Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ајде пак, надробено, по 100-ти пат, како за мали деца или за малоумни возрасни:

ЧОВЕК КОЈ ПОРЕКНУВА ПОСТОЕЊЕ НА БОГ ИЛИ БОЖЕСТВА

Мислам, how difficult can i t be?!?!

И уште еднаш, за ептен малоумните возрасни, драматизирано:

Особа А: „Ти, бе, веруваш у Зевс?“

Особа Б: „Не!“

Особа А: „Ијааа..., а веруваш у Шива?“

Особа Б: „Не!“

Особа А: „Ахааа, значи сигурно веруваш у Јахве!“

Особа Б: „Не, бе, глуп! Ја сум АТЕИСТ - НЕ ПОСТОЈАТ БОГОВИ!!!“

Толку. Тоа е АТЕИСТ.
Добро ја знам твојата дефиниција за атеист.
Како интелигентен човек додека другите што се глупи се теистите.
Го прашав мистер Атеист по стоти пут затоа што има нешто недокажано во неговите постови .

--- надополнето ---

Со теории на заговор - мрш у мистерии! Дај доста ја прљаш темава, стварно!
Алоооо кај се наоѓаш ти бе !!!!!!!!!!!!!!!!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Добро ја знам твојата дефиниција за атеист.
Како интелигентен човек додека другите што се глупи се теистите.
Го прашав мистер Атеист по стоти пут затоа што има нешто недокажано во неговите постови .
Не викам ја дека се теистите глупи. Бев многу прецизен - „За малоумните возрасни, кои после 100 пати дефинирано, бараат уште еднаш да им се дефинира прост термин, надевајќи се дека ќе наидат на збор кој ќе може да го спорат“

Нема да добиеш друга, поинаква дефиниција! ЕДНА Е ДЕФИНИЦИЈАТА и толку е едноставна што мислам дека стварно треба да е човек малоумен за да не може да ја разбере!

Не постои Дедо Мраз. Не постои Покемон. Не постои Индијана Џонс. Не постои Бог. Не постои разведена синоличка со челични канџи. Секој атеист ќе ти го каже истото.

Ова е веќе 29 страна од темава. Дали може конечно да ги апсолвираме (и затвориме) прашањата:
1. Што е атеист? и
2. Што е атеизам?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Знам дека авокадо било вкусно. Џони јадел па ми раскажуваше.... :vozbud:

Твоиве докази баш на тоа ми личат, имало некој кој по којзнае какво дејство имал некои халуцинации, па ти тоа го земаш за доказ? Јас не видов доказ од твоја страна.

За да кажеш некому „очигледно е дека си бил и сеуште си бааги отсутен од реалноста и реалното живеење“, треба самиот да си свесен во која реалност живееш. За твојата таканаречена реалност знаеме.
Кој во каква (виртуелна или каква и да е) реалност живее е повеќе од очигледно. А што ако сите сме во иста виртуелна реалност? Што е реално а што е виртуелно? Знаеш ли?
Ајде, чисто ради муабетов, да речеме дека си во право-дека не си видел доказ за Божјото постоење.

Според Твоето мислење, како би требало да изгледа тој доказ или докази, за да бидат доволно убедливи за Твоето неверие да биде побиено?
Евангелијата, на пример, содржат записи кои велат дека дел од јудеите, можеле да Го видат и да Го слушнат Бога, ама пак не Го прифатиле! Према томе, ако еден доказ е очигледен, што уште му недостига на тој очигледен доказ, за да биде уште поубедлив, и покрај неговата очигледност?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Алоооо кај се наоѓаш ти бе !!!!!!!!!!!!!!!!
Ја сум дома. Ти си ми дошол на гости да ми поставуваш прашања. Јас внимателно ти одговарам на секое, посебно, без оглед колку е на место или spaced out.
Затоа, не драпај и, те молам, пишувај на темата.

Ако почнеш пак за масони, Анунаки, евреи, 9/11, шуплива месечина, Area 51, рамна земја, шуплива земја или било која друга сензационалистичка дебилштина, жими све, има така гнасно да те опцујам и со душа ќе го дочекам банот од модераторот. Сериозно.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не викам ја дека се теистите глупи. Бев многу прецизен - „За малоумните возрасни, кои после 100 пати дефинирано, бараат уште еднаш да им се дефинира прост термин, надевајќи се дека ќе наидат на збор кој ќе може да го спорат“

Нема да добиеш друга, поинаква дефиниција! ЕДНА Е ДЕФИНИЦИЈАТА и толку е едноставна што мислам дека стварно треба да е човек малоумен за да не може да ја разбере!

Не постои Дедо Мраз. Не постои Покемон. Не постои Индијана Џонс. Не постои Бог. Не постои разведена синоличка со челични канџи. Секој атеист ќе ти го каже истото.

Ова е веќе 29 страна од темава. Дали може конечно да ги апсолвираме (и затвориме) прашањата:
1. Што е атеист? и
2. Што е атеизам?
Ма што сакаш прави ме заболе, да ти кажам.
Тврдоглаво си до немакаде. Да ти кажам сакаш од каде е твојата борбеност и агресивност против религијата ?
Па ти ке се усереш у гаќи од страв да не бидеш од Бог казнет еден ден.
Мислиш дека ако си потиснал нешто у потсвест дека ќе го снема ?
Си се заебал ептен гадно.

--- надополнето ---

Ја сум дома. Ти си ми дошол на гости да ми поставуваш прашања. Јас внимателно ти одговарам на секое, посебно, без оглед колку е на место или spaced out.
Затоа, не драпај и, те молам, пишувај на темата.

Ако почнеш пак за масони, Анунаки, евреи, 9/11, шуплива месечина, Area 51, рамна земја, шуплива земја или било која друга сензационалистичка дебилштина, жими све, има така гнасно да те опцујам и со душа ќе го дочекам банот од модераторот. Сериозно.
Па тие Јахве и Луцифер се Енки и Енлил.
А они се анунаките .
Сакаш да ги заобиколиме ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Според Твоето мислење, како би требало да изгледа тој доказ или докази, за да бидат доволно убедливи за Твоето неверие да биде побиено?
Не е до мене, ама ми е гајле - ќе си одговорам.

Барам објективен доказ. Настан кој може да биде следен, документиран, измерен, проверен од емотивно незасегнати страни. Тука некаде ти е дефиницијата за објективност.

Ти зборуваш за субјективни докази.

Која е разликата помеѓу човек кој тврди дека вчера зборувал со Наполеон Бонапарта и оној кој тврди дека вчера зборувал со Господ?

Објективно, нема. И двајцата се за на психијатар.

Субјективно, има. Вториот е јасновидец или почестен верник.

Имам јас зборувано и со луѓе кому им се обратил Бог. На еден од нив му се има обратено и Шиљо. Сеа ти види.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, можам многу лесно да докажам дека идолатриските богови (Зевс, Јупитер..) не постојат и можам да докажам дека Бог постои. Доказите еднаш веќе ги наведов, а тоа се докази кои секој од нас ги има ВО СЕБЕ, но и НАДВОР од себе. Битно е, да го упатиме погледот на точното место, а не таму и некаде...
Па што чекаш? Докажи! Кој се тие докази кој си ги навел? Немој само да кажеш дека се евангелијата или било кој друг пишан доказ! Доказ кој секој го имал во себе, е валиден колку и тврдењето на три годишно дете дека ја видел бабарогата под кревет. И за детето бабарогата е вистинска, ја има во себе нели?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А ти си усран, случајно утре да не те испука на улица една голема ептен накурчена чоколадна торта со узи!

Не можеш да се плашиш од нешто што не постои!!! хммм...у ствари можеш, ама тие ирационални стравови ги снемува уште во раниот пубертет. Децата се плашат од ствари што не постојат. Возрасните би требало да престанат кога ќе пораснат. Јас престанав. Се плашам само од работи за кои знам дека реално постојат и можат да ми нанесат зло. Господ не може, пошто не постои.

L

Liberation

Гостин
Матеј: 16:27 Зашто Синот Човечки ќе дојде во славата на Својот Отец, со ангелите Свои, и тогаш ќе му даде на секој според делата негови.
1 Петар: 1:17 И ако Го нарекувате Татко Оној Кој непристрасно го суди секој поединец според делата, поминете го со страхопочит времето на својот животен пат,
Римјаните 11:15 та затоа не е голема работа, ако е слугите негови му се преобразуваат како слуги на правдата; но нивниот крај ќе биде според делата нивни.
2 Тимотеј: 4:14 Ковачот Александат ми направи големо зло. Нека му врати Господ според делата негови!
Откровение: 2:23 И чедата нејзини ќе ги поразам со смрт, и сите цркви ќе узнаат дека Јас сум Оној , Кој ги испитува срцата и бубрезите; и секому од вас му давам според делата негови.
Откровение 20:12, 13 Потоа ви висов мртвите, мали и големи, како стојат пред Бога; се отворија книги, и друга книга се отвори - книгата на животот; и судени беа мртвите според запишаното во книгите, според делата нивни. Морето ги поврати мртвит свои, кои беа со него; смртта и пеколот ги повратија мртвите свои, што беа во нив; и секој прими суд според делата свои.
Откровение 22:12 ‘И еве, ќе дојдам скоро, и отплата Моја и со Мене, за да му дадам на секого според делата негови.
Страв имаат оние кои не се способни да прават добри дела, па се фаќаат за “кој ќе поверува во Мене“.
Ако мислиш дека некакво твое спасение ќе дојде само со верувањето, “си се заебал ептен гадно“.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Страв имаат оние кои не се способни да прават добри дела, па се фаќаат за “кој ќе поверува во Мене“.
Ако мислиш дека некакво твое спасение ќе дојде само со верувањето, “си се заебал ептен гадно“.
Точно ... зошто се врти муабетот во правец: ти си атеист, ти ќе бидеш казнет? Ако некој е атеист незначи дека живее во разврат живот кој заслужува казна, напротив. Истото важи и обратно, за теистите, тоа што веруваат не значи дека не грешат. Иако „давањето според делата“ многу зависи и од религијата нели, според некоја религија можеби живееш како светец но според друга како најголем грешник ... значи како и да е ќе бидеш казнет само незнаеш точно од кого и кога :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Добри дела ?
Мислиш дека до делата е ?
Не бе до состојбата е, а таа е Буда свест или Христос свест или речи ја како сакаш.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ми е тешко на мене да те разберам, ама има нешто што цело време го вртиш од околу па на ќош.
Ок нема везе. Ти викаш науката, ама таа се развива на местата како ареа 51.
Тоа што е останато е шушљак што се бори за престиж и пари.
На патот не бираат сретства, што значи многу тешко и со мејнстрим науката.
Мислиш дека лесно ќе пројдеш со науката....си се заебал.
Истите манипулатори што оперираат у Ватикан се спонзори на науката.
Запамти го ова
.
Ех дете, дете..... Јас кога го знаев тоа, ти уште кога во пелени си бил или може уште не си бил роден. А што мислиш дека тоа не го знаеме? Дека си ја открил Америка? Тоа е повеќе од очигледно. Никој не спори околу тоа. Барем повеќето не спорат.
И не ме читаш кога посочувам пост. Таму нити спомнав маинстрим науку ни „верување“ во истите. Треба да ти го преџвакам со други зборови? Читни малце Игорче, не се прави најпаметен овде.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Добри дела ?
Мислиш дека до делата е ?
Не бе до состојбата е, а таа е Буда свест или Христос свест или речи ја како сакаш.
А зашто едноставно не ја наречеш свесност како што и' е името? Чуму Исус, Јупитер или Буда?

И зошто не го викате универзумот УНИВЕРЗУМ, како што му е името? Зошто го викате Бог?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Евангелијата, на пример, содржат записи кои велат дека дел од јудеите, можеле да Го видат и да Го слушнат Бога, ама пак не Го прифатиле! Према томе, ако еден доказ е очигледен, што уште му недостига на тој очигледен доказ, за да биде уште поубедлив, и покрај неговата очигледност?
Евангелијата та евангелијата. Збирка еврејски прикаски такозвана библија и доказ?? Нема....
Ако во некоја книга стои тоа е за тебе доказ? Па пишани се книги и за Дедо Мраз, за Црвенкапа, за Зевс ако сакаш... Зошто во нив не веруваш?
Еве ти тебе доказ (според твоето толкување на зборот „доказ“), дека Зевс постои, Повеќе книги се напишани за Зевс него за Исус? И сега што правиме? Тоа ќе го земаме за доказ?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А зашто едноставно не ја наречеш свесност како што и' е името? Чуму Исус, Јупитер или Буда?

И зошто не го викате универзумот УНИВЕРЗУМ, како што му е името? Зошто го викате Бог?
Од причина што тие се аватари(descendant masters), и таа свест треба да се достигне.
Таа свест не се раѓа природно на земјава, или тоа би било многу ретко или невозможно.
А зошто не е Универзум ?
Прост одговор затоа што е Бог.

--- надополнето ---

Ех дете, дете..... Јас кога го знаев тоа, ти уште кога во пелени си бил или може уште не си бил роден. А што мислиш дека тоа не го знаеме? Дека си ја открил Америка? Тоа е повеќе од очигледно. Никој не спори околу тоа. Барем повеќето не спорат.
И не ме читаш кога посочувам пост. Таму нити спомнав маинстрим науку ни „верување“ во истите. Треба да ти го преџвакам со други зборови? Читни малце Игорче, не се прави најпаметен овде.
А зошто би се правел најпаметен ?
И добро е што го знаеш тоа што го знаеш за Ватикан, тоа е голем исчекор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom