Ментално ропство

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Девојче бе кој ви наметнува ментално робство? кои се тие морални догми ,како отварате тема со таква заслепеност, па црквата никогаш во историјата не била поослабена како што е сега. Никаде на медиумите не слушам пропаганда од морални догми туку од инакви, од обратните, темата е на место ама си го згрешила таргетот, целта, прочитај некоја книга за влијанието на таа колективна свест -тие што ја формулираат колективната свест во едно демократско општество не може апсолутно да биде некој што шири морал, бидете реални ако некој ширеше морал без разлика кој да е тоа ке имавме морална младина, јас не знам кај го гледаш ти моралот околу?
Човечкиот интелект се убивал во 15 век, во среден век, имаш утнато 5 -6 века. :)
Имам утнато 5-6 века ?
Па тебе кој те "тренираше" 20 + години ?
Некој со интерес претпоставувам.
За парадоксот у тоа дека некој што е без морал шири морал.
Тоа укажува на две работи .
1. Некој е многу паметен и ги поставува овие норми за да владее полесно(6 и кусур милијарди луѓе има овде).
2. Со тоа што ќе ги прифатиме си го убиваме интелектот а паметниот знае и за тоа.

Констатација.
1."You were born with wings, why prefer to crawl through life?"
Решение на проблемот.
2.There are only two ways: either accept the mind and be against the world, or accept the world and drop the mind. This is the only way things are and can be, and there is nobody you can complain to and there is nobody who can listen to your complaints and improve.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ефектот од 100-те мајмуни не е дел од праватa човечка природа веќе.
Со појавата на само-свеста(индивидуата) човекот треба сам да ја еволуира , тоа е негово право(неговата ветена "слобода").
"Кога проба од јаболкото човекот беше проколнат , тие сили што го проколнаа доста време го држат во пранги"
Сега е моментот за враќање на човекот на правиот колосек.
Едни од мотивите на тие што го условуваа и чуваа во пранги е и овој.
Да не се дозволи индивидуален процут на човекот.
Зошто не ?
За да може лесно да се манипулира најверојатно.
Zar ne mislis deka samoto toa sto se zgolemuva brojot na lugeto sto razmisluvaat malku posiroko e posledica na 100th Monkey Theory? Jas mislam deka e. Sega poveke nego li bilo koga luge se budat od sonot.

Prangite se za manipulacija i nedozvoluvanje na individualen procut. Zatoa sto so toa ke dojde i do nacionalen procut. A ova e sve organizirano od luge, ne od nekoi drugi sili - in my opinion.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Zar ne mislis deka samoto toa sto se zgolemuva brojot na lugeto sto razmisluvaat malku posiroko e posledica na 100th Monkey Theory? Jas mislam deka e. Sega poveke nego li bilo koga luge se budat od sonot.

Prangite se za manipulacija i nedozvoluvanje na individualen procut. Zatoa sto so toa ke dojde i do nacionalen procut. A ova e sve organizirano od luge, ne od nekoi drugi sili - in my opinion.
Теоријата со 100 те мајмуни нема влијание на индивидуата , тоа ми беше поентата.
Инаку ефектот се појави на дело кога Тоше погина кој го примети само :)
Што не значи дека има влијание на тие кои се поврзани со колективната свест(потсвест) незнам
како да ја наречам.
Иако мое мислење е дека има и друѓи влијаниа :)
А за прангите кога станува збор тогаш превише показатели има кои водат кон ова тврдење.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Теоријата со 100 те мајмуни нема влијание на индивидуата , тоа ми беше поентата.
Инаку ефектот се појави на дело кога Тоше погина кој го примети само :)
Што не значи дека има влијание на тие кои се поврзани со колективната свест(потсвест) незнам
како да ја наречам.
Иако мое мислење е дека има и друѓи влијаниа :)
А за прангите кога станува збор тогаш превише показатели има кои водат кон ова тврдење.
Ok, sega te sfakam.

Nego, kazi mi malku poopsirno za toa sto mislis koj/sto vlijae u stvaranje na mentalno ropstvo....sakam da imam pojasna slika u glava na sto aludiras.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ok, sega te sfakam.

Nego, kazi mi malku poopsirno za toa sto mislis koj/sto vlijae u stvaranje na mentalno ropstvo....sakam da imam pojasna slika u glava na sto aludiras.
Koј влијае на стварање на менталното ропство.
Па еве покрај констатациите што ги изнесов до сега да додадеме некоја која индиректно укажува на тоа.
Проблемот со книгите(списите) , односно кај се . Имаш чуено за Александриската библиотека и колку пати е "палена".
Патем ова е едно од поклучните прашања.
После фактот што луѓето по природа не се такви за да створат ментално ропство над друѓите , а до душа и не се толку способни
да створат таков стабилен систем кој трае со мали измени 5000 години.
Ова го кажувам од мое лично искуство како јас сум ги видел луѓето.
Митовите кои укажуваат на некои си богови кои незнам паѓале летале имале крила и што ти ја знам.
Сумерија и нивните цилиндри и печати.
Незнам за ведите ама и таму имаше нешто ми се чини.
Значи религијата со своето догматско учење во постаро време.
И нормално денеска квази-науката и нејзиното дарвинистичко учење.
Па тој Дарвин од кои кругови потекнува , и кој го финансирал.
Како бе му се продадоа сите примероци у еден ден.
Мижи да те лажам.
Се финансира само тоа што на некого му одговара се друго е анатемисано у спрега со црквата.
Па Дарвин не го осудија Вилхелм Рајх го осудија , пази молим те.
Инаку што говорат симболите у тој правец.
Да не пишувам без врска земи читај или гледај документарци од Мichael Тsarion , Јordan Мaxwel , Leonard Horowitz и други.
Посебно место има тука и William Cooper ( Behold A Pale Horse ) и секако J.F.Kennedy .
Koj e на врвот на пирамидата ?
Како и секогаш некои како Акенатон што си одат по црвени теписони.
А што симболизираат тие ?
Ќе пишувам до сабајле на темава :)
Да не го правам тоа имаш :
http://forum.kajgana.com/showthread.php?40185-Нов-светски-поредок/page20
http://forum.kajgana.com/showthread.php?39223-9-11-Терористи-или-сепак-не/page57
http://forum.kajgana.com/showthread.php?44562-Теории-на-заговор-vs.-Coincidence-theory/page21
http://forum.kajgana.com/showthread.php?53869-Фолија-на-главата-или-сурова-реалност/page4

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Кое ментално ропство бре луѓе. Се е избор. Барем денеска е. Ќе сркам од белиот или црниот крем или можам да ги измеша, можам да правам што сакам. Не ми чукаат на врата велејќи ми: Слушај ти чедо нас ќе ни се покориш духовно, инаку ти летна главата. Одамна било кога на клада се палеле проблемите кои догмите не успеале да ги решат.
И која предодреденост жити се. Пак се е избор. Имам добар другар, мајка му е христијанка, татко му муслиман, тој вика дека е атеист.
Ментално ропство е многу тешка и опасна категорија, ако сме стигнале до таму значи дека немаме никаква слобода, а тоа што штракате на тастатурава ви е еден од многуте докази дека слобода не ви недостига.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Koј влијае на стварање на менталното ропство.
Па еве покрај констатациите што ги изнесов до сега да додадеме некоја која индиректно укажува на тоа.
Проблемот со книгите(списите) , односно кај се . Имаш чуено за Александриската библиотека и колку пати е "палена".
Патем ова е едно од поклучните прашања.
После фактот што луѓето по природа не се такви за да створат ментално ропство над друѓите , а до душа и не се толку способни
да створат таков стабилен систем кој трае со мали измени 5000 години.
Ова го кажувам од мое лично искуство како јас сум ги видел луѓето.
Митовите кои укажуваат на некои си богови кои незнам паѓале летале имале крила и што ти ја знам.
Сумерија и нивните цилиндри и печати.
Незнам за ведите ама и таму имаше нешто ми се чини.
Значи религијата со своето догматско учење во постаро време.
И нормално денеска квази-науката и нејзиното дарвинистичко учење.
Па тој Дарвин од кои кругови потекнува , и кој го финансирал.
Како бе му се продадоа сите примероци у еден ден.
Мижи да те лажам.
Се финансира само тоа што на некого му одговара се друго е анатемисано у спрега со црквата.
Па Дарвин не го осудија Вилхелм Рајх го осудија , пази молим те.
Инаку што говорат симболите у тој правец.
Да не пишувам без врска земи читај или гледај документарци од Мichael Тsarion , Јordan Мaxwel , Leonard Horowitz и други.
Посебно место има тука и William Cooper ( Behold A Pale Horse ) и секако J.F.Kennedy .
Koj e на врвот на пирамидата ?
Како и секогаш некои како Акенатон што си одат по црвени теписони.
А што симболизираат тие ?
Ќе пишувам до сабајле на темава :)
Да не го правам тоа имаш :
http://forum.kajgana.com/showthread.php?40185-Нов-светски-поредок/page20
http://forum.kajgana.com/showthread.php?39223-9-11-Терористи-или-сепак-не/page57
http://forum.kajgana.com/showthread.php?44562-Теории-на-заговор-vs.-Coincidence-theory/page21
http://forum.kajgana.com/showthread.php?53869-Фолија-на-главата-или-сурова-реалност/page4

Ooooo, pomisliv deka na ova sve mislis - ama ne bev sigurna....ne sakav da komentiram u slucaj da ne si imal nesto drugo na um :smir: I u vedite ima sekakvi raboti iznapisano, sto nie moze da gi sfatime kako nuklearni vojni na "nebo", formi na zivot sto ne se ovozemski itn

Jas mislam deka lugeto se mnogu sposobni za losotiluk. Site tie dobro/zlo, jing/jang, bog/bozica i slicni dualnosti ja veruvam deka postojat u nas samite. As above so below. Isto e i na makro i mikro. Koi se tie sto dosle i zosto - uste neam za sebe jasna slika. Spored mene evolucijata postoi. ALI i nesto drugo se ima sluceno sto na nas ni dalo nekoja razlicna iskra. ne mislam deka sme nesto posebni kao drug clen sto aludirase - mislam deka sme samo malku razlicni, radi toa sto sme sposobni da ne reagirame samo na instinkt.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кое ментално ропство бре луѓе. Се е избор. Барем денеска е. Ќе сркам од белиот или црниот крем или можам да ги измеша, можам да правам што сакам. Не ми чукаат на врата велејќи ми: Слушај ти чедо нас ќе ни се покориш духовно, инаку ти летна главата. Одамна било кога на клада се палеле проблемите кои догмите не успеале да ги решат.
И која предодреденост жити се. Пак се е избор. Имам добар другар, мајка му е христијанка, татко му муслиман, тој вика дека е атеист.
Ментално ропство е многу тешка и опасна категорија, ако сме стигнале до таму значи дека немаме никаква слобода, а тоа што штракате на тастатурава ви е еден од многуте докази дека слобода не ви недостига.
Хахаха прашај ги оние два-триста генерации пред тебе кои сите имале по некоја војничка.
Прашај го дедо ти ако е уште жив.
Се е привидно , и целава оваа илузија може да ја снема преку ноќ.
Немаш мир туку спремање за наредната војна.
Ти тоа го викаш слобода ?
Да не зборам за друго.
И едно големо ДА за изборот кој конечно може да го направиме.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Хахаха прашај ги оние два-триста генерации пред тебе кои сите имале по некоја војничка.
Прашај го дедо ти ако е уште жив.
Се е привидно , и целава оваа илузија може да ја снема преку ноќ.
Немаш мир туку спремање за наредната војна.
Ти тоа го викаш слобода ?
Да не зборам за друго.
И едно големо ДА за изборот кој конечно може да го направиме.
Пфф па ни Едгар Алан По немал волку мрачна душа бре.
Значи според твојата логика, јас од раѓање треба да бидам на готовс за нова војна. И бај д веј, војна ама ич не спаѓа во ментално ропство. Спаѓа патриотизмот кој води до неа, кој пак имаш избор да го прифатиш. И што сега, ако дедо ми преживеал Втора Светска Војна сите ние кои сме негови идни поколенија, треба да си викаме аи штом дедо доживеал војна мора и нас тоа да ни се случи.
Море имате среќа што се родени овде сега и во 21 век. Тек да се родевте у мрачен среден век, тогаш да имаш право да се прашуваш за ментално ропство, за слобода, да видиш како е кога ти виси палење на клада зашто викаш дека земјата е тркалезна.
П.С Отидов да ставам барут во пиштолот на дедо ми. Може уште го чува.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ooooo, pomisliv deka na ova sve mislis - ama ne bev sigurna....ne sakav da komentiram u slucaj da ne si imal nesto drugo na um :smir: I u vedite ima sekakvi raboti iznapisano, sto nie moze da gi sfatime kako nuklearni vojni na "nebo", formi na zivot sto ne se ovozemski itn

Jas mislam deka lugeto se mnogu sposobni za losotiluk. Site tie dobro/zlo, jing/jang, bog/bozica i slicni dualnosti ja veruvam deka postojat u nas samite. As above so below. Isto e i na makro i mikro. Koi se tie sto dosle i zosto - uste neam za sebe jasna slika. Spored mene evolucijata postoi. ALI i nesto drugo se ima sluceno sto na nas ni dalo nekoja razlicna iskra. ne mislam deka sme nesto posebni kao drug clen sto aludirase - mislam deka sme samo malku razlicni, radi toa sto sme sposobni da ne reagirame samo na instinkt.
Злото постои заради стравот .
Најлесно е да се манипулира со човек што се плаши.
Што ги тера луѓето да станат "големи" ?
Инфериорити комплекс.
А зошто се појавил тој ?
Заради стравот на прво место.
Што е најголем непријател на стравот?
Информацијата.
EOL

--- надополнето ---

Пфф па ни Едгар Алан По немал волку мрачна душа бре.
Значи според твојата логика, јас од раѓање треба да бидам на готовс за нова војна. И бај д веј, војна ама ич не спаѓа во ментално ропство. Спаѓа патриотизмот кој води до неа, кој пак имаш избор да го прифатиш. И што сега, ако дедо ми преживеал Втора Светска Војна сите ние кои сме негови идни поколенија, треба да си викаме аи штом дедо доживеал војна мора и нас тоа да ни се случи.
Море имате среќа што се родени овде сега и во 21 век. Тек да се родевте у мрачен среден век, тогаш да имаш право да се прашуваш за ментално ропство, за слобода, да видиш како е кога ти виси палење на клада зашто викаш дека земјата е тркалезна.
П.С Отидов да ставам барут во пиштолот на дедо ми. Може уште го чува.
Мрачна душа сум имал ?
Свашта може човек да чуе.
Птицата у кафез што сонува да стане слободна имала мрачна душа.
Јок .....тој што прифатил да игра по туѓи ноти има мрачна душа.
Јас викам бори се.
Ти викаш статус скво.
Кој е што ?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ехеее денес има избор меѓу Кока Кола и Пепси,мракот е демократски,плус може да се мрчи по форуми дали сме слободни што е чудно,бидејќи присуството на слободата би ја направила дискусијава pointless .

И Едгар Алан По немал мрачна душа,има еден куп комични раскази пишувано,но му било тешко и црно на душата често, бидејќи бил член на едно слободно и човечно општество,барем така му кажувале...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
[/COLOR]
Мрачна душа сум имал ?
Свашта може човек да чуе.
Птицата у кафез што сонува да стане слободна имала мрачна душа.
Јок .....тој што прифатил да игра по туѓи ноти има мрачна душа.
Јас викам бори се.
Ти викаш статус скво.
Кој е што ?
А како ја замислуваш ти таа борба? Еве да претпоставиме дека си во право, сите сме ментални робови! И? Чаре? Одење во пештера како опција го исклучи, општество без закони исто така.....алтернатива?:toe:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.368
Металното ропство е најсрање ропство од сите срање ропства. Тоа е толку срање ропство, што неам зборои.
Тие тешки метални пранги, метални решетки од кафезот се премногу метални за мој вкус.
Ја мењам ресторан, за вас незнам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Металното ропство е најсрање ропство од сите срање ропства. Тоа е толку срање ропство, што неам зборои.
Тие тешки метални пранги, метални решетки од кафезот се премногу метални за мој вкус.
Ја мењам ресторан, за вас незнам.
Јас се слагам.

Хаха, ја видов темата и се изнасмеав.
Ако е во нешто слободен човекот, тогаш тоа е токму мислата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Vladeackite idei na edno vreme se idei na vladeackata klasa, taa sozdava masovno ropstvo, stanca luge gi (in)formira gi obrazuva spored nejzina verzija, lugeto nemaat vreme a ni kapacitet da mislat so svoja glava, tolku cesto zabelezuvam luge so gotovi sablon mislenja i taka bilo oduvek i taka ke bide so mnozinstvoto.

Kajgana Shop

На врв Bottom