Две работи:Таа свест не се раѓа природно на земјава, или тоа би било многу ретко или невозможно.
А зошто не е Универзум? Прост одговор затоа што е Бог.
Хахахх чудни богами, поготово кога ќе сватиш дека ти си Бог.Две работи:
1. Дали е ретко или често, воопшто не е битно. Ако се ствара - се ствара. Значи, нема потреба некој да ја ствара, значи нема потреба од креатор - нема потреба од Господ.
и, таман си дојде до една рационално издржана мисла кога тоа:
2. (underline) Епа, честито вера, друже теистички. Ни зема малку време и уште повеќе простор, али, која иронија, да се пронајдеш како теист на тема за атеисти. „Чудни се патиштата Господови“
Епа тогаш моли се на и верувај само во себе!Хахахх чудни богами, поготово кога ќе сватиш дека ти си Бог.
Ако треба да станам нешто што веќе не сум е многу глупа работа.Епа тогаш моли се на и верувај само во себе!
Така најлесно ќе пораснеш и најбрзо ќе станеш вистински атеист.
После е лесно.
Затоа што ти импонира, ти годи кога те тапшаат по рамо и ти викаат Браво. Но внимавај, пробувајќи да се направиш она што не си, некогаш ќе ти успее, и без да сакаш, да направиш наголем Jack-Ass од себе.А зошто би се правел најпаметен ?
Не од вчера! на твои години, А богами тоа ќе да е одамнаааааааааа........И добро е што го знаеш тоа што го знаеш за Ватикан, тоа е голем исчекор.
Атеист ти никогаш не си бил, не си ласкај себе си.Ако треба да станам нешто што веќе не сум е многу глупа работа.
А не сум одсекогаш атеист(што и да значи ова зборче), така да заклучок.
Не глуми лудило.
Да, на Ватикан им требаат тие што ги наведе ама им требаат и закоравени атеисти.Затоа што ти импонира, ти годи кога те тапшаат по рамо и ти викаат Браво. Но внимавај, пробувајќи да се направиш она што не си, некогаш ќе ти успее, и без да сакаш, да направиш наголем Jack-Ass од себе.
Синко, не читај селективно. Не читај само една реченица и после да ја вадиш од контекст. Не е ништо ново тоа што ти го знаеш. Го знаеме тоа веќе одамна. На Ватикан му се потребни ваквите како Мики, како Чорбаџија и слични. Инаку не би ни постоел. А за да тие ги задржи и науката е потребно да ја држи под контрола. Но во последно време се помалку им успева.....
Хахахх фала богу што не сум атеист другарчееее. Тоа е тешка лоботомија.Атеист ти никогаш не си бил, не си ласкај себе си.
Нит сум те навредил ни сум ти рекол нешто лошо.Хахахх фала богу што не сум атеист другарчееее. Тоа е тешка лоботомија.
Не ми беше намерата да те навредам. Ако испадна така тогаш извини.Нит сум те навредил ни сум ти рекол нешто лошо.
Не само што си ти лоботомиран него ти е цел памет испиен со Тие буди и ошовци. Доста више кењаш против атеисти.
А што ако не е вистина? „програма атеизам“? Прекини веке да тресеш од ракав. Прочитај го уште еднаш постот што ти го посочив. Жалам ако е напишано на речник што твојот интелект не може да го разбере.Не ми беше намерата да те навредам. Ако испадна така тогаш извини.
Ама што ако е тоа вистината, дали некогаш си бил скептичен кон таа програма наречена атеизам ?
Atheism, in a broad sense, is the rejection of belief in the existence of deities. In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities. Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist. Atheism is contrasted with theism, which in its most general form is the belief that at least one deity exists.
As simple as that.
Милион пати повторена дефиниција и не знам зошто уште дискусија по ова прашање. Никаде не се спомнува ни Дарвин, ни Биг бенг, ни холограмски парадигми ни ништо слично.
Ако некој, ја отфрлил религијата и верувањето во бог, не го прави Автоматски атеист. Да, можеби е на патот тоа да стане но не мора да значи. Ако било која теорија ја зел здраво за готово, како непроменлива и вистинита, на ниво на догма, на единствена и можна вистина, и тука застанал на истата, и спремен е да до последната капка крв да ја брани бидејќи му е пологична отколу божјото создавање, тогаш тој не е нималку поразличен од верник. И да во права смисла на зборот е верник.
Но ќе се прашате што е тогаш Атеист.
Атеист е оној кој ќе го прифати научното, но кој ќе прифати и се’, и ништо, со една нужна скепса и како парцијално, делумно објаснување на нештата. Кој ќе биде доволно openminded да размисли не само за водечките теории, туку и за било која и помалку позната теорија, не само денес позната, туку и некоја која ќе се појави за 2,3,5 или 100 години, сеедно. Но критички во смисол на прифаќање на очигледното, а критикувајќи ги причинско-последичните поврзаности, нејзините недоречености на одредена терија, која и да е.
Човекот е како зрно песок во пустина, еден многу ситен, мал дел во бесконечното, и колку и да дознава и да се усовршува во поглед на научните откритија, никогаш (нагласувам, никогаш) нема научно се и во целост да пронајде, секогаш ке има нови и нови работи кои ќе останат под превезот на мистеријата и непознатото.
Ќе речат некои: Се има почеток и крај. Не, не е точно, сите нешта во унивезумот и на макро и на микро ниво се бесконечни, само што низ времето циклично го менуваат својот облик, форма, енергетско ниво. А тоа не е ништо друго освен еволуција. Вака сфатена, еволуцијата е секојдневно присутна и не може да се оспори нејзиното присуство.
Би прокоментирал за овие модерниве „јас не сум ни тоа ни тоа“ кои што самите се вбројуваат во таа група, јас не ги ставив таму.
Патетичен обид на некој кој што сеуште не го нашол вистинскиот пат, за да си придаде на значење, за да ја испили својата потреба од самодокажување и нарцисоидност, се трудат да покажат колку се они паметни, колку тие сфатиле се во животот, колку патишта изоделе. Патетично, господа себевозљубени, Вие требаше да ми кажете што сум јас и што е атеист.
А всушност само ги броите поразите, слепите улички низ кои сте поминале, а сеуште не сте го пронашле вистинскиот пат. А всушност што сте направиле? Сте потрошиле и време и енергија, шетајќи по патиштата кои не водат никаде, кои завршуваат како слепи улици.
Па што чекаш? Докажи! Кој се тие докази кој си ги навел? Немој само да кажеш дека се евангелијата или било кој друг пишан доказ! Доказ кој секој го имал во себе, е валиден колку и тврдењето на три годишно дете дека ја видел бабарогата под кревет. И за детето бабарогата е вистинска, ја има во себе нели?
Признавам-вакво побивање, ни Кант не би направил...Нема....
?
Кажи ми еден доказ еден дека постои бог?Во ред, ќе докажам, но од моево тригодишно учество на форумов, можам да забележам дека постојат фаци, на кои штом им посочиш доказ, тие истите фаци, пак се „вадат„ на своето неверување па наспроти посочениот доказ, бараат „..и други докази...„...А бараат и докази за докажување на доказите...
Во нив не верувам, оти не се од Бога дадени, туку се човечка измислица.Па пишани се книги и за Дедо Мраз, за Црвенкапа, за Зевс ако сакаш... Зошто во нив не веруваш?
Ништо Поразлично и бог е човечка измислица.Во нив не верувам, оти не се од Бога дадени, туку се човечка измислица.
Тоа што повеќе книги биле напишани за Зевс а не за Исус, само по себе не е ниакков доказ дека Зевс е вистински Бог, а дека Исус Е нешто „послаб„ од Зевс.Еве ти тебе доказ (според твоето толкување на зборот „доказ“), дека Зевс постои, Повеќе книги се напишани за Зевс него за Исус? И сега што правиме? Тоа ќе го земаме за доказ?