До кога вака?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
немораме да ги извртуваме работите наопаку, јас не тврдам дека сме производ на “big bang“ ти во твојот цитат за темава напиша: „Дали ако ти си слепа, треба и ние да не ги гледаме очигледните докази на Божјото постоење ?“ ... значи нагласи дека имаш очигледни докази за божјото постоење... јас само се надоврзав на тоа... но затоа што „очигледните докази“ ако ги пишеш ке изгледаат смешно го избегнуваш одговорот со тоа дека не мораш да губиш време да ми докажуваш нешто... а јас ти прашав за само 1 доказ нема многу време да изгубиш ако го напишеш :)

--- надополнето ---

јас сум атеист а не ги омаловажувам верниците... напротив, мајка ми и татко ми се верници... јас не ги омаловажувам нив што они веруваат, во што сакаат нека веруваат... но нека не проповедаат, т.е. нека не шират лаги. а не ги омаловажив ни оние двајца кој дојдоа пред 1 месец кај мене дома за да ми проповедаат за некоја протестантска црква (иако кога си одеа не знаеја кој попрв вратата да ја фати :D ). а за науката никој не вели дека е ТОООООЛКУ напредна... има многу прашања што ги одговорила... но и многу што допрва ке ги одговори.

Еве ти на ОВОЈ ЛИНК имаш неколку... Но јас не негувам илузија дека тебе ќе ти бидат доволни тие докази.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
А кој губи тука ако целиот живот си го трошиш покорувајќи се и апстинирајќи од многу работи за да задоволиш некој имагинарен лик кој непостои? Кој губи ако сето тоа е за џабе? Што ако нема ништо после смртта? Едноставно те снемува и тоа е тоа! А ти си го потрошил животот удоволувајќи му на твојот замислен бог, за да ја добиеш измислената награда.
Дека сите верзии на задгробниот живот се човечка измислица, доволно е да се види како сите "гласници" на бог го замислувале задгробниот живот. Нордијците рајот го замислувале како богато ловиште! Одтука изразот "отиде во вечните ловишта". Арапите како оаза со многу вода и убави жени...значи онака според тоа во каква средина се наоѓале и што посакувале во таа средина! За нордијците шуми полни со плен за ловење биле слика на рајот, додека за Арапите кој живееле во пустини, водата и оазите биле рајот! Слична е сликата насекаде низ светот, секогаш стремежите на одредена етногравска група се одсликуваат во претставата за рај! И сето тоа е ок додека е мит, приказна, симболика! Но кога ќе се буквализира, тогаш не е ништо друго освен промотер на лажна надеж.
Ај што не знаеш, ама изгледа и не си слушнал (или пак така се правиш) дека во верата се пронаоѓа мир и спокојство.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Христина, дали знаеш дека мнозинството од тие што ги пронашле научните откритија, биле верници во постоењето на Бог? Од сите добитници на НОБЕЛОВА НАГРАДА, 64% се протестанти, 22% се Евреи, а само 10% се атеисти. (Останатите 4% ги делат муслиманите, хиндуистите, католиците, православните и останатите верници.)
Од првите 126 универзитети во САД, дури 123 биле основани од Протестантски пастори и интелектуалци, вклучувајќи ги тука и познатите универзитети Харвард (1636 г.), Јеил (1701 г.) и Принстон (1726 г.).

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно." (Алберт Ајнштај)
А си го видел ли процентот на верници и атеисти затвореници? Или можеби тука важат двојни стандарди! Па ти знаеш ли колку луѓе се декларираат како припадници на одрдена религија само затоа што се родиле како христијани, муслимани и сл? И мене колегите на работе ме сметаат за христијанин, и?
Еве ти статистика за процент на затвореници според нивната вероисповест:
The Federal Bureau of Prisons does have statistics on religious affiliations of inmates. The following are total number of inmates per religion category: Response Number %

---------------------------- --------

Catholic 29267 39.164%

Protestant 26162 35.008%

Muslim 5435 7.273%

American Indian 2408 3.222%

Nation 1734 2.320%

Rasta 1485 1.987%

Jewish 1325 1.773%

Church of Christ 1303 1.744%

Pentecostal 1093 1.463%

Moorish 1066 1.426%

Buddhist 882 1.180%

Jehovah Witness 665 0.890%

Adventist 621 0.831%

Orthodox 375 0.502%

Mormon 298 0.399%

Scientology 190 0.254%

Atheist 156 0.209%

Hindu 119 0.159%

Santeria 117 0.157%

Sikh 14 0.019%

Bahai 9 0.012%

Krishna 7 0.009%

Total Known Responses 74731 100.001% (rounding to 3 digits does this)
http://http://www.holysmoke.org/icr-pri.htm

--- надополнето ---

Ај што не знаеш, ама изгледа и не си слушнал (или пак така се правиш) дека во верата се пронаоѓа мир и спокојство.
Па некој и во хероинот и во алкохолот пронаоѓаат мир и спокојство!:toe:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

The relationship between countries' belief in a god and average Intelligence Quotient, measured by Lynn, Harvey & Nyborg.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Хуманчо. Не можеш да бидеш толку сигурен дека дека тоа е една голема лага.
И во тоа поле верниците се подобри од неверниците. Ако е лага не добиваат ништо иако веруваат, но ако е виситина? (кој губи тука?? а?)
Не можам да бидам сигурен, но можам да пробам да докажам.
Еве, ти посочи било што и ќе почнеме... :)

Јас не губам ништо, докажи ми дека Бог го создал човекот и во тоа ќе верува. Се што треба е доказ...

--- надополнето ---

Христина, дали знаеш дека мнозинството од тие што ги пронашле научните откритија, биле верници во постоењето на Бог? Од сите добитници на НОБЕЛОВА НАГРАДА, 64% се протестанти, 22% се Евреи, а само 10% се атеисти. (Останатите 4% ги делат муслиманите, хиндуистите, католиците, православните и останатите верници.)
Од првите 126 универзитети во САД, дури 123 биле основани од Протестантски пастори и интелектуалци, вклучувајќи ги тука и познатите универзитети Харвард (1636 г.), Јеил (1701 г.) и Принстон (1726 г.).

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно." (Алберт Ајнштај)[FONT=&quot][/FONT]

Биле верници.... дај доказ.
Или се класифицирани само како такви?

Еве ти статистика за во Македонија пример... 20% се муслимани, 70% се христијани 5% се будисти 5% се сатанисти.... атеисти не се спомнува никаде.

А и начинот на кој тие Нобеловците ги добиле своите награди нема врска со религијата... ама баш никаква врска.

--- надополнето ---

The relationship between countries' belief in a god and average Intelligence Quotient, measured by Lynn, Harvey & Nyborg.
Знаев...
Знаев дека и на тоа поле се одразува.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Scientology 190 0.254%

Atheist 156 0.209%

Hindu 119 0.159%

Santeria 117 0.157%

Sikh 14 0.019%

Bahai 9 0.012%

Krishna 7 0.009%

Total Known Responses 74731 100.001% (rounding to 3 digits does this)
http://http://www.holysmoke.org/icr-pri.htm

--- надополнето ---

Па некој и во хероинот и во алкохолот пронаоѓаат мир и спокојство!:toe:
Сики, сантерија...ова у САД? Ние немаме толку Сики, а можда немаме ич.
Различни податоци од различни држави и региони даваат различна слика...арапските земји муслиманите се најзастапени, скандинавјето (каде атеизмот се зголемува, но се зголемуваат и признаваат и неприродните пороци) дава сосем трета слика.

--- надополнето ---

Споредбата се прави во рамки на една држава или популација. Можеби податоците ќе бидат слични на овој график...можеби и нема, но Во рамки на една популација која има исти други карактеристики (можности за образование, богатство, економска моќ...). Ја имам видено табелата...еве ја

from the data listed in the table below:

ваква статистика очигледно лица со високо Ајкју само може да го осмислат...заа други да се тешат :)
Ангола и Брегот на СК со Данска, Германија...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Постојат три типа лаги:
1. Лага.
2. Голема лага.
3. Статистика.

T

Tetro

Гостин
Постојат три типа лаги:
1. Лага.
2. Голема лага.
3. Статистика.
Како можете како религиозно лице да обвинувате некој кој има податок кој се базира на истражување?
И плус тоа да немате никаков доказ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како можете како религиозно лице да обвинувате некој кој има податок кој се базира на истражување?
И плус тоа да немате никаков доказ.
Уште еден пример за лицемерие! Каде им е тука заповедта "не сведочи лажно!":toe:

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Можеби најбесполезната тема на форумов.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Уште еден пример за лицемерие! Каде им е тука заповедта "не сведочи лажно!":toe:
Ти си присталица на сатанистичката идеологија? Или само ги знаеш и оправдуваш сатанските учења и обреди и на сметка на тоа им ја намалуваш вредноста на другите религии?
Ако не е тајна...пошто гледам во другава тема...или погрешен е впечатокот? Ти знаеш против кого збориш, ние не...а позадината на разговорите е често побитна отколку самите квалификати.
Немам, затоа што тоа е индивидуална идеологија. Не функционира на принцип на монотеистичките религии, се е подредено на индивидуата, целта е квалитет а не квантитет.
Црквата на сатаната на Лавеј не ги објавува информациите за своите членови, нивниот број, идентитет итн.
Епа добро де! супер ете си кажа за тебе тоа се глупости! И што сега? Што е твојава поента? мисија да ги смениш луѓето? Да ја презентираш твојата перспектива како најисправна во споредба со останите?
Животот ми е итекако битен, а за мојот статус во нечии очи уво ме заболе право да ти кажам!
Не пријателе! Сатанизмот е за ЗАДОВОЛНИ човечиња кој си ја гледаат својата работа и се трудат да искористат максимум од задоволствата кој ги нуди животот! Сатанизмот е за оние кој ја гледаат апсурдноста и лицемерието кај таканаречените праведни религии кој проповедаат нематеријалност, а за проповеддта наплаќаат од нивниот ценовник т.е "Таксеник"! Сатанизмот е во суштина одсликување на основните принципи на човечката природа!
Дури и оние кој се самоодрекуваат, тоа го прават со цел евентуално да бидат наградени и да уживаат! Значи сите постапки се инспирирани од самозадоволувањето!
Можеби да или не...секој има свое верување и убедување...има вистина во мислењето над мене од Штипсбург, доста бесполезна тема :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти си сатанист? Или само ги знаеш и оправдуваш сатанските учења и обреди и на сметка на тоа им ја намалуваш вредноста на другите религии?
Ако не е тајна...пошто гледам во другава тема...или погрешен е впечатокот? Ти знаеш против кого збориш, ние не...а позадината на разговорите е често побитна отколку самите квалификати.
Па кога оправдуваш некоја идеологија, тогаш и се идентификуваш со неа! Да, Сатанист сум.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Го преформулирав во меѓувреме текстот пошто не сакав да звучи као лепење етикети...(првата реченица од мојот мост).

Што добро проповеда таа идеологија или убедувањето на неверникот за да јас како православен поверувам дека моето верување не е во ред и да се прашам -до кога вака.

Што е доброто во кое постирачот на темата Кристина_Ариес верува и според кое се води во животот за оној другиот (овде ги спомнувам само одредени верувања) муслиманот, православниот, протестантот или католикот седне и се замисли -до кога вака???

И што е лошо во мојата (или некоја слична монотеистичка) религија од кое јас треба да кренам раце и да кажам -до кога вака?
Навистина тема за...не ми е и мене јасна...некако најбесполезна

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Го преформулирав во меѓувреме текстот пошто не сакав да звучи као лепење етикети...(првата реченица од мојот мост).

Што добро проповеда таа идеологија или убедувањето на неверникот за да јас како православен поверувам дека моето верување не е во ред и да се прашам -до кога вака.

Што е доброто во кое постирачот на темата Кристина_Ариес верува и според кое се води во животот за оној другиот (овде ги спомнувам само одредени верувања) муслиманот, православниот, протестантот или католикот седне и се замисли -до кога вака???

И што е лошо во мојата (или некоја слична монотеистичка) религија од кое јас треба да кренам раце и да кажам -до кога вака?
Навистина тема за...не ми е и мене јасна...некако најбесполезна
Тоа што монотеизмот има полна уста зборови, а дела никаде на виделина! Повеќе од 2000 години теорија а праксата никаде на видик!
Колку луѓе си видел ти во твојот живот што кога некој ќе ги навреди, удри, понижи....ќе го свртат и другиот образ? Колку луѓе знаеш кој го сакаат својот непријател? Дали не е лицемерно црквата како институција да проповеда дека материјалноста е грев, а да ти наплати по официјалниот црковен таксеник за таа проповед?
Ако една теорија неможе да се докаже, тогаш по автоматизам е погрешна!

Kajgana Shop

На врв Bottom