Автомобил од околу 5000 евра на старо

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Според истражување на TUV за тоа колку германците ги возат автомобилите имаат добиено резултати:

Дневно до 50 км - 61,1% - што значи дека тие месечно минуваат до 1.500км, годишно до 18.000км или за 6 год. - 108.000км

51 до 100 км - 29,6% - што значи дека тие месечно минуваат до 3.000км, годишно до 36.000км или за 6 год. - 216.000км

101 до 150 км - 6,6% - што значи дека тие месечно минуваат до 4.500км, годишно до 54.000км или за 6 год. - 324.000км

151 до 200 км - 1,9% - што значи дека тие месечно минуваат до 6.000км, годишно до 72.000км или за 6 год. - 432.000км

над 201 км - 0.8% - за 6 год. минуваат над 430.000км

Интересно е што кај нас во Македонија имаме возила кои се увезени од запад пред 10 години кои имаат поминато по 150.000км.
Важно бизнисот со враќање на километражи цвета.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Според истражување на TUV за тоа колку германците ги возат автомобилите имаат добиено резултати:

Дневно до 50 км - 61,1% - што значи дека тие месечно минуваат до 1.500км, годишно до 18.000км или за 6 год. - 108.000км

51 до 100 км - 29,6% - што значи дека тие месечно минуваат до 3.000км, годишно до 36.000км или за 6 год. - 216.000км

101 до 150 км - 6,6% - што значи дека тие месечно минуваат до 4.500км, годишно до 54.000км или за 6 год. - 324.000км

151 до 200 км - 1,9% - што значи дека тие месечно минуваат до 6.000км, годишно до 72.000км или за 6 год. - 432.000км

над 201 км - 0.8% - за 6 год. минуваат над 430.000км

Интересно е што кај нас во Македонија имаме возила кои се увезени од запад пред 10 години кои имаат поминато по 150.000км.
Важно бизнисот со враќање на километражи цвета.
Значи пак иди шансиве, за ако купуваш кола стара 6 години, дека се 90,7 % да биди со реална километража до 220.000 поминати максимални... што и не е мал процент.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Значи пак иди шансиве, за ако купуваш кола стара 6 години, дека се 90,7 % да биди со реална километража до 220.000 поминати максимални... што и не е мал процент.
Да. За кола стара 6 години мислам дека процентот е сосема пристоен.

Проблемот е со тие што увезуваа возила по 12-15 години стари и уверуваат дека имале поминато по 130.000-150.000км, биле возени од жени, пензионери или незнам што.
:salut:

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Тие муабети на ДИЛЕРИТЕ СЕ ДУПЧЕЊЕ ПРИ ЗДРАВ МОЗОК....:music5:..
Па пензионери ја возеле колата,па инвалиди,чесни сестри...тие беа првите муабети на времето:pos:...
Чисто од логички аспект...
Еве да речиме и некои постари луѓе да ја возеле колата-со еден збор ДОМАЌИНСКИ...па сигурно него ќе му треба колата многу повеќе одколку на некој помлад човек..на Запад секоја работа ја бркаат со кола...
Не е Македонија ова,па пешки да се шлепаат по улици да заштедат...
Еве ќе тргнам од мене...живеам во центарот на Битола... колата не ми е најнеопходна барем не за во Битола,...најчесто ја користам за меѓу-градска вожња,до Охрид на лето,неколку пати годишно до Скопје,и поблиските градови до Битола...
Значи просечна километража....просек овие неколку години поминувам по 12-13 000 км...
И тоа ретко ја возам во зимски услови колата...значи одмарам во зимските месеци...
Е сега која е логиката некој во Германија,Швајрација кој е нон-стоп во кола-оди на работа со кола,се враќа со кола...дневни потреби,па кај се одмори,кај се викенди...кај се патувањата по потреба во другите градови...
Просечно една германска кола сигурно за 10 години прави по 250 000 км,и тоа просечна вожња,нормална за еден прсоечен граѓанин,вработен и со дневни потреби...
Е сега ќе на зафркаваат дилерите и ќе не убедуваат дека голф 4ка,пасат од Германија 98,99 година...има реална километража од 130 000 -150 000км:nenene::xmas1:...

Значи за кола од 5-8,9 , години реална километража би требало да е некаде околу 200 000км,над 10 години сигурно над 250 000 км...во 90% од случаите..
И купувачите мора да видат свесни за ова,и да го прифатат ризикот...реално да си направат математика шо купуваат и кои се предностите и маните на зделката ...и покрај бајките на дилерите дека колата е скоро нова...(како од салон):zlo::music3:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ептен е сочувана колата жена ја возела (под ручна)
стар чоек ја имал ( пошо не слуша си ја вози во втора 80 а колата рика)
:))))

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Сепак, ако е шасиски одлично зачувана и ентериерот, моторот и онака е потрошна работа, се заменува.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сепак, ако е шасиски одлично зачувана и ентериерот, моторот и онака е потрошна работа, се заменува.
Поарно плати поскапа кола и вози раат... одошто да заштедиш ХХХ евра кои ќе ги дадеш за менување на мотор + нервози... башка кој ти гарантира дека тој другиот шо ќе го клајш е исправен?

Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Imam eden prijatel zivee vo Germanija i bas go prasuvav za kilometrazata za avtomobilite sto gi gledam na mobile.de dali e realna ili se vrakani nazad posto planiram samiot da pojdam do tamu i da si odberam vozilo, toj mi vika deka tamu bilo so zakon zabraneto vrakanje na kilometrazite i deka imale golemi kazni ako te fatat za takvo nesto. Inaku gledav vozila od 2000, pa i 1999 so po nekoi 120 - 150 iljadi pominati i onaka dobro izgledaat enterier i eksterier no cenata e sepak "posolena" vo odnos na drugite a so skoro isto godiste, sto mozebi i ima vistina vo muabetot. Nekoj drug ako ima informacija za ova neka ja podeli na forumov. Pozdrav.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ретко кој се замара со враќање на километражи во германија... него муабетот е што нема зачувана кола, со мала километража за евтини пари. Или ќе дајш пари за да возиш нешто како што треба, или ќе земиш крш. Тоа е реалноста.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Imam eden prijatel zivee vo Germanija i bas go prasuvav za kilometrazata za avtomobilite sto gi gledam na mobile.de dali e realna ili se vrakani nazad posto planiram samiot da pojdam do tamu i da si odberam vozilo, toj mi vika deka tamu bilo so zakon zabraneto vrakanje na kilometrazite i deka imale golemi kazni ako te fatat za takvo nesto. Inaku gledav vozila od 2000, pa i 1999 so po nekoi 120 - 150 iljadi pominati i onaka dobro izgledaat enterier i eksterier no cenata e sepak "posolena" vo odnos na drugite a so skoro isto godiste, sto mozebi i ima vistina vo muabetot. Nekoj drug ako ima informacija za ova neka ja podeli na forumov. Pozdrav.

И кај нас има казна ... Измама... :) ама кој закон кај нас ќе те гони? :)

Кај нас се враќаат километражите, не во Германија. Германија за кола од 1500 еур кола да се замраат за враќање, мало морген :) Платата им е 3000 еур. Вие би се замарале да враќате километража на Фиќо? :)

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Имам јас информација и ке ти кажам.Можеби е забрането со закон ама ги вракаат километражите скоро сите и тоа на ангро што би кажале ние.Јас живеам во Шведска и до пред 5 години одприлика овде беше одличен бизнис да одиш во Германија купиш кола и ја продадеш овде.Све додека не отиде една новинарска екипа и направи емисија од типот на код со Снежана Лупевска и открија како дури и во автосалоните прават малверзации со сервис книшките и километражите упишани во нив и колите.Од тогаш па наваму германска или било каква странска кола е тешко да продадеш овде па макар и била на пола цена.За разлика од Германија ,во Шведска нема шанси да заебеш некого со километража , или можеш за многу малку тоа да го направиш али не ти вреди многу.Еве зашто.Во Шведска секоја кола кога се регистрира ,резултатот од регистрација излегува компјутерски и прво што пишува се поминатите километри на возилото.Освен тоа има отворен систем на интернет каде што моќеш да си провериш дали колата е продадена ов овде или е увезена од странство и колку газди има сменето.А кога ке ја купиш на самата таканаречена сообракајна го пишува и бројот и името и презимето на сите гази кои ја поседувале колата.Е сега овде колите се малку поскапи од германските ама знаеш што купуваш , коза лаже рог не лаже :wink:

Еве ви линк за цени и да знаете дека овде имате и коли кои се и 95 та година и со еко3 стандард
http://www.blocket.se/goteborg?q=&cg=1020&w=3&st=s&ps=&pe=&mys=&mye=&ms=&me=&cxpf=&cxpt=&gb=&fu=&cxdw=&cxc2=&ca=15&l=0&md=th

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ретко кој се замара со враќање на километражи во германија... него муабетот е што нема зачувана кола, со мала километража за евтини пари. Или ќе дајш пари за да возиш нешто како што треба, или ќе земиш крш. Тоа е реалноста.
Каросеријата и моторот да е здрав другото не е проблем.

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
ги враќаат километрите не само во Германија,секаде ги враќаат,јас земав од Австриа Golf III пишува дека има поминато 37.000 :)

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
ги враќаат километрите не само во Германија,секаде ги враќаат,јас земав од Австриа Golf III пишува дека има поминато 37.000 :)
Некој пензионер го има возено само за до аптека. :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom