Аиво Орав ги навреди Македонците, нарекувајќи ги „Славомакедонци“

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сакаш да кажеш дека е дебело платен и координиран? Тоа е јасно, само кој му ги влече конците? Чии интереси застапува?

Откако се изнашета низ цела Македонија, се изнајаде и од најдоброто наше јадење и пиење, сега се врти против цела нација Македонска.
На Масоните најверојатно :pos2: Интереси на ЕУ чии дел е и Грција.

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205
Сакаш да кажеш дека е дебело платен и координиран? Тоа е јасно, само кој му ги влече конците? Чии интереси застапува?

Откако се изнашета низ цела Македонија, се изнајаде и од најдоброто наше јадење и пиење, сега се врти против цела нација Македонска.
За да не го заборавиме многу брзо, ама не е ни чудно што така се однесува, тој сепак доаѓа од поделена земја и тоа му е комплекс (на поделба), па му е криво што на 90% од македонците не подржуваат никаква промена на името, што не е случај со ирците кои се речиси отсекогаш поделени.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Извини вака не знам како го сваќаш ти но он никаде не спомна македонскиот јазик и етничност не постои он спомна дека официјалниот јазикот на една држава може да се состои од повеќе јазици и даде пример . Не ја сваќам паниката :)
Ако одиме кон индетитетот за државава е мелтинг пот не е тоа измислица од вчера тоа е најмалце еден век старо и треба да се гордееме дека сме едно од ретките нации каде не сме се мрзеле меѓу себе и имаме толкав културен диверзитет :)
А поентата со човековите права се фаќате за глушецот во собата додека слонот ве гази.

МОЈА грешка сеа видов за извештајот зошто не споменувале јазици ...
океј ... овде е кривецот дипломатијата ... неспособни дипломати би дозволиле вакво нешто

Samiot si replicira so poslednata recenica...
No poentata na Fuare mu e demek pomalku bitno sto ne vi go spomnuvat jazikot i nacijata i potoa bla, bla , bla tipicen obid na omeknuvanje koj vo Makedonija ima kontra efekt...
Ako e taka zosto Hrvatskiot jazik ne e spomnat preku 80 pati vo izvestajot a nasiot e naveden kako jazik na nasata drzava...na kraj po istata logika i tvoja i negova jazicite voopsto ne treba da se spomnuvat bidejki posle 100 godini vo Germanija ke se zboruva turski , vo Francija arabski vo Anglija indijski, znaes preku glava mi e od izigruvanje na demokratija vrz Makedonecot...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303

Да МХ, не верувам во случајности во светската политика и поместувања на меѓународните сили и интереси. Како што случајно беше променет уставот 1974 за да после 2 децении дојде до поделби и формирање нови етнички држави, како што случајно дојде претседател во СССР кој бараше престројување-перестројка, а западот доби свои сојузници, како што едната милијарда за Тајван ги тргна силите на ОН за да се расчисти теренот за вооружени напади од Косово...така е и со сегашните потези, изјави и дејства од меѓународните и локални фактори кои ќе се процесуираат богзнае во што после 5, 10, 15 години.

едино случајно може врабец да ме посере :)

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.113
Поени од реакции
9.489
И да си отиде ке дојде некој друг кој истото ке го збори. Како што беше спомнато не кажува Фуере свое лично мислење туку само пренаса она ште му е наредено од неговите предпоставени.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Оладете... македонија е мелтинг пот одсекогаш била и ќе биде . Тој барем ја гледа како таква и македонија не е единствената која има „јазичен проблем“ и е составена од повеќе култури и етнички групи и под етнички групи не се само Албанците и Македонците :)
Цело време се палите демек е против македонскиот народ видете го уставот прогласот на крушевската република и ќе видете што точно значи македонски народ .:)
Камо да се дигнеше прашина толку за забелешките за судството, човековите права и слободи .
еве ви и вики :)
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0
Македонија е производ на македонското национално движење и стремење да се добие автономна, суверена држава. Учеството во таквото движење, кај ниту една земја, не било составено само од луѓе од една етничка група, а вклучувањето на луѓе од различни етнички групи во управувањето на една држава се прави поради потреба за манифестирање на единство и влијание врз сите жители на земјата.
Во последно време тоа се прави само колку да се има застапеност на некој претставник од етничките групи за да се прикажува наводна толерантност, како во сите американски филмови во кои мора да има барем по еден црнец.

Меѓутоа настрана од американските филмови, Македонија се наоѓа во ситуација кога систематски се прават обиди за разводнување на нејзиниот носечки елемент - Македонците и македонската нација, постепено и’ се смалува рангот од држава на Македонците, до држава на Македонците и Албанците, до држава на Македонци, Албанци, Турци, Срби, Роми, Власи итн. па се до целосно релативизирање на категоријата националност и заменување со - ГРАЃАНИ НА ( Македонија?).

Резултатот е индиректно БРИШЕЊЕ на Македонците од карактерот на државата, под изговор дека тоа се прави за да им се овозможат еднакви права на сите заедници, а веќе надалеку испраните мозоци на дел од Македонците ги изгубија сетилата и дозволуваат единствено врз нив да се практикува општествен и историски инженеринг.

На крајот Македонија престанува да биде колевка на македонската нација, туку безнационално граѓанско општество, каде македонскиот јазик е постепено деградиран за да и тој биде отстранет од графата на “државен јазик“ и целосно да се ИЗБРИШЕ секоја македонска трага од карактерот на државата.

Извини вака не знам како го сваќаш ти но он никаде не спомна македонскиот јазик и етничност не постои он спомна дека официјалниот јазикот на една држава може да се состои од повеќе јазици и даде пример . Не ја сваќам паниката :)
Ако одиме кон индетитетот за државава е мелтинг пот не е тоа измислица од вчера тоа е најмалце еден век старо и треба да се гордееме дека сме едно од ретките нации каде не сме се мрзеле меѓу себе и имаме толкав културен диверзитет :)
А поентата со човековите права се фаќате за глушецот во собата додека слонот ве гази.

МОЈА грешка сеа видов за извештајот зошто не споменувале јазици ...
океј ... овде е кривецот дипломатијата ... неспособни дипломати би дозволиле вакво нешто
Можеби и не сфаќаш, ме мрзи да правам конспирации околу твоите изразито “космополитски“ погледи, но очигледното игнорирање на ДВОЈНИТЕ СТАНДАРДИ кои се применуваат за Македонија и Македонците би требало да го стават на размислување секој од нас, односно која е целта на т.н. “Европеизација“?

За разлика од нас водечки држави од ЕУ не признаваат етнички групи, малицинства, јазици, а истите нам ни наметнуваат некакви стандарди?

Не разбирам од твоите постови, зошто всушност се ставаш во одбрана на Фуере и зошто практикуваш терминологија која не соодејствува со реалноста, не станува збор за паника, ниту заговори, ниту лажен патриотизам, туку реална проценка на политичката ингеренција на еден дипломат кој влегува во полемизирање околку суверенитетот на една држава и нејзината иднина.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Samiot si replicira so poslednata recenica...
No poentata na Fuare mu e demek pomalku bitno sto ne vi go spomnuvat jazikot i nacijata i potoa bla, bla , bla tipicen obid na omeknuvanje koj vo Makedonija ima kontra efekt...
Ako e taka zosto Hrvatskiot jazik ne e spomnat preku 80 pati vo izvestajot a nasiot e naveden kako jazik na nasata drzava...na kraj po istata logika i tvoja i negova jazicite voopsto ne treba da se spomnuvat bidejki posle 100 godini vo Germanija ke se zboruva turski , vo Francija arabski vo Anglija indijski, znaes preku glava mi e od izigruvanje na demokratija vrz Makedonecot...
Хрватска има едвај 10 проценти други етнички групи и 10 проценти друга религија освен католицизмот а ниту имала историја на мелтинг пот како македонија .
Во германија, франција и англија ( ниту тие имале ваква историја како македонија иако имале слободни мулати во франција кои биле воспитани во духот на француската и англиската култура тоа посебно ако сакаш можеш да си провериш) после 100 а како што тргнала работата македонија после 10-15 години ќе слушаме други јазици освен македонски уствари веќе е така имаме телевизии, програми и администрација која зборува албански јазик. Не знам што очекуваш да чуеш од ЕУ кога гледаат дека иднината, сегашноста и минатото на македонија е шарена а не чисто македонска.

А кога веќе сме во кај извештајот ова е дело на дипломатијата , јас не гледам никаде да се бара одговорност од телото одговорно за еу интеграции . Со оглед дека ставија еден куп деца по администрацијата и дипломатијата не би ме зачудило ако утре не сместат во африка.

Истото важи и за братот да не реплицирам 100 пати.

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Во наша сопствена држава сакаат да не донесат до степен ,каде ние ќе молиме за да имаме права и изучување на македонскиот јазик покрај албанскиот,бугарскиот,ромскиот како државни јазици :pos2:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Хрватска има едвај 10 проценти други етнички групи и 10 проценти друга религија освен католицизмот а ниту имала историја на мелтинг пот како македонија .
Во германија, франција и англија ( ниту тие имале ваква историја како македонија иако имале слободни мулати во франција кои биле воспитани во духот на француската и англиската култура тоа посебно ако сакаш можеш да си провериш) после 100 а како што тргнала работата македонија после 10-15 години ќе слушаме други јазици освен македонски уствари веќе е така имаме телевизии, програми и администрација која зборува албански јазик. Не знам што очекуваш да чуеш од ЕУ кога гледаат дека иднината, сегашноста и минатото на македонија е шарена а не чисто македонска.

А кога веќе сме во кај извештајот ова е дело на дипломатијата , јас не гледам никаде да се бара одговорност од телото одговорно за еу интеграции . Со оглед дека ставија еден куп деца по администрацијата и дипломатијата не би ме зачудило ако утре не сместат во африка.

Ај не гнавите со Историја има посебен дел од форумот за тоа.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Ќе си оди кај да е, ама не знам како пензионер дали ќе ја има истата заштита како сега... а народов има некои што им е пукнат филмот.... или да не си направи невладина, ама тогаш ќе треба да лиже и кај Милчин... ќе биде весело..

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Kako prvo i osnovno izvestajot Makedonija go dobi vo segasno vreme znaci denes , a denes makedonskiot jazik e realnost , neseriozno za eden diplomat e da govori na pamet sto ke se sluci vo idnina osobeno ne za vakvi osetlivi prasanja.Ako odime po taa logika mozebi Evropa nema ni da postoi za 20 godini...no toa nikoj ne se drznuva da go predviduva...mozebi baskicite ke imat svoja drzava....mozebi makedonskiot ke stane oficijalen jazik vo Grcija ili Bugarija...koj znae idninata e nepredvidliva osobeno na ovie prostori.
Ne e toa be drugarce ne e realnosta tuku obidite da ne omeknat kako mekici, toa ni se slucuva veke nekolku decenii , no ocigledno planovite ne im se ostvaruvaat onaka kako sto im bea zamisleni.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Стварно треба црвенава бишка еднаш веќе да си оди...нека дое некоја јака п. ако немаме корист, барем малку да плакнеме очи :vozbud:
ниту тие имале ваква историја како македонија иако имале слободни мулати во франција кои биле воспитани во духот на француската и англиската култура тоа посебно ако сакаш можеш да си провериш
Арно бе Лупос, пред миљон години птеродактили шетале низ Париз...која мочана култура имале западните европјани, види ги војните на Рим со диви племиња...во времето на Луј ХХХХ не смееле да се бањаат...

арно ти вели Култизин, живееме сега и овде...ние сме реалност, како чоек да ти нацрта

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Денес е Европска Унија за 20 години може да е Отоманска Империја, Арапски Магреб не се знае така да не се замарајте :vozbud:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Оладете... македонија е мелтинг пот одсекогаш била и ќе биде . Тој барем ја гледа како таква и македонија не е единствената која има „јазичен проблем“ и е составена од повеќе култури и етнички групи и под етнички групи не се само Албанците и Македонците :)
Цело време се палите демек е против македонскиот народ видете го уставот прогласот на крушевската република и ќе видете што точно значи македонски народ .:)
Камо да се дигнеше прашина толку за забелешките за судството, човековите права и слободи .
еве ви и вики :)

http://mk.wikipedia.org/wiki/Крушевска_Република
Македонија немаше историја на мелтинг пот пред да вмешаат соседите и нивните територијално политички аспирации, со колонизирање на македонската земја, депортирање на Македонци и присилна сложена асимилација.

Ја земаш Хрватска како пример, но изостави еден битен момент, до 1991 во Хрватска официјално 20% беа други националности, а после војната % на секоја од националностите се намали за 1/3.

Германија, Франција и Англија се 50+ МИЛИОНСКИ нации, немаат драстично побројни соседи до себе и поради тоа споредбата на Македонија со една од овие земји е како да споредуваш улица со град.

Кога сме кај човековите права, Франција НЕ ПРИЗНАВА ЕТНИЧКИ групи:

The report said France's ban on officially classifying people by ethnicity or asking questions in the national census about their race or origins should be maintained.

Other countries have detailed figures on the ethnic make-up of their populations but these are largely banned in the French republic which is based on the idea that all citizens are equal and free from distinctions of race or religion.

The new report comes amid a debate on national identity that has divided France.

http://www.france24.com/en/20100205-france-urged-ease-ethnic-statistics-taboo

Во Германија “мултикултурализмот“ пропадна:

BERLIN: Germany's attempts to create a multicultural society in which people from various cultural backgrounds live together peacefully has failed, the Chancellor, Angela Merkel, says.

Horst Seehofer, the leader of the CDU's Bavarian sister party, CSU, told the same party meeting that the two parties were ''committed to a dominant German culture and opposed to a multicultural one''.

''Multikulti is dead,'' he said.

http://www.smh.com.au/world/multiculturalism-in-germany-has-failed-says-chancellor-20101017-16p7h.html

Последниов коментар за релевантноста на одговорноста е класичен пример за твојата не-релевантност по однос на истоименото прашање.

Фала што се потруди да не ми одговориш.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Kako prvo i osnovno izvestajot Makedonija go dobi vo segasno vreme znaci denes , a denes makedonskiot jazik e realnost , neseriozno za eden diplomat e da govori na pamet sto ke se sluci vo idnina osobeno ne za vakvi osetlivi prasanja.Ako odime po taa logika mozebi Evropa nema ni da postoi za 20 godini...no toa nikoj ne se drznuva da go predviduva...mozebi baskicite ke imat svoja drzava....mozebi makedonskiot ke stane oficijalen jazik vo Grcija ili Bugarija...koj znae idninata e nepredvidliva osobeno na ovie prostori.
Ne e toa be drugarce ne e realnosta tuku obidite da ne omeknat kako mekici, toa ni se slucuva veke nekolku decenii , no ocigledno planovite ne im se ostvaruvaat onaka kako sto im bea zamisleni.
Кои планови бе човек?
Македонците самите себе се уништуваат. Имаат фертилитет еднаков на 0. До вчера сметавте дека ако имате повеќе од 3 деца е срам, а денес мажење млад е лудило освен ако не си обезбеден. Албанците ви доаѓаат кои преку брак кои преку размножување преку целата држава , се што е македонско бега одовде кој на запад кој во австралија дури и во јужна америка и африка бегаат само одовде подалеку и не се враќаат.И тоа дел од нив самите си кажуваат дека не бегаат ради немањето пари туку од самиот народ што е клет. Погледнете што си правите на себе бе, една жена во брисел и ја собраа ќерката се наредивте да и солите памет што барала со 60 и нешто годишен. А албанците, и муслиманското население во генерала оди на печалба ама се враќа , вашите не се враќаат .
Разбудете се бе погледнете ја реалноста.

А европјаните гледаат што се случува .

Последниов коментар за релевантноста на одговорноста е класичен пример за твојата не-релевантност по однос на истоименото прашање.

Фала што се потруди да не ми одговориш.
типичен одговор крив е некој друг. Имате дечурлана која ви е води државата и се чудите што е проблемот со извештаите. Последен пат прочитав дека сте пратиле манекенка у брисел .ај џабе мелам . Самите ќе си сватите кога ќе биде прекасно :)

Да не почнам историја и франција и од каде таа идеа истото за германија :)
Ми досади од дебатава вие самите си правите лошо а јас ќе си гледам од страна :)

Kajgana Shop

На врв Bottom