Сребро - инвестиција на декадата

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Tomsaso каде си? :helou: ..... те нема нешто!? Што се случува? До каде ќе оди? До бирото е сега дијаграмот на среброто... се плашам до паркет да не отиде! Што ќе кажеш сега? Само немој како овие од берза или уште појке од инвестициски фондови: Е СЕГА МУ Е МАЈКАТА ДА СЕ КУПУВА!..... Донг, донг, донг .... Buy, Buy.... Се шегувам малку, мислењето за тебе воопшто нема да го сменам, а тоа е: БЕЗ ОГЛЕД НА СЕ КАПА ТИ СИМНУВАМ; МЛАДО МОМЧЕ! ФАНТАСТИЧНО ДОБРИ АНАЛИЗИ - ПОСТОВИ.... Кажи ми ти нешто друго, имаше како идеја да формираш затворен инвестициски фонд. (Цензус 50,000 Евра)... до каде си со таа идеја? Сеуште планираш, или се откажа?
Хехе.. Инаку ако купивте кога постирав сеуште имате 31% ќар најмалце.То ти победува македонска берза ако не си салам одбирач (имав на фершшпед нешто под 30% и беше од најдобрите outperformaci), банкарска камата, обврзници, кеш (прилично секоја книжна паѓаше на вредност во периодот).. и ДА ДА ДА: BUY THE F.... DIP!... Ќе премини 50$ годинава... ова е само добра шанса... само молам бога да остани олку ниско додека почнам да работам летово за да можам да купувам..

Не сум ни откажан ни закажан... Просто 50.000 евра немам ни приближно а не знам некој што има и што би ми ги доверил да ги раководам во инвестициски фонд.. Инаку моментално подобра варијатна е акциите во рудници оти имаат страшен underperformace во однос на среброто... А треба да имаат outperformance оти секој 34.9$ (колку една унца) во акции на рудници купуваат повеќе унци во резерви и земја. Штета... во баскет на рудници треба да има некои 40%-80% наредната година а немаме начин како да учествувавме..
Инаку конркит праеше некој план за нешто како седенка во хотел со муабет па од тоа може ќе испадне нешто ако биде во текот на мај оти после бегам USA.. Во секој случај ако има стварно заинтересирани нека ми пратат пп само со сума што би ја вложиле па ако се стигни до 50.000 еура вкупно тогаш јас ќе ги барам сите да ги соберам и да се основа затворен фонд.

Инаку јако ќе биди со фонд... не знам кој се рестрикциите но ако има начин да се стигни до РМБ-деноминирани кинески државни обрзници тоа ти е полн погодок за 50% во наредните 2-3 години.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Хехе.. Инаку ако купивте кога постирав сеуште имате 31% ќар најмалце.То ти победува македонска берза ако не си салам одбирач (имав на фершшпед нешто под 30% и беше од најдобрите outperformaci), банкарска камата, обврзници, кеш (прилично секоја книжна паѓаше на вредност во периодот).. и ДА ДА ДА: BUY THE F.... DIP!... Ќе премини 50$ годинава... ова е само добра шанса... само молам бога да остани олку ниско додека почнам да работам летово за да можам да купувам..

Не сум ни откажан ни закажан... Просто 50.000 евра немам ни приближно а не знам некој што има и што би ми ги доверил да ги раководам во инвестициски фонд.. Инаку моментално подобра варијатна е акциите во рудници оти имаат страшен underperformace во однос на среброто... А треба да имаат outperformance оти секој 34.9$ (колку една унца) во акции на рудници купуваат повеќе унци во резерви и земја. Штета... во баскет на рудници треба да има некои 40%-80% наредната година а немаме начин како да учествувавме..
Инаку конркит праеше некој план за нешто како седенка во хотел со муабет па од тоа може ќе испадне нешто ако биде во текот на мај оти после бегам USA.. Во секој случај ако има стварно заинтересирани нека ми пратат пп само со сума што би ја вложиле па ако се стигни до 50.000 еура вкупно тогаш јас ќе ги барам сите да ги соберам и да се основа затворен фонд.

Инаку јако ќе биди со фонд... не знам кој се рестрикциите но ако има начин да се стигни до РМБ-деноминирани кинески државни обрзници тоа ти е полн погодок за 50% во наредните 2-3 години.
Ај ако не те мрзи дај повеќе инфо за затворени фондови. 50к е минимум така ? Ако има некои договори, мада не ми се верува... ќе се потрудам за 3-4 месеци да партиципирам со 1/10:jaj: :drk:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ај ако не те мрзи дај повеќе инфо за затворени фондови. 50к е минимум така ? Ако има некои договори, мада не ми се верува... ќе се потрудам за 3-4 месеци да партиципирам со 1/10:jaj: :drk:
Па ништо посебно .. Има еден куп регулациии.. Али во принцп се основа така да уделите не котираат јавно... За ликивдност на уделот мислам се договара со менаџментот на фондот.. Секој оснивач му следува % сопственост од почените влогови во однос на вкупниот влог. Кога некој ќе се повелече се ликвидираат средства во % вредност и се исплаќаат парите назад на инвеститорот... Нема превара оти при упис сопственоста ќе биде запишана на вложувачите.. Секако инвестициите не се без ризик, одат нагоре одат и надолу... Али пак мислам треба 20% годишно да се сосема возможни.. а и повеќе..

Не знам баш ме интересира дали има шанси да се користи ливерџ некој минимален пример 1:1.1 или 1:1.15..

Али добро е засега - сосе твојата 1/10тина - собрани се 5+5+2+2+1 =15к со изразен интерес.. ако се соберат над 25к ги земам сите закони член по член ги читам и прам нешто како мини-брошурче со тоа што е идеата. Секако после ќе мора проспект, али тоа пред регистрација.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Па ништо посебно .. Има еден куп регулациии.. Али во принцп се основа така да уделите не котираат јавно... За ликивдност на уделот мислам се договара со менаџментот на фондот.. Секој оснивач му следува % сопственост од почените влогови во однос на вкупниот влог. Кога некој ќе се повелече се ликвидираат средства во % вредност и се исплаќаат парите назад на инвеститорот... Нема превара оти при упис сопственоста ќе биде запишана на вложувачите.. Секако инвестициите не се без ризик, одат нагоре одат и надолу... Али пак мислам треба 20% годишно да се сосема возможни.. а и повеќе..

Не знам баш ме интересира дали има шанси да се користи ливерџ некој минимален пример 1:1.1 или 1:1.15..

Али добро е засега - сосе твојата 1/10тина - собрани се 5+5+2+2+1 =15к со изразен интерес.. ако се соберат над 25к ги земам сите закони член по член ги читам и прам нешто како мини-брошурче со тоа што е идеата. Секако после ќе мора проспект, али тоа пред регистрација.
И јас би донирал околу 4000$.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
17800 eur.. 23.200 to go..

Член од
22 февруари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
57
Покрај BillionVault имало и уште две веб страни каде може да се тргува со злато/сребро. На оваа табела е прикажана компарација на сите 3 веб страни и нивните добри и лоши страни.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Покрај BillionVault имало и уште две веб страни каде може да се тргува со злато/сребро. На оваа табела е прикажана компарација на сите 3 веб страни и нивните добри и лоши страни.
Со АФЕ не сум запзонат а Голд Мани е на Џејмс Турк и е океј.. Ама не можеш да учествуваш од македонија..

Член од
22 февруари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
57
Ахх колку значи пречки постојат да живееш во Македонија. Како не се родив во Лихтенштајн да речеме. А GoldMoney излегува дека е многу подобро и од BullionVault.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ахх колку значи пречки постојат да живееш во Македонија. Како не се родив во Лихтенштајн да речеме. А GoldMoney излегува дека е многу подобро и од BullionVault.
доброто е што доставуваат нивни 100грамски шипки..

Ама имаат повисоки провизии

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
http://www.bullionvault.com/GoldWhereToNow/Part2.html

Многу интересна презентација за Националниот долг на САД и Западна Европа. Според една студија 90% Dept GDP e point of no return. Default, Devaluacija ili Osterity induced Depression(Грција сега) нема друго решение.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Едно SF филмче Ај кажите ми дали ова некогаш ќе се случи кога и дали?

CountCristo

Mystic
Член од
14 декември 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
Ајде каде се сега поддржувачите на сребро... Насловите по најпознатите бизнис магазини и портали гласат: ЦЕНАТА НА СРЕБРОТО СО НАЈГОЛЕМ ПАД ВО ПОСЛЕДНИТЕ 20 (ДВАЕСЕТ) ГОДИНИ И ТОА ЗА ЦЕЛИ 20%

Член од
2 август 2010
Мислења
100
Поени од реакции
38
Не знам колку би било сигурно сега да се купува сребро. Има сеуште ризик да паѓа.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Купувајте... Фундаментите се тука.. 3% раст на понуда, 15% раст на побарувачка на годишно ниво..
залихи најниски во 30 години... само 33 мил унци. (инаку залихите беа околку 110 мил унци кога ја отворив темата). во годишна побарувачка од 900 мил унци
уште еден индкатор дека корекцијата е завршена скоро 90% од SLV смена раце во еден ден... т.е премина од Weak hands што влегле на 44$-49$ во strong hands што со голема самодоверба купуваат на 33$-35$.

Купувањето од Азија(Кина) е масивно... Ги имаат наполно преплавено пазарите и земаат огромни количини физичко сребро. И не дека немаат долари или евра да речиш за такви купуувања... 33-34 е зона на отпор според мене оти тука побарувачката од азијците е voracious...

Kajgana Shop

На врв Bottom