Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Епа тоа е старата политика на миграции, назад нема.
Него ако јас влезам во кафанче у Крива Паланка, а ти во кафанче у Скопје...што мислиш во кого ќе се забуљат и кој како ќе си мине со тие погледи? Овде немаш проблем, но во помало место... мислам дека прифатеноста е баш обратна. Типичен пример е со вицот (кој голем дел е вистина) за скопјанчиштата во Охрид.

Ќе гледаат накај тебе зашто одма ќе се познае дека не си од Паланка. Мал град у кој секој со секого се знае. Иначе и тоа почна да ичезнуе.
Иначе овде кафанџиите се гостопримливи , а доста средени и можем да ги пофалим.
Линк од фб профилите(на кафаните) би ставил ако некој е заинтересиран. <- :oftopic:

Прво една работа сегде у Европа кај што завладеа глобализацијава во поголеми градови се е измешано. Така е и во Скопје. Па и имајте на ум дека за некоја деценија и црнци и кинези ќе се доселат на работа тука... Паметните и богатите ќе си избегаат и ќе си живеат на село кога државава ќе просперира. Такада провинцијава нема кај да бега така е тоа сегде.

Пак ќе повторам, жалам што си ме сфатил погрешно, но стај се на мое место -ако ти дојдат у местото каде живееш голем број од други места, ако се пополнат раб. места, ако утре немаш децата кај да ги вработиш, ако нема простор каде да маневрираш на улица, ако се качат цените на станови до небо...како ти би реагирал. Кој не сторил грев, нека фрла по овие зборови со камења...башка ти реков, скопјани не реагираат, иако доселбите се континуирани и постојани
Значи тие што доаѓаат само грабаат? Сите братучеди ми се во Скопје и живеат таму годиништа. Со нивните инвестиции се вработени повеќе од 100 (таканаречени) скопјани. Ако заминат сите дојденци ќе бидете град со 50.000 народ, ќе станете мал пазар и ниеден инвеститор нема да има мотив да инвестира таму , а богами, скоро сите што инвестирале во својот град инвестирале и во Скопје (некои дури директно инвестираат таму). Еве оди живи во Гостивар-сигурен сум дека супер ќе те пречекаат, само ти пробај да најдеш работа. Ефтини ти се и становите, ама пробај да заработиш. Платите ви се качија до небо и сите се вработуваат во приватни компании и избегнуваат да се под државна капа затоа што добиваат повеќе пари од приватно - додека секаде е обратно.
Друга работа - ова со провинција ил не знам што. Провинција си е провинција и не може индивидуи да го менуваат значењето на зборот. Ако не знаете што значи-побарајте си лексикон. Кажувате дека не може да се генерализира врз база на поединци, а вие токму тоа го правите.
Ако е до фалењето - Гостивар нема конкуренција :) На секој моабет имаат одговор кои почнува со „А ја да видиш друже...“ :pos2:
А скопјани се курчат затоа што оние селани и луѓе од мали градови доволно е само автобусот да им пројде низ Скопје и да почнат скопски да зборуваат. Самите тие им додаваат значење на нив како посебни. За мене и Њујоркчани се обични луѓе и оние од најутепаните села со 10 куќи. Секој е индивидуалец и секој си има свој табиет, иако мора да се признае дека градот и културата која те опкружува има најголемо влијание врз нив - затоа и во еден град се познати по фалење, друг по курчење, трети по инциденти и така... а за Скопје да биде прочуен по курчење, допринеле индивидуалци кои ете така си се претставиле.

Што мислење имате за скопјани онака на прв поглед, како накурчен народ, луѓе што го фатиле господ за мадиња?
Така ми стојат барем мене, секој само да се пофлаи дека имал толку станови, па незнам каква работа (што е далеку од вистината) па незнам што имал па незнам како праел а не сфаќа народот дека преку глава му е некој да ги слуша туѓите фалења што не се ни блиску за реалноста.
Така сум ги забележал поголемиот дел од скопјаните дека се..па сеа вие искажете свое мислење:)
Во право си.Еве јас сум Скопјанец и тоа од една од најстарите скопски фамилии и по татко и по мајка.
Ке ти кажам дека јас сум чист доказ дека сме накурчени.
Секое сабајле без изклучок се будам со дигнат к.р до пупак ,и не знаев у ствари зашто е така, се додека не те прочитав тебе и сватив дека јас сум бил само еден обичен накурчен скопјанец,фала многу за помошта.

п.с. на пп може да добиеш повеке информации да видиш накурчен скопјанец и покана на утринско кафе

Ќе гледаат накај тебе зашто одма ќе се познае дека не си од Паланка. Мал град у кој секој со секого се знае. Иначе и тоа почна да ичезнуе.
Иначе овде кафанџиите се гостопримливи , а доста средени и можем да ги пофалим.
Линк од фб профилите(на кафаните) би ставил ако некој е заинтересиран. <- :oftopic:

Абе видите веќе и во Скопје секој со секого се знае ,неможеш и на мочање да одиш без да те видат.

Него проблемот е што и Скопје е село браќа и сестри шо би рекол брат Љубе.

Sum sretnal zanesotini i nakurceni od poveke gradovi i zatoa mislam deka ne e samo do Skopjeto. I ako se naleta na takov covek, lepnu mu nekoja verbalna i ke go zamolcis, barem od moe iskustvo. Jas isto taka smetam deka covek ne moze da se fali i zanesuva so nesto so go nasledil. Nekoj skopjanec ke mi kaze deka moeto mesto e dupka i deka toj e od skopje. Cekaj be malce, ti ednsotavno SI RODEN TAMU. Ne zasluzuvas nisto poveke respekt niti si poveke covek od bilo koj drug vo drzavata. Ednostavno ti se pogodilo da zivees vo glavniot grad. Nisto fascinantno...A so se odnesuva so moite iskustva so skopjani, sea za sea se stvarno dobri, koga i da odam tamu, obavezno se javuvam na nekolku broja, ima pijanki, razgovori, smei...kako so vikat oni..TOP :)

Сум излегувал у неколку градови низ македонија, само во Битола не сум бил и незнам можда уште некои помали градови. Секаде сум поминувал онака, влегуваш те мерат прво сите од страна едно пола саат, и после некој тамо нај-заебан момак доаѓа и те прашува нешто глупости “од кај си? го познаваш Шарко,Дарко,Марко“ и после фурам мој филм. Едино у Крушево една нова година Крушевчаните ке ме запалеа на плоштад... уствари немаат плоштад али јеби га, и полицијата и секјурити и газдите на кафиќите ме претресуваа секаде низ ебаниот град, на секои 100 метри. А проблем беше што јас немав ни 1 џеб на мене, само цигари у ракав и пари на појас зашто носев самурајска гардероба шиена специјално за мене :)
У Скопје никад у живот не сум имал проблем, дали у дискотека, кафиќ, по паркот, било каде... имам пријатели скопјани и супер се, али па фората е што и они ги мразат скопјанците нафурани, а секаде у секој град и село има нафурана банда нели, така и во скопје има, а зашто скопје по жители е најголем у МКД значи нај нафурани фраери има тамо, и можеш да сретнеш на секое место такви.
Тоа би било.... ајт.

Да бе. Факмени се скопјани. Никој ништо не им може. Најбољи се. Закон.
-.-
Дали си од Зрзе или од Њујорк е географски податок. Луѓето кои живеат во Скопје, да, живеат поинаку отколку во помалите места. Но тоа не ги прави накурчени. Единствено нешто по кое се различни од луѓето од другите градови е тоа што се далеку поопуштени во однос на она "што ќе каже комшијата" и секој си тера свој живот, или барем оние со кои јас комуницирам. Не знам на какви си налетал ти, дечко кој ја отвараш темава, но јас се дружам со луѓе кои се нормални и ненакурчени. Можда си налетал на оној мал процент на луѓе кои кај и да живеат ќе имаат ист став кон животот, малограѓанштината не е географски определена. На пример, јас имам сретнато многу поуфилмани луѓе во Струмица, Охрид, Битола и Велес отколку во Скопје. Како и да е, да резимирам, не мислам дека скопјани се накурчени.

skopjani malku se preteruvaat toa e fakt :)
a inaku sekade kaj sho sum odel vo drug grad na izlevanje sekade recisi ubavo sum pominuval,osven vo prilep ednas ne si pominav naj naj zaradi nasata policija :)

Баш не се накурчени Скопјани,е сеа ако мразат сељандури од страна тоа е веќе друга и индивидуална работа,секој си е различен. Ама затоа со тоа што си Скопјанец добиваш булшит искомплексиран третман во кој град и да отидеш,те гледаат на криво и чекаат на тротоар за ркнеш за да почнат да ти прават фрки. Али тоа е. :toe:

Провинција си е провинција и не може индивидуи да го менуваат значењето на зборот. Ако не знаете што значи-побарајте си лексикон.
Тој збор не го користам. Користам сељак, но користам и кон другар и кон колега...што не е поврзано со географиски поим :)

Еве оди живи во Гостивар-сигурен сум дека супер ќе те пречекаат, само ти пробај да најдеш работа.
Два месеци сум престојувал во Гостивар, комуницирав и со турци и албанци и македонци...без некој да те внесе во слаткарница или кафеанче, сам...ќе влезеш ама ...моеш да набасаш на некој кој мрази скопјани :)
Плус неделно посетував најмалку по 2 села гостиварско, мавровско па дебарско...во ниедно село не смееш да влезеш без најава и без човек кого го знаат...оно смееш ама како ќе излезеш :)
Истиот случај кога 3 месеци работев Тетово и тетовско. Затоа ова го зборам од свое искуство, на своја кожа осетено, но пак нема да кажам дека Чајле или Врапчиште се накурчени...едноставно можеш да си поминеш лошо недајбоже и во помало место и во Скопје, зависи на кого ќе наидеш. Заради тоа и не ми е баш јасно постојаното потенцирање на поимот курчење на скопјани -мислам дека тоа зависи од човек, не од местоположба или потекло.

За да се курчиш треба да имаш к*р. Скопјани само се занесуват дека имат к*р.
Во суштина во секој град има дечки дигнати кои се замислуват дека се кремот на тој град па и во Скопје.
А сега кој има поголем скопјаните или провинцијалците се уште нее познато.

Па што знам..на некој искомплексиран скопјанец немам налетано...до сега со сите што сум ги запознал..сум немал проблем..сите ми се океј...али тоа скопските фуфици им се малце чкарт...

Супер сме ние Скопјаните, ако бевме накурчени Скопје ќе си останаше само на Скопјани. :toe:

--- надополнето ---

Која фуфица не е чкарт, од каде и да е фуфата ќе е чкарт. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom