Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Eдно прашање до христијаните:
Ако овде на земјава владее "кнезот" тогаш која ни е гаранцијата дека он не замешал прсти во религиите?
Која и да е, затоа што секој на негово место би го направил тоа.
Така да "божјата реч" како да бидеме сигурни дека не е дезинформација?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Ок јас не можам да кажам кој како го замислува Бог. Јас лично не навлегувам во тоа дали постои или не.

Е сега случката за Авраам и синот, интересен момент. Мојот интерес личен за таа случка најпрвин е дали историски се случила. Штом е запишана огроман е веројатноста дека се одиграла таква случка, а нејзината интерпретација е веќе симптоматична. Не можам да дадам веднаш коментар оти треба некои работи јас прво да испрочитам за таа случка нели? Може да е решение односно објаснување дека Авраам бил едноставно "забеган' па сакал да го убие син му , што се наметнува како логичка негација на нам денес познатиот факт - РОДИТЕЛСКАТА ЉУБОВ Е НАЈГОЛЕМА. Е сега ако не бил Авраам забеган тогаш кој е моментот што може да ја надвладее родителската љубов и да убиеш сопствена крв во има на повисока цел, не можам да дадам коментар во овој момент.
Случката со Аврам или е измислен настан или доколку се случила тој ’’богот’’ или бил некој човек кој изигравал бог или во краен случај екстратерестијалец.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Eдно прашање до христијаните:
Ако овде на земјава владее "кнезот" тогаш која ни е гаранцијата дека он не замешал прсти во религиите?
Која и да е, затоа што секој на негово место би го направил тоа.
Така да "божјата реч" како да бидеме сигурни дека не е дезинформација?
„кнезот“ и те како замешал прсти во религиите. Тој замешал прсти можеби и најмногу во христијанството и создал многу фалсификати слични на вистината, за да го збуни трагачот. Но за среќа не владее само „кнезот“ туку и Бог има контрола и Тој го заштитил особено Својот Збор. Прочитај ја Божјата реч (ама целата) и самиот ќе увидиш дали е дезинформација. За мене најголема потврда на почетокот беа исполнетите пророштва, но има и други потврди за Боговдахновеноста на Словото. Една од потврдите е и самиот Исус Христос кој го потрди целиот стар завет и најави дека Светиот Дух ќе слезе над апостолите и ќе ги упати во целата вистина и тие ќе бидат Негови сведоци низ целата Земја. Сето тоа се случило како што претскажал Исус. Она што старозаветните пророци го претскажале за Исус се исполнило до најситни детали. Она што самиот Исус го прорекол се исполнило во 1век и се исполнувало низ вековите, а се исполнува и ден денес. Оттаму можеме спокојно да бидеме сигурни дека она што Исус го прорекол за иднината (дека ќа се врати за суд и спасение на верните) дека ќе се исполни.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
не очекувај разбирање за твоите духовни потреби од нарциосидни личности кои се сметаат за врвот на интелигенцијата. Многу гнев лежи во некои особи, помири се со тоа.
Него дали ја имаш споменато случката во возот и "неписмениот" Луј Пастер?
Дали си припоменуваш кој го сложи славјанското писмо, кој ја сложи глаголицата како најстара словенска азбука Светите луѓе Кирил Методија, кој ги описмени горните народи...првите универзитети, македонскиот универзитет, дека Свети Наум Охридски Чудотворец бил еден од основоположниците на словенската и македонска писменост, научник, учител, писател, дека големите македонски дела биле стварани во манастирите до луѓе во верата..., дека фри маркет економи е измислица на монаси 500 години пред Адам Смит, дека западните напредни закони се наследници на црковните канонични закони, дека Таткото на геологијата е Николас Стено-свештено лице кој вели "Правично е она што го гледаме, поправедно она што го доживуваме, најправично она што е сеуте тајна", дека студиите за земјотресите воглавно први ги вовеле језуитите, дека мерењето на стапка на слободен пад на телата прв го вовле свештеник, дека основите на теоријата за Големиот Прасок ги поставил бискуп/свештеник, 35 кратери на месечината се наречени според имињата на тие свештеници научници и математичари ради нивната улога во науката....за теоријата за еволуцијата и нејзиниот инспиратор-дедото на Дарвин, иснпириран од вакцинацијата како божја постапка...
Ова и слични факти се присутни на интернет и во некои од учебниците по историја, билогија и Македонски Мајчин Јазик...ооо неписменех,
доколку Исус бил само историска револуционерна личност, ќе завршел како Гоце, Че Гевара и јунаците на сите востанија...за кои не се споменува воскреснување и не се создава милијардиско движење со 2 илјадагодишна вера во истото.
Рано е сеуште.
Од умирачката на Че Гевара поминаа само 44 години.
44 години по распетието Христово никој не знаеше дека воскреснал, ниту дека правел чуда.
Тоа им текна покасно.
Така да во 2375 на пример...можеби некои наши потомци ќе се молат на пресветиот и преподобен св.Ернесто кој правел чуда низ горите боливиски и воскреснал на 3-от ден...

Адам Смит не го “измислил“ слободниот пазар, демек седнал и почнал да мисли и го смислил до тогаш немало такво нешто по светот...само дал теоретски објаснувања на феноменот.
Се што наведе веќе било познато во Кина, а и ретката појава на научни истражувања била поврзана со црквата која имала скоро апсолутен монопол на знаењето во тоа време.
Но сепак е добро како основа за навивање, како на пример некој навивач на Абердин да се дичи “ееееееее Алекс Фергусон кога беше тренер кај нас....“ :) “ееее христијаните колку придонесоа за напредокот...“...

--- надополнето ---

Ако успееш да ми дефинираш бозон, дефинирај го Самел, Лилит и нивниот сексуален чин на демон и архангел. Дефинирај го Сатаната и опиши ја неговата историја на појавување во контекст на постанокот на световите и галаксиите...си цитирал текст кој се однесува на верувањата на сатанистите. Дали си ти сатанист?

Јас можам да го дефинирам за себе поимот Бог, но што фајде кога вие тоа не го доживувате, затоа и нема да го разберете.
Во ред, ја сфаќам твојата вера во Алах...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Адам Смит не го “измислил“ слободниот пазар, демек седнал и почнал да мисли и го смислил до тогаш немало такво нешто по светот...само дал теоретски објаснувања на феноменот.
Се што наведе веќе било познато во Кина, а и ретката појава на научни истражувања била поврзана со црквата која имала скоро апсолутен монопол на знаењето во тоа време.
македонската писменост, глаголицата...од Кина

Без разлика на монополот, се работи за глупостите дека биле неписмени. Као да кажеш сега, професорите и мин. за образование имаат монопол во образованието на граѓаните, а истите професори се неписмени. И ја можам низ 1-2 децении да тврдам дека приватните факултети се нефункционални и немаат кредибилитет, но тоа не значи дека е така. Тоа значи привремено лекување на раните.

Во ред, ја сфаќам твојата вера во Алах...
не ми е баш јасно со верата во Алах, но... Во Бог, а дали ќе го наречеш Алах...лебот се нарекува на илјадници јазици...а пак се работи за леб.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас можам да го дефинирам за себе поимот Бог, но што фајде кога вие тоа не го доживувате, затоа и нема да го разберете.
Секоја лична дефиниција на Бог е лична работа - нема врска со ниту една институционализирана религија. Идентификувањето на личната со христијанската дефиниција за Бог е нешто друго. Тоа е прифаќање на слика на антропоморфен бог со готов план за човекот (како фокус на неговиот интерес на земјава) и казнени и наградни мерки за однесувањето на своите субјекти. Нема ама. Христијанскиот бог Е ваков и такво е неговото разбирање. Се' поинакво од ова е лична дефиниција за Бог - не е христијанство.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
македонската писменост, глаголицата...од Кина

Без разлика на монополот, се работи за глупостите дека биле неписмени. Као да кажеш сега, професорите и мин. за образование имаат монопол во образованието на граѓаните, а истите професори се неписмени. И ја можам низ 1-2 децении да тврдам дека приватните факултети се нефункционални и немаат кредибилитет, но тоа не значи дека е така. Тоа значи привремено лекување на раните.

н
Ами арно де, скоро се што наведе...
Рајата била неписмена тогаш.
Ниту имал народот пристап кон пишан збор ниту до информации надвор од одобрените од црквата а често ако некој почнел да шири различни информации (како Богомилите тука) бил масакриран...
Кирил и Методие не ја направиле глаголицата а потоа Климент и Наум кирилицата ради алтруистични подбуди туку за да владеачките класи во тоа време имаат подобро орудие во своите напори да го искоренат паганството од потчинетата раја.
Да ја видат светлината.

е ми е баш јасно со верата во Алах, но... Во Бог, а дали ќе го наречеш Алах...лебот се нарекува на илјадници јазици...а пак се работи за леб.
Абе исто е ...леб е леб, оваа векна за да ја јадеш треба да си сунетисан, за другата крстен, за третата да се поклониш пред песјата глава на Анубис, ко бел,црн,полубел,од интегрално брашно,пченкарен...се е тоа леб...
Важно е брашното да е богоугодно...:)
Значи да заклучиме, бог е бог, било да одиш денес во џамија утре во синагога, задутре во црква, друг некој ден да клечиш пред златната статуа на Буда...се е тоа ист пат кој води кон живот вечен на небесата...

Нема тука “Бог е Бог“...се знае кој е и каков е христијанскиот бог, какви особини има и какви побарувања има од верникот кој припаѓа на Неговото стадо, не е истиот со големата риба на ескимите ниту со Анубис, богочовекот-шакал...
На пример бара да се нема секс пред и вон брак без разлика на местоположба и атмосферски услови...и сега замисли да го учиш потомството дека тоа е грев...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Очигледно дека не се разбираме. Темава е Прашања за Христијанството. Не е филозофска тема. На оваа тема СИТЕ постови се пуштаат низ призмата на Библијата која е ОСНОВА на христијанството. Твоите агностичко-филозофски проблесоци НЕ СЕ АКТУЕЛНИ. Дали ме разбираш? Граматички доказ за постоење на бог не е од интерес ниту за теистите, ниту за атеистите, нели? Првите не го разбираат, а вторите воопшто немаат причина да го разматраат тука, на оваа тема.

Змиите кои зборуваат се фолклор на христијанството. Не се мој. Нема тука никаква врска мојата доблест - има врска христијанството и неговите догми.

На овој форум (Религија) главната борба е токму тоа за кое ти тврдиш дека нема потреба - докажувањето на постоење на антропоморфен бог каков што е Јахве. не гледам како не можеш да го разбереш ова?!?!

ОГРОМНА веројатност за да постоел Аврам кој синот за малку го жртвувал?!?! Жити све! Од каде е ОГРОМНА оваа веројатност?

Дали е ОГРОМНА веројатноста пепелашка да го изгубила стакленото чевличе?

Дали е ОГРОМНА веројатноста Абориџините да се во право и сите ние да живееме во сон?

Дали е ОГРОМНА веројатноста Коескацл да се врати за некоја година јавајќи на јагуар?

Реченичен склоп како овој подолу, друже, е она на што се пецам и палам ко млад мајмун:

Како е веројатноста ОГРОМНА поради тоа што нешто не е нелогично!?!? Како, жити све?!?

Дали е ОГРОМНА ВЕРОЈАТНОСТА јас да сум женско, пошто воопшто не е нелогично едно човечко битие да е жена?!?!

Јас немам случки за објаснување. Јас не тврдам дека ја знам вистинската приказна за креацијата на светот. Јас немам религија која ја следам слепо. Јас не се покорувам на догми и квазиавторитети.

Јас тука пишувам ПРОТИВ ЧОВЕКОВАТА МРЗА И ГЛУПОСТ.

Мене ми е јасно дека Библијата е само едно од илјадниците митски четива на човештвото - ништо посебна и ништо поточна од останатите илјадници религиозни МИТОВИ на човештвото.

Ако сакаш да ги прочиташ моите јасно елаборирани ставови околу религијата, лингвистиката или животната филозофија, можеш слободно да ги пребараш на „Најди ги сите мислења“. Не сум многу расплинат - ќе ме најдеш на 5-6 теми на овој под-форум.

i ti si u pravo, uzivaj si u temava od religija. I onaka djabe potrosiv mnogu vreme. Ostanete si so zdarvje i valda kje se ubedite za postoenjeto na bog. Pozdrav do site.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ами арно де, скоро се што наведе...
Рајата била неписмена тогаш.
Ниту имал народот пристап кон пишан збор ниту до информации надвор од одобрените од црквата а често ако некој почнел да шири различни информации (како Богомилите тука) бил масакриран...
Кирил и Методие не ја направиле глаголицата а потоа Климент и Наум кирилицата ради алтруистични подбуди туку за да владеачките класи во тоа време имаат подобро орудие во своите напори да го искоренат паганството од потчинетата раја.
Да ја видат светлината.
пак ќе ти повторам. Не е битна во муабетов целта. Тоа е исто како откако ќе завршиш студии и ќе добиеш место на директор, да те набедам дека вршиш мобинг, ги малтретираш вработените и остваруваш незаконска добивка преку незаконски тендери...а си ветил пред закон дека ќе го поштуваш. Или ако завршиш за доктор по медицина и експериментираш со нови соеви микроорганизми со цел пандемични напади во одредена држава... Во муабетот беше потенцирано не целта, него писменоста, не релативизирај го зборот. Едноставно, некој сака да се осети надмоќен, сезнаен, убер "неписмените"...не знае како па мора да користи генерализација на нештата како лек, чајче.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
пак ќе ти повторам. Не е битна во муабетов целта. Тоа е исто како откако ќе завршиш студии и ќе добиеш место на директор, да те набедам дека вршиш мобинг, ги малтретираш вработените и остваруваш незаконска добивка преку незаконски тендери. Или ако завршиш за биолог и експериментираш со нови соеви микроорганизми со цел пандемични напади во одредена држава... Во муабетот беше потенцирано не целта, него писменоста, не релативизирај го зборот.
So Adam Smit sto pravime?

Da ne otkri uste nesto vo meguvreme?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво -не постои антропо или друг морфен Бог. Постои Бог, во тоа верувале и "неписмените" погоре лица (као Пастер и сличните) научници и ненаучници...писмени и неписмени.
Бог или било кој друг ентитет кој има човечки особини се категоризира како антропоморфен! Тоа не го измислив јас, можеш да прашаш било кој!
Друго, ме интересира според вашите сатански книги учења сатаната кога се појавил, која му била улогата, дали постоел пред него Бог или друго Више Битие, кога се јавила темнината како услов за животот и кога се појавиле растенијата, кога и како настанал светот, кој бил првиот човек и под чие влијание се јавило првото убиство/злостор, дали тоа убиство го гледате како нешто зло или добро..., дали Лилит постои (Би требало затоа што е поврзана со Самаел) во вашите учења и каков гледишта имате кон тие суштества...добри, зли?
Јас милион пати досега објаснував дека Сатаната за мене и за Сатанизмот на Лавеј е симбол! Стварно незнам што е тука тешко да се свати!:toe: Улогата му е да биде обвинувач на лицемерието и лажната надеж! Да ги одслика сите човечки особини одговорни за материјалниот и интелектуалниот просперитет на луѓето! Да биде симбол на интелектот, непокорот, гордоста, материјалноста...итн, итн!
За секој сатанист одговор на прашањата кој ги постави за тоа како настанал светот, растенијата, човекот.....се во науката! Што значи научните прифатени тези, се и наши тези!
Трето, чисто информативно, ме интересира во подфорумите зашто секогаш се поистоветуваш со атеистите, односно се конфронтираш со секој оној кој вели дека постои Бог или Алах. Ти си атеист (не веруваш во дивајн ауторити) или сатанист? Ако си сатанист, самиот подлежиш на истите нелогичности во докажување на Више Битие (од тоа како според вашите уки настанал светот, што е зло, каде обитува, што е тоа лична територија и каква е таа одбрана, каков е тој напад ако влезе човек на нечија територија, како се освојува и пари женка, зашто се нарекува женка, а не жена, девојка...)...пошто и ти веруваш.
Затоа што да се биде Сатанист незначи по автоматизам да се верува во богови и ѓаволи! И сам незнам колку пати веќе кажав дека сатаната е симбол! Како може да подлежам на истите нелогичности, кога јас неверувам во бог како што го опишува библијата? Кога неверувам во задгробен живот? Кога неверувам во постоење на добро и зло како апсолутни феномени!
Не си толку неспособен да сватиш вакво нешто! Што само ме тера да се сомневам дека ваквите постови ти се намерна и подла провокација!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
пак ќе ти повторам. Не е битна во муабетов целта. Тоа е исто како откако ќе завршиш студии и ќе добиеш место на директор, да те набедам дека вршиш мобинг, ги малтретираш вработените и остваруваш незаконска добивка преку незаконски тендери...а си ветил пред закон дека ќе го поштуваш. Или ако завршиш за доктор по медицина и експериментираш со нови соеви микроорганизми со цел пандемични напади во одредена држава... Во муабетот беше потенцирано не целта, него писменоста, не релативизирај го зборот. Едноставно, некој сака да се осети надмоќен, сезнаен, убер "неписмените"...не знае како па мора да користи генерализација на нештата како лек, чајче.
Е пак арно де, не вели никој дека само лоши работи имало, по нешто добро ќе излезело одвреме навреме ама во контекст на муабетот со Смит, ако пресметаме кост-бенефит од религијата нема да излези сметката во плус...:)
Нема никакво релативизирање, никој не ја учел рајата да чита и пишува, ги учеле поповите,монасите и слична религиска номенклатура да читаат и пишуваат, мнозинството на населението во овие краишта ако не се лажам станало писмено тек во 20.век, ниту пак “донеле писменост“ надвор од црковните кругови, само донеле различна азбука чунки латиницата и грчкото писмо биле со политички конотации...така да аргументот ти е чисто навивачки...

Битна е целта и тоа како, бидејќи од наводното “описменување“ до моментот кога мнозинството раја станало писмено поминале...па...околу милениум...:)

А со пред и вон брачниот секс шо праиме...?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom