- Член од
- 30 декември 2007
- Мислења
- 793
- Поени од реакции
- 328
11 интересни работи во Fight Club
http://www.11points.com/Movies/11_Hidden_Secrets_in_Fight_Club
http://www.11points.com/Movies/11_Hidden_Secrets_in_Fight_Club
Книгата на почеток вели: The building we're standing on won't be here in ten minutes. You take a 98 percent concentration of fuming nitric acid and add the acid to three times that amount of sulfuric acid. Do this in an ice bath... блабла.Мислите дека и нивната зграда отиде во воздух додека беа во неа? Бидејќи и таа беше минирана ме наведе на вакво прашање. Моето мислење е не, но сепак интересно е малце да се подразмисли
Да, знам дека ќе отиде али прашањето ми беше дали ќе иде додека се тие внатре?Книгата на почеток вели: The building we're standing on won't be here in ten minutes. You take a 98 percent concentration of fuming nitric acid and add the acid to three times that amount of sulfuric acid. Do this in an ice bath... блабла.
Па според тоа, ќе има биг кабум и во зградата каде што се наоѓаат. I know this because Tyler knows this.
Fight Club е култен филм по дефиниција. Критичарите немаат врска со култните филмови.јас од секогаш мислев дека на обичните луѓе ќе им го малку опери мозокот...хаххааа имено навистина многу глупавштини има во филмов,ама никогаш не бил култен филм,бар не од релевантни критичари
е сега вие тупете мозок на бедната глума на Брет Пит...Нортон си ја заслужи пошетно улогата
A cult film (also known as a cult movie/picture or a cult classic) is a film that has acquired a highly devoted but specific group of fans
Многу „мали“ филмови за кои повеќето никогаш не слушнале имаат свои фан-бази, но има и такви како Fight Club, Donnie Darko итн... кои се пробиле и во меинстрим медиумите.Fight Club was one of the most controversial and talked-about films of the 1990s.[13][83] Like other 1999 films Magnolia, Being John Malkovich, and Three Kings, Fight Club was recognized as an innovator in cinematic form and style since it exploited new developments in filmmaking technology.[84] After Fight Club's theatrical release, it became more popular via word of mouth,[85] and the positive reception of the DVD established it as a cult film that David Ansen of Newsweek conjectured would enjoy "perennial" fame
Продолжение има? :nesvest:дали нешто од нешто се разјаснува во продолжението кога демек ке оделе да видат што се случило со бродот - http://www.imdb.com/title/tt0086837/.
хм,тотално се согласувам околу тоа,едноставно Кјубрик не е мој стил.Штоуку го изгледав, и искрено не е лош и немам ништо против спори филмови. Али ова.............................................................. беше........................................................................................................... претерано............................................................................................................................................................................................. спор......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................филм....................................................................................................................................
Може да се дебатира што сакал да каже авторот, истото се дебатира за сите Кјубрикови филмови всушност.Ne znam sto moze da se debatira okolu filmov, ne deka e perfekten ili e totalna utka, ama stvarno ne znam za sto moze da se debatira. Do tolku e genialen/glup sto koj saka, kako saka moze da go intepretira.
Јас го гледав сам, заедно со сите други филмови од Кјубрик. И има сцени кои ми се вртени и по 2-30 пати.Dosaden e, toa da, onaka baaaaaaaven mnogu, i pishav nekade deka bez drushtvo ne se gleda, a i mu simnuvam kapa koj imal nervi 2 pati da go gleda.
Всушност цел филм е ко Кјубрик рачно да им додавал боја на сцените, со четка и темпера.Uste ne mi se veruva deka e od 1968...
имаш две варијанти .. го цениш духот и делото или просто не е твој тип на творец -
- со прекрасната музика на Ричард Штраус и одличниот Ѓорѓи Лугети , одличните визуелни ефекти за далечната 68- година , прекрасната визија за иднината и компјутеразицијата на општеството .
Филмот е поделен на три дела , секој дел представува епоха , сегмент од социјализацијата , еволуцијата .... од почетокот на филмот забележуваме мајмуни кои за прв пат размислуваат , за прв пат се ползува нешто различно од инстинкт - коската е алатка ( во конктерниот случај оружје ) - одличен преод - кога ја фрла коската во воздухот - монтажниот момент со вселенскиот брод е перфектен - на бродот зборуваат за некаква епидемија на земјата , човекот користи минимално од својот потенцијал - пенкалото .... „Монолитот“ представува супервизор ... Дејствието се префрла подоцна во времето после година и половина - значи некаде околу 2000 година - моментот е симболичен ( 2000 се предвидува Апокалипса ) неколку космонаути се во орбитата со компјутер - робот , кој има централен нервен систем , чувствува мисли ... Компјутерот сака да го уништи екипажот во интерес на мисијата , тогаш Дејв ( главниот херој ) саваќа дека подобро е да го ликвидира .... Во мигот кога Дејв го следи монолитот кон Јупитер ( имаме прекрасни визуелни ефекти ) , стасува во музеј од 17-18-ти век , таму се гледа стар , седнува да јаде има чаша со вино кој небежно ја крши - мигот со скршената чаша е можеби најсилниот филмски момент ( на сите времиња ) чашата е скршена , но виното е уште тука - во меѓувреме се забележа ембрион ....
Значи трите епохи се растот , развојот и крајот , подобро направено и анализирано нема моделирано никој . Меѓудругото сеуште е на топ листите по научно фантастични филмови а е создаден пред четири децении .
Ништо посебно, продолжен филм.Зар никој од вас не го гледал продолжението од 1984 година???
Потсетување, тој филм се вика 2010
p.s. Што ме терате сега да го гледам