Бели чаршафи го прекрија нашето вино во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Znam deka vo Aldi i Lidl se prodava Mazedonischer Rotwein i Rose , ima cat pat i vo nekoj Turski ili Ruski prodavnici se prodava lutenica so makedonska etiketa i toa e se...
No toa e kapka vo moreto...a i prasanje na den e koga Aldi i Lidl ke ja smenat politikata..

--- надополнето ---

spored stranava se uste se drzime ako dobro razbrav,

Pa so ogled deka Aldi zaedno so Lidl se najvlijatelni marketi vo Germanija i ne se drzime loso...samo do koga...

као да се работи за ајвер-ајвар па заштитиле име. дигнете рака кој ќе слави нова година у грецка.

Хм, после нека им веруваат на словенците и германците кога не тапшаат...и на Дорис Пак и другите дволични емисари

Не само што ќе појдат за нова година, туку сеедно им е дали се празници или делници, одмори или што и да е друго, никој не се воздржува од шопинг и неколку дневен одмор кај ѓупциве, сеедно дал е викенд или не. Имало море кај нив! Сеедно им е што тоа море е наше и сеедно им е што нашите таму не смеат да писнат. Се пие нивно вино, со винцето, ракиичката со салатчето (обавезно узо, и од граница неколку шишенца за дома), се слуша нивна музика, се пеат нивни песни, а изговор е демек идат таму доле да се видат со нашинците, арно ама од видувањето нема ништо, оти одамна се раскарани со роднините за имотите.
Нашиве „туристи“ што одат таму не ги интересира политика. Нив не им е гајле што самите си ја загрозуваат државата на секое поле. Економски ги поддржуваат ѓупциве, наместо да појдат на викенд или неколку дневен одмор некаде низ Македонија. Наводно, Македонија немала добра инфраструктура. Епа, дечки оставете ги парите во Македонија, наместо да им ги дадете на ѓупците и патишта ќе се направат и вециња ќе има по автопат, нема да застануваме на бензински.
Епа пајташи едни гледате дека нашиве винарии мака мачат, наместо да помогнат тие сите се дружат во Беломорска со ѓупски моми до нив :toe:

Znam deka vo Aldi i Lidl se prodava Mazedonischer Rotwein i Rose , ima cat pat i vo nekoj Turski ili Ruski prodavnici se prodava lutenica so makedonska etiketa i toa e se...
No toa e kapka vo moreto...a i prasanje na den e koga Aldi i Lidl ke ja smenat politikata..

--- надополнето ---

Pa so ogled deka Aldi zaedno so Lidl se najvlijatelni marketi vo Germanija i ne se drzime loso...samo do koga...

Iskreno kazano, tolkava positivna promocija niz germanski mediumi odamna nemavme kako godinava.

Zatoa mozda i e razbirlivo zaso gejcive zapnuvat na toa pole.
Veruvajte mi dosta germanci se upateni so nas problem, jas sum imal licni sredbi so germ. dedovci koj bile na vreme ratot vo Skopje, znaat oni mn ubavo, do nas e sega momentot situacijata da ja iskoristeme posto svabite gi imat grcive vo momentot na nisan.

Ма не ми треба ни еу ни никој, НЕКА ПОКАЖЕ КАРАКТЕР ВЕЌЕ ДРЖАВАВА, ЗАБИ. Ако треба ќе трпам за леб ама ќе биде по мое, ем така повеќе ќе не ценат.

Не се секирајте се врти коловрт-от :) На што им личи земјата? До сега живееја како даса пуфки дотерани, се мандаа по некои владини работички, ресторани и слаткарници-долче вита-за мерак живот- и се научија на лесно ама ОД скоро ќе плачат за тој живот зошто се најлошо ќе им се случува. Ви текнува на онаа (моја омилена) македонска изрека т.е клетва : да имаш...па да немаш. Тоа ќе биде со грците. Полошо од тоа амин. А остај што штрајкуваат секој ден и што им фрчат бомби. Од кај знаете, може уште троа пожари ќе ги заватат или ќе им се исушат островчињата. М? Се врти тркалото.

Бели чаршафи го прекрија нашето вино во Европа

Македонското вино масовно се повлекува од рафтовите на словенечките продавници

Александрија Стевковска

http://utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=2BF398854CE03F4F974DC59BA6DEC680

па овде станува збор за Словенија , а насловот се однесува на цеееееееела Европа.
Браво бе , незнаев дека Европа = Словенија (ако,:pos2: човек учи додека е жив)
http://seebiz.eu/sr/kompanije/indus...ije-u-sloveniji-ce-biti-zabranjena,96602.html

па овде станува збор за Словенија , а насловот се однесува на цеееееееела Европа.
Браво бе , незнаев дека Европа = Словенија (ако,:pos2: човек учи додека е жив)
http://seebiz.eu/sr/kompanije/indus...ije-u-sloveniji-ce-biti-zabranjena,96602.html

Germanija + Slovenija a toa komotno moze da ja povlece i cela Evropa na takva odluka...
Sepak mnogu e cudno sto Slovenija se odluci na vakov cekor so ogled na toa deka imame dobra trgovska razmena a i naseto vino tradicionalno tamu dobro minuva...Moze ne im se dopaga toa sto naseto vino se pocesto go prodavame vo sisinja namesto praksata sto ja imaa vo poranesnata drzava nie da im prakame vino vo cisterni a tie da go flasiraat i prodavat po 10 pati povisoka cena...

грчката пропаганда апсолутно го присвојува називот Македонија, и за таа цел има изградено цела серија приказни. Грчката пропаганда со децении се трудела да докаже дека македонско вино може да биде произведено само во Грција и докази за тоа барала и 6.000 години наназад во семки од грозје откриени кај Кавала и Драма

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=317101544469&id=9&setIzdanie=21937

Наблудуваме тивка воjна по сите фронтови.
Некоj се биеше во грди,дека отворил незнам колко фронтови-сега да се брани на тези фронтови.

а што кур те боли тебе ние на колку фронтови се бориме?
ај бркај работа оди на дедо ти опинците барај ги во монголија.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
а што кур те боли тебе ние на колку фронтови се бориме?
ај бркај работа оди на дедо ти опинците барај ги во монголија.
Немам право да се интересирам?
Не всеки ден човек има можност да гледа тивка воjна.

Македонското вино се продава подрака во Словенија

Македонското вино, кое во своето име го содржи и зборот „Македонија“ или слична кованица, е забрането да се продава низ продавниците во Словенија. Притисоците станале сé посилни и построги изминативе два месеца кога Винарскиот инспекторат на словенечкото министерство за земјоделство неколку пати излегол на терен и укажал на повлекување на вината што биле назначени како македонски

Ваквата реакција доаѓа по инсистирање на грчката амбасада во Словенија, која барала повлекување на нашите вина што го содржат зборот „Македонија“, кои тие ги имаа регистрирано како свој бренд уште пред дваесетина години. Слични проблеми нашето вино имаше и во Германија, по што винарниците почнаа превентивно да го избегнуваат овој збор во своите производи. Нашиот јужен сосед се повикува на официјалната банка на податоци на вино на ЕУ, според која вината од грчкиот регион Македонија се признати како вина со заштитени географски податоци. Од нашето Министерство за земјоделство велат дека единствено решение за проблемот е терминот Македонија да се употребува како хомоним за двете страни, без ексклузивно право на соседна Грција. Некои наши иселеници во Словенија реагирале и до тамошните институции без некакви резултати. Тие велат дека виното, кое е доста барано во оваа држава, сега се продава „скришно“ по приватни и роднински линии.
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=11910933478&id=9&prilog=0&setIzdanie=22128

Definitivno sme narod koj moze SE da progolta...sekako i ovaa situacija ke ja premolcime kako nisto da ne bilo...a poznavajki go nasiot mentalitet se plasam deka povtorno linijata na pomal otpor ke bide pravecot po koj se dvizime...A toa znaci preimenuvanje na nasite proizvodi...No toa moze da bide mec so dve ostrici bide makedonskoto vino veke se ima etablirano na nekoj pazari od marketinski aspekt , pa taka eventualna promena na imeto osven sto so sebe ke ponese direktni finansiski trosoci (menuvanje na etiketi , web strani i slicno) ke pridonese i za zaguba na imidzot koj vo poslednite godini belezi nagorna linija...

Za dzabe ne e izmislen vicot so Turcinot i Makedonecot, ziva vistina...

Ваквата реакција доаѓа по инсистирање на грчката амбасада во Словенија, која барала повлекување на нашите вина што го содржат зборот „Македонија“, кои тие ги имаа регистрирано како свој бренд уште пред дваесетина години.
нели Македонија според педериве беше назив на регион кој го иаме и ние...или сега не важи тоа, сега тие си го присвоија први...као дете играчка?
Ова го трпи ЕУ? Или ова го аминува ЕУ? Пре ќе да е ова второто. Доказ повеќе за бриселскиот педерлак и неговиот амин да не бришат? Како да е назив на фирма или вез на дрес...бришењето некако им иде многу лесно на педерите европски.

На ова како реагира ГЕМ? Нели се тие од Македонија? Трајановски, Геровски...кај ќе им оди душата на тие луѓе?
Мислам...јасни ми се прашањава, не барам одговор, чисто онака.

Затоа, колку и да работат милчиновци, шеќериновци, жарковци... на случајот убедување во тоа дека прдежот у лифт е од сосем трето лице а смрди од кај нив, се поголеми скептици сме кога се работи за влез во унијата. У ствари немам слушнато некој што го знам саглам да се изјасни позитивно за еу "вредностите" и идентитетот.

Петоколонашиве ни переа мозок, демек само името е проблем.
На нашето укажување дека проблемот е суштински, дека задира длабоко во коренот на Македонецот, се налепија илјадници етикети од антиквизатори до националисти.

Ова со виното е идеален пример, што следи после промената на името.
Наместо еден фронт кој сега го имаме ќе ни се отворат безброј фронтови на различни позиции а ќе немаме доволно капацитет да се одбраниме.

Не само што ќе појдат за нова година, туку сеедно им е дали се празници или делници, одмори или што и да е друго, никој не се воздржува од шопинг и неколку дневен одмор кај ѓупциве, сеедно дал е викенд или не. Имало море кај нив! Сеедно им е што тоа море е наше и сеедно им е што нашите таму не смеат да писнат. Се пие нивно вино, со винцето, ракиичката со салатчето (обавезно узо, и од граница неколку шишенца за дома), се слуша нивна музика, се пеат нивни песни, а изговор е демек идат таму доле да се видат со нашинците, арно ама од видувањето нема ништо, оти одамна се раскарани со роднините за имотите.
Нашиве „туристи“ што одат таму не ги интересира политика. Нив не им е гајле што самите си ја загрозуваат државата на секое поле. Економски ги поддржуваат ѓупциве, наместо да појдат на викенд или неколку дневен одмор некаде низ Македонија. Наводно, Македонија немала добра инфраструктура. Епа, дечки оставете ги парите во Македонија, наместо да им ги дадете на ѓупците и патишта ќе се направат и вециња ќе има по автопат, нема да застануваме на бензински.
Епа пајташи едни гледате дека нашиве винарии мака мачат, наместо да помогнат тие сите се дружат во Беломорска со ѓупски моми до нив :toe:
а тие кога доаѓаат од кај нас да пазарат шо прајме?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom