- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
One man says God is; his statement is positive.
The other says there is no God; his statement is negative. But both are sailing in the same boat,
they are not different people. They have not inquired.
Neither the theist has doubted nor the atheist has doubted; both have accepted borrowed
knowledge.
--- надополнето ---
За добро и лошо ?
Или јас би рекол срце.
Не дека немаат туку треба да живеат во таа реалност. Моето искуство кажува дека спознавањето за добро и лошо не се учи.
Тоа е вградено во човечката душа и не е работа на разбирање на мозокот.
Инаку ќе сме најобични роботи(што не сме за сраќа).
Затоа ти реков дека е самоубиствено, ја би размислил уште 1 000 000 пати пред пак да речам вакво нешто, како тебе.
Инаку ти се поистоветуваш со програмата која ти е наметната, јасно ми е.
Во недостиг на сопствена реализација мора да бидеш "среден" од системов.
На системов му требаат такви како тебе, роботи.
2.Ти свеста ја поистоветуваш со мислите(умот)...не ми одговори дирекно како што те прашав ама еве одоколу па на ќоше гледам тоа го кажуваш.
Мислам значи постојaм ........ЈОК
Свеста е многу многу подалеку од умот.
--- надополнето ---
Ова мора секој атеист да го изгледа
The other says there is no God; his statement is negative. But both are sailing in the same boat,
they are not different people. They have not inquired.
Neither the theist has doubted nor the atheist has doubted; both have accepted borrowed
knowledge.
--- надополнето ---
1.Сопствена критичка мисла ?1.Да, спознавањето за доброто и лошото се учи. Никој не се раѓа со вроден осет за ова, а разликувањето меѓу доброто и лошото зависи од нормите во средината. Затоа и денес има цели општества кои за добро го сметаат она што не е, а за лошо она што е добро. Не дека они така сакаат, така ги научиле (читај: во недостиг на сопствена критичка мисла, им го испрале мозокот.)
2.Свеста директно е поврзана со перцепциите (за време, простор и објекти). Мислите се процес на обработка на тие перцепции.
За добро и лошо ?
Или јас би рекол срце.
Не дека немаат туку треба да живеат во таа реалност. Моето искуство кажува дека спознавањето за добро и лошо не се учи.
Тоа е вградено во човечката душа и не е работа на разбирање на мозокот.
Инаку ќе сме најобични роботи(што не сме за сраќа).
Затоа ти реков дека е самоубиствено, ја би размислил уште 1 000 000 пати пред пак да речам вакво нешто, како тебе.
Инаку ти се поистоветуваш со програмата која ти е наметната, јасно ми е.
Во недостиг на сопствена реализација мора да бидеш "среден" од системов.
На системов му требаат такви како тебе, роботи.
2.Ти свеста ја поистоветуваш со мислите(умот)...не ми одговори дирекно како што те прашав ама еве одоколу па на ќоше гледам тоа го кажуваш.
Мислам значи постојaм ........ЈОК
Свеста е многу многу подалеку од умот.
--- надополнето ---
Ова мора секој атеист да го изгледа