Софиja - импресии

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Абе бум бум ти зборот грд го разбираш? И суперлатив „нај“?
Темава е импресии од Софија,ние ги кажуваме и докажуваме импресиите.Значи најгрд град со најгрд аеродром.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Абе бум бум ти зборот грд го разбираш? И суперлатив „нај“?
Темава е импресии од Софија,ние ги кажуваме и докажуваме импресиите.Значи најгрд град со најгрд аеродром.
Немоj да лажеш дека имаш 28 г. Размислуваш толку елементарно, а од злоба сто по сто ти избива пена на уста.

Ekimot

Cule
Член од
4 февруари 2010
Мислења
473
Поени од реакции
502
@leandra
види, генерално е глупо да генерализираш. Сите србинки - не се Цеци, сите Бугарки - не се Гергани. Сите Срби - не се уау, сите Бугари - не се кељави билдери. Кога ќе дојдеш до Македонците/ките тешко ти е да генерализираш, ваљда зошто и ти си, а генерално сите ние имаме високо мислење за себе.
неќу да бидам сфатен како Бугараш нит како Србаш и уште помалце како ограничен Македонец, али тоа што не чини искритикувај го тоа што чини е за пофалба. Сликата за една држава малце неферски ти го дава првиот контакт со неа, граница, аеродром, центрлна автобуска итн. ако се водам по оваа логика сликата за Македонија па за Скопје као капитал сити не верувам дека за било кој е кузнае шо, граници остаени на милост и не милост каде последната голема инвестиција е у сапун за у ВЦ, аеродром А.Велики кој според мене е полош од автобуската во железничка - таа е супер. Аеродром каде што има највише роднини и пријатели чекачи зашто ако не те земе некој твој (ова за странци важи) тоа лешинарите таксисти те изгореа.
сеа вака за Софија - моето мислење и искуство е собрано во период од повеќе од 4 години скоро редовен престој и се однесува на центарот на Софија + патот до таму и дрш/ не дрш околината. Човек шо поима нема за двете држави коа би ги видел двете граници, Деве Баир - Ѓушево би ја одбрал најверојатно десната опција, нашата граница не дека нешто е у п.м. крш и не дека Бугарите со тоа климатизираните контејнери се Бог знае што ама на око Бугарската страна изгледа ново, средено и преставително. понатаќе, селата - градови до Софија се страшни, Ќустендил со циганите покрај пут, Радомир со фантастичните соцреал згради каде тој шо има поише пари си стаил турбо излолација на ѕидот па имаш станови у раазлични бои (ова може е да си ја познаат зградата у магла, као древните морепловци), Перник ау, немам најдено причина да влезам повнатре, тоа шо го ѕиркаш од пат - ти вика НЕ МЕ ГЛЕЈ. После имаш Владаја каде секоја година после снегот и мразот тренираш избегавање дупки и проверуваш до колку знаеш да броиш, а има нова петља/клучка шо малце растеретува сообраќај, ама пак од влез на Софија до центар ти треба саат време за 13 км, недај Боже некој да се здрвил на Владаја е тогаш окапа.
Ај сеа за Софија, значи во центарот според мене има прекрасни примери и на класична и на модерна архитектура, баш театар Иван Вазов ми е меѓу топ 5 примери, заедно со Невски, Президенството, Собранието итн. Некаде на бул. Бугарија беше и оваа зграда супер интересна и модерна, у топ 10 дизајни за И.Европа

околу храната, не знам искрено кој е Бугараски традиционален диш, мене БГ храната ми е некоја мешавина од целава околина + зачинот, али човек и на тој се навикнува, знам Македонци шо умираа од зачинот а сеа го пикаат и у палачинка. не знам кај си јадела шо било толку гадно ама во Софија имаш избор огромен за ресторани и пицерии, еве вака: Виторија пицерија кај Червило, Мото и Лагуна кај Витошка, Хепи и има миЉон други помали шо имаат супер храна (се сметам себе си за гурман). Чито од радозналост сум јадел и во мензите во Студентски и јадењето не чини ама па комплетен оброк е 1 лев па глупо е да очекуваш повеќе. Плус имаш избор огромен на кафе барови, ОНДА е мој фаворит + старбакс, костакафе..барови значи - џез, блуз, лајв перформанси исто има многу баш на В.Стефановски бев и беше супер. у студентски имаш и диско-фичови колку сакаш и нема сегде турбо-монстер-фолк. строежа е мој фаворит. Студентскиот град е студентски - стално има луѓе ок забава има па и во однос на цените ок храна.
за кината и моловите не праам муабет, вистински кино центри со 20 сали кај шо има премиери у исто време со УС или Европските премиери на филмови.
друго..Не знам од кај ти е оноа за аеродромот ама новиот терминал 2 е далеку од грд и е супер поврзан со цела Европа

плус имаш автобуска линија до Аеродром, нешто што на нашиот очајно му треба. Само што ќе излезеш можеш да видиш кои се цените на таксистите кои стојат таму, саглам компаниите имаат штанд. а да околу таксито, Софија има најефтино такси од оклината, зборам за градови 1.5мил+, САМО пред да влезеш во такси на задната врата ја пишува тарифата ќе си провериш и ако ти одговара си влагаш ако не, НЕ. едино ме нервираат таксистите кои за разлика од нашиве Скопски не возат кратки релации па треба да се убедуваш и молиш.
Софија има добар јавен превоз така да не дека си нешто специјално брз ако идеш со такси.
околу мубетот за кич, кичот е глобална појава не можеш да го избегнеш и никој не е поштеден, едноставно можеш да не се оптеретуваш.
тоа би било тоа..

Stoichkov

Царево Село/Делчево
Член од
9 февруари 2010
Мислења
204
Поени од реакции
60
Само Бугари ја фалат Софија,е толку сте на ниско дереџе дојдени што сами ако не се пофалите нема кој да ве пофали.Не е лесно да бидеш ѓубре,отпадок во Европа,знам не ви е лесно.
Ми се лоши кога треба неколку саати да поседам во Софија,кич до кич,град кој не вреди ни едно евро да оставиш освен ако не мораш.
Никој не те е карал да идваш ма м'ршо ,аре лапај :wink:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
@leandra
види, генерално е глупо да генерализираш. Сите србинки - не се Цеци, сите Бугарки - не се Гергани. Сите Срби - не се уау, сите Бугари - не се кељави билдери. Кога ќе дојдеш до Македонците/ките тешко ти е да генерализираш, ваљда зошто и ти си, а генерално сите ние имаме високо мислење за себе.
неќу да бидам сфатен како Бугараш нит како Србаш и уште помалце како ограничен Македонец, али тоа што не чини искритикувај го тоа што чини е за пофалба. Сликата за една држава малце неферски ти го дава првиот контакт со неа, граница, аеродром, центрлна автобуска итн. ако се водам по оваа логика сликата за Македонија па за Скопје као капитал сити не верувам дека за било кој е кузнае шо, граници остаени на милост и не милост каде последната голема инвестиција е у сапун за у ВЦ, аеродром А.Велики кој според мене е полош од автобуската во железничка - таа е супер. Аеродром каде што има највише роднини и пријатели чекачи зашто ако не те земе некој твој (ова за странци важи) тоа лешинарите таксисти те изгореа.
сеа вака за Софија - моето мислење и искуство е собрано во период од повеќе од 4 години скоро редовен престој и се однесува на центарот на Софија + патот до таму и дрш/ не дрш околината. Човек шо поима нема за двете држави коа би ги видел двете граници, Деве Баир - Ѓушево би ја одбрал најверојатно десната опција, нашата граница не дека нешто е у п.м. крш и не дека Бугарите со тоа климатизираните контејнери се Бог знае што ама на око Бугарската страна изгледа ново, средено и преставително. понатаќе, селата - градови до Софија се страшни, Ќустендил со циганите покрај пут, Радомир со фантастичните соцреал згради каде тој шо има поише пари си стаил турбо излолација на ѕидот па имаш станови у раазлични бои (ова може е да си ја познаат зградата у магла, као древните морепловци), Перник ау, немам најдено причина да влезам повнатре, тоа шо го ѕиркаш од пат - ти вика НЕ МЕ ГЛЕЈ....
Тоа се едно jас сум го писал! Сичко ти е точно!
Дури едни и исти заведениjа ни допадат!
:smir:

Stoichkov

Царево Село/Делчево
Член од
9 февруари 2010
Мислења
204
Поени од реакции
60
Шопинг тури? :pos: Кој шопинг тури бе,да не мислиш на оние од 5 чрвени? Сега ми текна cool збореше нешто за шопинг во Софија,да не се купуваат парчиња од Планет или на Азис долниот веш?
Скоро да си труп !

--- надополнето ---

Па нели само импортен чипс и бугарска милка jадеше?
Друго е јала м'ршата :pos2:

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Коj си ти да судиш дали некоj е способен или не во однос на градот во коj се одвива професионално? А бугарските пасоши стварно вам се ноќна мора. Тогаш спротивставите им се доколку можете.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Шопинг тури? :pos: Кој шопинг тури бе,да не мислиш на оние од 5 чрвени? Сега ми текна cool збореше нешто за шопинг во Софија,да не се купуваат парчиња од Планет или на Азис долниот веш?
ДА, @cool@ зборуваше за шопинг во Софија - наместо ГЕЈЛАДА која ТИ не ја вадиш од уста (ох, па да, ти си префинета дама) - само гледам си ја помешала темата- :pos2:http://forum.kajgana.com/showthread.php?47916-Шопинг-во-Солун/page11

Зарем не си сфатил досега дека најголемите Македонски патриоти не живеат во Македонија?
Кој е во Америка,кој во Германија,кој во Тунгузија...тие се знаат запомни што овде ни се дешава.Кој на гравче гледа,кој на Сител,кој на Македонско радио,чат пат некој и на јогурт.Остај не нас безрбетниците ние сме затупавени,неписмени и неизживеани.Затоа сме во 19 век и сите нас магии ни прават,нели гледаш за едно име 20 години се влечкаме по Нато и Еу иначе ние сме супериорна држава со највисок животен стандард,економијата ни цути,за политиката муабет да не правам.Ама проклети грчишта они за се се криви! Да не беа они сега Монте Карло ќе бевме на Балканот.
Ситни души мора нешто да мрчат....
а, бидејќи бев наново прозван од тебе- ќе те замолам учтиво да не ме читаш и цитираш -пошто гледам лепиш етикети без размислување
И - наново ќе кажам Софија , Пловдив и Стара Загора - се супер градови- со свои убавини , но и недостатоци- а споредбено со Скопје и останатите наши гратчиња ТИЕ се метрополи- признала ти ил не.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
За сите фини дами и господа - поздрав.
Друг пат ви советувам да не одите во студенски мензи или во соц крчми,а просто да се бркнете во джеб малце повеке и да пробвате ресторантите по центара или некоj от ресторантите на хотелите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Софија ја немала таа "среќа" да биде бомбардирана во Втора Светска Војна, така да класичната архитектура во централното градско подрачје е сочувана, за неа немам зборови. Белград, Атина и другите Балкански престолнини можат да им се фатат. Загреб додуше е блиску, али сепак за нијанса полош. Букурешт го исклучувам, бидејќи не сум бил таму.
Но, затоа малку избегај од центарот кон периферијата, одма се судираш со "прекрасните" социјалистички архитектонски проекти кои имаат функција постојано поединецот да го потсетуваат дека е дел од сивата машина.

S

StormRage

Гостин
Коj си ти да судиш дали некоj е способен или не во однос на градот во коj се одвива професионално? А бугарските пасоши стварно вам се ноќна мора. Тогаш спротивставите им се доколку можете.
за болдот: тука е проблемот брате блгаре... нашиве „националисти“ кои фучат со тие пасоши ми се преку мандало... ај да зафатит некое војнуле све да соберите таму за војска тогаш ќе им кажам...а за останатото: дали судам... па во глобала сите шо ги познавам шо отишле таму имаат или пари одпоќе или се некој таленти до тука и назад шо гледаат нешо поќе бугарија...

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Ма какво воjнуле бе. И не сум jас крив што ти не познаваш вредни и способни Македонци во Софиjа. Твоj проблем.

S

StormRage

Гостин
Ма какво воjнуле бе. И не сум jас крив што ти не познаваш вредни и способни Македонци во Софиjа. Твоj проблем.
не сум и ја крив шо не знаеле да се снајдат на друг начин и плачипичкасто сакам бугарски пасош и викале аз сам блгарин а идет овде и ломотит: ја патриот ова она...

Kajgana Shop

На врв Bottom