Лозарите блокираат, Пешевски и Димовски ги разубедуваат.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Лозарите блокираат, Пешевски и Димовски ги разубедуваат
blokada.jpg
Неготино, 16 септември – Трет ден се блокирани патиштата во централна Македонија.

Лозарите не отстапуваат од своите барања и повторно го блокираа патниот правец Градско-Прилеп, како и крстосниците Росоман и Дреново.

Блокирани се и влезовите на винарските визби „Повардарие“ од Неготино и „Тиквеш“ од Кавадарци.

Лозарите бараат откуп на годинашното грозје по договорените цени на последната средба што ја имаа во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Според претседателот на Здружението на лозарите „Агротиквешија“ Љупчо Аризанов, на блокадата кај Росоман утринава пристигнале вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски.

„Остануваме на ставот за исполнување на договореното за цените на откуп“, вели Аризанов.

Во протестот се вклучени лозари од Кавадарци, Неготино, Росоман и oд Демир Капија.

Од друга страна, вчера, лозарите ја оневозможуваа работата на новинарските екипи, на што реагираше Здружението на новинарите на Македонија.

„Бараме од организаторите на овие демонстрации веднаш да го сменат својот однос кон средствата за јавно информирање и на новинарите да не им го спречуваат слободното движење и вршење на работните задачи, како би им се овозможило да информират за сите актуелни настани во државата“, стои во реакцијата од ЗНМ.

Лозарите бараат средба и со премиерот Никола Греувски.

„Бараме средба со премиерот Груевски и со Димовски. Блокадите ќе продолжат се додека не се спроведе договореното“, изјави вчера Аризанов.

Пешевски, исто така, објасни дека цените за грозјето ќе бидат на исто ниво како лани.

„Имавме состанок со винариите и нашите информации се дека откупните цени за грозјето, кои се главна причина за денешните протести на лозарите во Тиквешијата, ќе бидат на ниво на претходната година. Можеби некаде ќе има за еден денар пониски цени, но тие во просек се на нивото на минатата година“, изјави Пешевски.

Проблемот со лозарите беше причината Здружението на земјоделска техника да побара оставка од министерот Димовски.

Лозарите добија поддршка и од Федерацијата на фармерите на Македонија која го поддржува нивното незадоволство поради непочитување на договорот од винариите. / Журнал МК /

ИЗВОР.

--- надополнето ---

Од лани им немаат платено ми мириса на инциденти оваа работа, лошо лошо за сите и за тие што мораат да патуваат и за лозарите. Само олигарсите кои го контролираат винскиот бизнис само за нив добро изгледа е.

Дали имаат право грозјето да го продаваат на кого сакаат или мора да склучат договор и да го носат во некоја наша визба? Дали може да го извезат или да им го понудат на некои од соседите?

Инаку сум против вакви блокади на автопат и блокади на скопските улици. Причините ги кажа на вести вчера еден камионџија.

Државата го откупува грозјето?
Јас колку што знам винариите се во приватна сопственост конкретно Тиквеш е на Свето од Пивара. Нека поапсат се од тоа сељачиштата Росомански, нека оди на Водно нека му блокира на Свето и слични на нему газди винарии со кој имаат потпишано договор и куќи, вили и се што има, не недолжен народ да страда.

Мене ми борчи комшијата 100 евра една година, па не ја блокирам цела улица за тоа.

го поддржувам штрајкот од 2 причини
1. не им е исплатена ланската реколта, некој прави пати и продава вино од грозје земено лани и се богати а на фармерот не му дава пари
2. годинашниве цени се 40% помали од ланските по кои ако сакаат ќе им ги откупат ако не имале доволно они вино и немораат да купуваат, муабетов ако сакаш ако не кој те ебе.
Цените лани се договорија во Министерство за земјоделство со министерот, не е прашање дали они омжат да го продадат на страна, оти неможат, сите имаат договор за откуп со винариите, ако немаш договор нем акој да ти го купи каде ќе го извезува? И да има каде, зошто да бара муштерии кога има договор за откуп и одредена цена?
Ако владата дала гаранции за овој договор, и тој не е испочитуван, треба владата да интервенира и да превзме нешто
може да ги натера да платат, да ги натера да го откупат и тн...
и во право се што ја блокираа македонија, иљадници семејства има таму на кои тоа им единствен приход и кој стигне ги дупи
каде се сеа инспекции да влезат внатре да пречешлаат се?
верувам дек аако влезе финансова да чешла, да видат лозарите дека некој стои позади нив одма е го прекинат штрајкот, ама нема маж што може на Свето нешто да му каже или незнам кој друг парајлија
Бандаж држава сме и таква ќе си останеме
:toe:

го поддржувам штрајкот од 2 причини
1. не им е исплатена ланската реколта, некој прави пати и продава вино од грозје земено лани и се богати а на фармерот не му дава пари
2. годинашниве цени се 40% помали од ланските по кои ако сакаат ќе им ги откупат ако не имале доволно они вино и немораат да купуваат, муабетов ако сакаш ако не кој те ебе.
Цените лани се договорија во Министерство за земјоделство со министерот, не е прашање дали они омжат да го продадат на страна, оти неможат, сите имаат договор за откуп со винариите, ако немаш договор нем акој да ти го купи каде ќе го извезува? И да има каде, зошто да бара муштерии кога има договор за откуп и одредена цена?
Ако владата дала гаранции за овој договор, и тој не е испочитуван, треба владата да интервенира и да превзме нешто
може да ги натера да платат, да ги натера да го откупат и тн...
и во право се што ја блокираа македонија, иљадници семејства има таму на кои тоа им единствен приход и кој стигне ги дупи
каде се сеа инспекции да влезат внатре да пречешлаат се?
верувам дек аако влезе финансова да чешла, да видат лозарите дека некој стои позади нив одма е го прекинат штрајкот, ама нема маж што може на Свето нешто да му каже или незнам кој друг парајлија
Бандаж држава сме и таква ќе си останеме
:toe:

Mene ne mi e jasno kako vladata ke gi natera da im go platat grozjeto....
Ako se dogovorile togas imat potpisano dogovor, a so potpisan dogovor ne se odi pred vlada tuku vo SUD...Isto taka ako ne im go platile grozjeto i za toa treba da gi tuzat vinariite...A ako sudot be prevzeme nito e togas i jas bi gi podrzal i bi izlegol so niv na protesti...
No kaj nas znaes kako e , se e na usen dogovor i poverenje, a usniot dogovor kaj Makedonecot ne funkcionira, pa taka mozam da kazam deka sami se vinovni sto dozvoluvat so godini da gi pravat majmuni...
Sto se odnesuva do vinariite mislam deka tie se tipicen primer za poimot "makedonski biznismen", ili so drugi zborovi se raboti za luge koi za tri meseci odkoga ke go otvorat biznisot sakat da bidat bogatazi, da vozat besni koli i pomoznost nisto da ne rabotat, a se na smetka na rabotnata sila i proizvoditelite na grozje...i toa se vlece ne samo vo lozarstvoto tuku vo site granki..

Државата глуми лудило.

Секој правен субјект мада со трансакционите и приватно лице, кој/е неможе да ги подмири долговите оди во стечај и си има извршители се попишува имотото и се покрива долгот.
Од една страна глумиме законитост, за ќуќни совети, за ова, за она, а од друа страна се толерира овакво однесување.

Кога ја земаа винаријата Тиквеш со малверзации, каде беше народот ?
Е сега е таа истата чорба од која сите сркаме.

Зошто нашава државичка не свати дека оваа земја е земјоделска. Ние би сакале да градиме сателити и ракети ама неможеме. Незнаеме и немаме ресурси за тоа. Ама затоа пак имаме плодна земја, која раѓа се и сешто. И зошто да не го искористиме тоа? Земјоделството треба да биде двигателна сила на државава, треба да се инвестира во него а они што праат?! И тие земјоделци, сточари и лозари што останале се обидуваат да ги сотрат...

Само сега сакам да помине некој гејски шлепер таму кај Неготино и лозарите да му е*ат мамата. Само шасијата да остане од него...

Ako se dogovorile togas imat potpisano dogovor, a so potpisan dogovor ne se odi pred vlada tuku vo SUD...Isto taka ako ne im go platile grozjeto i za toa treba da gi tuzat vinariite...A ako sudot be prevzeme nito e togas i jas bi gi podrzal i bi izlegol so niv na protesti...
No kaj nas znaes kako e , se e na usen dogovor i poverenje, a usniot dogovor kaj Makedonecot ne funkcionira, pa taka mozam da kazam deka sami se vinovni sto dozvoluvat so godini da gi pravat majmuni...
Sto se odnesuva do vinariite mislam deka tie se tipicen primer za poimot "makedonski biznismen", ili so drugi zborovi se raboti za luge koi za tri meseci odkoga ke go otvorat biznisot sakat da bidat bogatazi, da vozat besni koli i pomoznost nisto da ne rabotat, a se na smetka na rabotnata sila i proizvoditelite na grozje...i toa se vlece ne samo vo lozarstvoto tuku vo site granki..

Ако чекаат судот да суди ништо не прават, судството наше е отпишано од сите, нема доверба.
А за тоа дека сакаат моментално да се збогатат грешка си веќе се богати види кој ги има винариите: Свето пивара, Штерјо Наков, новата на Минчо Јорданов и мислам дека и Трифун Костовски има винарија за него не сум сигурен, тоа е винската олигархија кај нас научена да земи а да не плати изгледа.....

Државата го откупува грозјето?
Јас колку што знам винариите се во приватна сопственост конкретно Тиквеш е на Свето од Пивара. Нека поапсат се од тоа сељачиштата Росомански, нека оди на Водно нека му блокира на Свето и слични на нему газди винарии со кој имаат потпишано договор и куќи, вили и се што има, не недолжен народ да страда.

Мене ми борчи комшијата 100 евра една година, па не ја блокирам цела улица за тоа.

Па и не само кај нас кога има „кризи“’ држата помога на винариите, и во право се луѓето правилно треба секој ден да блокираат што повеќе автопати уште ги немаат земено ланските пари за бербата а новата сакаат да им ја земат за смешни цени така да оправдано ова.

Не е устен договор пишан е, и треба да реагира владата пред да се оди на суд ради:
1. чим не ги исплатиле ланските, има сомнеж за криминал па мора да пради УЈП да прочешла документација
2. Она е еден од посписниците на дофговорот и гарант дека ќе се реализита, тиквеш не е 100 % на Свето има и акции во државна сопственост
3. се работи за нивни граќани и треба да ги брани а не да чека да се оди на суд оа незнам што

Па и не само кај нас кога има „кризи“’ држата помога на винариите, и во право се луѓето правилно треба секој ден да блокираат што повеќе автопати уште ги немаат земено ланските пари за бербата а новата сакаат да им ја земат за смешни цени така да оправдано ова.
Така е во право се луѓето оти не си ги отвораат очите кога потпишуваат договор со винариите, да не анализарам што и како и кој е крив тоа воопшто не ме интересира. Ако државата е гарант и не сака да ги имплементира правните мерки за неплатен долг, блокирање патишта не е решение. Јас не сум задоволен воопшто од економската ситуација во државата ама никој от тие селаните не извади договор што го потпишал да видеме како изгледа. Дали винарската визба се обврзала со некој рок да му го плати или само има ќе го плати без краен рок, и крајна линија зошто тоа здружението нема поднесено тужба до суд да се блокира сметката на Тиквеш.
Ќе го кажам јас мојот пример, најмалку 4 пати годишно врвам по тој пат за на аеродром, ако закаснам во загуба сум најмалку 500 евра, ми се гади од помислата дека треба да му објаснувам на три различни департменти причината за која не сум во можност да стасам навреме на работа. Да не зборувам дека треба да трошам пари да се јавувам во хотел, кој нормално ќе ми одбијат една ноќ, такси одново да плаќам, па дали има карта наредниот ден авионска итн итн да не одам низ сите тие перипетии оти сега се наежувам.
Колку од тие што се блокирани се во ваква ситуација како мене, сигурно има некој и во многу полоша пример хитен случај за на болница, болни луѓе, во кола со стари и изнемоштени лица.
Ефектот е никаков од причина дека ако закаснам јас за на авион сигурно ќе му ја споменам цела фамилија на водачот на лозарите најпрво, после на сите присутни на протестот, па на цело Росоман со се Кавадарци и Неготино, па дури после почнувам со Грујо и компанија, па лицето Б.Ц што не не приватизираше салам оти ние никогаш не сме виновни, се кај нас е крива или државата, комшијата, господ, времето, А1 телевизија, ЕУ, НАТО, Грција дури и Ескимите со се ирвасите ама сељако од Росоман што потпишал договор на жими мајка и не го прочитал ете тој не е виновен оти е глуп.

Па така едно илјадници луѓе денеска ќе бидат виновни оти тој наместо да ја учи азбуката трескаше ракија кај Цане во кафана.

Така е во право се луѓето оти не си ги отвораат очите кога потпишуваат договор со винариите, да не анализарам што и како и кој е крив тоа воопшто не ме интересира. Ако државата е гарант и не сака да ги имплементира правните мерки за неплатен долг, блокирање патишта не е решение. Јас не сум задоволен воопшто од економската ситуација во државата ама никој от тие селаните не извади договор што го потпишал да видеме како изгледа. Дали винарската визба се обврзала со некој рок да му го плати или само има ќе го плати без краен рок, и крајна линија зошто тоа здружението нема поднесено тужба до суд да се блокира сметката на Тиквеш.
Ќе го кажам јас мојот пример, најмалку 4 пати годишно врвам по тој пат за на аеродром, ако закаснам во загуба сум најмалку 500 евра, ми се гади од помислата дека треба да му објаснувам на три различни департменти причината за која не сум во можност да стасам навреме на работа. Да не зборувам дека треба да трошам пари да се јавувам во хотел, кој нормално ќе ми одбијат една ноќ, такси одново да плаќам, па дали има карта наредниот ден авионска итн итн да не одам низ сите тие перипетии оти сега се наежувам.
Колку од тие што се блокирани се во ваква ситуација како мене, сигурно има некој и во многу полоша пример хитен случај за на болница, болни луѓе, во кола со стари и изнемоштени лица.
Ефектот е никаков од причина дека ако закаснам јас за на авион сигурно ќе му ја споменам цела фамилија на водачот на лозарите најпрво, после на сите присутни на протестот, па на цело Росоман со се Кавадарци и Неготино, па дури после почнувам со Грујо и компанија, па лицето Б.Ц што не не приватизираше салам оти ние никогаш не сме виновни, се кај нас е крива или државата, комшијата, господ, времето, А1 телевизија, ЕУ, НАТО, Грција дури и Ескимите со се ирвасите ама сељако од Росоман што потпишал договор на жими мајка и не го прочитал ете тој не е виновен оти е глуп.

Па така едно илјадници луѓе денеска ќе бидат виновни оти тој наместо да ја учи азбуката трескаше ракија кај Цане во кафана.

Сељако од Росоман и сите други од цела Македонија се тие што ја произведуваат најдобрата храна во светот, овошје, зеленчук, вино итн. покажи малку почит спрема нив. И не излегуваат да блокираат патишта затоа што им е супер во животот, за парче леб излегуваат. Не е крив сељакот од Росоман што таму некој политичар за ич пари ја има дадено винарската визба што тој и неговите предци со пот ја имаат изградено.
Ајде сега искрено кажи колку ти значат тие 500 евра и да ги изгубиш? Еден ручек? Тие имаат се изгубено, тоа можеш да го разбереш?

Дали имаат право грозјето да го продаваат на кого сакаат или мора да склучат договор и да го носат во некоја наша визба? Дали може да го извезат или да им го понудат на некои од соседите?

Можат да го продаваат на кој и да е во Македонија, дали со договор или без, зависи од откупувачот. Но жалното е што државата не дава извоз на грозје, го стопираа тоа за некој да се богати, со трудот и маката на народот. Извезуваат грозје само винариите и фирмите која ја вршат таа работа, од таа област...но обичниот производител неможе, а и неможе ниту да дојде некој странец да го купи и да си го однесе.

Можат да го продаваат на кој и да е во Македонија, дали со договор или без, зависи од откупувачот. Но жалното е што државата не дава извоз на грозје, го стопираа тоа за некој да се богати, со трудот и маката на народот. Извезуваат грозје само винариите и фирмите која ја вршат таа работа, од таа област...но обичниот производител неможе, а и неможе ниту да дојде некој странец да го купи и да си го однесе.
Да да и јас забележав дека ги нема откупците од Албанија, значи се е направено за олигархијата односно феудалците да владеат со својот феуд и уценуваат за цената.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom