Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Темава е ЉОЉ :icon_mrgr
Незнам колку вие што критикувате некогаш сте биле во Скопје или само судите по тоа што некој ви раскажувал.
Нема да заборавам како ме гледаа сите првите денови на факс, кога ќе кажев дека сум од Скопје(единствен бев од СК). Мислиш имам три уши, пет очи и двамнаесет раце и нозе :pos: Три години потоа се смееме на тоа, како сите имале друго мислење за нас Скопјаништата и како сите мислеле дека сме кретени...
Едно неможа никогаш да сватат.... како е можно да сме толку опуштени, а ОСОБЕНО неможат да сватат зошто на излагања во град не носиме по 10 000 денари во нас, зошто не трошиме како луди и слични работи. Незнам зошто луѓето од другиве градови, си мислат дека сме милијардери сите, па кога ќе видат колку опуштено живееме и не се замараме за ништо одма се вртат муабети КАКВИ сељаци уствари сме биле ние :pos:
Знам дека ќе серете што ќе го кажам ова, али никој не ви е крив што имате комплекс на пониска вредност. Самите вие кога ќе дојдете во Скопје се чуствувате како потчинети, и со самото наше дишење ви сметаме :pos:
Види го Скопјанецон не се тресе пред колоквиуми, види го дошол на факс не чешлан, види го не излегува по елитните кафичи туку врти маалска шема.... ЛОЛ
Мене ни ти ми е гајле некој од каде е , нити што мисли за мене, персоните ги дружам според тоа дали ни идат муабетитее, дали имаме исти интереси и слично...
Кажете си сега сите, колку пати кога некој од Скопје ќе дошол во вашите градови, одма се собирале локалните тепачи за да го заплашат и да го истепаат???
Ајде, сите од факс ми се испофалија досега, а сум имал и слично искуство во градче со жители колку една населба од Скопје (како беше исходот они си знаат најдобро :icon_mrgr).
Тоа е комплекс. Тука доаѓаш и луѓето не те ни ебаваат од кај си или што си, пошто не ни имаме време за тоа. Мои колешки се чудат како во нивната зграда никој досега не им пришол да се запознае од другите станари, да било така во нивниот град досега сите ќе дошле да се запознаваат....
СК-омплекс :back:

--- надополнето ---

Провинцијалките немаат проблем со Скопјани и не мислат дека се накурчени,баш напротив радо обавуваат некои активности со нив итоа за многу брзо време во вечерните часови,со надеж дека добиле џек пот ако останат трудни од Скопјанец,нормално дека се подразбира останување во градот и основање фамилија нели ? Жално но вистинито.

А провинцијалците се погорди тие смело и дрско плукаат по градов како да дошле од Париз,а реалноста е сосема обратна. :toe:

Види има и некои што си доаѓаат да учат тука, пошто за жал се во државава е централизирано кај нас. Но помини низ Економски факултет на пример и кога ќе видиш нема да знаеш дали си дошол во предавална или во ебавална. Нивна работа, никогаш не би имал нешто сериозно со таква, за несериозни работи, до пред година и нешто бев СЕРИОЗНО отворен :)
И пази доаѓаат машкине и дел од девојките со мислење дека ние ги мразиме, имаат омраза спрема Скопјани но и од друга страна очекуваат дека ќе бидат добро примени. Што си посеал тоа ќе си јадеш...

Незнам колку вие што критикувате некогаш сте биле во Скопје или само судите по тоа што некој ви раскажувал.
Нема да заборавам како ме гледаа сите првите денови на факс, кога ќе кажев дека сум од Скопје(единствен бев од СК). Мислиш имам три уши, пет очи и двамнаесет раце и нозе :pos: Три години потоа се смееме на тоа, како сите имале друго мислење за нас Скопјаништата и како сите мислеле дека сме кретени...
Едно неможа никогаш да сватат.... како е можно да сме толку опуштени, а ОСОБЕНО неможат да сватат зошто на излагања во град не носиме по 10 000 денари во нас, зошто не трошиме како луди и слични работи. Незнам зошто луѓето од другиве градови, си мислат дека сме милијардери сите, па кога ќе видат колку опуштено живееме и не се замараме за ништо одма се вртат муабети КАКВИ сељаци уствари сме биле ние :pos:
Знам дека ќе серете што ќе го кажам ова, али никој не ви е крив што имате комплекс на пониска вредност. Самите вие кога ќе дојдете во Скопје се чуствувате како потчинети, и со самото наше дишење ви сметаме :pos:
Види го Скопјанецон не се тресе пред колоквиуми, види го дошол на факс не чешлан, види го не излегува по елитните кафичи туку врти маалска шема.... ЛОЛ
Мене ни ти ми е гајле некој од каде е , нити што мисли за мене, персоните ги дружам според тоа дали ни идат муабетитее, дали имаме исти интереси и слично...
Кажете си сега сите, колку пати кога некој од Скопје ќе дошол во вашите градови, одма се собирале локалните тепачи за да го заплашат и да го истепаат???
Ајде, сите од факс ми се испофалија досега, а сум имал и слично искуство во градче со жители колку една населба од Скопје (како беше исходот они си знаат најдобро :icon_mrgr).
Тоа е комплекс. Тука доаѓаш и луѓето не те ни ебаваат од кај си или што си, пошто не ни имаме време за тоа. Мои колешки се чудат како во нивната зграда никој досега не им пришол да се запознае од другите станари, да било така во нивниот град досега сите ќе дошле да се запознаваат....

--- надополнето ---

Види има и некои што си доаѓаат да учат тука, пошто за жал се во државава е централизирано кај нас. Но помини низ Економски факултет на пример и кога ќе видиш нема да знаеш дали си дошол во предавална или во ебавална. Нивна работа, никогаш не би имал нешто сериозно со таква, за несериозни работи, до пред година и нешто бев СЕРИОЗНО отворен :)
И пази доаѓаат машкине и дел од девојките со мислење дека ние ги мразиме, имаат омраза спрема Скопјани но и од друга страна очекуваат дека ќе бидат добро примени. Што си посеал тоа ќе си јадеш...

Браво мајсторе да можев 15 зеленки 15 ќе ти дадев,пост за респект-ВИСТИНАТА со други зборови. Поздрав.

Уште ли тапшате бе?....:tapp: .......реков и па ќе речам...нема накурчени Скопјани..има накурчени скопјанки...мада секаде има исклучоци...мене Скопје баш ми е кул кога одам..пошо бар дечкиве шо живеам сите се онака хардкор..најубаво си поминувам..добри седенки се праат.....башка можеш комотно на кеј на клупа да си легнеш без утре муабет да ти извадат:kesa:....а тука кај мене у градов со шишка измрдана да те видат одма група на фејсбук праат...тоа е тоа

Комплекс,зошто комплекс?за други не знам ама барем јас од скопјани немам комплекс иако знаат и тие да претераат понекогаш.
Еве јас сум од провинција ама сепак си признавам дека и ние знаеме да претераме,не велам не.
Јебеш га,не можеш секогаш да кутиш на провокација и да дозволиш да те газат како сакаат.
Ама не дава тоа право на никој да навредува (нити тие од Скопје,нити тие од провинција)

Мене ме навистина чуди тоа зошто ги делаат лугето од село и град?Што се едните повеке од другите?
Зошто се прави поделба,кога сите сме исти,па е.аго не мо*аат Скопјани Пепси па да се праваат над другите(за срека некои кои ги познавам од Скопје)можам да кажам дека се навистина супер деца,ама има и некои кои се праваат скопски кремци мислејки дека се над сите а уствари се мамини синчиња или мамини шмизлички:pipi:

Но помини низ Економски факултет на пример и кога ќе видиш нема да знаеш дали си дошол во предавална или во ебавална.

Е ај ако сакаш просветли ме за ебавалните на Економски зашто до сега не налетав на ниедна :(

Него што сте се запнале на темава, и онака е за лечење на комплекси. Не, Скопјаните не се накурчени, фини се, друштвени и пристојни бар најголемиот дел од нив. Има и од тие другиве нормално, али па во сите градови(и села) има и од таквите. Не е до местото на живеење, него до каков човек си.
А членот што пиша погоре дека сон на провинцијалките е да им се посреќи па да се омажат за скопјанец е нешто најсмешно што сум го слушнала во мојот живот. Да не ми е факултетот не верувам дека би ишла во Ск почесто од еднаш месечно. Едноставно добро ми е и местото каде што си живеам.
Е ај така, продолжете си со квалитетнава дискусија.

Нема да заборавам како ме гледаа сите првите денови на факс, кога ќе кажев дека сум од Скопје(единствен бев од СК). Мислиш имам три уши, пет очи и двамнаесет раце и нозе :pos:
Ај ќе те надоплнам за една случка што ми се случи пред 3-4 год. во Струмица :). Имено, бевме на викенд тројца другари во с. Костурино во куќа кај едниот од дечкиве. И се убаво, искачање, Селект (стандард нели), после у друга дискотека кај шо пиеш ко скинат за 30 ден, после затвораш дискотеки во 6 сабајле итн...Нејсе...другаров кај шо бевме сместени (иначе од Скопје е да нема забуна) си отиде порано, а ја и другиот останавме до кај 5-6 сабајле дрва напраени, бела мачка не глеав пред мене :). Нормално, ко шо не дал животот фини, симпатични и бањати немавме никакви проблеми со нашето опкружување и си тргнавме накај Костурино. Е сеа, заборавивме на една битна работа дека уствари е 6 сабајле, и дека живо пиле нема на улица. Сите не буљаа у дискотеката колку пари арчиме на Џековци, Бадели, водки и сл, демек види ги богати се од Ск се :pos: (а потрошив вкупно 300 ден. и се "остаив" од пиење). Тргаме накај село и глеаме у нас 110 ден. последни останати за такси а да ѕвониме на другаров да дое, нема да крене, спие ко заклан.

Глеаме расклацан Голф-кец со сумљив тип "унутра" и бледо жута табла со натпис ТАКСИ. Му викаме до Костурино дека идеме, он вика 180 ден. Му објаснувам дека неаме веќе пари, сеа искачаме од дискотека, овој дига глава, неќе да чуе, не брка. Видов не видов, ми остана последната варијанта за да стигнеме дома. Пак го молам за 110 и му викам дека последни ни се, овој се нафура, крена нос, мислиш таксист од Њујорк е, па може да бира кого да вози. На крај му викам, друже од Скопје сме, неаме веќе пари, не заебавај носи не дома, па ако најдеме нешо у куќа ќе ти додадеме. Човеков, мењање фаца у пола микросекунда, изненаден, развеселен, насмеан ни свика брзо да влагаме, и демек у стил зашо одма не сме кажале дека сме од Скопје. Го глеам, се чудам шо му е...? Море коа почна со стандард муабетите, као он имал возено у Скопје, до Охис, знаел каде е Драчево и Влае, бил на Градски...фалење удри мислиш шетал по граница на С и Ј Кореја.
Се глеаме со другаров ни иде да прснеме од смеење. Му се убацувам у муабет, му викам ок е шо не фалиш дека сме од Ск, али викам, немој до толку па да мислиш дека сме којзнае што, глеаш пари за такси неаме. Не бре...коа почна башка за тоа да се извинува, дека не не примил одма у кола, демек чест му било шо се возиме со него, да знаел дека сме од Ск, немало да има проблеми...здиве човеков. Му викам, друже у реду е сепак дечишта сме, голтари шо се вика, фала ти и за тоа шо барем се согласи да не однесеш. Овој пак по старо...не, не давал ние да му се извинуваме, он бил крив, он не знел кого вози...божеееее !!!!!
Стигнавме у село, поштено си плативме, и у намерата да идам до куќа да побарам уште пари да му дадам, или бар да пиеме по едно кафе насабајле кај нас, човеков неќе да чуе. Како, срамота било од нас да бара уште пари, знаејќи дека самиот е крив шо не не пуштил у такси од прва. Доброоо...се поздравивме шо се поздравивме, кажавме фала :) и полутрезни се чудевме шо му беше на човекот...И до ден денес трае коа ќе се спомнат вакви слични теми :).

Сум забележал многу скопјани како се фалат дека имаат ова, дека незнам колку пари имаат и кај не биле на одмор преку летото. Многу пати при контакт со некои луѓе кои се од скопје посебно се осеќа синдромот “СамоФалење“. А истото тоа е далеку од реалноста. За мене тоа е накурчен човек што само си се докажува себе си колку има а нема ни воопшто од тоа ни приближно.

Дали дека во скопје има нависитна богати копилиња, дали дека во скопје се врти парата..па владее таков “менталитет“ да се пофалиме со она и што го немаме а сакаме да го имаме.
Темава во тој контектст требаше да иде:)

--- надополнето ---

Имаш зеленко... порано имав шетав баеги, сега не толку... поголемиот дел од иточна македонија имав поминато со искачања навечер итн итн... сега во моментов ми текнуваат на 4-5 случки кога се собирале локалните тешачи затоа што сме од Скопје (гвг, богданци, охрид, берово, радовиш) ама ми текнуваат и милион случки кога девојчињата гледаа у нас како богови...
Така да дека ние сме накурчени не сме, дека вие не гледате ко такви тоа е друг муабет. А дали е тоа така затоа што се чуствувате "пониски" од скопјаните незнам...
за мене не е битно од кај си, имам другари/колеги од еден куп градови и сум се дружел со "провинцијалци" и нити ги гледам различни од мене нити па ја се гледам како различен од нив...

Провинцијалките немаат проблем со Скопјани и не мислат дека се накурчени,баш напротив радо обавуваат некои активности со нив итоа за многу брзо време во вечерните часови,со надеж дека добиле џек пот ако останат трудни од Скопјанец,нормално дека се подразбира останување во градот и основање фамилија нели ? Жално но вистинито.

А провинцијалците се погорди тие смело и дрско плукаат по градов како да дошле од Париз,а реалноста е сосема обратна. :toe:
јас сум од Велес, ама во најголем дел се сложувам во тоа што го кажа, имам само да додадам дека скопјани имаат посебен филм и мислат дека се од Париз, а скопјанки се та бетер од нив,
еднаш фатив една женска од Скопје и ми рече ти само стасај до ТЦ јас ке ИДАМ до таму ке те земам ти и онака провинцијалче нема да можеш да се снајдеш до Волково, по пат ни заглави колата во кал па морав да ја вадам јас провинцијалецот зошто нели ме бива во селски работи, девојката сеуште е во филм дека е од метропола

јас сум од Велес, ама во најголем дел се сложувам во тоа што го кажа, имам само да додадам дека скопјани имаат посебен филм и мислат дека се од Париз, а скопјанки се та бетер од нив,
еднаш фатив една женска од Скопје и ми рече ти само стасај до ТЦ јас ке ИДАМ до таму ке те земам ти и онака провинцијалче нема да можеш да се снајдеш до Волково, по пат ни заглави колата во кал па морав да ја вадам јас провинцијалецот зошто нели ме бива во селски работи, девојката сеуште е во филм дека е од метропола

Жените се посебна приказна, тие сите од каде и да се, си мислат дека се од метропола...то му е во нарав :)

Исфрустрирани дечишта кој мислат дека се е нивно у скопје , набиени комплекси дека местото на факултет му го зел некој од провинција и го обвинува а не заради тое што не е учел во средно, некомпетентните кукаат дека нема работа заради што цела провинција му зафатила сите можни работни места...........

Редно е кључ на темата, се виде како у глобала мислат МАКЕДОНЦИТЕ(да, забравите дек сме сите МАКЕДОНЦИ) што се од Скопје....
Тоа е така затоа што на провинцијалецот општо земено му гори под нозете повеке од колку на некое мазено скопјанче што не плака ниту стан ниту кирија ниту пат од друг град до неговиот ,и нормално е провинцијалецот да има повеке мотив за работа ипак за вработување се цени квалитет

Не ти паднало на ум дека девојката за твое добро сакала да те пречека пред ТЦ? Според мене, твој проблем е што се навредуваш од тоа и се сметаш за „провинцијалче“.
Често патувам низ Македонија и никогаш не ми било срам да прашам за пат и помош, а локалците секогаш ме чекале пред некој битен објект во нивниот град. Нормална работа е тоа. Еве, Неготино е мал град, па морав да чекам пред семафорите за да се најдам со моите колеги. Да не требаше ова случајно да ме искомплексира? Бог да чува...

А ако била девојката толку дигната, што си барал со неа? Такви девојки има од секаде, не само од Скопје.

Нејсе, фино е што дискутираме вака отворено, за малку подетално да ги разгледаме и разрешиме генерализациите и глупите сфаќања на национално ниво :)

Не мешам баби и жаби бе, тоа е само еден пример за нели културното ниво во метрополата.
Кај нас скоро и да нема исфрустрирани, си седиме комуњарите, комитите, муџахедините си пиеме пивце, играме табла и гласаме за ист градоначалник.

Има соживот.
Па полесно е во град со 100 000 жители отколку во град со 800 000 жители и кај нас победува мнозинството и кај вас исто така ,процентот е ист само бројките се различни и кај вас има несогласувања немојте да ми преставувате дека се е розево ,само што истите несогласувања се во бројки помалку

Не ти паднало на ум дека девојката за твое добро сакала да те пречека пред ТЦ? Твој проблем е што се навредуваш од тоа и се сметаш за „провинцијалче“.
Често патувам низ Македонија и никогаш не ми било срам да прашам за пат и помош, а локалците секогаш ме чекале пред некој битен објект во нивниот град. Нормална работа е тоа. Еве, Неготино е мал град, па морав да чекам пред семафорите за да се најдам со моите колеги. Да не требаше ова случајно да ме искомплексира? Бог да чува...

А ако била девојката толку дигната, што си барал со неа? Такви девојки има од секаде, не само од Скопје.
Малце ја промаши темата,
она како личност си е таман, тоа што ме зима од ТЦ е фин гест, ма да мислам дека и бус вози за 50, не е ни битно, битно ми беше што во метрополата заглавивме со кола во кал, толку пување дека е од метропола а она од село
мене на пример не ми е срам да кажам дека татко ми е од село, туку гордост ми е да кажам дека и јас потекнувам од таму, иако цел живот живеам во Велес, таму сум роден
некои скопјани мислат дека вредат повеќе поради тоа што се од Скопје, колку се од Скопје останува прашање, но поентата ми беше во фурањето „Скупје да ти ибам“

Жените се посебна приказна, тие сите од каде и да се, си мислат дека се од метропола...то му е во нарав :)
Какви се овие глобализации бе,ради такви ко тебе имаме престава дека сите провинцијалци се исти,ИСФРУСТРИРАНИ према скопјани ,жени..... да го напишам ова ме натера тоа што и прееска без никакви факти ме стави во кошот на некој НАКУРЧЕНИ СКОПЈАНИ аххахаха

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom