Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не, на темава доаѓам(е) за да Ве изнервирам(е) Вас, кои не верувате....(Ха-ха-ха!)

Може да се замоли Exlexmk да ги префрли овие 3-4 мислења во "христијанската тема" или ако има за протестантите посебна тема, сеедно. Ќе пробам да го замолам овде

Ахам, ок. Не сум знаел дека стринг теоријата дава такво објаснување.
Додека (според биг бенг теоријата) нашата вселена се шири, но мора да се шири во нешто. Тоа нешто не може да се нарече простор, затоа што просторот настанува со Биг Бенгот. Всушност просторот се шири во тоа нешто... и тоа побрзо од брзината на светлината.

Нема потреба од сарказам, ако дискусијава ја сметаш за надмудрување тогаш стварно ми е жал.
Точно дека ширењето на универзумот не е нешто кое може логично да се свати, но за тоа постојат докази...тој процес може објективно да се набљудува и мери, постојат методи со кој може да се докаже, за разлика од теориите за мултиверзуми, кој се само претпоставки.

Прашање до атеистите.
Како односот 1.618 (златен пресек) е сместен во секој жив организам врз основа на природна селекција ?

Еве, и јас се надоврзувам, со неколку прашања, на кои очекувам саглам одговори:

1. Како атеистите разликуваат добро од зло?
2. Како атеистите разликуваат праведно од неправедно?
3. како атеистите ја толкуваат вродената човекова религиозност?
4. Како атеистите ја толкуваат човековата љубопитност за барање на „...нешто повеќе...„, како што е смислата и целта од нашето/човековото постоење на Земјава?
5. Како атеистите ја толкуваат идејата за Бога, која на човекот му е „фабрички„ вградена?
6. Како атеистите за разбираат способноста на човековиот дух за тежнее кон бесмртност и кон безмерни категории?

Доста е за почеток...

1.A mora li da veruvam vo boga pa da razlikuvam dobro od zlo?
2. (chitaj pravedno od nepravedno, mesto dobro od zlo) :)
3. Sranje, nikoj nemoze da mi kaze deka moram da veruvam vo neshto :)
4. Nasheto posetoenje na Zemjata, e da se rodime (pobeduvame vo prvata bitka megju miliardi nie ispagjame prvi), se razvivame, postignuvame neshto vo zivotot i na kraj umirame :)
5. Kako shega, ideja koga go nazaduva svetot iljadnici godini nanazat.
6. Glupavo prashanje, nie ako sme ateisti i neveruvame vo vashiot 'golem' bog ne znachi deka nemame chustva. :)

P.S Osnovam nova religija, jas sum bogot koj saka da mi se pridruzi? :)

Прашање до атеистите.
Како односот 1.618 (златен пресек) е сместен во секој жив организам врз основа на природна селекција ?

Мало дополнување: златниот пресек е забележан и во неживата материја, кај кристалите, на пример.

Но, не е само златниот пресек во прашање, тука е и симетријата...

Прашање до атеистите.

Не гледам (1) од кого би бил „сместен“ и (2) зошто ова би требало да го збуни атеистичкиот ум?!?!

Нема потреба од сарказам, ако дискусијава ја сметаш за надмудрување тогаш стварно ми е жал.
Точно дека ширењето на универзумот не е нешто кое може логично да се свати, но за тоа постојат докази...тој процес може објективно да се набљудува и мери, постојат методи со кој може да се докаже, за разлика од теориите за мултиверзуми, кој се само претпоставки.

Не бе, каков сарказам какво надмудрување, навистина не знаев. :)

Атеизмот е последица на антагонизмот на нашата потсвест кон Бог.
Хмммм мислев дека е кон религиите...за малку сум утнал.
Како и да е ослободете се од антагонизмот.

Може да е за вашата потсвест, за мојата - тешко. Не можам да чувствувам антагонизам кон нешто што не постои. Исто како да чувствувам антагонизам кон Бетмен. Јас не чувствувам антагонизам кон Бог, јас чувствувам антагонизам кон институционализираните религии и нивните слуги кои шират лаги и невистини за светот и ги вребаат слабите, неуките и разочараните луѓе.

Така што, не си утнал ти, него другар ти утнал. Во цитатот, тој тезата ја гради врз погрешна и тотално субјективна претпоставка. Врз такви претпоставки не можеш да поставиш здрава теза и што и да исфилозофираш понатаму не може да биде plausible.

Ти, од друга страна, баш беше правилно разбрал, но, ете, поради субмисивноста кон авторитети, се премисли, па пак згреши... шо ќе праиш...

Затоа, боље би било самиот да се ослободиш од антагонизмот... ...уште да разбереш што опонираш и све ќе биде тип-топ!

-Зошто сите атеисти се верници за само 1 или 2 дена во годината?
(мислам на Бадник кога е лапачката и на Коледе коа се пали оганот и се пеат мрсни песни)

(мислам на Бадник кога е лапачката и на Коледе коа се пали оганот и се пеат мрсни песни)

смени го болдираното со „верници“ и прашањето ќе биде на место :)

Атеист може да стане и светец...

РПЦ может канонизировать Сталина: в церквјах појавились иконы «вождја народа»

http://www.telegraph.co.uk/news/wor...45683/Could-Josef-Stalin-be-made-a-saint.html

00024xq3

:pipi:

Чек,христијаните само тогаш јадат ко луѓе?
Ама ја друго реков...

Чек,христијаните само тогаш јадат ко луѓе?
Ама ја друго реков...

не гледам како ова дава одговор на прашањето, ако нешто те интересира за христијанството бујрум на таа тема прашај си, а не сеа топката да си ја префрламе.

Коледе е паганска традиција, нема врска со христијанство

Јас сум лично атеист, и немам ништо против традиционализмот (имиња, слави, свадби и крштевки по 500 души, празници) но не се молам во црква до Бог за да му даде 5% раст на БДП-то во Македонија и да се намали невработеноста на неверојатни 31%.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom