина и нужна определба воопшто не можеме да дискутираме за алтернатива на истата. Зошто не зборуваш за ДЕНЕС?!?! Зошто зборуваш за времиња одамна поминати? Што ќе докаже минатото?
Статистичките податоци од истражувањата на религиозноста покажуваат недвосмислено дека постои јасна корелација помеѓу степенот на образование и религиозноста. Ова, Лурц, се факти „пред кои и Боговите молчат“ Мислам дека ќе се сложиш. Исто така, истражувањата покажуваат дека земјите со поголем број религиозни граѓани имаат понизок просек на интелигенција (секоја чест на исклучоците). ТЕ МОЛАМ ПРОВЕРИ ГО ОВА, за да не се нараќаме постојано на исти муабети. Имаш линкови, ако ти се изгубиле - ќе ти ги дадам пак. Ова не се МОИ тврдења - ова се податоци од валидни и статистички издржани истражувања - не се популистички анкети, ме разбираш?!?!
Зошто ти пречат фактите? Тоа што не ти се допаѓаат резултатите не ти дава за право да ги негираш. Уште помалку мене да ме обвинуваш за поделби. Јас единоставно цитирам фактографија. Понуди ти своја како контрааргумент, те молам!
Ако ре релативен придонесот на религијата, те молам објасни како тоа мислиш и што тоа „релативно“ ти значи. Кои се тие „голем број изуми, закони и константи“ кои се пронајдени токму во тој период? Дај да ги видиме, па да направиме споредба со секуларната наука во последниве 150-200 години.
Како тоа мислиш „сите откритија се до Хитлер“? ТЕ МОЛАМ ова да го аргументираш, а потоа ќе те замолам да останеш доследен во оваа нишка на полемиката каде ќе ги вагаме и мериме откритијата пред и по Хитлер. Забележувам кај тебе тенденција да зборуваш во неодредени термини како „многу“, „голем број“ и „некои“. Све е ова убаво, ама во вистинска дебата нема никаква тежина, нели?
Со нетрпение чекам да го прифатиш предизвикот за мерење ку*ови со современите откритија, затоа што ти гарантирам дека ќе ти се заврти умот кога внимателно ќе ги излистаме сите епохални откритија во последните 30-40 години за кои најверојатно и не си свесен (за повеќето од нив, верувам, ниту јас). Ќе зборуваме за нано-технологијата, за карбонските влакна, за полимерите, алтернативните и обновливите видови енергија, теориите од применетата психологија и све друго за кое треба сериозно здрава основа за да се појмат, а никакво предзнаење за да се користат нивните бенефити.
Инаку, да си знаеш, дека речиси сите откритија се темелат на некои претходни. Тркалото и огнот не ги измислиле христијанските попови, нели?
кога првичните прашања во темава се одговорени неколку пати ...
Пријателе ... ако тебе не ти се допаѓа одговорот не значи дека не ти го дале. Значи одговорени се, факт!Што е „..неколку пати одговорено...„?
Ништо не е одговорено, освен ако папагалштината од типот „..не постои Бог...„ и „...она кое не постои, не се докажува...„ го сметаш за нечиј врвен интелектуален домет, разбираш...
Епа, ова тема е за да одговорат атеистите а се отепавме ние одговарајќи, пак, пакШто е „..неколку пати одговорено...„?
Ништо не е одговорено, освен ако папагалштината од типот „..не постои Бог...„ и „...она кое не постои, не се докажува...„ го сметаш за нечиј врвен интелектуален домет, разбираш...
Јок бе Платун, само пофтара дека нема Бог, а се крсти у Луци, у Буда и везден верниците (и тоа пази богати, рисјаните) биле неписмени...Од каде такви тези, искуствени, овдешни не од некој на јутуб...одговори нема, за жал. Тука всашност одговори и не добивме, ни на постанок на вселена, дал е логичен и точен, ни на абиогенеза, ни на хемиски елементи...само еден ист муабет кој го примети и ти.Значи одговорени се, факт!
Статистички да. Така е фактичката ситуација на теренот. По 100-ти пат: Секоја чест на исклучоците.Тезата е од твоите теории дека религиозните...
Платун вели си ги мериме, јас велам дека е до инаетот.Статистички да. Така е фактичката ситуација на теренот. По 100-ти пат: Секоја чест на исклучоците.
Божја работа, биле незнабошци, пагани и безбожници што не значи дека Бог и симболите не постоеле.Она со вагината, кругот и христијанството баш не го разбирам. Каква врска има кругот со христијанството и со огнот и со првите изумители кои не биле христијани... појма неам...
Текстот со внимание ќе го прочитам. Иако моите информљации за Ајнштајн не го ставаат меѓу деистите, би отишол најдалеку со агностицизам (и тоа секуларен), но сепак ќе му обрнам должно внимание.Еве еден интересен текст ... не е демант ниту потврда на твоето искажување, но сепак е интересен да се прочита. Мене многу ми се допадна делот каде се спомнуваат аксиомите.
Патем не ми е јасно што е целта на натамошната расправија кога првичните прашања во темава се одговорени неколку пати ... се борите на кој му е поголем?
Дополна: се сложувам дека последниве 40-50 години научниците се повеќе се изјаснуваат како атеисти, но не би можел да кажам дека во тие години се направени најголемите откритија ... многу да, но не би ги занемарувал оние кои се претходно направени и кои впрочем се искористени за наредните ...
Епа, Мики, нема секој капацитет и подготвеност да раазбере све што ќе прочита...Што е „..неколку пати одговорено...„?
Ееееј, чуму сеа ваков муабет, бе, Лурц...Јок бе Платун, само пофтара дека нема Бог, а се крсти у Луци, у Буда и везден верниците (и тоа пази богати, рисјаните) биле неписмени...Од каде такви тези, искуствени, овдешни не од некој на јутуб...одговори нема, за жал. Тука всашност одговори и не добивме, ни на постанок на вселена, дал е логичен и точен, ни на абиогенеза, ни на хемиски елементи...само еден ист муабет кој го примети и ти.
Пријателе ... ако тебе не ти се допаѓа одговорот не значи дека не ти го дале. Значи одговорени се, факт!
Го делам ова мислење, имајќи ја на ум „отвореноста„ на твојот ум кон духовните категории...Епа, Мики, нема секој капацитет и подготвеност да раазбере све што ќе прочита...