Хрватите не сакаат во ЕУ

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Абе брате, барем на мене како правник нема потреба да ми дефинираш што значи сувереност. Еве кажуваш (а богами и сите знаеме) дека изминативе 20 години ние сме суверени. И знаеш што значи тоа за нас? Имавме бегалска криза, имавме воен конфликт, имаме рамковен договор, имаме закони за да се задоволат европските бирократи, и да не продолжувам понатаму. Значи се да беше чисто како во дефиниција, немаше ич муабетов да го правиме. И што мислиш, зашто ЕУ не функционира како што се замислила, почнувајќи уште од 1951 кога се формирала европската заедница за јаглен и челик? Значи не е работата до дефиниции, муабетот е реално во ваков свет каков што постои, каде што силата е мноооооогу над правдата, како ние да опстоиме, бидејќи сами сувереност над себе нема логика да покажуваме

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Абе брате, барем на мене како правник нема потреба да ми дефинираш што значи сувереност. Еве кажуваш (а богами и сите знаеме) дека изминативе 20 години ние сме суверени. И знаеш што значи тоа за нас? Имавме бегалска криза, имавме воен конфликт, имаме рамковен договор, имаме закони за да се задоволат европските бирократи, и да не продолжувам понатаму. Значи се да беше чисто како во дефиниција, немаше ич муабетов да го правиме. И што мислиш, зашто ЕУ не функционира како што се замислила, почнувајќи уште од 1951 кога се формирала европската заедница за јаглен и челик? Значи не е работата до дефиниции, муабетот е реално во ваков свет каков што постои, каде што силата е мноооооогу над правдата, како ние да опстоиме, бидејќи сами сувереност над себе нема логика да покажуваме

Не, не знаеме сите, а доколку ги применувавме дефинициите наместо интерпретираме според потребите ќе имавме многу поздраво општество.

Разочарувачки е од Правник да чујам дека „силата е над правдата“, веројатно Етичкиот Кодекс на Правниците го третираш само како украсна брошура, наместо да се придржуваш до вредностите кои ги претполага твојата професија.

Правото и механизмите говорат во полза на нашите интереси, а нашите правници треба активно да учествуваат во градењето на правна стратегија за зачувување на Основните Човекови Права и Слободи.

Доколку не се придржуваш до правната етика не знам како можеш да го практикуваш правото.

И со ова не сакам да бидам гледан како дежурен критичар, ниту некој да се навреди поради ова што се обидувам да го прекажам, туку да размислат добро дали сакаат да бидат третирани рамноправно или не и што би превзеле да го остварат првото.

Други опции не ме интересираат.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Не, не знаеме сите, а доколку ги применувавме дефинициите наместо интерпретираме според потребите ќе имавме многу поздраво општество.

Разочарувачки е од Правник да чујам дека „силата е над правдата“, веројатно Етичкиот Кодекс на Правниците го третираш само како украсна брошура, наместо да се придржуваш до вредностите кои ги претполага твојата професија.

Правото и механизмите говорат во полза на нашите интереси, а нашите правници треба активно да учествуваат во градењето на правна стратегија за зачувување на Основните Човекови Права и Слободи.

Доколку не се придржуваш до правната етика не знам како можеш да го практикуваш правото.

И со ова не сакам да бидам гледан како дежурен критичар, ниту некој да се навреди поради ова што се обидувам да го прекажам, туку да размислат добро дали сакаат да бидат третирани рамноправно или не и што би превзеле да го остварат првото.

Други опции не ме интересираат.
Значи брате, ептен почитувам критика од твоја страна од причина што ми се допаѓа твојот начин на размислување! Е сега во врска со мојата „правничка етика“ можам да ти кажам дека е на високо ниво, и нешто што најповеќе ме фрустрира е неправда. Ама бидувањето на правник не ја исклучува реалноста, а тоа значи гледање на моменталната поставеност на силите во светот. И покрај тоа што воопшто не ми одговара неможам да игнорирам тоа што се случува, без разлика ние колку мислиме дека не е праведно. Правото е само општествен израз на правдата, а колку ќе ја задоволи истата зависи од општествените светски околности (како што напоменав и претходно јас сум за прекин на преговорите). Сум се борела за праведност, и сеуште се борам, ама во оваа констелација на односи во нашата држава, а особено партиски, по секој основ сум исклучена, единствено ми преостанува харикири на плоштад да направам. А тоа што наведов дека силата е над правдата, не значи дека јас го мислам истото, најточно е дека воопшто не го мислам тоа, ама какво фајде има кога светот така функционира. Имавме еден предмет на факс Меѓународна политика (бидејќи струка избрав меѓународно право), професор е Денко Малевски, и имавме многу добри дискусии за тоа како ние а и правото претпочита да биде, а како е всушност. Факт е дека силата односно ПОЛИТИКАТА е сеуште над правото, а кој факт верувам си го осетил на свој грб, како и сите македонци, а и голем дел помали (по бројност) народи.

п.с. И камо среќа да не повикуваа нас правниците кога требаше да се гради било што во оваа држава, од било која власт, сега ќе бевме рајот на земјата!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Правото треба да ја регулира реалноста, а не силата да го регулира правото.

Решението е во применување на правните теории. Меѓународното право кое претставува твој главен домен и воспоставено за да ги штити интересите на помалите и послаби земји.

Ти сочувствувам што Малевски бил твојот професор, истовремено и на сите генерации правници. Не е твоја вина рамнодушноста и инфериорноста, туку на тие што ти ја пренеле.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
е сега ЕУ е друга прикаска сите ги мешаат а не треба да ги мешаат.За тоа колу пари треба да даваме не знам за иако мислам дека они ке не направат швајцарија(верувам дека си млада за тоа прашај ги твојте родители кога грција не беше во ЕУ со една плата што можеа да купат ,а за полска и чехословачка да не правиме муабет.
п.с јас сум националист тежок и нормално дека не подржувам никаква смена на името а и верувам дека свесен е и премиерот (на кој еднинсвено му верувам од сите политичари) дека ако го смене името тогаш ке капитулира т.е ни УРКО не го спасува .
Демек Грција одкако влезе во Еу стана Швајцарија а?
Замисли што би била Македонија со 300 милијарди евра туѓи пари.Никој не може да те направи Швајцарија преку ноќ.И денес да го смениме името ќе поминеме 5 год во преговори додека да влеземе во Еу.И после 5 год они ќе засукаат ракавите и од нас ќе прават "економски тигар".И за едно 20 год. ќе бидеме економска велесила.Да не се залажуваме Европската Унија е создадена за да ги богати богатите на сметка на сиромашните.Еве да влеземе во Еу со што ние ќе им конкурираме на фирмите од Германија Франција Англија?Со кој производ од Македонија?Од која фирма?Нит со цена може да им конкурираме ни па со квалитет.Ако се отвори пазарот (штом ги почнеме преговорите) ќе ни ги прегазат Мк фирмите со брендирани производи од ЕУ.Пола од фирмиве ќе бидат принудени да стават катанец.Или може се надевате на Еу фондовите,за жал грција ги исцица.Гледате што се случува во Франција,сега Англија (Лондон) почнаа и они да го затегаат каишот.Немаат пари за нивните студенти - нас ќе не финансираат.Каква иронија,граѓаните на државите кои се во Еу од дена на ден стануваат се поголеми Евро скептици додека кај државите што не се влезени огромна е поддршката за влез во ЕУ.Тие внатре (Англичани Французи Германци и др.) не знаат дали им било подобро во Еу или пред тоа - ние знаеме,ЕУ и ништо друго.Колку повеќе се иформираш за унијата толку повеќе нема да сакаш да си дел од неа.Хрватска е добар пример.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Демек Грција одкако влезе во Еу стана Швајцарија а?
Замисли што би била Македонија со 300 милијарди евра туѓи пари.Никој не може да те направи Швајцарија преку ноќ.И денес да го смениме името ќе поминеме 5 год во преговори додека да влеземе во Еу.И после 5 год они ќе засукаат ракавите и од нас ќе прават "економски тигар".И за едно 20 год. ќе бидеме економска велесила.Да не се залажуваме Европската Унија е создадена за да ги богати богатите на сметка на сиромашните.Еве да влеземе во Еу со што ние ќе им конкурираме на фирмите од Германија Франција Англија?Со кој производ од Македонија?Од која фирма?Нит со цена може да им конкурираме ни па со квалитет.Ако се отвори пазарот (штом ги почнеме преговорите) ќе ни ги прегазат Мк фирмите со брендирани производи од ЕУ.Пола од фирмиве ќе бидат принудени да стават катанец.Или може се надевате на Еу фондовите,за жал грција ги исцица.Гледате што се случува во Франција,сега Англија (Лондон) почнаа и они да го затегаат каишот.Немаат пари за нивните студенти - нас ќе не финансираат.Каква иронија,граѓаните на државите кои се во Еу од дена на ден стануваат се поголеми Евро скептици додека кај државите што не се влезени огромна е поддршката за влез во ЕУ.Тие внатре (Англичани Французи Германци и др.) не знаат дали им било подобро во Еу или пред тоа - ние знаеме,ЕУ и ништо друго.Колку повеќе се иформираш за унијата толку повеќе нема да сакаш да си дел од неа.Хрватска е добар пример.
glupi politicari ne znaat nisto za EU za toa taka vikaat samo ti znaes, bravo za tebe

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
glupi politicari ne znaat nisto za EU za toa taka vikaat samo ti znaes, bravo za tebe
А шо демек паметни ни се политичариве? :D

Или политичариве се паметни ама народот во Хрватска и во 90% од членките е глуп?
Политичарите ги заболе ку...т за нас и за Еу,важни им се само гласовите.Сакате ЕУ? - еве ние ќе ве внесеме,глсајте за нас.Па 5 дена пред да ни ги укинат визите не знаевме што добиваме од тоа.Сите мислеа дека ќе се отворат границите и метла ќе оделе да работат во Германија :D.Уствари со укинувањето на визите ни дозволија да земеме сите по 1052 евра и да одиме да ги потрошиме кај нив - ееее фала многу.Многу се љубезни.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
А шо демек паметни ни се политичариве? :D

Или политичариве се паметни ама народот во Хрватска и во 90% од членките е глуп?
Политичарите ги заболе ку...т за нас и за Еу,важни им се само гласовите.Сакате ЕУ? - еве ние ќе ве внесеме,глсајте за нас.Па 5 дена пред да ни ги укинат визите не знаевме што добиваме од тоа.Сите мислеа дека ќе се отворат границите и метла ќе оделе да работат во Германија :D.Уствари со укинувањето на визите ни дозволија да земеме сите по 1052 евра и да одиме да ги потрошиме кај нив - ееее фала многу.Многу се љубезни.
e vaka moze veke RESPEKT za kazanoto so vrska so vizite.99 % SE GLUPI POLITICARITE NE SLUCAJNO GI DOBIVME BITKITE VO 2001 a ja izgubivme vonata,
zosto?
zaradi glupite politicari i ku kurvata po 10000000000 pat evropa

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.877
Поени од реакции
4.580
Како мислиш да не си макдонец?
Ти си тоа што си, а што другите мислат дека си ама ич не треба да те заболе.
живееме во болен свет каде мнозинството е во право, ако мнозинството вели дека не си - НЕ СИ
многу е битноп да бидеш признат

--- надополнето ---

Он ниту е, ниту пак на некаков начин сака или се чувствува како дел од Македонците.
Затоа. Нема зошто да се разочаруваш. Поголемиот дел Албанци во државава размислуваат како него.
колку што јас сум запознаен Армин е Македонец со исламска вероисповед, иако сум христијанин, јас ги сметам сите Македонци како браќа, па ако сакаат будисти нека бидат, мораме да бидеме единствени ние Македонците, без разлика какви сме и во што веруваме
Армин поправи ме ако грешам

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
колку што јас сум запознаен Армин е Македонец со исламска вероисповед, иако сум христијанин, јас ги сметам сите Македонци како браќа, па ако сакаат будисти нека бидат, мораме да бидеме единствени ние Македонците, без разлика какви сме и во што веруваме
Армин поправи ме ако грешам
Незнам зашто имаше напишано, по цена да не си македонец? Мислиш да не си македонец, а да си европеец?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Незнам зашто имаше напишано, по цена да не си македонец? Мислиш да не си македонец, а да си европеец?
nema evropejci prijatele, jas barem takov ne sum sretnal, sum sretnal, bugari, grci, germanci, francuzi i da ne redam drugi ama za evropeec, izgleda ke pocekam, mozda ti ke ja imas taa privilegija prv da bides, koj znae ?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како што кажа починатиот претседател на Полска, Лех Качински, откако го доби мандатот во 2005 година: „Полјаците ги интересира иднината на Полска, а не таа на ЕУ“.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Да може да го стигнеме економското ниво на Словенија САМИ, не ни треба ни еу ни меу. Ако сами си ја сработиме работата и си го средиме стандардот, сите ке не ценат, ако влеземе во еу како бескичмењаци секогаш ке не сметаат за бездомници.
Јас би играл на варијанта, аха да, добро, ние преговараме, сакаме во еу, едноставно да ги држиме on hold, ги лажеме ко мали дечиња, а од друга страна да се викаат инвеститори, да се среди судство, здравство, армија и ете ти добитна комбинација.
После и кажуваме не еу, чао бамбини, не ни требате, зошто ние имаме све што ни треба, и ги прекинуваме глупите преговори со грција, ке им кажеме чао и на нив, ние сме си Република Македонија и нема што тука да се преговара.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Абе како ти ЕУ и Еротска Унија, Хрватска и Турција неќат во ЕУ, а богами и ние не сакаме, доволно ќе ни е во НАТО да влеземе некако..

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Да може да го стигнеме економското ниво на Словенија САМИ, не ни треба ни еу ни меу. Ако сами си ја сработиме работата и си го средиме стандардот, сите ке не ценат, ако влеземе во еу како бескичмењаци секогаш ке не сметаат за бездомници.
Јас би играл на варијанта, аха да, добро, ние преговараме, сакаме во еу, едноставно да ги држиме on hold, ги лажеме ко мали дечиња, а од друга страна да се викаат инвеститори, да се среди судство, здравство, армија и ете ти добитна комбинација.
После и кажуваме не еу, чао бамбини, не ни требате, зошто ние имаме све што ни треба, и ги прекинуваме глупите преговори со грција, ке им кажеме чао и на нив, ние сме си Република Македонија и нема што тука да се преговара.
Па до негде ова и го прави владава наша.Дали имаат добар план или на крај ќе се испосерат останува да видиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom