Приватни или Државни факултети?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Е значи морав да се умешам.
Како прво не е менталитет, посебно не менталитет што сами сме си го направиле.
Тоа така го направиле луѓето кои ги отвориле и го започнаа целиот систем.
Точно, целта на приватните е зошто децата да одат во бугарија или во странство да студираат нека студираат тука, троа поефтино од таму е и плус ние ќе ги собираме парите. Значи целта на тие
што ги отвориле приватните е пред се за профит, за разлика од запад каде приватните, ама оние реномираните се отворени пред се од големи филантропи кои имаат огромен капитал и сака ете да направи некоја општествено корисна работа
затоа а што образованието е исплатлива инвестиција, меѓутоа за да се исплати треба многу и тоа многу години да поминат. Можеби приватните ќе станат како Кармеги Мелон универзитетот за едно 100 години до тогаш здравје.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Менталитет е тоа. :wink: Кај нас се мисли ако имаш пари го имаш Господ за ма*****

Ова со акредитациите, лесно се проверува. Оди на официјалната страна на МОН и види кои имаат акредитации. Еве да ти олеснам. Кои имаат акредитации - click тука
Значи темата не е како се понашаат богатите и сиромашните во РМ, него приватни наспроти државни факсови.
Познавам многу богати луѓе што се запишуваат на државен и не толку богати, кои зимаат кредити за да се запишат на приватни така да теоријата -"Јас имам пари и сум го фатил Господ за не знам што" и не држи вода и плус е за на друго место.

За акредитациите-Ме зачуди фактот што сите факултети последнава година земале сертификати.Постапката на земање не ја знам и не ја коментирам.
Ама затоа ќе ја искоментирам оваа ситуација.
Познаничка со диплома од приватен во странство не ја вработуваат, нит и ја признаваат како виша бар...
Наспроти луѓе со диплома од државните кај нас на кои им ги признаваат дипломите
Дали ќе најдеш работа во странство е дискутабилно, од среќата ти зависи,јас ја искоментирав ситуацијата откако е најдена работата и аплицирање за неа.Намерно потенцирам пошто може за тоа да се фатиш шо те знам:smir:
Така да акредитирани или не , толку им е векот на траење.

Член од
12 јануари 2008
Мислења
29
Поени од реакции
1
Темава прерасна во Позиција v.s. Опозиција.

Дај да видиме прво кои се нашите позитивни искуства од студирањето на приватен или државен факултет па после да видиме што е негативно за да на крај да можеме да воочиме кој во што се издвојува. Сепак тука постојат разлики кои произлегуваат од локацијата на факултетите, студиските програми, опременоста, наставниот кадар, студентите...

Ако постојано се фалиме или ги напаѓаме останатите не можеме да воочиме до каде ни е квалитетот на нашето ни ценето државно или приватно образование :icon_roll

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
[/COLOR]

Woow еј у право си, треба ти да бидеш тој што ќе се курчи. Кој е тој, еден обичен факултетски професор, не може со тебе - господин студент. Не му одговарало на господинот што некој друг изигравал фаца и ради тоа отишол на приватен. И после кога ќе се вработаш и кога шефот ќе изиграва фаца што ќе правиш? Ќе бараш друга работа нели? ЦЦцц бе еј разгалена работа, не трпи он изигравање фаци.

--- надополнето ---

Видете овде кој факултет во Македонија е најдобар.[/QUOTE]

Па многу јасно дека ќе расмислуваш на тој начин сите ми мрмкате абе ај овој професор таков индексот у фаца ми го фрла, немал време за консултации колку пати си се жалела или некој ти се жалел а? Па направи нешто у врска со тоа бе иди жали се, ама чекај ќе се пожалиш и што ти ќе наебеш така? Ако можеш да трпиш браво, ти се восхитувам се надевам дека газдата ќе ти изиграва фаца па да видиме како ти ќе го трпиш.
Па многу јасно бе дека не трпам изигравање фаци, факултетски професор бил, па од мене зема плата бе од тебе и од твоите другарки цц ти трпи ок убаво ќе си направиш.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Па многу јасно дека ќе расмислуваш на тој начин сите ми мрмкате абе ај овој професор таков индексот у фаца ми го фрла, немал време за консултации колку пати си се жалела или некој ти се жалел а? Па направи нешто у врска со тоа бе иди жали се, ама чекај ќе се пожалиш и што ти ќе наебеш така? Ако можеш да трпиш браво, ти се восхитувам се надевам дека газдата ќе ти изиграва фаца па да видиме како ти ќе го трпиш.
Па многу јасно бе дека не трпам изигравање фаци, факултетски професор бил, па од мене зема плата бе од тебе и од твоите другарки цц ти трпи ок убаво ќе си направиш.
Леле бе еј дете ти живееш у филм. Толку си паметен што не знаеш саглам да ме цитираш. Нема веза, цивилизирани сме, ај не се вреѓаме.
Од кој бе тебе зема плата? Аха и чим си се префлил на приватен тој прекинал да зема плата? Ти дете што имаш постигнато у животот? А тој што има? Спореди и види дека има зошто да се прави фаца. Ти на државен не си можел да завршиш, а тој не само што завршил туку и цела младост у тоа му отишла, и сеа уште треба тебе да ти се покорува? И ти го докажуваш твоето со откажување, на тој начин што си се ОТКАЖАЛ од студирање на државен. Ама битно си се откажал дека си многу јак, никој со тебе не може. Ако имаш фирма секоја чест. Ако немаш, ај одговори ми едно прашање - мислиш дека шефот ќе те тинтра на работа како што те тинтраат професорите на приватен, или на државен? И немој да се надеваш многу, тоа е факт, не само со мене туку со сите.

Штрудл

од раѓање ме викат злоба
Член од
6 април 2010
Мислења
40
Поени од реакции
4
Седам пред мониторот и си буљам веќ саат ипол во Прелиминарната ранг листа. И викам ај да видам што има на Кајгана. Отворање на нов таб не трае ни 1 секунда, а за тоа време ми текна дека да се запишев на приватен денеска море какво денеска уште тогаш ке знаев дали ме примиле или како па да не, не ме примиле. Обично кога ке каже некој да не се фалам значи овој сигуно ке се фали, ама ај да не се фалам ама да сакав на приватен и тате и маме 10 години ке ми платеа да студирам. Ама нее.....сакам на државен да има после пари и за помалото сестриче. И сега гледам Приватњаците-вона-би-магистар-оф-парти-ол-д-тајм викаат супер ги било, онос професор-студент перфектен, настава петка, ово ми ти оно ми ти. А државните срање, професори се претвораат во аждаи и гонзили. Е сега.

Ако имаш ти семчиња у глаата и на државен ако професор ти вика: Kопиљ денес не ми се прегледуваат листови, ке земеш и ке си тераш твоја работа. Зашто неправда имало и ке има.
А не да бегаш дома и да викаш слушај мамо професор на мене ово оно и она да те тури у скут и да ми те нуна како да си боже сачувај Бритни Спирс или оваа другата ....о....ај што има везе.

И не знам кој кажа дека средното образование ни било тапа, абе не знам колку знаете по Америките и другите така појаки држави колку учат нивните школарчиња. Имаше анкети со прашање дали знаат што е геноцид. Си мислеа децата тоа било Еврејска журка. Ние овде учиме и што треба и што не треба, ама учат они е што сакаат. Како можат некои да научат, а другите да викаат многу било, тешко било, па мајку му запни малку. Ама ја избегав од темата.

И така приватните владеат зашто тато и мама ке платат се, а овие ке си свиркаат и ке идат на Пол Ван Дајк,Дејвид Гето (знам дека е Гета, овака ми е поинтересно.)

И знам дека Глувчето ке биде малку увредено, ама нема зошто. Не сум јас против него, или било кој друг што е на приватен или државен. Камо среќа сите да ве биде. Боље комшијата нека има 10 кози повеќе од мене за да не ми краде.

А можда сум и грешка, можда стварно приваните се боље зашто еве многу кул народ студира таму. На државните видов само гикови, штребери и бубалици. Да не ме сватите погрешно јас сум гик и се мразам.

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Леле бе еј дете ти живееш у филм. Толку си паметен што не знаеш саглам да ме цитираш. Нема веза, цивилизирани сме, ај не се вреѓаме.
Од кој бе тебе зема плата? Аха и чим си се префлил на приватен тој прекинал да зема плата? Ти дете што имаш постигнато у животот? А тој што има? Спореди и види дека има зошто да се прави фаца. Ти на државен не си можел да завршиш, а тој не само што завршил туку и цела младост у тоа му отишла, и сеа уште треба тебе да ти се покорува? И ти го докажуваш твоето со откажување, на тој начин што си се ОТКАЖАЛ од студирање на државен. Ама битно си се откажал дека си многу јак, никој со тебе не може. Ако имаш фирма секоја чест. Ако немаш, ај одговори ми едно прашање - мислиш дека шефот ќе те тинтра на работа како што те тинтраат професорите на приватен, или на државен? И немој да се надеваш многу, тоа е факт, не само со мене туку со сите.
Сум знаел да цитирам бе :salut: не ме вреѓаш не се секирај :)
Значи женска од придонесите што ги издвојуваат твоите родители, моите, кои се распределуваат во буџетот од кои дел одат во министерството за образование професорите земаат плата се чудам што не си знаела.. истотака од партиципациите на твоите колешки колеги и ред други работи, значи многу напнати постови пишувате.
За префрлувањето нема врска никогаш не сум се ни запишал на државниот универзитет, ве молам не си правете претпоставки..и не ми се потребни комплиментите од тебе како многу си јак и слично..
Ај сеа за титрањето.. Значи професорот мора да има почит кон студентот, консултации тогаш и тогаш ти идеш и ти вика чекај малку, стоиш чекаш пола саат тој си се смее со колегите си праи муабет кафето во рака.. ти се има случено 100% или некоја слична случка.
Има постигнато повеќе од мене, знае повеќе работи па и во тоа е поентата јас идам таму да научам од него. Не ми се свиѓаат работите кои некои професори ги прават а го понижуваат студентот, сигурно се имаш пожалено или ти се имаат пожалено нели? Не барам да ми се покорува само соодветен однос.
Државата ги ебава фирмите(газдите) газдите го ебаваат работникот. Мора некој да трпи.
Професорот зема плата од тебе ти трпиш, работникот зема плата од газдата работникот трпи не е баш исто :) Се надевам дека се разбираме.

--- надополнето ---

Седам пред мониторот и си буљам веќ саат ипол во Прелиминарната ранг листа. И викам ај да видам што има на Кајгана. Отворање на нов таб не трае ни 1 секунда, а за тоа време ми текна дека да се запишев на приватен денеска море какво денеска уште тогаш ке знаев дали ме примиле или како па да не, не ме примиле. Обично кога ке каже некој да не се фалам значи овој сигуно ке се фали, ама ај да не се фалам ама да сакав на приватен и тате и маме 10 години ке ми платеа да студирам. Ама нее.....сакам на државен да има после пари и за помалото сестриче. И сега гледам Приватњаците-вона-би-магистар-оф-парти-ол-д-тајм викаат супер ги било, онос професор-студент перфектен, настава петка, ово ми ти оно ми ти. А државните срање, професори се претвораат во аждаи и гонзили. Е сега.

Ако имаш ти семчиња у глаата и на државен ако професор ти вика: Kопиљ денес не ми се прегледуваат листови, ке земеш и ке си тераш твоја работа. Зашто неправда имало и ке има.
А не да бегаш дома и да викаш слушај мамо професор на мене ово оно и она да те тури у скут и да ми те нуна како да си боже сачувај Бритни Спирс или оваа другата ....о....ај што има везе.

И не знам кој кажа дека средното образование ни било тапа, абе не знам колку знаете по Америките и другите така појаки држави колку учат нивните школарчиња. Имаше анкети со прашање дали знаат што е геноцид. Си мислеа децата тоа било Еврејска журка. Ние овде учиме и што треба и што не треба, ама учат они е што сакаат. Како можат некои да научат, а другите да викаат многу било, тешко било, па мајку му запни малку. Ама ја избегав од темата.

И така приватните владеат зашто тато и мама ке платат се, а овие ке си свиркаат и ке идат на Пол Ван Дајк,Дејвид Гето (знам дека е Гета, овака ми е поинтересно.)

И знам дека Глувчето ке биде малку увредено, ама нема зошто. Не сум јас против него, или било кој друг што е на приватен или државен. Камо среќа сите да ве биде. Боље комшијата нека има 10 кози повеќе од мене за да не ми краде.

А можда сум и грешка, можда стварно приваните се боље зашто еве многу кул народ студира таму. На државните видов само гикови, штребери и бубалици. Да не ме сватите погрешно јас сум гик и се мразам.
Уживај нема зошто да се навредам, став мислења :) Не гледам на темава како на караница, само една дебата со малку провокации :smir:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
За префрлувањето нема врска никогаш не сум се ни запишал на државниот универзитет, ве молам не си правете претпоставки..и не ми се потребни комплиментите од тебе како многу си јак и слично..
Ај сеа за титрањето.. Значи професорот мора да има почит кон студентот, консултации тогаш и тогаш ти идеш и ти вика чекај малку, стоиш чекаш пола саат тој си се смее со колегите си праи муабет кафето во рака.. ти се има случено 100% или некоја слична случка.
Има постигнато повеќе од мене, знае повеќе работи па и во тоа е поентата јас идам таму да научам од него. Не ми се свиѓаат работите кои некои професори ги прават а го понижуваат студентот, сигурно се имаш пожалено или ти се имаат пожалено нели? Не барам да ми се покорува само соодветен однос.
Државата ги ебава фирмите(газдите) газдите го ебаваат работникот. Мора некој да трпи.
Професорот зема плата од тебе ти трпиш, работникот зема плата од газдата работникот трпи не е баш исто :) Се надевам дека се разбираме.
Леее еј па ти толку се пењаеш на темава а уствари не си бил на државен да видиш дали стварно професорите се понашаат лошо? Дете, јас кога бев у средно ми викаа немој на ПМФ на информатика, таму ептен ќе те мачат, со шестар ги бираат студентите кои ќе положат итн. итн. Јас се запишав преплашена и никому ништо, професорите се сосема коректни. Материјалот е тежок за учење, али по стоти пат, не се за тоа професорите виновни. Ако учиш по 3 саати на ден ќе положиш. Сеа тебе ако не ти се учи и се ваѓаш со професорите, тоа е друго.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Леее еј па ти толку се пењаеш на темава а уствари не си бил на државен да видиш дали стварно професорите се понашаат лошо? Дете, јас кога бев у средно ми викаа немој на ПМФ на информатика, таму ептен ќе те мачат, со шестар ги бираат студентите кои ќе положат итн. итн. Јас се запишав преплашена и никому ништо, професорите се сосема коректни. Материјалот е тежок за учење, али по стоти пат, не се за тоа професорите виновни. Ако учиш по 3 саати на ден ќе положиш. Сеа тебе ако не ти се учи и се ваѓаш со професорите, тоа е друго.
Изгледа не си го начекала Јованчевски :)

Он не на шестар, туку ги става испитите на совозачко седиште, улетува до 100 и кочи нагло.... колку листови ќе останат на седиштето, поминале :)
Еден колега на испит по C++ кај него, реши СЕ ШТО МОЖЕ И СЕ БЕШЕ ТОЧНО, и овој му рече: Колега, ти не знаеш волку, сигурно си препишувал, дојди пак :)

Сега тој професор предава на приватен факултет (мислам American College) и кај него нема паднато студент, па сега спореди :)

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Дете хехехе :). Се сложувам со тебе ако си учиш ќе си поминеш.

--- надополнето ---

Он не на шестар, туку ги става испитите на совозачко седиште, улетува до 100 и кочи нагло.... колку листови ќе останат на седиштето, поминале :)
Еден колега на испит по C++ кај него, реши СЕ ШТО МОЖЕ И СЕ БЕШЕ ТОЧНО, и овој му рече: Колега, ти не знаеш волку, сигурно си препишувал, дојди пак :)

Сега тој професор предава на приватен факултет (мислам American College) и кај него нема паднато студент, па сега спореди :)
Хахахахахаха нема шанса тоа да е точно хахаха

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496

Не сум го начекала, за среќа. Aма ете, веќе го нема, а ни Магдалена Георгиева, така да нема веќе жалење.

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28

Најјаки ми се ваквите постови.

Гаталец, а не паталец!

Све овде паметњаковичи и сл тајфа. Сите знаат, сите предвидуваат. Јас викам, ајде да одиме да видиме.

Никаде ве нема на темата за кои факултети овозможуваат присуство на настава. Дремите ко мисири.

Ајде ако толку сакате да докажете дека сте во право, ајде да одиме по приватните и да докажеме дека државните се боље!

А не овде ко невести на вода сте се собрале и кокодакате која куќа има поубав дифтик.

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Јас сум учел во приватно средно школо и државен факултет.

Гласам за државен факултет, иако мора да се оградам дека за одредени студии подобро е да си на приватен поради тоа што условите се подобри.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Хахахах овој муабет го извадивме во прва година кога учевме ден пред испит и 80% од времето реметевме луѓе на нет, гледавме клипчиња и „се знаевме“ :) Што не паднаа Вангел, Исмет и останатите :) За строг, строг беше Јованчевски, дека не знаеше убаво да објасни стварно не знаеше али за тоа не е веќе на факултет кај нас, на Американ е, таму што се другари ми кажуваат дека се задоволни од него така да изгледа не се многу зинтересирани во предавањето :)

Сум знаел да цитирам бе :salut: не ме вреѓаш не се секирај :)
Значи женска од придонесите што ги издвојуваат твоите родители, моите, кои се распределуваат во буџетот од кои дел одат во министерството за образование професорите земаат плата се чудам што не си знаела.. истотака од партиципациите на твоите колешки колеги и ред други работи, значи многу напнати постови пишувате.

--- надополнето ---

Уживај нема зошто да се навредам, став мислења :) Не гледам на темава како на караница, само една дебата со малку провокации :smir:
Додека не учев имав нон стоп проблеми на факултет, никој не чинеше :) Последниве 2 години не можам од никој скоро да се пожалам, сум идел кај асистенти и кај демонстратори во кабинет да ми покажат или објаснат некои работи што не ми биле јасни или воопшто за да ги прашам нешто ме интересира и не ме одбиле освен ако не требало да одат на предавање или сл. али секогаш кажувале ако сакам да ги почекам да завршат со часот или сл.
Еден асистент по еден математички предмет остана 3-4 саати екстра кога му побарав да ми помогне околу спремањето на испитот, не ме пушти да си одам додека не ги научив сите задачи што ми ги даваше да ги решавам без грешка :)

Најјаки ми се ваквите постови.

Гаталец, а не паталец!

Све овде паметњаковичи и сл тајфа. Сите знаат, сите предвидуваат. Јас викам, ајде да одиме да видиме.

Никаде ве нема на темата за кои факултети овозможуваат присуство на настава. Дремите ко мисири.

Ајде ако толку сакате да докажете дека сте во право, ајде да одиме по приватните и да докажеме дека државните се боље!

А не овде ко невести на вода сте се собрале и кокодакате која куќа има поубав дифтик.
Моментално сум на работа/пракса во T-Mobile, нема НИ ЕДЕН вработен овде што е приватен факултет сите се или Електро или ПМФ или од некој факултет од страна. Ако се толку квалитетни тие студии на приватните зошто тогаш може и најмоќната фирма во државава (и една од најмоќните во свет) не би вработиле некои дипломирани од приватните МАКЕДОНСКИ образовни институции?
А да и во една од канцелариите на спратот кај што сум работи еден дечко што ми беше асистент (ептен добар, немаше нешто што не знаеше) на факултет пред 3 години и не ме имаше заборавено туку кога ме виде го прекина разговорот на телефон за да се поздравиме. Така да целиот муабет за односот делумно пропаѓа во вода. Има и некои што се дигнати али тоа се еден-двајца.
Згора на тоа кадарот на професори (конкретно на ПМФ - Информатика) се зголемува и во квантитет и во квалитет, старите си одат во пензија, а докторираат тековните асистенти (кои не верувам дека некој може да каже дека врска немаат или дека лошо се однесуваат) и им го земаат местото.

Kajgana Shop

На врв Bottom