Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Тоа за заразните болести не ти држи вода зошто се пренесуваат и преку кондом, еве пр. ХПВ вирусот, кога имаш секс од вагината се слива течност кон тестисите ако девојката е заразена со ХПВ вирусот тогаш и дечкото ќе фати преку кондомот, ако имаш дечко којшто веќе спиел со заразена и ти ќе фатиш,
друг пр. ХИВ вирусот се пренесува преку крв, кога се бакнуваш со некој во устата се прават микроранички и се разменува крв а башка што и во плунката се содржи ХИВ вирусот. Ме мрзи сеа да пишувам и за другите болести
Право на живот постои откако детето ќе се роди, не пред тоа.

ВМРОвка не знам дали си ама сигурно знам дека ја подржуваш кампањата што ја организира оваа партија:smir:

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Тоа за заразните болести не ти држи вода зошто се пренесуваат и преку кондом, еве пр. ХПВ вирусот, кога имаш секс од вагината се слива течност кон тестисите ако девојката е заразена со ХПВ вирусот тогаш и дечкото ќе фати преку кондомот, ако имаш дечко којшто веќе спиел со заразена и ти ќе фатиш,
друг пр. ХИВ вирусот се пренесува преку крв, кога се бакнуваш со некој во устата се прават микроранички и се разменува крв а башка што и во плунката се содржи ХИВ вирусот. Ме мрзи сеа да пишувам и за другите болести
Право на живот постои откако детето ќе се роди, не пред тоа.

ВМРОвка не знам дали си ама сигурно знам дека ја подржуваш кампањата што ја организира оваа партија:smir:
Абе пак штитат,и колку е можено да се заразат ако користат кондом од ХИВ?многу е мала можноста,има шанси за се,има шанси и сега да излезам надвор и да ми падне клавир на главата,ама колкави се шансите?Хмммм...МАли и секако ако знам дека се помали шансите ќе излезам надвор,а ако се поголеми нема да излезам,исто така и со сексот...Ако шансите се поголеми да забременам од секс без заштита нема да одам на таков чекор,секако ќе се заштитам затоа што знам дека многу се помали шансите да останам бремена....И ајде каде се тука процентите да забремениш и да се заразиш со заштита или пак без заштита?Секако има исклучоци,како што има во се,ама пак по 100 ти пат наградно прашање колкав ќе е тогаш бројот на абортуси????Минимален.....Ако си толав филозоф како што ти се квалификуваш ќе сватиш колкаво е растојанието од процент процент,а верувајми дури еден и значаен е...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
Koa ke vidam koi se nashol u kampanjata, za protiv izbor , i koa ke vidam deka se slikal so brada od tri dena kao nekoj paraspur, ne bi mu dal ni ovci da mi cuva, kamo li da vodi kampanja protiv prirodata.

ccccccc, nema drug komentar, taka li se izlaga bre pred kamera aloooo:tapp:

PS.stvarno ne mi jasno, kakva vrska ima temava i toj zakon so politikata i partiite...posledniot zakon se donese pod vlijanie na medicinarite, koi kao struchnjaci ushte ednashka napomenuem ne im je rabota da odlucuvaat generalno za ili protiv abortus, tuku preventivno, i vo daden moment, odnosno da go rabotat toa, za sho se plateni, a ne da bistrat politika za svoja dobit, posho imaat svoi privatni ambulanti koi vrshat abortus...

...gnasno e...

nehumano e...toa

alchno e...

i iaman vishe od politicharive propali, coek nemoze da go krene, na nekoja tema...iodma fakaat zabeleshka i strana branat...a nema pojma temata si postoi i stavoite, ushte pred politikata...

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Ќе им се скратува животот на девојките уште многу повеќе кога ќе се подложуваат на нелегални абпртуси извршени во несоодветни медицински услови, а смртноста ќе биде и поголема.
Николај Чаушеску ако не се лажам,кога во Романија го забранил абортусот.
Друго...

И девојката сама одбрала да си го скрати правото на живот ако роди дете,затоа што има два начини да има секс,со е без заштита,а таа го одбира ризичниот и тој што може да и го зафркне животот,па ако сака да си игра со животот,нека игра до крај и нека си ги прифати одговорностите...
Женоооооооооооооо,некогаш некој не сака воопшто да си игра со животот па се случува да забремени! : ) : ) : ) (не ми замерувај за ова "Жено"-често го користам :helou:)
& ? (ај сега ме мрзи да повторувам прочитај ме на линков,ама до збор и ќе знаеш шо сакав да кажам: http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=2207796#post2207796

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Женоооооооооооооо,некогаш некој не сака воопшто да си игра со животот па се случува да забремени! : ) : ) : ) (не ми замерувај за ова "Жено"-често го користам :helou:)
& ? (ај сега ме мрзи да повторувам прочитај ме на линков,ама до збор и ќе знаеш шо сакав да кажам: http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=2207796#post2207796

Ама колку често се случува без да си игра со животот и да забремени,мене од прееска ми е тој муабетот,ама кој ме сватил,и пак треба да го тупам со истото прашање,што би било кога би се користело презерватив и кога би се абортирало,баш тогаш кога и покрај цела заштита и внимателност забремени?Минимално би се абортирало,ама и мене кога би ми се случило тогаш да забременам а се случува многу,многу ретко,би ја презела одговорноста..А ако некоја малолетничка(или некоја неподготвена цура,ако така сакаш) се расфрла со својата долна половина од своето тело насекаде,а пред тоа да не е информирана за сексот и за се околу него,можеби и бременоста и мајчинството,би ја освестиле малку,затоа што тогаш можеби пак пред да има секс ќе размисли два пати со кого да го има и како да го има....

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Мислам дека не ја долови поентата на игор, сакаше да каже дека ако мајка ти те нарекувала дете додека сеуште си била фетус, не значи и дека била у право, само ти си била планиран фетус така што мајка ти можела да те нарече свое дете зошто планирала да те роди и те гледала у иднина како свое дете, а додека си била у стомакот ти не си можела да скокнеш од фетус во дете, дете е фаза на развој после бебе, така што прво иде фетус па бебе па дете на крај:smir:
ти погоре кажа дека сме збир во клетки- и во право си нема што. Што значи тоа дека ти не си човек, туку си само збир на клетки, а јас те нарекувам човек од мерак

Абе се од паметен попаметен давале коментари тука, што да ти причам испаѓа ние најпаметен народ у цела Европа сме па затоа не ни го опираат се извињавам на фрнацускиов, у цела Европа абортусот е дозволен само тука у најразвиената Македонија :pos2:пошто нели имаме од мозок до мозок, саде мозоци течат низ уши, само тука ќе се забранува.
Ја не знам у кој век се враќаме наназад нема спас значи од простотилакот на некои луѓе, шо да се праи кога мнозинството се прости:tapp: и необразовани, партиски војници на вмро што мислат ќе добијат нешто од партијата ќе имаат некоја корист, ама се заебале гадно за тоа пошто нема да имаат никва корист и таква слепа послушност ја неам виднео, шо сеа педеркото Груевски ли испадна најпаметен од сите???:tapp:Бог да чува и да брани коа ќе почне надоров да размислува со свој мозок ако има уопште се чудам.
со тоа што мешаш деца со партии се гледа ти колку си попаметна од сите нас. И повеќето на темата го имаат својот став за абортусот пред кампањата на вмро, за разлика од други кои се против вмро па затоа и се за абортус, иако врска немаат што зборат....

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
И повеќето на темата го имаат својот став за абортусот пред кампањата на вмро, за разлика од други кои се против вмро па затоа и се за абортус, иако врска немаат што зборат....
Тешко некој дека е за абортус поради тоа што се против вмро или не. Имаш проста раја која слуша се што ќе и каже црквата или државата и имаш некој кој знаат малку да размислат со своја глава.
Кампањата ка анс ја почнаа заедно црквата и вмро. Без разлика на исходот се надвам дека барем врховниот суд ќе има два грама пвеќе памет од другите па ќе го забрани законот како што се надевам ќе се случи многу скоро и со веронауката.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Тешко некој дека е за абортус поради тоа што се против вмро или не. Имаш проста раја која слуша се што ќе и каже црквата или државата и имаш некој кој знаат малку да размислат со своја глава.
Кампањата ка анс ја почнаа заедно црквата и вмро. Без разлика на исходот се надвам дека барем врховниот суд ќе има два грама пвеќе памет од другите па ќе го забрани законот како што се надевам ќе се случи многу скоро и со веронауката.
па има , затоа и ја цитирав филозофката. А по контекстот на тоа што го пишала би рекла дека има. Ама сепак се надевам дека повеќето на темава не од простата раја (без разлика дали се за или против)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
па има , затоа и ја цитирав филозофката. А по контекстот на тоа што го пишала би рекла дека има. Ама сепак се надевам дека повеќето на темава не од простата раја (без разлика дали се за или против)
И јас се надевам истото, ама гледајќи некои членови како и што пишуваат особено во делот бо рубриките во политика не верувам дека е баш така.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Тешко е да се даде одговор на вака тешка животна тема, меѓутоа сепак мислам дека не треба да се забрани абортусот. На некој начин е убиство, ама сепак некогаш доколку не се направи би ги уништил животите на повеќе луѓе.
Дури и да се забрани секогаш ќе постојат илегални абортуси, кои ќе бидат и опасни за здравјето на пациентката што е уште полошо.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
igorche, prostata raja umre u predratna Jugoslavija, posle toa se pojaviva...prefrigani seljaci, koi sho se upikava u KPJ, pa posle u SDSM...pa nekoi od niv dojdova u velegradu Skopje i zavrshiva doktori, pravnici, ekonomisti...i tako dalje... nekoi se napuniva pari kao so prevari od tipot mizi asan da ti baam...ali dve stvari se sigurni za tie... ednata e deka se vide kolku se sposobni...
drugata...kolku i da imale pari i status takanarecen(gzolizachki)...ona seljachkono od niv...treba generaciski da pomine ehehehhehe vreme, da se ispere od niv, za da izgledaat vaka ...na edno okce:smir: malce gradski...a tie drugite starite familii oduvek idele po crkvi i slushale popoi...zasho znaele sho vredi-bilo i ke ostane...prashaj patalec...ne gatalec...

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
igorche, prostata raja umre u predratna Jugoslavija, posle toa se pojaviva...prefrigani seljaci, koi sho se upikava u KPJ, pa posle u SDSM...pa nekoi od niv dojdova u velegradu Skopje i zavrshiva doktori, pravnici, ekonomisti...i tako dalje... nekoi se napuniva pari kao so prevari od tipot mizi asan da ti baam...ali dve stvari se sigurni za tie... ednata e deka se vide kolku se sposobni...
drugata...kolku i da imale pari i status takanarecen(gzolizachki)...ona seljachkono od niv...treba generaciski da pomine ehehehhehe vreme, da se ispere od niv, za da izgledaat vaka ...na edno okce:smir: malce gradski...a tie drugite starite familii oduvek idele po crkvi i slushale popoi...zasho znaele sho vredi-bilo i ke ostane...prashaj patalec...ne gatalec...
Проста раја има и ќе си остане секогаш. Што се однесува до оние другите партиски војници јас ги викам мршојадци бидејќи знаат само да трчаат по партијата и да се согласуваат со се со неа само за да добијат нешто од неа. овие мршојадци ги има во сите партии без ралика дали е ВМРО или СДСМ или некоја трета.
А за тоа која партија колку е и била способна оваа тема не е место за дискусија, бидејќи способноста нема никаква врска со законоите и одлуките од овој тип како за абортус или веронаука.
Не треба да биде способен ил неспособен за да донесеш одлка во тоа поле, треба само малку да погледнеш како размислува и гледа цел свет и ќе им биде на сите политичари. Наместо да се трча по лужето по верска основа и да се повикуваат на религиозни учења може треба малку да видат како размислува стручната јавност (не нашата ние ја немаме).

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
...znaesh kolkav e procentot u svetskata javnost na razvedeni, homoseksualci i rasplodeni feministki, zirni ako ima kade, pa ke viish deka ja i drugive sho vezeme tuka sme u pravo u globala, sekako deka ako na nekoja zena i kidne momakot, i nejke da prifati sozivot, a naprail dete ke ide ona ke legne i ke stane kao kukurek za tri dena, a nikoj nema da doznae nikoj...megutoa...do kaj ke ide toa...ako si imal prilika da praish muabet so modernive mladi po svet, ke doesh do edna konstatacija...deka ne se ni hrabri ni mudri, sho idat u ambis...

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
...znaesh kolkav e procentot u svetskata javnost na razvedeni, homoseksualci i rasplodeni feministki, zirni ako ima kade, pa ke viish deka ja i drugive sho vezeme tuka sme u pravo u globala, sekako deka ako na nekoja zena i kidne momakot, i nejke da prifati sozivot, a naprail dete ke ide ona ke legne i ke stane kao kukurek za tri dena, a nikoj nema da doznae nikoj...megutoa...do kaj ke ide toa...ako si imal prilika da praish muabet so modernive mladi po svet, ke doesh do edna konstatacija...deka ne se ni hrabri ni mudri, sho idat u ambis...
Искараено не разбирам што сакаш да кажеш со постов. Не ми е пред се јасна врската со хомоселсуалнсота, разведеноста и феминизмот. Ги знам статистиките освен за третите ама не ми е навистина јасно каква врска имаат тие со абортусот.

Kajgana Shop

На врв Bottom