Дебар

Што значи максимално исцрпени.Колку по колку саати работат дневно, колку дена во неделата работат и колку дена одмор имат во годината?
Што се однесува до искорестеноста тоа е сосема нормално, така е во секоја индустриска држава.
Инаку 30.000 за обичен чувар тоа е мноооооогу добро. Колку тогаш заработуват инжинерите?
50.000 до 60.000... Само што државната работа е многу полесна, КНАУФ земаат добри платични но стварно има работа бидејќи има и малку вработени за толкава огромна фабрика, додека во хидроцентралата има многу партиски вработувања и нишо не работат, посебно ново вработените.

Остај државна работа и партиски вработувања, се е тоа гнила работа, не им е и на навив лесно. Владата се менува а приватните фирми и бизнисот особено ако е на здрави нози останува. Вакви фирми како Кнауф и се потребни на Македонија. Инаку 50.000 до 60.000 илјади денари за инженери , претпоставувам нето , се многу добри пари за наши услови.Особено што претпоставувам дека Дебар е многу евтин.

Што е тоа од десната страна. Веројатн некоја фабрика но која?Предпоставувам кнауф.
Сликиве се фотографирани баш од вработени од Кнауф, мислам дека при прошетката на менаџментот со хеликоптер над градот :) Само што се стари, веројатно 6-7 години, од тогаш фабриката е многу проширена. Фирмата е доста јака, мислам дека е единствена фабрика од ЕКС-Ју (а веројатно и на Балканов) каде што се произведува природен гипс. Може да се каже дека зделката со Кнауф е една од најуспешните приватизации во нашава кратка историја, оти од фирма пред распаѓање на некој начин прават гигант. За плати, не би кажувал некои бројки оти стварно не може да се каже, еј ти си чувар ќе земаш 30.000, се зависи од тоа колку добро си ја работиш работата :) Но сепак платите се феноменални за наши услови и сигурно се подобри од просечната македонска плата.

Треба да се напомене дека Кнауф максимално ги црпи ресурсите и прозведува доволно за овиер простори каде и ги пласира производите.Не му треба повеќе бидејќи овој истиот сопственик имал околу 190 вакви фабрики низ светот.Така да оваа што произведува 30-40 пати повеќе од Радика-Дебар му е доволна за на Балканаов.

6924200.jpg

39284617.jpg

29672700.jpg

46073858.jpg

39827651.jpg

4022625.jpg

Шпиље и Дрим.

40807365.jpg

20698258.jpg

1887851.jpg

Вака од слики градчето иако не е ништо спектакуларно ми изгледа многу пријатно и средено.Секако езерото и зеленилото го прават целиот амбиент уште поубав.
За жал никогаш не сум бил во Дебар единствено сум имал можност да го видам дебарското езеро од Галичник и навистина прекрасна гледка.
Туку од птичијата перспектива се гледа одма лево од фабриката кнауф една многу педантно урбанизирана населба.
Да не се тоа случајно станови за работниците?

Вака од слики градчето иако не е ништо спектакуларно ми изгледа многу пријатно и средено.Секако езерото и зеленилото го прават целиот амбиент уште поубав.
За жал никогаш не сум бил во Дебар единствено сум имал можност да го видам дебарското езеро од Галичник и навистина прекрасна гледка.
Туку од птичијата перспектива се гледа одма лево од фабриката кнауф една многу педантно урбанизирана населба.
Да не се тоа случајно станови за работниците?
Не, тоа е населба Венец 1, сеа не знам точна дата, ама мислам дека населбата датира некаде од почетокот на 70-тите, и е најубава населба во градот, се си има ред, куќите горе-доле се во слична градба, зградите исто така, ништо не стрчи :) Ама кај и да е, ќе ја упропастат и таа населба. И главната улица до пред десет години беше 90% од куќи, сеа мислам дека има само една-две.

Не, тоа е населба Венец 1, сеа не знам точна дата, ама мислам дека населбата датира некаде од почетокот на 70-тите, и е најубава населба во градот, се си има ред, куќите горе-доле се во слична градба, зградите исто така, ништо не стрчи :) Ама кај и да е, ќе ја упропастат и таа населба. И главната улица до пред десет години беше 90% од куќи, сеа мислам дека има само една-две.

Венец 2 е подобра бе, подобри и пошироки улици, куќи нови од 90-тите па навака, венец 1 се на 1-2 спрата максимум.

И тоа ми падна во очи зградите се многу ниски и прилично урбанизирани што го прави градот уште посимпатичен и веројатно попријатен за живот.
И друга работа што многу позитивно ме изненади е Џамијата која најверојатно е во централното градско подрачје (слики има на втората страна ,втората сесија, слика број два) и е архитектонски апсолутно ненаметлива со сосема умерене висина на минарето. Апсолутно по мој вкус затоа што сум подржувач на дискретна и ненаметлива архитектура.

Како е моментално социјалниот живот во Дебар? Јас кога бев војска беше тапа, се мислам дали во Ватикан или во некоја мормонска заедница во Јута имаат поактивен социјален живот.
Не хејтам гратчето е супер со Кораб и езерото ама премногу пензионерски ми делува мене, јас не би живеел наредните 40 тина години во него.

Како е моментално социјалниот живот во Дебар? Јас кога бев војска беше тапа, се мислам дали во Ватикан или во некоја мормонска заедница во Јута имаат поактивен социјален живот.
Не хејтам гратчето е супер со Кораб и езерото ама премногу пензионерски ми делува мене, јас не би живеел наредните 40 тина години во него.
Ако мислиш на ноќниот живот, подобрен е многу од пред последните 6-7 години, се отворија многу модерни кафичи, имаш избор за разлика од порано. Зима е тапа во глобала, кој во Тетово кој во Скопје студенти нема, 40% од гимназијалците одат во Гостивар, Охрид или Скопје во стручни училишта. Реално Дебар е летен град, идат иселениците од Италија, Германија и САД, идат студентите и гимназијалците, идат македонците кои се испоселија, градот живее за летно време. Ќе станиш од сабајле, ќе се испливаш во 9 сатот, ќе седниш на пивце ладно на плажа, се сончаш и уживаш во природните убавини. Навечер има добри журки во летните импровизирани кафичи на плажа.

Градот како град нее нешто посебно, но според природндите убавини и ресурси е најубав во Македонија, и е блиску до полна вработеност.

Ова со плаживе е интересно.Дали има урбанизирани плажи и локали , ако ти се наоѓа некоја фотка нема да е лошо да ја „лзнеш„
Инаку помалите градови се во глобала „летни градови„ како што викаш.
И Струмица е иста песна иако се смета за еден од градовите со подобар ноќен живот. Во зима само Скопје му е мајката а летото бегај од него, кај кој ке стигне.
Тоа е ние и по менталитет сме повеќе „летен народ„ зимата сме некако во зимски сон.
Така да ништо страшно за Дебар.

n111352730513_5388655_4813.jpg

n111352730513_5388656_5089.jpg

n111352730513_5388662_9060.jpg

Плажата.
n111352730513_5388665_1988.jpg

Веслачкиот.
n111352730513_5388677_6653.jpg

ОУ Братство Единство.
n111352730513_5388679_7172.jpg

Дел од градската болница.

Колку е карта за автобус (повратна ваљда:)) од Скопје до Дебар?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom