Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Зашто поставувате бе вакви прашања? Каков може да биде ставот за ропство во 21 век, на било кој човек?

Доколку некој ти одговори дека е оправдано ропство тогаш си добил инфантилен и дебилен одговор.
Па пријателче, прочитај што пишува во библијата, не сум измислил нешто јас.
Од твојов одговор би рекол дека моралот не произлегува од религијата и црквата, туку од развојот на хуманизмот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
...и ренесансот....

Посочи на што точно мислиш, на кој дел од Посланијата.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Целава планета е у ропство(од било кој вид) така да 21 век ништо не менува.
Човекот е створен да биде роб, така да не гаите лажна надеж дека сте слободни.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од твојов одговор би рекол дека моралот не произлегува од религијата и црквата, туку од развојот на хуманизмот.
Aх, значи коа ќе прашаш за став на христијанството, некој христијанин мора да ти одговори преку напишаното во библијата?
Ок тогаш.

--- надополнето ---

Целава планета е у ропство(од било кој вид) така да 21 век ништо не менува.
Човекот е створен да биде роб, така да не гаите лажна надеж дека сте слободни.
Под чие ропство сме? Или заробени во самите себе?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
9 Робовите во се нека им се покоруваат на своите господари, без да се муртат и да противречат.
Тит 2,9

Miki1976, ти си ми некој чуден тип на православен христијанин.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако моралот произлегувал од некакво си учење тогаш тури му пепел.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
9 Робовите во се нека им се покоруваат на своите господари, без да се муртат и да противречат.
Тит 2,9
Хмм. Оваа реченица треба да е доказ дека христијанството оправдува ропство?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
А тебе што ти покажува оваа реченица, дека христијанството го осудува ропството? Има уште ако сакаш.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ропството е богоугодно и секој христијанин е слободен да го практикува без страв од божја казна.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тит
Претпоставував дека ќе го посочиш овој стих.

Смислата е следна: еден од идеалите во рисјанството е идеалот на служењето: служењето едни на други. Во случајов: ако робот е верник, треба со трпение да ја поденсува својата положба како роб во однос на господарот, ради кое трпение и вер(б)а, реалниот роб може да стекне свое место во Рајот, како награда Божја за своето трпение. Но, со тоа што робот, доколку верува, со своето трпение и со своето лично сведочење за Бога, може да го смилостови својот господар па господарот, ради пројавената милост кон робот, може да го ослободи робот.

Ако господарот стане верник, тој (господарот) ради својата вера и претпочитање на волјата Божја, ќе ги отпушти сите свои робови и ќе ги направи (економски) слободни.

Така, рисјанството е вера на волно слободни луѓе, кои едни кон друго стапуваат во личносни релации, а не вера на луѓе кои се поробуваат едни со други.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да. Си има Бог причина заради која што го направил тоа и не е должен да ни се правда на нас луѓето. Сите животи му припаѓаат на Бог и Тој има суверено право да си ги земе кога што ќе посака.
„сите животи се Мои“ (Бог, Езекиел 18:4, Библијата)
А зошто јас би бил должен да бидам нечија сопственост, и некој да има право да прави што сака со мене? Барав ли јас да бидам создаден? НЕ! Тогаш како имал право?!
Ти имаш ли право да правиш што сакаш со твоите деца само затоа што си ги создал?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да. Овој и пун ку*ац цитати од Второзаконие се однесуваат ТОКМУ на бесмисленоста на израелитскиот морал спореден со денешниот.

Силување девици е ОК, убивање непослушни деца е ОК, купување робови е ОК...

Ного ОК ствари у тоа Библијата - ЕДИНСТВЕНИОТ АВТОРИТЕТ на Христијанството кој го промовира ЕДИНСТВЕНИОТ И АПСОЛУТЕН ОД БОГА ДАДЕН МОРАЛ!!!

Како тоа?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во 8-мата глава од Езекил, јасно е посочено дека јудеите западнале во идолопклонство, а тоа идолопоклонство ја погазува втората Божја заповед а тоа погазување го предизивикало гневот Божји.

Во 9-тата глава, особено стихот 4, јасно е дека Бог одредил да бидат означени поединците кои не се впуштиле во идолатрија, а означените поединци воедно, ја избегнале смртта.

Така, јасно е дека Бог не ги „збришал„ сите јудеи, туку само оние кои ја погазиле Божјата волја, додека означените биле поштедени, оти не се впуштиле во идолопоклонство. Идиолопоклонството е показател на склноста од луѓето кон ѓаволот, што е причина за пројавувањето на гневот Божји.

Во Езекил 9.9, јасно е изразен Божјиот став и причина за гневот.
А што е со народите кое небиле јудеи? Кои биле уништувани сите до еден по ред, па дури и доботокот бил уништуван и тоа по наредба од јахве! Што е со дозволата да се купуваат робови од нејудејските народи?
Твојот бог е карактер кој ја одликува самодендисаноста, суетата, подлоста и злото!! Кога би постоел ѓавол, тогаш со сигурност би се викал јахве!!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom