Aлбански учебник: половина Македонија е албанска!?

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
нашата ЖЕЛБА е да сме ОБЕДИНЕТИ(нешто што сме го имале,а сега го немаме) НИВНАТА желба е Голема Албанија(нешто што НИКОГАШ ГО НЕМАЛЕ)........постоење и имагинација се два различни поими за желба.)

Мене јасно ми е тоа ама во моментот ни тие имаат тоа што сакаат, се разбира ние реално го заслужуваме тоа ама се додека не ни се врати и се додека го немаме ЌЕ НИ БИДЕ ЖЕЛБА
Факт е дека и двете се желби, ние за нешто што постоело а тие за нешто што сакаат да постои. АЈДЕ НАЗАД НА ТЕМАТА НЕМА СМИСЛА ЗА ДЕФИНИЦИИ ЗА ЖЕЛБИ ДА РАЗГОВАРАМЕ.

--- надополнето ---

^^Муабетов е шо таа нивна желба ја имаат по учебници и ја учат како нешто шо треба да се стремат да го направат ..
тоа е муабетот ..
Е па сега ајде да гледаме реално, дали се во право што ги учат така? Ако се ставам на место на нивната држава и на нивните ставови од 18 век тогаш ДА во право се добро е што така ги учат. Ајде сега да се вратиме кај нас во Македонија кај нас не ни му кажуваат дека договорот има важност од 100 години и не ни ги учат да се стремат да си го бараат она што било нивно и на нивните претци. И СЕГА КОЈ Е ПАТРИОТ?

--- надополнето ---

нашата ЖЕЛБА е да сме ОБЕДИНЕТИ(нешто што сме го имале,а сега го немаме) НИВНАТА желба е Голема Албанија(нешто што НИКОГАШ ГО НЕМАЛЕ)........постоење и имагинација се два различни поими за желба.)
Меѓутоа сепак станува збор за ЖЕЛБИ. ВО право сум? Желби се без разлика дали сме го имале или сме го немале. Разликата е тоа што ние имаме основа да го бараме тоа а тие немаат, а и да гледаме реално помеѓу Западна Македонија, Албанија, Косово, и дел од Црна Гора не ни постои граници за нив, Косоварите излегуваа за викенди во Албанија или во Македонија, од Македонија купуваат, границата е само формална. ЗА ЖАЛ

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Со кого сакате да се обединете. Со бугарите, србите, или грците кои денеска не ве ни признаваат, со тие што токму вие ги сметате за ваши, ви имаат свртено грб. Јас сум реален, и сакам и вие да бидете реални. Извини што ке те разочарам, но побрзо вие ке се претопите во бугари, срби, или грци, одколку тие да станат македонци, кои можеби биле македонци некогаш незнам. Така да тоа се пусти желби.

Тебе или мене никој не не прашува, ако некој работи на тоа голема албанија, кога тогаш тоа и ке се случи, тоа важи и за македонците, но јас се прашувам, дали вие навистина имате доволно ресурси тоа да го постигнете, за разлика од албанците, кои сега веќе имаат 3 држави. Една Албанија друга Косово, и по пола во Македонија и Црна Гора, хаха. Шала на страна, не можете да правите споредба со голема албанија, и голема македонија, која што е невозможна мисија(бидете реални). И да Голема Албанија, навистина е грд поим, јас попрво би рекол, Етничка Албанија.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
^^Муабетов е шо таа нивна желба ја имаат по учебници и ја учат како нешто шо треба да се стремат да го направат ..
тоа е муабетот ..
ако сите така учиме кај ќе ни биде крајот...него незнам зошто секогаш се шитакме и им дозволуваме воопшто да го прават од каде тоа право??? Кои се они освен едно малцинство??? Да е во некоја друга држава ќе земат да ги масакрираат...после од Европа ми јадат г*мна дека имало дискриминација ах тие гревчиња...кога на време не се искоренија работите сега ќе си патиме...

?

..........

Гостин
Со кого сакате да се обединете. Со бугарите, србите, или грците кои денеска не ве ни признаваат, со тие што токму вие ги сметате за ваши, ви имаат свртено грб. Јас сум реален, и сакам и вие да бидете реални. Извини што ке те разочарам, но побрзо вие ке се претопите во бугари, срби, или грци, одколку тие да станат македонци, кои можеби биле македонци некогаш незнам. Така да тоа се пусти желби.

Тебе или мене никој не не прашува, ако некој работи на тоа голема албанија, кога тогаш тоа и ке се случи, тоа важи и за македонците, но јас се прашувам, дали вие навистина имате доволно ресурси тоа да го постигнете, за разлика од албанците, кои сега веќе имаат 3 држави. Една Албанија друга Косово, и по пола во Македонија и Црна Гора, хаха. Шала на страна, не можете да правите споредба со голема албанија, и голема македонија, која што е невозможна мисија(бидете реални). И да Голема Албанија, навистина е грд поим, јас попрво би рекол, Етничка Албанија.
Види сега, со овој пост ги навредуваш сите твои сограѓани од Македонија оние кои си ја сакат државата, а после на некој други теми кукаш зошто македонците те нарекле албанец, племе или било кој погрдни зборови...Прво кажи ми каква корист ке имаш лично ти и твојата фамилија од формирање на голема албанија? затоа што јас лично како македонец не гледам корист и да се припојат егејска и пиринска, затоа што нашата држава е слаба, пред се ни е потребен економски бум и едно дваесет години економски раст за да може да се одржува државата проширена со плус новите дба дела...
Така и албанија исто гомно од држава како и нашава, како албанија ке успее да раководи и да обезбеди енергија храна и пред се пристоен живот за секој граганин на голема албанија? кога и самите немаат доволно електрична енергија во текот на денот, сиромаштија и неписменост ОГромна....
Големи албании Македонии ке има доколку самите сме свесни и реално би посакувале да сме луге наместо стока, која ке соработува и работи за подобро утре на сите и оние на југ и оние на север и оние на исток и запат и обратно, додека сонуваме за големи држави, светот отиде напред а ние сме се помали и се помалку луѓе...

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119

..и поентата ти е дека Македонци во иднина ќе нема така..............јас ќе ти кажам,уште поубаво,зашто тогаш ВИСТИНСКИОТ МАКЕДОНЕЦ ќе застане во иста борбена линија со неговиот ВИСТИНСКИ брат,за да ја продолжи вековната борба на неговите предци..........делува нелогично,но повеќето непријатели,душмани и кодоши сакаат 2 000 000 овци за стрижење,отколку 2000 лавови спремни за борба..........

и да те потсетам албанците САМИ не си ги создадоа тие две држави 1912 со помош на Франција,Англија, 2008 со помош на САД..........и талибанците едно време беа со САД и добија држава,па види сега САД со кој војува.......ќе дојде време кога албанците или Америте едни со други ќе си свртат грб(и тоа поради дрогата) па после ќе биде

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
Види сега, со овој пост ги навредуваш сите твои сограѓани од Македонија оние кои си ја сакат државата, а после на некој други теми кукаш зошто македонците те нарекле албанец, племе или било кој погрдни зборови...Прво кажи ми каква корист ке имаш лично ти и твојата фамилија од формирање на голема албанија? затоа што јас лично како македонец не гледам корист и да се припојат егејска и пиринска, затоа што нашата држава е слаба, пред се ни е потребен економски бум и едно дваесет години економски раст за да може да се одржува државата проширена со плус новите дба дела...
Така и албанија исто гомно од држава како и нашава, како албанија ке успее да раководи и да обезбеди енергија храна и пред се пристоен живот за секој граганин на голема албанија? кога и самите немаат доволно електрична енергија во текот на денот, сиромаштија и неписменост ОГромна....
Големи албании Македонии ке има доколку самите сме свесни и реално би посакувале да сме луге наместо стока, која ке соработува и работи за подобро утре на сите и оние на југ и оние на север и оние на исток и запат и обратно, додека сонуваме за големи држави, светот отиде напред а ние сме се помали и се помалку луѓе...
во поглед на опастанокот да ти кажам дека ќе преживеат...еве го пример Косово тие немаат нит доволно струја нит ништо па од каде се возат со мерцедеси итн или од работа во странство или од разни шверц...работата на црно е специјалност нивна скале несакале така е...сепак честитки што некако успеаваат да си напраат пристоен живот а не ко нас се крпиме од ден за ден...

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Грешка си, јас додека си го пишував мислењето, многу запазив да никого не го навредувам, најмалку моите сограѓани. Мислењето ми беше реален, и во никој случај јас не потенцирав дека сум за голема албанија. Јас во потполно се сложувам со тебе дека не ни требаат големи држави туку ни треба пристоен, и добар стандард на живеење, бидеќи на крај на краиштата нема да живееме 100 год, утре и ти и јас ке умреме, дали јас ке умрам во голема албанија, или голема македонија, тоа е најмалку ке ми е важно, битно е да имам добар живот.

За крај потполно се сложувам со тебе, дека треба некој да подобри економската состојба, а после никој нема ни да ги споменува овие желби или идеи.

..и поентата ти е дека Македонци во иднина ќе нема така..............јас ќе ти кажам,уште поубаво,зашто тогаш ВИСТИНСКИОТ МАКЕДОНЕЦ ќе застане во иста борбена линија со неговиот ВИСТИНСКИ брат,за да ја продолжи вековната борба на неговите предци..........делува нелогично,но повеќето непријатели,душмани и кодоши сакаат 2 000 000 овци за стрижење,отколку 2000 лавови спремни за борба..........

и да те потсетам албанците САМИ не си ги создадоа тие две држави 1912 со помош на Франција,Англија, 2008 со помош на САД..........и талибанците едно време беа со САД и добија држава,па види сега САД со кој војува.......ќе дојде време кога албанците или Америте едни со други ќе си свртат грб(и тоа поради дрогата) па после ќе биде
Ок, ајде сега трк читај погоре, што е моето размислување.

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Сите си имаме големи држави, сите си имаме желби, не знам што ви е чудно за Албанците и за голема Албанија, сон му е на секој Албанец исто како што нас ни е Голема Македонија.
НЕМА ГОЛЕМА МАКЕДОНИЈА ИМА САМО ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА !!!

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Можат да напишат во учебникот дека и пола Америка е нивна но реалноста е друга. Пропаганда. Имало и ке има.
Иначе, сите народи, сите земји на овој балканот имаат некакви свои соништа за големи држави. Идеите за ГОЛЕМИ држави се како вирус по балканов.

Друг е муабетот за Македонија сепак, фактите укажуваат дека претходно тие делови биле наши, а не како Албанија што ми се замислуваат со нивните желби и соништа кога никогаш ги немале овие територии па нема ни да ги имаат.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Албанците се служат со идеи дека тие биле Дарданци,Илири,Тракијци и дека овие територии им припаѓале нив.Поедноставно би било кога би кажале дека се потомци на првите Кромањонци :)

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Вака 20 години препукување и сеа ние нашите страни они нивните. Без разлика дали некој има аргумети или друг немал, секој ќе си мисли дека е во право. Онака порано стварно ќе влезев у дискусии ама коа ќе видиш на Балканов дискусиите за историја се за џабе само од една причина, колку и да си у право и со докази другата страна ќе ти каже дека се лажни или слично. Си ја знаеме ние Македонската тешка историја ама сеа е тоа што е, стварно треба малце повеќе со економија да се замараме. Знаете како викаат, дур народот нема да јаде фрли му вакви дискусии и ќе се замара со нив дури за вистинските проблеми никој нема да дискутира. Ете у Шпанија живеат толку народи ама на крај краева си ја сакаат државата. Зашто ? Затоа што си живеат добро и знаат дека со војни можат само да го изгубат тој живот. Да станеме ние побогати така е биде и кај нас.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
A dali postoela nekogas drzjava Makedonija vo tie granici kako sto se nacrtani? Jas kolku sto znam istorija ne ama mozjebi sum ucel pogresna Istorija. Da rezimiran jas sum za obedineta Evropa a vo obedineta Evropa site drzjavi ke bidat golemi

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
A dali postoela nekogas drzjava Makedonija vo tie granici kako sto se nacrtani? Jas kolku sto znam istorija ne ama mozjebi sum ucel pogresna Istorija. Da rezimiran jas sum za obedineta Evropa a vo obedineta Evropa site drzjavi ke bidat golemi
Погоре реков дека нејќам у вакви дискусии. Ама само да те прашам нешто, Македонија викаш ја немало у тие граници како држава независна, а кажи ми Албанија у тие граници што се на книгата ја имало некогаш како независна држава ?

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7

Мхм мхм....дедо мраз ако постоиш таму некаде на север...се надевам дека ќе го видиш мојот пост :)
хахахаххаха и јас ќе го посакам ова од Дедо Мраз. Сега поголеми се шансите да ни ја исполни желбата :)

Kajgana Shop

На врв Bottom