ОНА формирана во Белград

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Под наслов „ОНА формирана во Белград“ весникот „Дневник“ пишува дека ваквиот податок потекнува од досието „Ибар“, кое се однесува на висок партиски функционер и поранешен командант на ОНА. Досието беше доставено до редакцијата на „Дневник“, пишува весникот.

Како што се наведува во текстот, надлежните институции треба допрва да ја утврдат веродостојноста на документот. Весникот потенцира дека според досието, ОВК или Оружените сили на Косово се формирани под директна контрола на српските воени сили, на состанок, во близина на Цирих, од осум албански емигранти. Според наведеното во досието, двајца од нив, директно соработувале со српската служба за безбедност, нивните псевдоними биле Ибар и Вујко и двајцата биле од Македонија.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=8C2A4CB4001FE349B35658144BC695CD

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Што треба да се разбере од оваа? Дека србите ни помогнаа албанскиот јазик и знаме да бидат официални , Тетовскиот Университет да стане државен , со устав да се гарантира вработувањето на албанците според процентот со кој учествуваат во државен , децентрализација ... ?!

Тука има две ствари:

1. Албанците треба да им заблагодарат на србите.

2. Уште една причина повеќе зошто обичниот антички македонец не треба да ги нарече браќа србите, и не треба да доживее емоционален оргазам кога србите палат албански знамиња.

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Што треба да се разбере од оваа? Дека србите ни помогнаа албанскиот јазик и знаме да бидат официални , Тетовскиот Университет да стане државен , со устав да се гарантира вработувањето на албанците според процентот со кој учествуваат во државен , децентрализација ... ?!

Тука има две ствари:

2. Уште една причина повеќе зошто обичниот антички македонец не треба да ги нарече браќа србите, и не треба да доживее емоционален оргазам кога србите палат албански знамиња.
Прв болд: Србите не помогнаа тоа НАТО ви ги даде тие права. Јазикот зборете си на мајчин меѓусебе . Знамето? Неми се коментира за ова. Нека си го вее у двор. Што има на државни институции да се вее. Албанија ли ти дава плата? Дека седиш да те прашам? Албанија или Македонија?
Втор болд? За вработувањата што има да се вработуат од процент. Сеа пред мене има предност некој неписмен Албанец од шума што го пукал калашниковот. Значи не се гледа дали е образован , способен , квалификуен? Ако е поквалифуван од мене што сака нека е нема да ми смета ако се вработи пред мене.

Трет болд: Иди речи им го тоа на тие Албанци чии роднини се умреле на Косово што ги тепашеа како кучиња.
Четврт болд: Колку ги сакам Грците толку и Србите и Бугариштата и Албанците.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Весникот објави дека Ибар е висок партиски функционер и поранешен командант на ОНА, роден во Зајас, Кичевско, кој соработката со српската тајна полиција ја почнал во 1980-та во просториите на службата на Бањица во Белград.

Таму Ибар се соочил со сознанија, факти и докази за неговите активности и подготвената кривична пријава што повлекувала казна од 10 години затвор.

Меѓу компромитирачките материјали што ги поседувала службата имало и такви што ги потврдувале неговите „хомосексуални и педофилски склоности“, пишува Дневник повикувајќи се на службените белешки од досието.

1. Пастирот од Зајас сакал да го прима од позади

2. Сакал да пипка мали деца

L

Liberation

Гостин
По ѓаволите, ова станува се’ поинтересно: командант на ОНА и висок функционер на ДУИ -хомосексуален педофил!? :vozbud:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Работите стануват многу интересни.
Прво е многу интересно,како досиета от службите излегуват по дворови на куки и то jaвно.
Второ не може да има нормална лустрациja,без да имаш сите досиета.
Мислам знаеме,дека след разпадането на Jгославиja, службите не загинаха,а преминаха во рацете на Белград.
Операциjaта "Опера" беше во сила.
Наполно нормално,когато от рацете на службите се пробва да се отскубнат,то таа да дестабилизира и по този начин да си врати отново контрола.
Но многу правилно беше казано,дека албанците мора да благодарат на Србиja,заштото таа со своите деjствиja создаде можноста тиja да се отделат.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Она и УЧК е креација на западните сили, КОС и УДБА само уфрлија свои луѓе во истите.

S

smart ass

Гостин

Тука има две ствари:

Не туку треба да бидете благодарни на Македонците и Државата Македонија за разбирањето..оти други земји често си одат со воено решение што кај нас не беше случај туку имаше дијалог и разбирање.

Србите и ОНА...па на србите тогаш 2001 им одговараше македонија каква што беше,дури и повикуваа на истребување на заедничкиот непријател...

Една србска

:vozbud::vozbud:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
I na kraj ispadna deka srbite sozdadoa armija koja poslem ke im odzede del od teritorija. Aj anasana, balkanski cuda bem ga...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
I na kraj ispadna deka srbite sozdadoa armija koja poslem ke im odzede del od teritorija. Aj anasana, balkanski cuda bem ga...
Многу ти е јака филозофијата што пред пола саат ја слушна на А2 од Павле Трајанов нели.Тогаш Америка ја создаде Ал Каеда и Бин Ладен да им ги срушат кулите ???
Не е така едноставна работата.Досието почнува во 80 тите,батали бош моабети.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Многу ти е јака филозофијата што пред пола саат ја слушна на А2 од Павле Трајанов нели.Тогаш Америка ја создаде Ал Каеда и Бин Ладен да им ги срушат кулите ???
Не е така едноставна работата.Досието почнува во 80 тите,батали бош моабети.
Ne ni znam deka Pavle baratal nesto na A2, oddamna prestanav so sledenje na nasite televizii...

Ednostavno, go tumacam naslovot i tekstot u denesen Dnevnik so primena na prosta logika. Naslovot veli deka OVK e formirana od Srbite. Taa OVK podocna so nejzinite aktivnosti dovede do nezavisna Kosova. I sea ti tuka ke mi se ubacis so muabet deka ne OVK tuku NATO toa go storil, ama uste pred da go kucnes ti toa ja ke ti odgovoram deka tie aktivnosti na OVK dovedoa do intervencijata na NATO... i taka... :toe::toe:

L

Liberation

Гостин
Ednostavno, go tumacam naslovot i tekstot u denesen Dnevnik so primena na prosta logika. Naslovot veli deka OVK e formirana od Srbite. Taa OVK podocna so nejzinite aktivnosti dovede do nezavisna Kosova. I sea ti tuka ke mi se ubacis so muabet deka ne OVK tuku NATO toa go storil, ama uste pred da go kucnes ti toa ja ke ti odgovoram deka tie aktivnosti na OVK dovedoa do intervencijata na NATO... i taka... :toe::toe:
Многу проста логика не води никаде.

Насловот никаде не вели дека УЧК е формирана од Србите, туку во Белград. Текстот од Дневник убаво наведува дека УЧК не е формирана од Србите, туку со помош на доушници како наведените Вујко, Мама, Стрелец и Ибар, СДБ се обидувала да го открие целите и дејствувањата и да превенира колку може. Се покажа -безуспешно.

Јас не разбирам, како тоа некои Албанци се повикуваат на тоа дека и УЧК и ОНА се творевини на НАТО и тоа го користат како изговор. Нема изговор брат, се знае кој се организираше, за што се бореше и кои беа целите: создавање нестабилно подрачје во кое ќе цвета криминалот, трговијата со дрога, проституцијата, со цел некои структури да се збогатат, за да по завршувањето на војната, седнат во фотеља. И тука, и на Косово и Метохија.

И... баш тоа што НАТО ги бомбардираше Србите, а не косовските Албанци, говори контра тоа што ти се обидуваш да го изнесеш.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Исто така се говори во дието дека господинот е користен на разбивање на групи албански екстремисти во странство , во служба на тогашната југословенска државна безбедност.И што е многу важно ,бил платен за тоа и во време кога приказната за војната во Македонија не може ни да се сонува.Нека ништо друго не се земе во обзир зарем ова не е доволно???

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Многу проста логика не води никаде.

Насловот никаде не вели дека УЧК е формирана од Србите, туку во Белград.
Aaaaa vo Belgraaaaad, vidi vidi cudo... a tamu klingtonci vladeele, da de, da... jasno.

Текстот од Дневник убаво наведува дека УЧК не е формирана од Србите, туку со помош на доушници како наведените Вујко, Мама, Стрелец и Ибар, СДБ се обидувала да го открие целите и дејствувањата и да превенира колку може. Се покажа -безуспешно.
A bezuspesno. E vazi. Togas ke se popravam. Ne ja sozdale srbite OVK, tuku srbite se glupi, ekstra, ultra glupi, za nisto ne gi biva, cim ne uspeale da sprecat nesto koga imale informacii od prva raka uste od pocetokot koga toa nesto bilo na nivo na uslovno kazano kur tasacenje na nekolkuclena grupa idealisti.

Јас не разбирам, како тоа некои Албанци се повикуваат на тоа дека и УЧК и ОНА се творевини на НАТО и тоа го користат како изговор. Нема изговор брат, се знае кој се организираше, за што се бореше и кои беа целите: создавање нестабилно подрачје во кое ќе цвета криминалот, трговијата со дрога, проституцијата, со цел некои структури да се збогатат, за да по завршувањето на војната, седнат во фотеља. И тука, и на Косово и Метохија.
Kako se znae, koj znae, zosto? Da ne e toa znaenje nekakva dogmatska Bozja vistina? Eve ja "ne znam", ustvari moeto znaenje go osporuva tvoeto, mu protivrekuva... i sea, so prajme?

Kajgana Shop

На врв Bottom