Препорака за гејмер компјутер

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... доколку ја прочитате темата комплетно ќе видите дека коментирам на постот од ask1o0o кој ја има следнава конфигурација:

Operating System
MS Windows Vista Starter 32-bit SP2
CPU
Intel Celeron 430 @ 1.80GHz 65 °C
Conroe-L 65nm Technology
RAM
1.0GB Single-Channel DDR2 @ 400MHz (5-5-5-18)
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. G31M-S2L (Socket 775)
Graphics
ASUS VW193D @ 1024x768
Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family
Hard Drives
78GB Western Digital WDC WD800BD-22MRA1 ATA Device (SATA) 29 °C
Optical Drives
Optiarc DVD RW AD-7200A ATA Device
Audio
Realtek High Definition Audio

и колку што разбрав сака да инвестира 150eur. за да игра HoN. Инаку темата ја има почнато друг член на форумов (тој сака конфигурација од ~25.000).

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
ok ako mu se davat uste 100 evra za psu i pojaka graficka (gt240 mislam deka e duplo poslaba od gts450)
Точно мислиш. :) Во некои ситуации е и малку повеќе од дупло послаба.

--- надополнето ---

... доколку ја прочитате темата комплетно ќе видите дека коментирам на постот од ask1o0o кој ја има следнава конфигурација:

Operating System
MS Windows Vista Starter 32-bit SP2
CPU
Intel Celeron 430 @ 1.80GHz 65 °C
Conroe-L 65nm Technology
RAM
1.0GB Single-Channel DDR2 @ 400MHz (5-5-5-18)
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. G31M-S2L (Socket 775)
Graphics
ASUS VW193D @ 1024x768
Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family
Hard Drives
78GB Western Digital WDC WD800BD-22MRA1 ATA Device (SATA) 29 °C
Optical Drives
Optiarc DVD RW AD-7200A ATA Device
Audio
Realtek High Definition Audio

и колку што разбрав сака да инвестира 150eur. за да игра HoN. Инаку темата ја има почнато друг член на форумов (тој сака конфигурација од ~25.000).
Моја грешка. :) Темава стана каша попара.......

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
Еве предлог конфигурации до 25k за оној кој ја отвори темава:

btw конфигурација до 25k денари и насловот на темата не си одговараат :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
AMD Phenom II X2 550
Cooler Master Hyper 212 Plus
ASUS M4A88T-V EVO
Kingston HyperX Blu 4GB 1600MHz (2x2GB) DDR3
Galaxy KFA2 PCX GeForce GTS450 1GB DDR5
Spire SP-ATX-420WTN 420W

+хардот од Shitfy, за 3700ден. повеќе (околу 27700 испаѓа) ќе добие мн. подобар процесор и со тој кулер ќе може да го клока до 4GHz, со што ќе добие солидна конфигурација од сите аспекти.
Интересна замисла испаѓа 27.967 со тоа што знак прашалник е дали напојувањево воопшто ќе го покрене теретов (12V линија е со 15A (peak :) ), клокањето не доаѓа во предвид. + доколку се планира да се клока ќе мора да се отстапи простор за вентилација т.е. некое подобро куќиште (пр. HK600) +~2300 ден. на цената = ~30.000. Инаку не е лоша замисла се на се, но јас би попрво би одел на варијанта Phenom II X4 945 3.0GHz AM3 8MB (125W) BOX 7.718 ден. @ Vortex + некоја поефтина плоча (пр. MSI 870-C45 3.776ден @TKD) (вкупно 11.494 ден.), како за споредба Phenom II X2 550 3.10GHz 5.637ден @ SET + Cooler Master Hyper 212 Plus 1.629ден. @SET + M4A88T-V EVO/USB3 5.732ден. @SET (вкупно 12.988ден.). x4 945 на stock сетинзи ќе биде напред во перформанси во секој поглед пред x2 550 (колку и да е OClock-уван, дури и да се успее да се отклучат 2-те јадра на x2 550 + OC, x4 945 (на stock) ќе дава подобри резултати :) ). BTW разликата помеѓу Regor-от (Athlon II) и Callisto-то е околу 5-7,5% во игри, така да повеќе ти се исплаќа да одиш на варијанта Athlon II во low end конфигурации 7% на ист клок не е голема разлика, а во однос на цена се околу 2.5к-3к разлика во цена (малопродажна), со тоа што повеќе се исплаќа да се даде 390ден. за Igloo 7700 и да се извадат +~400Mhz на Athlon II и за помала цена ќе имаш подобри или слични перформанси за далеку пониска цена. Инаку варијантава со x4 945 + 870-C45 ја водам под претпоставка дека виртуелниот буџет ни е ~30к.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
ОК:

Athlon II X4 620
2x2GB DDR3
MSI 870-C45
HD 5770
1TB Spinpoint F3
и појако Spire/Chiftech од 500-550W

Бива вака? Малку појака графичка и дупло поголем хард (башка и значително побрз е) + подобро напојување и би требало да испадне малку поефтино.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
ОК:

Athlon II X4 620
2x2GB DDR3
MSI 870-C45
HD 5770
1TB Spinpoint F3
и појако Spire/Chiftech од 500-550W

Бива вака? Малку појака графичка и дупло поголем хард (башка и значително побрз е) + подобро напојување и би требало да испадне малку поефтино.

Ви ги читам постовиве со shifty и се чудам шо се замарате пошо гејмеров шо ќе купуе компјутер никаде го нема...сепак од постовиве ваши се учи нешто ако не друго...:smir:

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ви ги читам постовиве со shifty и се чудам шо се замарате пошо гејмеров шо ќе купуе компјутер никаде го нема...сепак од постовиве ваши се учи нешто ако не друго...:smir:
Па дотогаш барем да ја најдеме најдобрата конфигурација што може да се состави за парите, затоа се замараме. :)

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
@shifty & MasteR_#0

Од каде ги глледате цените на овие делови и дали ги има на лагер?
Ми треба конфигурација до кај 36k денари со се монитор па овие што ги предложивте ми изгледааат таман.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
@shifty & MasteR_#0

Ми треба конфигурација до кај 36k денари со се монитор па овие што ги предложивте ми изгледааат таман.
Еве на пр. таа последната што ја напишав, освен матичната којашто е од TDK, и хардот од Вортекс се е од СЕТ. Испаѓа некаде околу 26500 ден. така да ако мониторот кој ќе го земаш на биде поскап од 7500ден. можеш да земеш Phenom II X4 945.

За матичната не сум сигурен, али другите делови се на лагер. За РАМот земи од Кингстон кит-от од 4ГБ, ќе го најдеш во ценовник во СЕТ.

--- надополнето ---

BTW за монитор види овде, тој од BenQ е 7580ден. па би ти го препорачал. (веројатно го има во Анхоч)

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Океј, како и да е ќе биде нешто слично на конфигурацијата што ја напиша ти, но знам дека нема да одам со тој кулер кој е непотребна инвестиција бидејќи компјутерот ќе се користи 80% од времето за интернет и ќе ставам 500гб диск на пример WD Blue, тааа меморија од кингстон ми е некако скапа, гледав во ценовникот на сет има A-Data 2gb @ 1333mhz за ~1400 денари и за две плочки ми испаѓа ~700 денари поевтино.

Што се однесува до мониторот ако го имаат во anhoch ќе го земам тој бидејќи и мене ми се гледа како добар за цената, самсунг уште од старт ги елиминирав бидејќи јас имам еден дома и искрено више никогаш нема да препорачам/купам самсунг монитор.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@shifty & MasteR_#0

Само наведи ми дали планираш да купуваш од едно место или компонент по компонент од повеќе локации, дали 36k само за конфигурација или и екран во таа цена. Друго доколку имаш екран која му е нативната резолуција и која ти е главна намена на компјутеров. Ќе ти составам конфигурација после 22:00.

edit: доколку купуваш екран колку би одвоил за истиот т.е. ме интересира до која цена за да имам предвид колку ресурси да распоредам за компонентиве.

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Компјутерот не е за мене, но како што наведов 80% од времето ќе се кориси за интернет и слично, но добро би било да истера и некоја од поновиве игри, ќе биде користен од просечен корисник т.е. важно е само да работи така да може да заштедиш на матична не е битно дали ќе може да оверклокува и такви работи, во цената да биде вклучен и монитор, е сеа за компонентите ќе гледам да ги најдам од едно место бидејќи ќе биде подобро да гаранцијата да биде од исто место бидејќи компјутерот ќе биде во друг град па ако нешто се расипе да не биде шетање по сервиси.
Јас мислам дека за оваа цена би имало Athlon II x4, 4gb RAM, 500Gb WD Blue, gts 450 и некоја AM3 матична со некое по асално напојување.

П.С. гледај да остане некоје денарче за маус, тастатура и звучници :)
заборавив да напишам и DVD-RW треба да има :)

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
Компјутерот не е за мене, но како што наведов 80% од времето ќе се кориси за интернет и слично, но добро би било да истера и некоја од поновиве игри, ќе биде користен од просечен корисник т.е. важно е само да работи така да може да заштедиш на матична не е битно дали ќе може да оверклокува и такви работи, во цената да биде вклучен и монитор, е сеа за компонентите ќе гледам да ги најдам од едно место бидејќи ќе биде подобро да гаранцијата да биде од исто место бидејќи компјутерот ќе биде во друг град па ако нешто се расипе да не биде шетање по сервиси.
Јас мислам дека за оваа цена би имало Athlon II x4, 4gb RAM, 500Gb WD Blue, gts 450 и некоја AM3 матична со некое по асално напојување.

П.С. гледај да остане некоје денарче за маус, тастатура и звучници :)
заборавив да напишам и DVD-RW треба да има :)
Нека ми каже која е локална продавница т.е. со кого соработува (SET, Anhoch, etc.) и дали планира да оди со IPS ~12-13k за екран или планира да одвои некоја помала сума за екран (наведи ми некоја сума према која може да се координирам).

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Океј, како и да е ќе биде нешто слично на конфигурацијата што ја напиша ти, но знам дека нема да одам со тој кулер кој е непотребна инвестиција бидејќи компјутерот ќе се користи 80% од времето за интернет и ќе ставам 500гб диск на пример WD Blue, тааа меморија од кингстон ми е некако скапа, гледав во ценовникот на сет има A-Data 2gb @ 1333mhz за ~1400 денари и за две плочки ми испаѓа ~700 денари поевтино.

Што се однесува до мониторот ако го имаат во anhoch ќе го земам тој бидејќи и мене ми се гледа како добар за цената, самсунг уште од старт ги елиминирав бидејќи јас имам еден дома и искрено више никогаш нема да препорачам/купам самсунг монитор.
Добро толку ли се лоши Самсунг во последно време?? Знам нешто дека со МеџикКолор имаат проблеми со пренагласеност на боите, али на овој јас што го имам со МеџикКолор нема никаква пренагласеност на бои, и сликата е чиста и остра. Кој модел го имаш??

За конфигурацијата ете ако толку сака shifty он нека се нафати, јас сум 24/7 на располагање. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom