Скршен Пасош

Член од
27 јули 2008
Мислења
72
Поени од реакции
6
Кој се вашите совети за скршен биометриски пасош... пред 2 дена ми се скрши таа пластиката во средина каде што е сликата. Бев до МВР и ми рекоа дека слободно барај нов ама да дојдеш во 9-ти спрат за интервју. Некои ми велат дека треба да платиш казна а некој вели дека не е ништо ..... дали некој знае ??? чекам некое мислење:toe: .... поз

P

Princ

Гостин
Не знам од каде ми е свртено во глава, ама знам дека према документите за идентификација (лична карта, пасош) мораш да се однесуваш домаќински и не смееш да ги оштетуваш. Веројатно има некаква казна за тоа, претпоставувам нешто симболично.
Не знам зошто темава е во ЧДА, ја префрлам во Право (мислам дека за тука е).

П

Паган-др

Гостин
Жити се, какво е у средината? :)

И да, треба казна да се плати. За изгубен/оштетен личен документ има казни, само незнам колку се.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.479
Поени од реакции
6.849
мене мама ми испра една од старите лични карти, отидов пријавив, ме сликаа за нова а старата ја вратив. ама овоа беше пред 4 години :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
ооооооооооооо не еднаш сум бил ( изгубен украден оштетен испран пасошот итн итн) само јас идев у старото кај беко на 3 спрат, после четвртиот пат кафе и коњаче почнав да си пијам со нив, еден од инспекторите ми рече ако не те видам у два месеци шубе мие :) иначе ке следи мал распит зашо како каде кој,јебеш га тоа им е работа иначе пасошот е сопственост на република македонија ти си само корисник,иначе ништо страшно ке си добиеш пусулче од нив шо како ке ти го поништат стариот 9 или ке те пратат во службен весник да го прогласиш за неважечки) и после четири месеци чекање ке си извадиш нов.
Немој да те лажел господ да си лажел нешто или да си ја вадел лентата од внатре ке го береш бостанот.

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
За пасош не знам ама јас ја изгуби личната карта пред некое време ојде пријави почека да излезе у службен весник и после регуларно и поштено си извади нова.Нит казни нит ништо!.........ама тоа за лична карта ваљда и за пасош е исто.

P

Princ

Гостин
Јас пак мислам дека за пасош е поинаку. Пасошот е меѓународен документ, и како што пиша добро познат, пасошот е сопственост на републиката и тебе ти е даден само на користење, доверен онака.
Не за џабе на последната страна пишува: Овој пасош е сопственост на Република Македонија.

Сепак, оди таму и објасни им чесно што и како се случило и верувам нема да има (поголем) проблем.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сум слушнал дека некој го скршил законот, а.к.а. напраил прекршок... ама да скршиш пасош прв пат слушам. Проба да го залепиш со некое лепило?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Се плаќа казна само не знам колку е заади тоа што оштетена е сопственост на Република Македонија, бидејќи личните документи па дури и картичките од банка се во сопственост на државата/банката.

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.606
Поени од реакции
14.442
Сестра ми имаше некоја мала дамка на сликата (се се познаваше), и кога беше во странство и рекле "ептен оти треба да се враќаш назад, иначе нема да те примат никаде со ваков пасош". Кога се врати тука, си плати мислам казна околу 1500 - 2000 денари, и и дадоа нов пасош.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.479
Поени од реакции
6.849
Сум слушнал дека некој го скршил законот, а.к.а. напраил прекршок... ама да скршиш пасош прв пат слушам. Проба да го залепиш со некое лепило?
не бе какви лепаци ако е улав да го лепи :)
видете сите што имате нов пасош, со ивица е нацртана картата на МКД на пластичниот дел, неможе да се лепи, а и има информации во него.
има горе добар предлог, ќе им објасни во полиција се и ќе му средат работа, не е страшно ништо!

P

Princ

Гостин
Не му препорачувај такво нешто, ќе треба Х период да му носиш цигари во затвор :)
Не си играјте со пасош.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Како успеа да ја скршиш страната со чипот? :)

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Порано немаше казни за оштетување на пасошите и личните документи, но од кога ги воведоа овие новите биометриски, казни ќе има задолжително без никакви исклучоци. И тоа не се некои си симболични казни, туку убави соленки казни :) Сепак идивиди па јави :)

L

Liberation

Гостин
Член 44, Закон за патни исправи:

Со парична казна од 5.000 до 20.000 денари или со казна затвор до 30 дена ќе се казни за прекршок физичко лице...
(став 4) кое не ја чувало грижливо патната исправа (член 5 и 6).

А во пракса не сум чул да казнат некој, освен што има бааѓи трошоци за одјава и вадење нов и губење време. За биометрискиве не знам дали ќе казнуваат, ама ај да не плашиме никого тука. Главата горе! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom