|Volkswagen|
Тастатурата е посилна од мечот!
Lu moeto mislenje e da probas so bmw seria 1 bideki statistikite na poznatite test vozaci velat deka e enda od naj izdrzlivite (ima 116ks sosema dovolno zboruvam za modelot 116i) , samo sto cenata na osnovniot model e 14,500 evra .. ito taka i kia pro e dobar izbor
14500 евра за BMW 1? Каде живееш батка? Во монтажната лента на BMW? (пола склопено возило)
Прати ја цената на половни возила на запад ке ти стане јасно.Пошто спомна Фокус ,ке ти дадам еден пример.
Еден мој пријател купи нов Фокус , 4 пати му пука шофершајбната ,му ја менуваат и на крај му викаат дека има проблем со шасијата и школката ,фабричка грешка.Мака мачи со документација за да добие друга.Во фирма имам 4 комбиња од кои едното е форд ,пежо,фолц,и цитроен.Фордот е дизел ,ми еба м..ката со дефекти.Последното ми протече бош пумпата (иако не е бош) Лукас а има само 60 000 поминато.
Нервозен ,додека ја вадев ,ми дојде еден стар чича и ме прашува дали сум богат.На прашањето зашто ,одговорот беше ,јас бев богат све додека не купив ваков форд ме изеде.2002 ра е во ноември на регистрација поред цела предница што ја сменив уште ми рекоа да мислам на промена на прагчиња затоа што се веке трули.Слична приказна е и со Опелите.
Да не испадне дека само јас имам лошо мислење ,ке ти кажам дека во разговор со пријатели кои имаат салони за коли ,редовно се жалат на проблеми ,а и еден друг човек кој е ауто инжинер во Волво иначе Данец во разговор ми кажа дека фордот е отиден у курац.
Рака на срце за старите модели немам збор ,имаа стварно добри серии ,али новиве....
Инаку како информација да ви кажам дека оваа држава е на 1 во место кога се работи за тестови ,истражување и многу многу статистика.
На статистичките податоци за кои коли најмалку се со дефекти точно овие два авртомобила се на дното на листата ,читав во некој ауто магазин ,ако најдам линк ке постирам.
Друга интересна работа е што Шкода до пред 2 години беше многу критикувана за лимаријата.Сега се наоѓа меѓу првите по квалитетот на лимот,браво за Шкода.
Сепак значи се се сведува на лично искуство. Јас со Фокусот имав екстра добро искуство. Лимарски исто така беше добар. Зошто беше добар? Затоа што Форд до 1998 година имаа катастрофална заштита од корозија на Ескортот. Јас гарантирам дека 80% од Ескортите што се трклаат низ Македонија се некогаш закрпени или санирани. Нема теоретска шанса Ексортот да промашите во овој висок процент. Скапуваат на праговите под вратите.
Е сега, токму заради тој проблем Фокусот го направија да биде далеку подобар. Материјалите внатре се со далеку поголем квалитет, како на пример седишта, пластики итн. Фокус беше пресвртница за Форд во 1998 година. Ако се сеќавате и кај нас катастрофална беше продажбата на Мондео и Ескорт од таа генерација. Summit Motors само што го отворија претставништвото речиси беа пред пропаѓање. Затвораа продавници од што никој не купуваше Фордови се до 1998 година се разбира.
Плус то Ескортот познат и како Орион беше модел од крајот на 80-тите години со 0% интервенција, а се продаваше како нов модел се до 99-2000 година.
За дизел моторите на Форд навистина не знам, никогаш не сум ги баратал, не знам ни какви се ни што се. Од она што имам слушано, не се баш најквалитетни но не се ни скапи за ремонт.
Што се однесува за Опел, Опел+бензин мотор нема смрт. За ова можам да потпишам со две раце. Ова се однесува и за каросерија и за механика сето тоа поврзано со одржувањето.
Точно е дека VW имаат далеку поиздржливи елементи (пример подвозје) во споредба со Опелот ама пазарната цена е далеку повисока и тоа без потреба.
На ново секогаш би избрал VW/Skoda во споредба со Opel/Chevrolet )читај: авторот на текстот вози Daewoo Nubira кој ја купил на ново оти не го собирало во VW Polo

За да олесниме на Lu во изборот јас ќе го дадам следниот совет:
1) Доколку сакаш дизајн и секогаш да паѓаш во очи се купува италијанско возило (Fiat, Alfa Romeo, Lancia) во последните неколку години го подигнаа квалитетот
2) Доколку сакаш безбедност, комоција, мека вожња и по некое дефектче (не страшно но скапо...пример да не ти свети шал табла, да крцка некоја пластика, да ти откажи централно, ...) се купува француско возило (Peugeot, Citroen, Renault)
3) Доколку сакаш квалитет, безбедност, тврда вожња одлична грижа за корисници (долги години резервни делови) и добра пазарна цена се купува германско возило предимно VW или Mercedes.
4) Доколку го сакаш сето кажано под 3) со малку повеќе опрема, фамилијарен шмек кога те гледаат, но да губиш на пазарна цена се купува Шкода или ако сакаш да го изгубиш фамилијарниот ефект - Seat (за ова неам некое конкретно мислење но мислам дека се квалитетни)
5) Доколку сакаш квалитет, мека вожња, одлична грижа за корисници (извесно време) и релативно добра пазарна цена се купува Opel предимно бензинец (мада новите се добри и дизел и бензин). Истото важи и за Форд само што имаат за нијанса по тврда вожња и поеластични мотори.
6) Доколку сакаш нешто поинакво, квалитетно, но подоцна проблем со резервни делови (по 10-15 години) кај нас (Грција ти е варијанта 2) се купува Јапонец Toyota, Honda, Mitsubishi.