Пеење

• Креатор на темата Креатор на темата zikahendrix
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 декември 2008
Мислења
99
Поени од реакции
3
Ако може некој попрофесионален поглед кон пеењето!!
Од овие Англиските туториали неможе баш убаво да се разграничат сите тиа правила со дијафрагмата и правилно пеење!!
Чисто така некои совети како до подобар глас зошто свирам гитара а и сакам да пеам...Гласот ми е бас мислам...просечен машки глас...ама сакам на моменти да може и повисоко да отпејам некои песни...

ПОМОШ?! :)

Ако пееш по ноти би знаел како од Це да повисиш на Цис од Е на Еис итн..
Ако сакаш 2 тона да повишиш користиш двострука повишувалка. и то је то. А ако си почетник и ако не си музичко образован.. иди на Јутуб имаш таму све.. Лесно е ептен..

Од овие Англиските туториали неможе баш убаво да се разграничат сите тиа правила со дијафрагмата и правилно пеење!!
Чисто така некои совети како до подобар глас зошто свирам гитара а и сакам да пеам...Гласот ми е бас мислам...просечен машки глас...ама сакам на моменти да може и повисоко да отпејам некои песни...

Мали, тоа се стекнува со раѓање шо бараш ти, подоцна се надоградува а ако крчиш и шуштиш, пиши пропало.

Ako sakash opera da peesh ti treba dijafragma.
Rock/pop, na grlo. Do kaj mozhesh da peesh - do tamu. Ako peesh sekoj den po saat veeme, za godina dena kje ti se opushti glasot i kje mozhesh nekoi tonovi shto ne si mozhek da gi otpeesh, da gji otpeesh.

Ако сакаш 2 тона да повишиш користиш двострука повишувалка. и то је то. А ако си почетник и ако не си музичко образован.. иди на Јутуб имаш таму све.. Лесно е ептен..

Какво ти е тоа еис ?? После Е ти текнува која ноти оди ?
Пеењето од раѓање ... Секако дека не . Си се родил рикајки (плачејки) Се е вежба па дури и пеењето !

Какво ти е тоа еис ?? После Е ти текнува која ноти оди ?
Пеењето од раѓање ... Секако дека не . Си се родил рикајки (плачејки) Се е вежба па дури и пеењето !

ЕИС е повишено Е со повишувалка.. значи ПОВИШУВАЛКА или # во музиката означува повишување на тоновите кои се наоѓаат испред нив за еден ПОЛУСТЕПЕН.. и на истите тонови (само повишени) им се додава наставката ИС... значи ЦИС (повишено ЦЕ) дис (повишено ДЕ) ЕИС (повишено Е) итн.

Епа изгледа така ќе е....него финтата беше оти нели сакам да пеам Рок/поп ама знаеш сите викат НЕ на грло зошто нема контрола?! со воздухот! сеа шо ќее тоа кее!! :)

--- надополнето ---

Нели ти е од Е на Ф?! :)

Епа изгледа така ќе е....него финтата беше оти нели сакам да пеам Рок/поп ама знаеш сите викат НЕ на грло зошто нема контрола?! со воздухот! сеа шо ќее тоа кее!! :)

--- надополнето ---

Нели ти е од Е на Ф?! :)

Ќе се научиш за контрола сам.
Пробувај по дома дери се коа си сам (:
Пеј балади xD
И да фалшираш, со вежба ќе се средиш, веруј.
Aко имаш некој шо има слух у фамилија или другарче, откоа ќе навежбаш нешо, моеш да им пееш и да ти кажат дал им се свиќа или не. И без лажги, ќе напоменеш (:

Бтњ, од E оди на пишано Eis, а звучно F. Значи се пишува Eis, а се свири F. Ok? (:

Ќе се научиш за контрола сам.
Пробувај по дома дери се коа си сам (:
Пеј балади xD
И да фалшираш, со вежба ќе се средиш, веруј.
Aко имаш некој шо има слух у фамилија или другарче, откоа ќе навежбаш нешо, моеш да им пееш и да ти кажат дал им се свиќа или не. И без лажги, ќе напоменеш (:

Бтњ, од E оди на пишано Eis, а звучно F. Значи се пишува Eis, а се свири F. Ok? (:

Toa e тоа.. дека зборевме за пеење :smir:

eve eden klip, so karakteristični glasovi.. Listen To The Voices! Roy Orbison, Elvis & Tom Jones .. http://tomjonesinternationalvideos.blogspot.com/2010/12/listen-to-voices-roy-orbison-elvis-tom.html
no dobro e da gi slušaš i Engelbert Humperdink, Franki Laine i drugi.. pa da doloviš ... inaku kolku što razbrav imalo peenje od gradi (diafragma)i peewe od grlo, ova poslednoto može da ti go zaripne glasot, a edno vreme i mnogumina otidoa na operacija na krajnici, baška i korekcii na nosot, ne zaradi estetika tuku zaradi dišenjeto ...

eve eden klip, so karakteristični glasovi.. Listen To The Voices! Roy Orbison, Elvis & Tom Jones .. http://tomjonesinternationalvideos.blogspot.com/2010/12/listen-to-voices-roy-orbison-elvis-tom.html
no dobro e da gi slušaš i Engelbert Humperdink, Franki Laine i drugi.. pa da doloviš ... inaku kolku što razbrav imalo peenje od gradi (diafragma)i peewe od grlo, ova poslednoto može da ti go zaripne glasot, a edno vreme i mnogumina otidoa na operacija na krajnici, baška i korekcii na nosot, ne zaradi estetika tuku zaradi dišenjeto ...

Moже и немора да значи, све зависи до тоа колку се грижиш за својот глас , т.е вокалното здравје. една мала настинка може чуда да направи со гласот на еден пеач... Тука има триста глупости кои ги учам и знам во стилот, секојдневно распејување во свој тоналитет ради кондиција на гласот и нормално да не ги пееш оние тонови кои се превисоки за твоите гласовни можности.
Советот е едноставен.. НЕ СЕ ФОРСИРАЈТЕ , и одржувајте го гласот со распејување
во свој тоналитет..
Распејувањето со високи тонови оние кои не се во ваши можности може да предизвика сериозни оштетувања кај гласните жици (може да бидат привремени а може да бидат и што е најтрагично ТРАЈНИ), вокална дисфункција, итн..

Оди на приватни часови ако имаш пари, за да ги совладаш основните техники на пеење и вежби за опуштање на мускулите.
За почеток.

После ќе ти кажат дали си талентован певач ор не.
У случај да си талентован како за на музички идол, ќе ги следиш идните инструкции.
Се вежба нон стоп (пеење).
Се држат диети.

Дома дерење не ти препорачувам да не си заебеш некоја гласна жица (ако сакаш да си брутал дед металец):

П.С.
Не заборавај насабајле на гладен стомак да мавнеш по две свежи јајца од кокошка... оние селските, помалите хехе...

Е повишено за полустепен е E# (Eis) или F . Енхармониски еквиваленти, до толку ли музичково го запоставивте ?
Него совет за пеење нема баш некој посебен - бојата на гласот ти е пресудна од старт за убаво да звучи пеењето. Теоретски секој може да научи да пее по ноти и да научи фалсет , вибрато и катаљон други техники ама во пракса ретко кој звучи добро додека пее.
Ако ти е проблем преку дијафрагма пеењето пробај без воздух во гради (испуштен воздух) да пееш (само додека да се навикнеш и да видиш како звучи , бар така ми кажа професорот по соло пеење ) .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom