zoasto na primer mojsejj ne objasnaal bas nisto , zasto ne rekol deka bog e eden po priroda a trojca po likovi ,?
А зошто Мојсеј не спомнал ништо за Судниот Ден или, на пример, за пеколот (џенемот)? Дали тоа значи дека овие не постојат? Не. Во Библијата постои еден концепт на прогресивно откровение, во кое што Бог објавува постепено одредени објави и тоа во Божјо време т.е. во време кога Тој смета дека е најдобро да му се објават на човештвото.
Едноставно Бог сакал преку Исус да објави поголем дел од Својата природа, а и полнотата на Божјата љубов кон човекот. Значи не само што преку Исус ние ја дознавме и Божјата плурална природа, туку и преку Исус ние дознавме колку Бог не љуби нас кога Исус го жртвуваше Својот сопствен живот за да не спаси нас од ропството и осудата на гревот.
„Во тоа ни се откри Божјата љубов, кон нас, што Бог Го испрати во светот Својот Единороден Син за да живееме преку Него. Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој не возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови. “ (
1 Јованово 4:9, Библијата)
a njitu isuss toaa jasno go iskazal
Не го искажал експлицитно, но имплицитно го има кажано неколку пати. Еве ти еден пример:
„Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името (а не имињата!) на Таткото и Синот и Светиот Дух!“ (
Исус, ев. Матеј 28:19, Библијата)
Понатаму Исус има јасно кажано за Себе, а и за Светиот Дух дека излегле од Таткото.
„Јас од Бога излегов и дојдов“ (
Исус, ев. Јован 8:42, Библијата)
„А кога ќе дојде Утешителот, Кого Јас ќе ви Го испратам од Таткото, Духот на Вистината, Кој излегува од Таткото, Тој ќе сведочи за Мене;“ (
Исус, ев. Јован 15:26, Библијата)
Значи и Синот и Светиот Дух се дел од Таткото, а има и многу други библиски стихови што говорат за нивната единственост и едносушност. Но долгогодишното искуство ми кажало дека е залудно да се пишуваат тие стихови на муслимани, бидејќи тие нема никогаш да ги прочитаат за да научат, туку ќе бараат дупки во нив за да можат да направат нов напад кон верата на христијанинот. Затоа Божјото Слово не предупредува: „Не фрлајте ги бисерите... (каде што не им е местото)“
i voopsto nitu rekol i jasno ne se izrazil , jas sum bog ,,
„Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. “ (
Исус, ев. Јован 20:28, Библијата)
„зошто вие Му велите дека хули на Бога Оној, Кого Таткото Го посвети и Го испрати во светот, - зашто реков: ‘
Јас Сум Божји Син?’ “ (
Исус, ев. Јован 10:36, Библијата)
ili jas sum del od boga .i.t.n
„Јас од Бога излегов и дојдов“ (
Исус, ев. Јован 8:42, Библијата)
samata biblija svedovi deka bog nee covek,
Бог не е човек, ама Бог може да се отелотвори во човек. Тоа што Алах не може да се отелотвори, со тоа само покажува дека не е семоќен.
„Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог... И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина. “ (
ев. Јован 1:1,14, Библијата)
п.с. Ова не го напишав за муслиманите, затоа што знам дека тие не прашуваат со искрени мотиви и знам дека дискусијата со нив е бесполезна, но ова го напишав за христијаните кое евентуално би се соблазниле од исламистичките лукаво смислени лаги за христијанството.
Поздрав!