Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Само на клик од тука: http://www.amnh.org/exhibitions/permanent/fossilhalls/virtualtours/ и тука: http://www.discoverfossils.com/ и тука: http://www.fossilmuseum.net/

...и на пун ку*ац други места. Пиши само fossil на google и веднаш ќе можеш да се фрлиш на критичко и независно проучување.

Види, друже, ако читаш популарни сензационалистички статии не можеш да очекуваш нешто суштествено да научиш. Образованието и самонадградбата е долг и напорен потфат. Геологијата, антропологијата и биологијата, воопшто, се науки. Науките не се толку интересни како пропагандата. Затоа најверојатно не си чул, ниту проучил нешто подлабоко за Теоријата на еволуција и развојот на животот на земјата.

Интернетот е ризница на многу квалитетни содржини, но уште повеќе глупости, лажги и небулози. Де кликни на линковите погоре и запрепасти се пред милионите примероци на минати видови, секој од кои совршено се вклопува во концептот за еволутивното дрво на животот.

--- надополнето ---

Никој не го спори тоа. Верувај во себе. Верувај во критичко мислење, во научен метод. Верувај во своја интуиција. Имај верба дека вредиш, дека можеш да успееш, дека има зошто да се трудиш...

Ама не верувај во нешто што не си го проверил! Ниту во нешто што некој ќе ти каже, само затоа што ќе ти каже дека е така. Религиите се такви.

Освен за диносауруси и др. животни не најдов ни еден фосил од било кое време на човековата еволуција во тие линкови.Ај пошто ти веќе си ги гледал дај попрецизен линк каде што можам да видам како изгледале нашите предци.За луѓето ме интересира не за мамути.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хомо еректусот да,се верува дека ни е предок,живеел пред незнам 1.5 милиони години.За крапински неам слушнато,а Неандерталецот колку што знам не ни е предок.Тој си е посебен вид.Иако демек имаме ист предок.Сепак дали сваќаш колку фосили треба да наоѓаме од еволуцијата од хомо еректус до човекот денес?Нашле 5 черепи од пред 2милиони,3 скелети од пред 40 000 години и демек еве,покриена е тезата за еволуцијата на човекот.
Ама, Вазољин, па сеа нели доби линкови каде можеш да консултираш авторитети. Како сега пак со истиот муабет?!?! Мислам дека не е фер овака.

Мислам дека ти не го сфаќаш процесот на фосилизација. Де прочитај на темата за да не го враќаш муабетот назад.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Тоа со „бог е во тебе“ е будизмот. Не е религија, туку филозофија на живеење. Инаку, Бог, за повеќето на форумов, е стар дедо со бела брада.
Ако викаш дека е верба, интуиција, тогаш, друже, и ти си атеист. Во најмала рака агностик.

Што се однесува до делот со авионот и критичкото мислење, морам да кажам дека потполно не се сложувам со тебе. Ако Да Винчи и браќата Рајт (и останатите неопеани пионери на авијацијата) не применувале критичко мислење при дизајнот и конструкцијата на своите прототипи шансите се огромни ништо од тоа да не било усовршено.

Критичкото мислење е основа на целиот напредок на човештвото. Со исклучок на елементарните пронајдоци кои можеби се должат на чист случај (оган, тркало и сл.) сите современи пронајдоци и технологии, воопшто, се темелат на критичкото мислење.

Критички и рационално. Ептен ги погоди зборовите. Штета што ги стави во негативен контекст.
И во Христијанството Бог е во тебе. Види ако немало тркало, немало да има ништо понатаму.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Освен за диносауруси и др. животни не најдов ни еден фосил од било кое време на човековата еволуција во тие линкови.Ај пошто ти веќе си ги гледал дај попрецизен линк каде што можам да видам како изгледале нашите предци.За луѓето ме интересира не за мамути.
Глеам колку си читал... за 5 минути сакаш да проучиш 3 сеопфатни сајтови за фосили. Ти викам дека науката е напорна работа.

Ај еве ти wiki за полесно: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils

...и има друга тема за еволуција. Прашувај таму, ќе праиме муабет. Ионака не ми се работи.

F

Frankie Yale

Гостин
Хомо еректусот да,се верува дека ни е предок,живеел пред незнам 1.5 милиони години.За крапински неам слушнато,а Неандерталецот колку што знам не ни е предок.Тој си е посебен вид.Иако демек имаме ист предок.Сепак дали сваќаш колку фосили треба да наоѓаме од еволуцијата од хомо еректус до човекот денес?Нашле 5 черепи од пред 2милиони,3 скелети од пред 40 000 години и демек еве,покриена е тезата за еволуцијата на човекот.
Не се баш 3-4... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Ама, Вазољин, па сеа нели доби линкови каде можеш да консултираш авторитети. Како сега пак со истиот муабет?!?! Мислам дека не е фер овака.

Мислам дека ти не го сфаќаш процесот на фосилизација. Де прочитај на темата за да не го враќаш муабетот назад.
Па не е фер бе бато јас зборам за фосили на нашите предци (луѓето),а ти да ми даваш линкови за китови,ајкули,мамути и диносауруси.Каде има на тие линкови фосили или онака 3D реставрација на фосили од човек???А инаку моментално читам на темата - Креационизам наспроти еволуционизам.Интересна тема.

F

Frankie Yale

Гостин
Глеам колку си читал... за 5 минути сакаш да проучиш 3 сеопфатни сајтови за фосили. Ти викам дека науката е напорна работа.

Ај еве ти wiki за полесно: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils

...и има друга тема за еволуција. Прашувај таму, ќе праиме муабет. Ионака не ми се работи.
ист линк :pos2:

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034

Значи на тие (старите) линкови НЕМА фосили на луѓе???

Ко кога овде зајебава.....:D

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И во Христијанството Бог е во тебе. Види ако немало тркало, немало да има ништо понатаму.
Точно, ама е и на небото, и те гледа све што правиш и ќе ти ебе пиперот ако нешто заебеш од тоа што ти рекол... Мнооогу поразлично од „Бог е у мене“.

Точно и за тркалото. Само мислам дека не си го разбрал постот. Сите комплексни пронајдоци, ајде, еве, компјутерот на кој кликаш сеа, се развиени врз основа (исклучиво) на научниот метод и критичкото мислење.

Мрачниот среден век во кој христијанството го забрани критичкото мислење е најидиотскиот и најглупавиот и најнепрогресивниот период во историјата на човештвото. Ради тој со белата брада на облакот шо седи.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Мислам дека си off...
Не паднале илјадници луѓе. Не знам од кај ти е муабетов...
Браќата Рајт внимателно планирале, цртале и прецртувале. Сметале и поправале сметки. Пробувале со модели, се додека не биле подготвени да го направат авионот и да се обидат да полетаат. После секој неуспешен обид, наместо да веруваат дека ќе им успее следниот пат, критички ги разгледувале резулчтатите од претходниот обид и ги вагале внимателно сите опции. Тоа се вика критичко мислење.

Така, браќата Рајт, успеале да го направат првиот лет со авион. Не дека имале само сува верба дека ќе полетаат.
Па ако не верувале, немале ни да се обидат. Човекот имал желба да лета откако постои. Но кога науката достигнала определено ниво, тоа се овозможило. Критички став имале сите оние кои им се смееле на оние кои паѓале. Браќата Рајт полетале затоа што верувале. Ако не успеале не се откажувале туку верувале и правеле промени. Ако ја изгубеле вербата после првоит обид немало да успеат. Верувањето не се коси со науката и прогресот. Неверувањето се коси.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Значи на тие (старите) линкови НЕМА фосили на луѓе???

Ко кога овде зајебава.....:D
Има, друже, има... само треба да потрошиш време за да ги најдеш. Тоа се вика проучување. Не све ти е сревирано и изџвакано како во Библијата. Треба да бараш. А пошто, глеам, не ти е јака страна, де кликни на wiki, таму е исфилтрирано за студенти што брзаат на испит и за луѓе што не се многу-многу по проучувањето ;)

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Има, друже, има... само треба да потрошиш време за да ги најдеш. Тоа се вика проучување. Не све ти е сревирано и изџвакано како во Библијата. Треба да бараш. А пошто, глеам, не ти е јака страна, де кликни на wiki, таму е исфилтрирано за студенти што брзаат на испит и за луѓе што не се многу-многу по проучувањето ;)
Ајде додека ме задржаваш ќе најдеш можеби ти нешто на тие линкови (колку да се оправдаш).А можеш и да ги смениш линоквите.Јас барав,ти кажав не најдов.Не мислам цела вечер да ги пребарувам тие 3 линка.Требаше да ми пратиш некои не толку "скришни" линкови :D

Абе каква библија нит сум ја прочитал ни па планирам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па ако не верувале, немале ни да се обидат. Човекот имал желба да лета откако постои. Но кога науката достигнала определено ниво, тоа се овозможило. Критички став имале сите оние кои им се смееле на оние кои паѓале. Браќата Рајт полетале затоа што верувале. Ако не успеале не се откажувале туку верувале и правеле промени. Ако ја изгубеле вербата после првоит обид немало да успеат. Верувањето не се коси со науката и прогресот. Неверувањето се коси.
Оф мори мајко... Имаме концептуални проблеми... Критика не е исто со критичко мислење. Има два вида на критики: конструктивна и деструктивна. Втората најчесто доаѓа од незнаење и од неспремност да се промениш и прилагодиш на новото сознание. Првата е двигателот на развојот.

Науката, друже, е критичко мислење. Постојано вагање и преиспитување и не земање здраво за готово и не прифаќање врз основа на верба.

Неверувањето, како што ти милуваш, е тоа што не' турка напред. Кога не веруваш, тогаш преиспитуваш, проверуваш, се' додека не се увериш дека тоа што си го претпоставил навистина функционира или држи вода.

Тоа што им се смееле на браќата Рајт, им се смееле од страв, им се смееле од незнаење - од неспособност да ја сфатат нивната визија и цел. Такви се 90% од луѓето. Традиционални и уплашени од промени. Такви ќе бидат и во блиска иднина.

Затоа и од ова религииве нема лесен куртул...

--- надополнето ---

Ајде додека ме задржаваш ќе најдеш можеби ти нешто на тие линкови (колку да се оправдаш).А можеш и да ги смениш линоквите.Јас барав,ти кажав не најдов.Не мислам цела вечер да ги пребарувам тие 3 линка.Требаше да ми пратиш некои не толку "скришни" линкови :D

Абе каква библија нит сум ја прочитал ни па планирам.
Ајде пак: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...lution_fossils

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Точно, ама е и на небото, и те гледа све што правиш и ќе ти ебе пиперот ако нешто заебеш од тоа што ти рекол... Мнооогу поразлично од „Бог е у мене“.

Точно и за тркалото. Само мислам дека не си го разбрал постот. Сите комплексни пронајдоци, ајде, еве, компјутерот на кој кликаш сеа, се развиени врз основа (исклучиво) на научниот метод и критичкото мислење.

Мрачниот среден век во кој христијанството го забрани критичкото мислење е најидиотскиот и најглупавиот и најнепрогресивниот период во историјата на човештвото. Ради тој со белата брада на облакот шо седи.
Мрачниот среден век е мрачен заради други причини. Религијата постоела и пред тоа и потоа и имала значајно влијание врз животот на луѓето. Развој и прогрес имало и во антиката, а тогаш луѓето биле доста религиозни. Во средниот век религијата била алатка на желните за моќ и власт. Според Библијата никој човек нема власт или сувереност над друг.

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
Те читам во последнава дискусија и не ми е јасно што сакаш да кажеш... верувале па верувале.

Нормално дека верувале ама во можноста да се лета, а не дека господ ќе им го покаже начинот на кој луѓето можат да летаат.

Атеистите не се луѓе кои немаат верба туку луѓе кои не веруваат во постоењето на господ, ти го изедначуваш едното со другото.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom