Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Во домот бев, да, пред едно две недели овој месец и околу почетокот на октомври и немој да мислиш дека никој ништо не им носи на децата :toe:
А ако поразговараш со поголемите ќе видиш дека им спотребале на нив нашите партали, тие сакаат да бидат еднакви со нашите деца, а не како шуга во општеството, а баш ние (не буквално)ги правиме такви (со муабетите, однесувањето, етикетирањето и нормално солењето што би било подобро за нив)
Таа што абортирала да направила убиство, а таа што го оставила се убила себе, ама не и шансата на детето да го види и успее во животот. Јас стварно знам дека е филм животни приказни како на Роман Абрамович на пример, ама имам другарки пораснати во дом, кои патем сега деца имаат, имам мајка на другарка пораснато во дом. Успешни животни приказни на домци што лично ги знам.

Искрено да ти кажам прво не те разбирам, кој рече дека ги етикетирам децата, ко второ јас на малите деца им носам облека и тоа не облечена повеќе од еднаш се е ново испрано испеглано, да ги видиш само со какви алишта шетаат, јас мислам дека вреди да им се подари нешто толку ми се можностите да имам пари од повеќе би им купила и нова облека арно ама јас има 3 дома, и се што е здраво и скоро ново го чувам и им го подарувам бидејќи и за тоа сум дала пари, значи неможеш да ми кажеш дека нив е им таму сеедно и дека имаат перфектен живот, јас имам пријатели кои се домци драга моја, и тоа да со семејства оформени со деца, мажи, жени, ела седни да ги чуеш што имаат да ти кажат каков живот имаат поминато додека биле во домот и после тоа борбата за живот, колку се тие психички оптеретени, никој не им подал во животот рака, и да плачат секогаш кога раскажуваат и таа болка никогаш не поминува, што не ви е јасно, вечно прашањето ќе им остане што згрешив толку кон моите родители па да се откажат од мене, и после тоа абортусот бил убиство, многу е потешко да си жив и отфрлен исто како да не постоиш, а вие можете да си ги терате вашите мислења никој не ви брани, затоа се врти муабетот 200 страни, секој си се држи до своето и јас до моето, не оправдувам да го роди и да го фрли на милост и немилост, неспособни, безчувствителни не заслужуваат да бидат родители, поголема е казната за нив да живеат со тој абортус, а како жени сите ние знаеме каков белег истата остава.

Зашто според закон само жената има право да носи одлука за абортус? Таткото кој го врти, а? Неправда, омаоважување, деградација.

Индикација за прекинување на бременоста во Македонија.

Доколку бременоста е постара од десет недели, задолжително се состанува комисија која ќе одлучи дали треба да се изврши абортус. Прекинот на бременоста која е постара од десет недели ќе биде одобрена ако постојат одредени причини. Тие причини се:
медицински - постојано боледување кое би можело да го загрози здравјето и животот на жената;
етички и правно - криминалистички - бременост предизвикана од силување или прељуба направена над немоќна или малолетна личност, прељуба предизвикана со злоупотреба на службената должност и инцест;
Eugenike - биолошки генетски фактор кој го оштетува плодот, заболување на мајката во првите три месеци од бременоста од рубеола, употреба на тетрациклин, несоодветна крвна група;
Социјални - лоша материјална состојба, поголем број деца, вонбрачна бременост.

Јас сум Либерал и тоа десен. Така да сум за абортус како основно човечко право на мајката. Повеќе права и слободи = подобро така и ова. Треба да има најмал може број на забрани. Се додека фетусот не е релативно способен за живот надвор од мајката се смета за составен дел од нејзиното тело. Така границата 10 недели за неиндициран а 18 недели за индициран е разумна. :toe: Сегашнито закон е добар и функционира одлично. :toe:

--- надополнето ---

Зашто според закон само жената има право да носи одлука за абортус? Таткото кој го врти, а? Неправда, омаоважување, деградација.

Таткото нема никакви право освен да ќути.Он не е труден така да кој го е.е не е тоа негово тело. Ако не му се свиѓа нека се разведе ако е во брак со неа. Инаку баш знам за еден тип кој го направи ова.

Индикација за прекинување на бременоста во Македонија.

Доколку бременоста е постара од десет недели, задолжително се состанува комисија која ќе одлучи дали треба да се изврши абортус. Прекинот на бременоста која е постара од десет недели ќе биде одобрена ако постојат одредени причини. Тие причини се:
медицински - постојано боледување кое би можело да го загрози здравјето и животот на жената;
етички и правно - криминалистички - бременост предизвикана од силување или прељуба направена над немоќна или малолетна личност, прељуба предизвикана со злоупотреба на службената должност и инцест;
Eugenike - биолошки генетски фактор кој го оштетува плодот, заболување на мајката во првите три месеци од бременоста од рубеола, употреба на тетрациклин, несоодветна крвна група;
Социјални - лоша материјална состојба, поголем број деца, вонбрачна бременост.

Јас сум Либерал и тоа десен. Така да сум за абортус како основно човечко право на мајката. Повеќе права и слободи = подобро така и ова. Треба да има најмал може број на забрани. Се додека фетусот не е релативно способен за живот надвор од мајката се смета за составен дел од нејзиното тело. Така границата 10 недели за неиндициран а 18 недели за индициран е разумна. :toe: Сегашнито закон е добар и функционира одлично. :toe:

--- надополнето ---

Таткото нема никакви право освен да ќути.Он не е труден така да кој го е.е не е тоа негово тело. Ако не му се свиѓа нека се разведе ако е во брак со неа. Инаку баш знам за еден тип кој го направи ова.

Да,да...таткото е незасегнат од целата таа ситуација,тој е некаков пролазник...:tapp:
Правиме муабет за деца,човечки битија а не некаков продукт од маркет од рафт...

Си слушнал за заеднички одлуки и одговорност или тој концепт сеуште не е доволно исражен низ еугениката?

Од 180-тина страни...штета толку погрешен впечаток.
Ниту сексот е злосторство, ниту бебето е казна. Секс со барем претходни чувства кон одреден човек, некоја разумна возраст, едуцираност и заштита како и евентуално планирање на бебе од комплетна врска не се злосторство, напротив.

Де, шефе, ова нема врска. Извадено од контекст и со тотално утната поента. Зборот, всАшност ми беше дека целиоФ муабет за и против абортусот НЕМА БЛАГЕ ВЕЗЕ. Зошто викам така? При бидејќи, колку што ТИ имаш причини да си против, толку причини имам и ЈАС да бидам за абортусот. Исто така, твоите и моите ЛИЧНИ причини, не го засегаат никого (нит на форумов, нит било где око нас). Значи овде си праиме муабет за лични ставови, лични мотивации (кои можат да бидат од различита природа), ќе се сложиш. И не ме мрзи пак да повторам, дека постои ЗАКОН. Закон, кој ти вика дека ако правиш вака и вака е легално, ако правиш спротивно е нелегално. Што да кажам, просто ко 2 и 2. Тоа што сме навикнати своите лични гледишта да ги наметнуваме како единствено исправни, то ти е друга ствар. Значи, се додека не се собере маса народ, не се крене некаква револуција против сегашниот закон, тој ќе си стои без разлика што тебе не ти се сфиѓа. Сега за сега, тој истиот закон, ни обезбедува на двајцата да си живееме мирно и следејќи си ги сопствените животни определби.

Де, шефе, ова нема врска. Извадено од контекст и со тотално утната поента. Зборот, всАшност ми беше дека целиоФ муабет за и против абортусот НЕМА БЛАГЕ ВЕЗЕ. Зошто викам така? При бидејќи, колку што ТИ имаш причини да си против, толку причини имам и ЈАС да бидам за абортусот. Исто така, твоите и моите ЛИЧНИ причини, не го засегаат никого (нит на форумов, нит било где око нас). Значи овде си праиме муабет за лични ставови, лични мотивации (кои можат да бидат од различита природа), ќе се сложиш. И не ме мрзи пак да повторам, дека постои ЗАКОН. Закон, кој ти вика дека ако правиш вака и вака е легално, ако правиш спротивно е нелегално. Што да кажам, просто ко 2 и 2. Тоа што сме навикнати своите лични гледишта да ги наметнуваме како единствено исправни, то ти е друга ствар. Значи, се додека не се собере маса народ, не се крене некаква револуција против сегашниот закон, тој ќе си стои без разлика што тебе не ти се сфиѓа. Сега за сега, тој истиот закон, ни обезбедува на двајцата да си живееме мирно и следејќи си ги сопствените животни определби.
Нека е извадено од контекст, но цитатот е од твојот пост...ок, нема везе
Инаку секое искачање у јавност и муабет со некого на одредена тема сакал нејќел е наметнување на свој став, макар и за тоа какво ќе е времето утре.
Фала богу немам лични причини, се што е потребно е младите да научат што е и како е со сексот, да не се...каде стигнат и со кого стигнат, да научат да користат орална контрацепција пошто сме најдолу дури и од балканските држави...оти абортуси се вршат веќе и на 13-годишни девојчиња, што секако е некој да си стави прст на чело.
Што се однесува до законот, истиот е застарен, од 1972 со одредени измени во 1975 и 1995...потребен е нов закон. А за споредба со другите европски држави -Шведска, Ирска, Естонија, Финска...имаат многу поригорозни правила и услови за намерен прекин на бременост.
http://www.abortusne.org.mk/index.php/medicinski/98-2009-01-14-14-59-14

Да,да...таткото е незасегнат од целата таа ситуација,тој е некаков пролазник...:tapp:
Правиме муабет за деца,човечки битија а не некаков продукт од маркет од рафт...

Си слушнал за заеднички одлуки и одговорност или тој концепт сеуште не е доволно исражен низ еугениката?
За сегнат е кога ќе треба алиментација да плаќа само тогаш од законски аспект. Колку мажите го провзруваат сексот со правење деца е општо познато= ИЧ 0%. Да беше така секој порнич де завршуваше со пораѓање на 20 деца. :tapp: Да нема алиментација и некој законски норми какви обврски и последици ќе има мажот од како ќе си го напраи ќејфот Никакви. :pos2: Така да ако нема последици може да се гони у п.м. и да ќути.

За сегнат е кога ќе треба алиментација да плаќа само тогаш од законски аспект. Колку мажите го провзруваат сексот со правење деца е општо познато= ИЧ 0%. Да беше така секој порнич де завршуваше со пораѓање на 20 деца. :tapp: Да нема алиментација и некој законски норми какви обврски и последици ќе има мажот од како ќе си го напраи ќејфот Никакви. :pos2: Така да ако нема последици може да се гони у п.м. и да ќути.

Генерализираш.
А зошто,мислиш жените по дифолт го поврзуваат сексот со правење деца?
Секое легнување им е до правење дете?
За жените контрацепцијата е мистериозна работа,табу?
Принудени,против својата воља се впуштаат во една напорна и само за мажот пожелна активност како што е сексот?
Жените немаат изградено чуство за одговорност,тоа еволуцијата им го ускратила?

Е сега како тоа детето има два родители,кои законски имаат исти обврски во гледањето и растењето на детето,но мажот не решава ништо дали да се роди или не детето?

Логиката е идиотска и се базира на биолошката предодреденост.
Тоа е природна а не општествена улога,за разлика од бракот.
Исто како на пример за секоја една работа која жената поради физичките предиспозиции нема да може да ја изврши,мажот да си седи и да и вика “снајди се мори,исти сме по закон“...

Си слушнал за заеднички одлуки и одговорност или тој концепт сеуште не допира до тебе бидејќи законот не е дециден по тоа прашање...?

законот не е дециден по тоа прашање...?
Ако е од 72-ра...нормално е дека многу делови не му се ни усогласени со времето, други околности, па и потреби на тогашните меѓународни фактори.

Ме чуди што сте засегнати од правото да ве консултираат за абортус, кога во 95% од случаите мажите се иницијатори за абортус односно, тие се оние кои ги оставаат жените кога ќе дознаат дека се во блажена состојба, мислам дека ви одговара кога некои сами се одлучуваат на абортус или сеа ова е пред форум пумпање машкост, демек ние може и сакаме да се роди тоа ненадејно зачнато дете.. свашта.

Генерализираш.
А зошто,мислиш жените по дифолт го поврзуваат сексот со правење деца?
Секое легнување им е до правење дете?
За жените контрацепцијата е мистериозна работа,табу?
Принудени,против својата воља се впуштаат во една напорна и само за мажот пожелна активност како што е сексот?
Жените немаат изградено чуство за одговорност,тоа еволуцијата им го ускратила?

Е сега како тоа детето има два родители,кои законски имаат исти обврски во гледањето и растењето на детето,но мажот не решава ништо дали да се роди или не детето?

Логиката е идиотска и се базира на биолошката предодреденост.
Тоа е природна а не општествена улога,за разлика од бракот.
Исто како на пример за секоја една работа која жената поради физичките предиспозиции нема да може да ја изврши,мажот да си седи и да и вика “снајди се мори,исти сме по закон“...

Си слушнал за заеднички одлуки и одговорност или тој концепт сеуште не допира до тебе бидејќи законот не е дециден по тоа прашање...?
Правото на одлучување врз своето тело е мнооооогу побитно од правото на `татковство` (ако воопшто постои такво нешто)
Детето има два родитела но, е составен дел од телото на еден човек само 9 месеци а не на двајца. Секој треба човеч си имам апсолутна контрола на одлучување врз своето тело. И никој нема право да му ја ограничува таа. И тоа правило е пред се. Мое тело јас и само јас одлучувам и никој друг. Тоа важи за мене, значи важи и за другите. Јас несакам некој да ми се меша што правам со своето тело се додека не ги ограничувам правата на друг. А `бебето` не е друг тоа е составен дел од телото се додека неможе да живее само. Така да мажот нема никакви права а и фетусот додека не стане способен за независен живот.
Друго законите ги носат возрасни луѓе. И ако се бира помеѓу абортус и дете во сиропиталиште и социјален случај уште долго време дефинитивно абортус има предност. Првотот чини многу помалку од второто и има многу помали и лоши последици избор меѓу две зла се бира помалото. Несакам да давам мој пари за социјални случаи кога неморам. Несакам да им ограничувам право на избор на луѓетот како што и тие несакам да ми го ограничуваат моето право. Фетусот го нема тоа право тоа е составен дело од телото и неможе без тоа барем со овој развој на технологија за понатаму никој незнеа. :toe:

--- надополнето ---

Ме чуди што сте засегнати од правото да ве консултираат за абортус, кога во 95% од случаите мажите се иницијатори за абортус односно, тие се оние кои ги оставаат жените кога ќе дознаат дека се во блажена состојба, мислам дека ви одговара кога некои сами се одлучуваат на абортус или сеа ова е пред форум пумпање машкост, демек ние може и сакаме да се роди тоа ненадејно зачнато дете.. свашта.
Јас мислам дека мажот го нема тоа право да се меша тука. како што напишав погоре. Абортус е 99% женска одлука. Или барем е таа која треба да го има крајниот збор.

едно е традиционалното, друго е законската основа. За продолжување на бременост и евентуален брак, би требало и таткото да влијае врз оваа одлука, барем да се изјасни...за бебе се потребни двајца. Дел од мажите потенцијални татковци вон брак се иницијатори повеќе ради познатиот традиционализам на родителот на девојката, кој може да е многу незгоден -од секирање до пушкарање. Но пред/вон брак ајде и некако да се каже дека мајката е solely responsible во таа ситуација (мада пак е за дискусија при различни услови и околности).

Инаку во брак не е ниту дискутабилно -таткото мора да се праша за мислење сосем исто како и мајката. Семејство и број на деца се планира, не се наметнува само од едниот столб.

Правото на одлучување врз своето тело е мнооооогу побитно од правото на `татковство`
Нејзиното тело може да го тренира у фитнес сала или базен, може да гладува или да се пирса... Ова е веќе право на одлучување на нов живот, живо суштество добиено од тие два родители...не е на нејзиното тело

едно е традиционалното, друго е законската основа. За продолжување на бременост и евентуален брак, би требало и таткото да влијае врз оваа одлука, барем да се изјасни...за бебе се потребни двајца. Дел од мажите потенцијални татковци вон брак се иницијатори повеќе ради познатиот традиционализам на родителот на девојката, кој може да е многу незгоден -од секирање до пушкарање. Но пред/вон брак ајде и некако да се каже дека мајката е solely responsible во таа ситуација (мада пак е за дискусија при различни услови и околности).

Инаку во брак не е ниту дискутабилно -таткото мора да се праша за мислење сосем исто како и мајката. Семејство и број на деца се планира, не се наметнува само од едниот столб.

Нејзиното тело може да го тренира у фитнес сала или базен, може да гладува или да се пирса... Ова е веќе право на одлучување на нов живот, живо суштество добиено од тие два родители...не е на нејзиното тело

Во брак е сосема друг муабетот, нормално дека мора да се разговара и со мажот/сопругот, како и да е веќе основале заедница, ма да и тука ретко кога мажот е против абортусот, сум се сретнувала со случаеви каде што, женава малтене секој втор месец абортира, да не навлегуваме во такви приказни, но сепак ги има и тие се доста голем процент од абортусите во државава, кога лежев на патолошка пред да се породам со синчето, пред мене поминаа минимум 25 абортуса и тоа побрзо него тату да праиш и сите онака нормлани дури чудно, нема некоја грижа на совест, во една ситуација имаше 16 год девојка беше со мајка и, нормлано за да потпише се работеше за малолетничка, без око да и трепне вика јас чекам во чекална средете ја што побрзо имам важен состанок за рок од три часа....!!!! Што сакате повеќе од тоа и затоа некаде погоре имам напишано ноусенс е да се збори ијам видено миљарда случаи за да те остаат со подзината уста, арно ама и ќе ги има, се додека е законски дозволливо нема кој да ги спречи.
И како што кажал Гарфилд погоре мај боди мај чоис, сите работат на тој принцип.

Не, се додека не стане способно за живот надвор од нејзинот тело или има теоретски шанси тоа, тоа е само еден составен дел. До тогаш мажот нема никакви обврски па дури и после тоа не мора ништо да прави освен да плаќа алиментација ако несака. Тој дел е негов избор. :toe: Дали е изборот правилен е прашање исклучиво на личен вкус и сопствен слободен избор. Слободата и изборот на личноста е пред се. А за тој што неможе да бира други Индивидуи одлучуваа а не некој `тоталитарни институции` дадени од господ. Човекот како индивидуа е најбитен и тој одлучува кој се негови морални правила и должности.

Не, се додека не стане способно за живот надвор од нејзинот тело или има теоретски шанси тоа,
Способно за живот...станува најмалку на 12-14 години, законски на 17 или 18. Во нашава држава и до после факултет. Што значи тоа способно за живот. Да дише? Да му работи метаболизмот?

сум се сретнувала со случаеви каде што,
Луси Лу, има многу лоши (не би ги нарекол случаи, се се позачестени) случаи, збориме за нормален брак.,..пошто има бракови и со секојдневно тепање или психичко малтретирање, пијанство и негрижа...збориме за некој нормален брак, со нормални функции.

во една ситуација имаше 16 год девојка беше со мајка и, нормлано за да потпише се работеше за малолетничка, без око да и трепне вика јас чекам во чекална средете ја што побрзо имам важен состанок за рок од три часа....!!!!
И ова не ми делува на нормално воспитување, затоа и се дешаваат вакви работи. Но каде е тука таткото (иако малолетен) на детето. Дали тој не осеќал нешто кон тоа девојче? Дали детето е зачнато од епрувета? Но ова се доста тешки муабети кои сакаат бааги податоци за анализа -каков профил млади девојки, какви семејства, причини за зачнување, причини за прекин...така да без некои поподробни информации за профилот на абортусот, не можеме многу да се вдлабиме во муабет, може само да претпоставуваме. Мислам дека и гинеколозите се прашуваат и советуваат по правило за прекин на бременост...само таткото го нема нигде :)

Абе штом се зачнеш/родиш, му припаѓаш на системот и точка :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom