Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Потписот е сарказам. Можеш многу лесно да согледаш. Јас сум атеист, а во потписот, под постот во кој жестоко го напаѓам Бог, ставам вернички извик. Исмевам. Од муабетов што го правиме јас и ти, стварно не гледам каде можел да ти избега сарказмот. Нејсе.

Очигледно е веќе, после три реплики, дека не си заборавил што е сарказам, а што иронија - погрешно си научил. Ти пишува во дефинициите, а пошто не си по кликање, еве ти една: witty language used to convey insults or scorn, а еве ти и друга: A form of humor that is marked by mocking with irony (се надевам дека го гледаш ова последново) Иронија е, значи, друго. Прочитај. А ако сакаш и да ти преведам и тоа може.

Повикот на крајот од постот кој си го цитирал, беше повик за некоја друга призма низ која би го правеле муабетот. Замена на научната, која очигледно ти е проблем. Не ти барав други прашања.

Од кој спорт сум се откажал? Каков македонски атеист?!? Не ли го разбираш делот со мерење на туѓи ку*ови?!? Мене ич не ми е кејф да го правам тоа. И најдобронамерно ти велам да не се нафаќаш на тој муабет пошто умот ќе ти се помати ако извадиме тековни статистики на релација степен на образование-наука-интелигенција-религија. Немој, срамота е, пак ќе ми се љутат.

Околу твоето прашање на крајот, ако внимаваше на сликовитите прилози (не се промашуваат никако) ќе си го пронајдеше одговорот сам. Ама ајде пак:

„Јас сум против религијата бидејќи таа не' учи да бидеме задоволни со неразбирањето на светот“
Richard Dawkins

Религијата, за мене, и тоа како постои. За Бог, знам дека не постои. На оние кои сакаат да читаат јас сакам да им го објаснувам тоа. Јеби га - фетиш може ми е.

Околу сметањето, мене не ми сметаат тие што мислат поинаку од мене, туку ми пречат луѓе кои лажат - од знаење или од незнаење, сеедно.

Ако имаш живци да провериш, ќе се увериш дека во своите 1000+ коментари ниту еднаш никому не сум му рекол „не верувај“ или „немаш право да веруваш“. И по 637 пат: Ова е форум. Тука се доаѓа за муабет. Ако неќеш - не го читај.
Па ако не ти пречат верниците зошто воопшто спориш со нив. Не си против оние кои веруваат ама си против религијата. Сакаш да зборуваме за разлики меѓу атеисти и верници ама притоа да не мериме достигнувања.
Религијата им помага на луѓето да го разберат светот. Па како воопшто настанала. Неможејќи да си ги објаснат природните појави луѓето почнале да веруваат дека тие се дело на натприродни слили. Петто оделение. Будистичките свештеници кои живеат на планините најдобро го познаваат светот и природата.
Според тебе религијата е опиум за народ. Атеизнот е привилегија на интелегентните.А за твојот фетиш ок, ако е фетиш оправдано е ако ти бил фетиш. За вкусовите и фетишите не се дискутира. ова е или иронија или сарказам, незнам не сум сигурен.

--- надополнето ---

Киборзи веќе сме. Луѓе живеат со вештачки колкови, со механичко-дигитални екстремитети. Направено е вештачко срце, се имплантираат најразлични сензори кои ги засилуваат или и заменуваат сетилата. Иднината е многу блиску.

На гранки никако немаше да живееме.

Не е точно дека религијата е заебана само кај муслиманите. Види ги „секуларните“ САД и сети се на последните 2-3 војни. Колку што беа патенициве фундаменталисти, толку бепе фанатичен и протестанизмот на другата страна додека ги гласаа воените буџетите бомбардирање жени и деца. И се тоа за пари.

Ако навистина мислиш дека само исламот е заебан, мислам дека нема да ти правам муабет поише. It takes two to tango, а третиот, оној со зулуфите, користи, како во секоја добра поучна приказна за мали деца.

И ме заинтересира нешто на крајот. Можеш ли да пробаш да опишеш како тоа изглеа неинституционализираното христијанство? ... или Ислам, еве.
Воопшто не сум против исламот немој погрешно да ме сфатиш. Религијата може да биде неинституционализирана. Познавам католици во мијот град, а нема католичка цркава. Не ти треба поп за да воспоставиш врска со Бога.
А ова со американциве што бомбандираат е од други причини. Со Америка владеат големите корпорации, а не протенстантски фанатици. Од терористи умираат едвај 70 американци, а од кардиоваскуларни заболувања стотици илјади. Сепак буџетот за борба против тероризмот е 5000 пати поголем од онај на за борба на овие болести. Така да денес единствен бог во кој веруваат фанатичните американци е неговото величество доларот.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
прашање до сите атеисти, ако не ве интересира толку религија и бог, ако за вас тоа не постои, зошто му ја тупите толку, што ви сметаат оние кои поинаку мислат од вас.
Мооооолим ????
Незнам кој кого антихристи, клада, оган, инквизиција, темно доба, човекова цивилизација - 2000 години...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па ако не ти пречат верниците зошто воопшто спориш со нив. Не си против оние кои веруваат ама си против религијата. Сакаш да зборуваме за разлики меѓу атеисти и верници ама притоа да не мериме достигнувања.
Религијата им помага на луѓето да го разберат светот. Па како воопшто настанала. Неможејќи да си ги објаснат природните појави луѓето почнале да веруваат дека тие се дело на натприродни слили. Петто оделение. Будистичките свештеници кои живеат на планините најдобро го познаваат светот и природата.
Според тебе религијата е опиум за народ. Атеизнот е привилегија на интелегентните.А за твојот фетиш ок, ако е фетиш оправдано е ако ти бил фетиш. За вкусовите и фетишите не се дискутира. ова е или иронија или сарказам, незнам не сум сигурен.
Јас ги оспорувам тврдењата на теистите. Ти кажав за достигнувањата и мерењето ку*ови. Ако имаш нешто да каѓеш за себе, свое - кажи го. Што ми збориш за луѓе од пред 50, 200 или 3000 години и што тие мислеле?!?

Религијата не им помага на луѓето да го разберат светот!!! Религијата ги лаже луѓето дека има некој кој ги гледа додека какат и се е&ат и ги тера да се осеќаат виновни за нешто што не се. Религијата го затупува човековиот ум и не му дозволува да го разбере светот онаков каков што е.

Ако некој има емотивни или психички проблеми, треба да оди и да посзборува со некој кој може да му/и помогне (пријатели, блиски, психолози...) - не да се моли на нешто што не постои и ко ќе го плацебо го откачи, да трча наоколу викајќи Господ е голем. Како замена за молитва, слободно можеш и аспирин еден да пиеш насабајле. Исти ефект ќе има.

Баш би сакал да го видам будистичкиот свештеник (иако ми се стварно најдраги од сите монаси) како ќе помине на квиз за амазонски инсекти или за географијата на Папуа Нова Гвинеа. Размисли малку пред да постираш така децидно и ексклузивно тврдење.

Религијата е опиум за простите, неуките и мрзливите и атеизмот не е привилегија на интелигентните. Не треба да си претерано интелигентен за да разбереш дека е невозможно да постои библиски бог. Доволно е само да не си индоктриниран и да не живееш во паника од вечен пекол.

Атеизмот е единствено последица од доволна свесност за природата, универзумот и рационалните и логичките закони според кои и ти го живееш целиот свој живот... но вака, гимнастички, по форуми и два-три пути у месецот, за секој случај, ќе си кажеш - ај ја да си се помолам - кој ќе го знае... Ко што викаат пола од верниците: „Абе ништо не нме кошта ако верувам!“ ...а ги кошта и тоа многу, само не контаат.

Тоа со фетишот е чиста заебанција. Не е некоја стилска фигура.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Не ни сметаат нас религиозните туку ние нив... кога ќе ми речи некој ако не си верник тогаш не си ни македонец ми иди куршум да си свирнам или дека морам да се венчам во црква за да ми биде легитимен бракот....

Абе си се запрашал некогаш зошто секоја религија проповеда на скромност и покореност?
Тие што така ти викаат не се верници, тие се кривоверци. Не би рекој дека промовира покорност. Скромност да, ама тоа е затоа што човекот е по природа ненаситен. Ниокја религија не вели да им се покоруваш на другите, или да земаш помалку од што заслужуваш.

--- надополнето ---

Јас ги оспорувам тврдењата на теистите. Ти кажав за достигнувањата и мерењето ку*ови. Ако имаш нешто да каѓеш за себе, свое - кажи го. Што ми збориш за луѓе од пред 50, 200 или 3000 години и што тие мислеле?!?

Религијата не им помага на луѓето да го разберат светот!!! Религијата ги лаже луѓето дека има некој кој ги гледа додека какат и се е&ат и ги тера да се осеќаат виновни за нешто што не се. Религијата го затупува човековиот ум и не му дозволува да го разбере светот онаков каков што е.

Ако некој има емотивни или психички проблеми, треба да оди и да посзборува со некој кој може да му/и помогне (пријатели, блиски, психолози...) - не да се моли на нешто што не постои и ко ќе го плацебо го откачи, да трча наоколу викајќи Господ е голем. Како замена за молитва, слободно можеш и аспирин еден да пиеш насабајле. Исти ефект ќе има.

Баш би сакал да го видам будистичкиот свештеник (иако ми се стварно најдраги од сите монаси) како ќе помине на квиз за амазонски инсекти или за географијата на Папуа Нова Гвинеа. Размисли малку пред да постираш така децидно и ексклузивно тврдење.

Религијата е опиум за простите, неуките и мрзливите и атеизмот не е привилегија на интелигентните. Не треба да си претерано интелигентен за да разбереш дека е невозможно да постои библиски бог. Доволно е само да не си индоктриниран и да не живееш во паника од вечен пекол.

Атеизмот е единствено последица од доволна свесност за природата, универзумот и рационалните и логичките закони според кои и ти го живееш целиот свој живот... но вака, гимнастички, по форуми и два-три пути у месецот, за секој случај, ќе си кажеш - ај ја да си се помолам - кој ќе го знае... Ко што викаат пола од верниците: „Абе ништо не нме кошта ако верувам!“ ...а ги кошта и тоа многу, само не контаат.

Тоа со фетишот е чиста заебанција. Не е некоја стилска фигура.
Не е до плацибо ефект, туку до состојба на духот. Нашата личност се состои од тело,свест, и дух. Овој трет елемент не можеме да го изоставиме. Кога сите верувале, немало потреба од психолози.

tekjo

El Vagabundo
Член од
11 февруари 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Според мене, религиите се настанати само за поделби во светот и за многу полесно перење на мозокот на луѓето, верувам во Бог, како енергија како виша сила,да, ама во религиите и во нивните причи, не.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Он не гледа видеа и не користи интернет - учи од книги (од шесто, изглеа(troll)). Не клика на линкови, а мислам дека и со англискиот не е најтоп, пошто уште има проблем со сарказам и иронија, а пројдоа едно 24 саати од муабетот и линковите.
Кој не научил кога требало учи од гугл. Интернетот треба да ги проширува хоризонтите а не да те отупува. Се свое со себе си носам. А ти изгледа и лаптопот го нисиш со себе.

--- надополнето ---

Е не можу више, стварно!
Јас имав верба и издржав. хахахахаха

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кој не научил кога требало учи од гугл. Интернетот треба да ги проширува хоризонтите а не да те отупува. Се свое со себе си носам. А ти изгледа и лаптопот го нисиш со себе.
:) Абе џабе што си научил у шесто, кога грешно си научил :)
Цел живот се учи, друже. Ако мислиш дека до шесто си научил све, тоа најверојатно и можеш да си го носиш „све со себе“.
Знаеш, религијата е крива за ова. Ти вика: знаењето е конечно и кога еднаш ќе научиш каков е светот - си завршил работа. Те лаже религијата, друже! Те лаже дека светот е ограничен, конечен и дефинитивен и дека го собира у две книги.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Цел живот се учи, друже. Ако мислиш дека до шесто си научил све, тоа најверојатно и можеш да си го носиш „све со себе“.
Знаеш, религијата е крива за ова. Ти вика: знаењето е конечно и кога еднаш ќе научиш каков е светот - си завршил работа. Те лаже религијата, друже! Те лаже дека светот е ограничен, конечен и дефинитивен и дека го собира у две книги.
Ти си учел во социјализмот, изгледа одтаму доаѓа твојот атеизам. За секој случај провери на гугл. Јас прочитав многу книги од 6то досега. И нешто од Маркс прочитав. Ама во твое време грешно го читале. Светот е неограничен. Човековата мисла е неограничена. Тој што се раководи од гугл и википедија е ограничен.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.436
Поени од реакции
5.129
Ти си учел во социјализмот, изгледа одтаму доаѓа твојот атеизам. За секој случај провери на гугл. Јас прочитав многу книги од 6то досега. И нешто од Маркс прочитав. Ама во твое време грешно го читале. Светот е неограничен. Човековата мисла е неограничена. Тој што се раководи од гугл и википедија е ограничен.
Гугл и википедија се само помагало. :)

Член од
30 јуни 2008
Мислења
474
Поени од реакции
152
Знаеш дека во овој момент пропагираш еден вид религија?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Мојот атеизам доаѓа од мојот критички поглед на светот. Твојата религиозност, не знам, ти кажи...

--- надополнето ---

Знаеш дека во овој момент пропагираш еден вид религија?
Каков вид религија пропагирам?

--- надополнето ---

Тој што се раководи од гугл и википедија е ограничен.
:D :D :D

Ќе се љутиш ако си го сменам потпис? Пошто ептен посаркастичен ќе ми е овој.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Тие што така ти викаат не се верници, тие се кривоверци. Не би рекој дека промовира покорност. Скромност да, ама тоа е затоа што човекот е по природа ненаситен. Ниокја религија не вели да им се покоруваш на другите, или да земаш помалку од што заслужуваш.

--- надополнето ---

Не е до плацибо ефект, туку до состојба на духот. Нашата личност се состои од тело,свест, и дух. Овој трет елемент не можеме да го изоставиме. Кога сите верувале, немало потреба од психолози.

Човекот се состои од Тело, Душа, Дух, а не свест.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom