Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Абе, друже, зошто не си прашаш директно, да не се бркаме вака.

Ајде сеа пак да претпоставам. Сега ќе збориме за науката како догма?
Прашањето е директно, може да е науката, може да е моралот може да е економијата,историјата... или било што надвор од религиските догми...бирај по желба...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Токму така, ако е прав атеист преиспитувањето оди и натаму, кон сите теории, колку и да изгледаат издржани и веројатни.
Има една теорија која вика дека не постои реинкарнација.
Дали има сомнеж кон ова тврдење од твоја страна ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Прашањето е директно, може да е науката, може да е моралот може да е економијата,историјата... или било што надвор од религиските догми...бирај по желба...
ОК, фер.

Да, јас ги преиспитувам повеќето информации и ставови во кои доаѓам во контакт. За некои ми треба повеќе време (оние кои ми сосем нови), за други помалку (пр: Дали можеби се појавил Бог).

Принципот на барање алтернативни перспективи и мислења пред да оформав свој став, горе-доле, го опишува мојот начин на функционирање во овој свет.

Повели понатаму.

--- надополнето ---

Тоа не е теорија. Не секое тврдење е теорија. Прочитај што е теорија.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ОК, фер.

Да, јас ги преиспитувам повеќето информации и ставови во кои доаѓам во контакт. За некои ми треба повеќе време (оние кои ми сосем нови), за други помалку (пр: Дали можеби се појавил Бог).

Принципот на барање алтернативни перспективи и мислења пред да оформав свој став, горе-доле, го опишува мојот начин на функционирање во овој свет.

Повели понатаму.

--- надополнето ---

Тоа не е теорија. Не секое тврдење е теорија. Прочитај што е теорија.
Ај не ситничари сега. Ама штом се јави може и ти да одговориш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ај не ситничари сега. Ама штом се јави може и ти да одговориш.
Јас веќе ти одговорив. Не се сеќаваш?

Колективно несвесно, ово-оно, увид во заедничката залиха на знаци... текнуе?

Како и да е, мојот став е дека не постои реинкарнација. Кога би постоела, кај и да е, мора да има милиони дупликат души на светов. Пред 100.000-тина илјади години имало вкупно 5-6000 луѓе на планетава. Денес им 6 милијарди. Тоа се илјада пати повеќе души.

Од кај кур тоа душите?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има една теорија која вели дека има чајник полн со чај кој орбитира на 100.000 км од земјата.
Дали ти имаш сомнеж во оваа теорија?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јас веќе ти одговорив. Не се сеќаваш?

Колективно несвесно, ово-оно, увид во заедничката залиха на знаци... текнуе?

Како и да е, мојот став е дека не постои реинкарнација. Кога би постоела, кај и да е, мора да има милиони дупликат души на светов. Пред 100.000-тина илјади години имало вкупно 5-6000 луѓе на планетава. Денес им 6 милијарди. Тоа се илјада пати повеќе души.

Од кај кур тоа душите?
Може еволуираат од животни во луѓе :)
А и овие слушам ги имало бајаѓи у задње време. http://quantumfuture.net/sr/organskiportali.htm
Како и да е нели има само еден начин за да дознаеш ?

--- надополнето ---

Има една теорија која вели дека има чајник полн со чај кој орбитира на 100.000 км од земјата.
Дали ти имаш сомнеж во оваа теорија?
Да и тоа голем.
Ако сакам да сум сигурен ќе преиспитам се живо пред да речам дали е или не е така.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Дали некој од атеистите ќе ми одговори на следново прашање:
Како што тврдите вие атеистите дека поради вас се развила науката, дали можи да ми каже некој како го објаснувате мироточењето на Иконите од Пресвета Богородица (течи миро точно од очите на Пресвета Богородица) и други примери како на пример течењето мир од телото на Вистинските Православни Владици.
Досега никој од научниците не го докажал тоа, но дали ќе дадете одговор од каде доаѓа тоа миро?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да и тоа голем.
Ако сакам да сум сигурен ќе преиспитам се живо пред да речам дали е или не е така.
А како ке испиташ? Ќе седеш во вселенски брод и ќе кружиш околу земјата?

И уште две потпрашања... малечки.
1. На неколку пати спомна „нема еволуција“. Како ти тоа го испита? се врати во времето некаде стотина века?
2. Тврдиш има реинкарнација? Чија реинкарнација си ти? Како виде дека има?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Може еволуираат од животни во луѓе :)
А и овие слушам ги имало бајаѓи у задње време. http://quantumfuture.net/sr/organskiportali.htm
Како и да е нели има само еден начин за да дознаеш?
Не може. Така ќе ти се срушат пола од муабетите што ги правиш тука.
Ко што прочитав првите две страни, ова е филозофски некој тип. Референци 0. Уште кога некој ќе го почне муабетот со „Постојат два вида на луѓе...“ и све ми е јасно. + нит е потпишан, нит аргументира нешто - само реди... Како да провериш било што од ова?!?!

На овој начин дечко, со вакви сајтови, глаата се прави каша-попара. Не дека ти викам да не ги читаш, ама кога веќе читаш, види од кого е напишано, што е тоа што го тврди и што викаат неговите колеги (peers) за неговите тврдења. На оваа страница јас не успеав да најдам ништо од ова. А препуно е со муабети „на рубу „знаности““.

--- надополнето ---

Дали некој од атеистите ќе ми одговори на следново прашање:
Како што тврдите вие атеистите дека поради вас се развила науката, дали можи да ми каже некој како го објаснувате мироточењето на Иконите од Пресвета Богородица (течи миро точно од очите на Пресвета Богородица) и други примери како на пример течењето мир од телото на Вистинските Православни Владици.
Досега никој од научниците не го докажал тоа, но дали ќе дадете одговор од каде доаѓа тоа миро?
Не можеш да докажеш нешто што не постои.

Илјадници плачливи икони, статуи, фрески и слични „свети“ предмети се испитани во лабораторија или на лице место и токму кога се прави експериментот споменативе миракулозно престануваат да бидат магични.

После попот вика: Жими све плачеше!!

Слушај, друже: Еднаш, доволно е САМО ЕДНАШ ваков феномен да се забележи од објективни набљудувачи (емотивно незасегнати луѓе) за да ЦЕЛАТА НАУКА ПАДНЕ ВО ВОДА!!!

Само ЕДНАШ!!!! Само еднаш да се потврди од независни авторитети. Јок! Ниту еднаш!

Има еден тип, се вика Ренди. Он веќе долги години има поставено предизвик. Предизвикот вика: Ќе му дадам 1.000.000 долари на било кого кој ќе докаже БИЛО КАКОВ натприроден феномен (мирото мислам дека се квалификува). Оти на попо не му кажиш да си ги земе парите?!?!

Бујрум линк: http://www.randi.org/site/

Ова не е заебанција. Типот навистина ги има обезбедено парите. Се што треба е да го викнеш и да дојде он со пар истражувачи, да постават една камера и да снимат како плаче иконата. И ко ќе пушти суза мушка, оп! милионче!!!

Ај, да не ти е тешко снаоѓањето низ сајтот, еве директен линк: http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Ко што прочитав првите две страни, ова е филозофски некој тип. Референци 0. Уште кога некој ќе го почне муабетот со „Постојат два вида на луѓе...“ и све ми е јасно. + нит е потпишан, нит аргументира нешто - само реди... Како да провериш било што од ова?!?!

На овој начин дечко, со вакви сајтови, глаата се прави каша-попара. Не дека ти викам да не ги читаш, ама кога веќе читаш, види од кого е напишано, што е тоа што го тврди и што викаат неговите колеги (peers) за неговите тврдења. На оваа страница јас не успеав да најдам ништо од ова. А препуно е со муабети „на рубу „знаности““.

--- надополнето ---

Не можеш да докажеш нешто што не постои.

Илјадници плачливи икони, статуи, фрески и слични „свети“ предмети се испитани во лабораторија или на лице место и токму кога се прави експериментот споменативе миракулозно престануваат да бидат магични.

После попот вика: Жими све плачеше!!

Слушај, друже: Еднаш, доволно е САМО ЕДНАШ ваков феномен да се забележи од објективни набљудувачи (емотивно незасегнати луѓе) за да ЦЕЛАТА НАУКА ПАДНЕ ВО ВОДА!!!

Само ЕДНАШ!!!! Само еднаш да се потврди од независни авторитети. Јок! Ниту еднаш!

Има еден тип, се вика Ренди. Он веќе долги години има поставено предизвик. Предизвикот вика: Ќе му дадам 1.000.000 долари на било кого кој ќе докаже БИЛО КАКОВ натприроден феномен (мирото мислам дека се квалификува). Оти на попо не му кажиш да си ги земе парите?!?!

Бујрум линк: http://www.randi.org/site/

Ова не е заебанција. Типот навистина ги има обезбедено парите. Се што треба е да го викнеш и да дојде он со пар истражувачи, да постават една камера и да снимат како плаче иконата. И ко ќе пушти суза мушка, оп! милионче!!!

Со ова целосно се обрука оти со свој очи имам видено кај што мироточи икона од Пресвета Богородица, само немој да ми кажиш сега овај пат дека попот одозгора прскал со вода.
Хаххахах абе многу сте ми интересни вие атеистите кога ќе се инаетите за некој работи.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Со ова целосно се обрука оти со свој очи имам видено кај што мироточи икона од Пресвета Богородица, само немој да ми кажиш сега овај пат дека попот одозгора прскал со вода.
Хаххахах абе многу сте ми интересни вие атеистите кога ќе се инаетите за некој работи.
Од кај кур знаеш што е тоа што се точи? Од кај знаеш што има во иконата. Од кај знаеш што и праат навечер, откога ќе си отидат кротките овци од стадото дома?

Што не му пишеш на Ренди (има апликација, услови, сметка, све') и да си го земеш милиончето?!?! Зошто не?

Инаку, и ја го гледам Дејвид Коперфилд како ја изчезнува статуата на Слободата. Господ ли е он? Му се клањаш ли?

Бог да чува! (дупло)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.436
Поени од реакции
5.129
If you have always lived inside a dark cellar, to you this cellar is not a cellar, it is the whole universe. :smir:
Toолку од твоето смеење....а сега е ред да плачеш.
Па....плачи....исплачи се.
Комплетно се согласувам. Комплетно.
И го откривам светот со секој изминат ден...

Жално Игоре, јас верувам само на докази и тоа добро проверени. Штета што тоа твоето ошо и буда не делуваат кај мене. Не знам зошто. Најверојатно заради...... најверојатно. :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Има еден начин за да дознаеш дали има реинкарнација а тој е сам да провериш на себе.
Или другиот се вика верба.
Дали да му веруваш на пр. на Готам Буда кој "имал" 500 различни искуства за тоа што бил у предходните животи.
Дури и имал past life regression каде што бил слон.
Или ќе му веруваш на некој друг што врз база на било какви докази вика дека нема реинкарнација.
Тоа е тоа, или пробај на себе или нема никад да знаеш.

--- надополнето ---

А како ке испиташ? Ќе седеш во вселенски брод и ќе кружиш околу земјата?

И уште две потпрашања... малечки.
1. На неколку пати спомна „нема еволуција“. Како ти тоа го испита? се врати во времето некаде стотина века?
2. Тврдиш има реинкарнација? Чија реинкарнација си ти? Како виде дека има?
За првото расправано е на долго и широко во темата креационизам вс еволуција.
За второто еве јас нема да откривам детали, затоа што е прво незначајно и необјективно.
Ама тоа што можеш ти да го направиш е да пробаш некоја техника.
Во ниеден друг случај нема да бидеш сигурен и нема да знаеш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Има еден начин за да дознаеш дали има реинкарнација а тој е сам да провериш на себе.
Или другиот се вика верба.
Дали да му веруваш на пр. на Готам Буда кој "имал" 500 различни искуства за тоа што бил у предходните животи.
Дури и имал past life regression каде што бил слон.
Или ќе му веруваш на некој друг што врз база на било какви докази вика дека нема реинкарнација.
Тоа е тоа, или пробај на себе или нема никад да знаеш.
Ај со среќа, реинкарнација!
BI GEZUNT!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom