Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не не не грешка ти беше по стилските фигури. Ама аналогија колку што проверив на википедија не е стилска фигура туку конгитивен процес на пренесување на инфорација или значење од еден субјект(извор) на друг субјект (цел). И јас мислев дека е дефиниран ама ете не бил. И извини може ќе те навредам но не можам редовно да ги следам сите твои мислења, знаеш треба и да живеам. Атеизмот е убедување дека Бог не постои. Значи некој те убедил. Ако некој те убедил аналогно тоа не е твое расудувања туку прифаќање на туѓо мислња. хмммммммммм
Пак се лизна на поезијата. Убаво си научил да пребаруваш, ама сеа да научиш да бидеш доследен. Кога веќе си ја отворил страната, си можел да обрнеш внимание на првата дфиниција, наместо селективно да читаш.
Дефиниција: drawing a comparison in order to show a similarity in some respect. Ова, во литературата, се вика стилска фигура.

Пошто глеам дека у 3 сабајле имаш друга поважна работа, јас нема да те замарам и задржувам тука. Но тоа што сакаш да се измкнеш на протрчано, нема.
Не ме убедил никој. Сам сум се убедил по пат на логичко и рационално размислување.

Не разбирам зошто ти е толку тешко да поверуваш дека и самиот можеш да си оформиш мислење. Не мора некој да ти каже како треба, знаеш?

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382
--- надополнето ---

[/COLOR]

Епа, друже, чим веруваш у левијатанот со музичка дарба и лош моден стил, има една институција, примаат таму, ќе ти помогнат... ;)
А од кај знаеш дека не ги пишувам постовиве од таму?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Примети нешто друго во дефиницииве? (belief) истио збор со кој се опишува и атеизмот.
Тоа е збор со кој ти го опишуваш атеизмот. За да ти е полесно.

Атеизмот е скепса, друже. Не е верба!

Атеизмот е сосем спротивно од теизмот. На една страна ги имаш сите религии, верувања, богови, митови, вилењаци, дедо мраз, левијатанот и пепелашка. На другата страна се атеистите. Нема црква, нема молитви, нема идоли, нема закани и казни и лажни ветувања.

--- надополнето ---

А од кај знаеш дека не ги пишувам постовиве од таму?
И интернет ви стаиле?!?!

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Пак се лизна на поезијата. Убаво си научил да пребаруваш, ама сеа да научиш да бидеш доследен. Кога веќе си ја отворил страната, си можел да обрнеш внимание на првата дфиниција, наместо селективно да читаш.
Дефиниција: drawing a comparison in order to show a similarity in some respect. Ова, во литературата, се вика стилска фигура.

Пошто глеам дека у 3 сабајле имаш друга поважна работа, јас нема да те замарам и задржувам тука. Но тоа што сакаш да се измкнеш на протрчано, нема.
Не ме убедил никој. Сам сум се убедил по пат на логичко и рационално размислување.

Не разбирам зошто ти е толку тешко да поверуваш дека и самиот можеш да си оформиш мислење. Не мора некој да ти каже како треба, знаеш?
Кај има жити Господ стилска фигура аналогија?
Ако е убедување значи некој те убедил. http://en.wikipedia.org/wiki/Persuasion види тука
ова бетар од религија било

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382
Тоа е збор со кој ти го опишуваш атеизмот. За да ти е полесно.

Атеизмот е скепса, друже. Не е верба!

Атеизмот е сосем спротивно од теизмот. На една страна ги имаш сите религии, верувања, богови, митови, вилењаци, дедо мраз, левијатанот и пепелашка. На другата страна се атеистите. Нема црква, нема молитви, нема идоли, нема закани и казни и лажни ветувања.

--- надополнето ---

И интернет ви стаиле?!?!
Од дамна имаме интернет па и ти нели проект Е-Македонија стапи у сила.

Него за другото наречи го како сакаш верување, убедување,скепса дека господ не постои или постои. Значи нема конкретен доказ дека не постои исто како и што нема цврст доказ дека постои. Што значи без доказ тоа е верување а вербата е основа на секоја религија од кога ќе ги тргнеш на страна дедо мраз и компанија.

Поентата ми е и атеизмот е религија со еднаков број дупки у теорија како и другите религии.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кај има жити Господ стилска фигура аналогија?
Ако е убедување значи некој те убедил. http://en.wikipedia.org/wiki/Persuasion види тука
ова бетар од религија било
Зашто да не можеш сам да се убедиш?!!?
Зошто да не можеш да размислиш, да извлечеш самиот заклучок и да донесеш суд?
Атеистот е свесен за светот околу себе, за универзумот во кој живее, за физичките закони кои го владеат.
Атеистот знае за илјадниците религии во светот минати и живи, за генезата на приказните, за митовите врз кои се надградуваат политички мотивираните институционализирани секти. Атеистите се потсмеваат на убеденоста на секов верник дека токму неговата, од илјадниците различни религии е токму таа вистинската! Па добро бе, нели ти е смешно ова?!?!

Атеистите немаат догми. Немаат ритуали. Немаат молитви. Немаат идоли на кои се клањаат. Не веруваат дека нивниот живот го раководат натприродни сили. Не веруваат у Дедо Мраз.

--- надополнето ---

Од дамна имаме интернет па и ти нели проект Е-Македонија стапи у сила.

Него за другото наречи го како сакаш верување, убедување,скепса дека господ не постои или постои. Значи нема конкретен доказ дека не постои исто како и што нема цврст доказ дека постои. Што значи без доказ тоа е верување а вербата е основа на секоја религија од кога ќе ги тргнеш на страна дедо мраз и компанија.

Поентата ми е и атеизмот е религија со еднаков број дупки у теорија како и другите религии.
Ајде друже, посочи една дупка во атеизмот!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да се надоврзам на ова

Што значи дека атеизмот е религија која се сведува на верување дека не постои господ ( вербата е основата на секоја религија ). Само прашање на време е пред да почнат масовни отварање на атеистички цркви и распнувањето на месајата Richard Dawkins, и online атеистичка библија.

TL;DR испаѓаат атеистите и посмешни од верниците на останатите религии на кој им се смеат ( освен од паганистите не се посмешни ама тука негде се )
Поголема небулоза од оваа не сум чул. Верување дека не постои бог..... :pos2:
Оваа дефиниција ќе ти помине кај здружение на попови и оџи, на друго место нема. Пуста желба на теистите....

ДА не се лажеме, има уште посмешно, Оние што се смеат и на едните и на другите правејќи се паметни.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Зашто не верувате во господ? Ако господ не постои ве молам докажете дека не постои ( не викам дека постои па да морам да докажувам дека постои ).
Горе-долу има три причини поради кои луѓето веруваат дека постои....

1. Имаш верници кои веруваат поради страв од тоа што следува после смртта
2. Имаш верници на кои им е идол
3. Имаш верници кои веруваат со цел да си ги зауздаат нивните "неморални" желби, мисли итн....

Ете ги моите причини поради кои не верувам....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
The proof that god doesn't exist. It's not there!
Same as for Santa Claus and Cinderella... :|

Друже, ако нешто не можеш да го докажеш, не значи дека постои. Напротив, треба да докажеш нешто, за да знаеш дека постои.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Same as for Santa Claus and Cinderella... :|

Друже, ако нешто не можеш да го докажеш, не значи дека постои. Напротив, треба да докажеш нешто, за да знаеш дека постои.
Хм, не се сложувам потполно. Не мораш ништо да докажеш за да знаеш. Вистинските верници ја надминуваат фазата на верување и знаат иако немаат никаков доказ (за разлика од многуте верници кои само се декларираат дека веруваат а притоа постојано околу себе бараат некаков доказ). Но, не е темата за вистински или лажни верници нели :)
За атеистите ... малку се оние кои веруваат дека Бог не постои, или оние кои воопшто не го третираат неговото постоење во нивниот живот. Најголем дел од атеистите се агностици, што не ги прави неверници, туку според мои сваќања разумни и свесни битија кои најчесто го движат општеството напред. и тоа пред се благодарение на тоа што за сите постапки во текот на својот живот не се потпираат на масовни (најчесто лажни) убедувања и недокажани верувања туку пред се на науката. Затоа, јас лично, неможам да поистоветам атеист со неверник. Атеистот е верник но не во оној Бог даден и опишан од верските институции, кои впрочем и го креирале терминот атеист за да имаат маркер за непријателите на своето верување.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Хм, не се сложувам потполно. Не мораш ништо да докажеш за да знаеш. Вистинските верници ја надминуваат фазата на верување и знаат иако немаат никаков доказ (за разлика од многуте верници кои само се декларираат дека веруваат а притоа постојано околу себе бараат некаков доказ). Но, не е темата за вистински или лажни верници нели :)
За атеистите ... малку се оние кои веруваат дека Бог не постои, или оние кои воопшто не го третираат неговото постоење во нивниот живот. Најголем дел од атеистите се агностици, што не ги прави неверници, туку според мои сваќања разумни и свесни битија кои најчесто го движат општеството напред. и тоа пред се благодарение на тоа што за сите постапки во текот на својот живот не се потпираат на масовни (најчесто лажни) убедувања и недокажани верувања туку пред се на науката. Затоа, јас лично, неможам да поистоветам атеист со неверник. Атеистот е верник но не во оној Бог даден и опишан од верските институции, кои впрочем и го креирале терминот атеист за да имаат маркер за непријателите на своето верување.
Одговорот на Јов - Карл Густав Јунг дава многу одговори на ова :), технички гледано според некоја дефиниција ако не грешам атеистот не верува во никаква трансцендентална форма на живот, за разлика од агностиците кој веруваат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Овде пријател си измешал се
- малку се оние кои веруваат дека Бог не постои (овие не се атеисти)
- оние кои воопшто не го третираат неговото постоење во нивниот живот (овие можат да бидат и теисти и атеисти)
- Најголем дел од атеистите се агностици (ова е потполно неточно, Агностик и Атеист немаат ништо заедничко)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хм, не се сложувам потполно...
:) :) :) ми падна виндоусот додека одговарав ?!?! ... се буди агностикот во мене :P

Шала на страна, у кратки црти, постот викаше ова:

Збориме за објективност. (undistorted by emotion or personal bias; based on observable phenomena;)

Луѓето некогаш знаеле дека земјата е плоча. Сега објектинвно знаеме дека земјата е сфера. МИКИ1 сеуште мисли дека е плоча. Он мисли дека е плоча. Јас знам дека е сфера. МИКИ, во најдобар случај, може да е објективно убеден дека е плоча. Објективно, ние можеме ладно да му се смееме.

Верниците се водат по субјективни убедувања. Тоа е вера или верба.

Атеизмот не се занимава со тоа дали можеби има сеуште неоткриени феномени на свеста, свесноста, човековото и сечие друго битисување. Си тие работи се занимава науката и филозофијата. Атеизмот многу едноставно се дефинира како a lack of belief in the existence of God or gods. Клучниот збор тука е Бог или Божество. Нема ништо повеќе во атеизмот. Не е филозофија, не е движење (за жал сеуште не), не е догма, не е религија - нема ритуали, форми, норми. ЕДНОСТАВНО Е ТВРДЕЊЕ.

Агностиците, пак, колку што јас ги сфаќам, се оние атеисти кои ги мешаат поимите (теизам и атеизам) и мислат дека оние феномени кои науката сеуште не ги објаснила се можеби изговор да не заземат јасен објективен став дека БОГ (каков што го опишуваат теистите) не постои.

Ако агностикот остава простор за постоење на божество тогаш тој/таа е едноставно е скептичен ТЕИСТ. Толку.

Оние, пак, агностици кои чувствуваат (не знаат, пошто уште не дознале, нели) дека имаме уште премногу феномени за откривање, толкување и усвојување, всушност се романтични и етерични атеисти кои сакаат да флертуваат како со рационалниот, така и со спиритуалниот дел од себе. Последниов болд е ставен намерно како различен од религиозност.

Јас сакам себе да се сметам за спиритуална личност. Сепак, не верувам во ниту едно од 60.000-те божества кои досега ги измислил човекот.

Јас сум атеист со отворен ум. Не отфрлам ништо што не можам да го разберам. Не верувам во Дедо мраз, не верувам во Покемон и не верувам во божества, бидејќи знам дека се плод на човековата фантазија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom