Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Значи нешто како ПОА на Вранишковски, со разлика дека ПОА е признаена од сите православни Цркви и Цариградската патријаршија.
Оваа Црква не се меша во интересите како МПЦ или ПОА, туку се залага за вистинско Православие кое го проповедале Апостолите, 7 Вселенски Собори и светите отци.
Ако некоја Црква проповеда вистинско Православие, јас сум во неа. Но сакам да кажам дека Вистинска Православна Црква е само оваа што одам јас.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Оваа Црква не се меша во интересите како МПЦ или ПОА, туку се залага за вистинско Православие кое го проповедале Апостолите, 7 Вселенски Собори и светите отци.
Ако некоја Црква проповеда вистинско Православие, јас сум во неа. Но сакам да кажам дека Вистинска Православна Црква е само оваа што одам јас.
Како ти се наместило тебе све!

Си се родил во земја во која етничката група на која припаѓаш, по некоја луда среќа, е со христијанска вероисповест, а христијанството е вистинската религија (#1), ем во вистинската подгрупа - православие (#2), ем, во ВИСТИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (#3)!

You're one lucky, lucky, lucky son of a god!

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Како ти се наместило тебе све!

Си се родил во земја во која етничката група на која припаѓаш, по некоја луда среќа, е со христијанска вероисповест, а христијанството е вистинската религија (#1), ем во вистинската подгрупа - православие (#2), ем, во ВИСТИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (#3)!

You're one lucky, lucky, lucky son of a god!
А ти од кај си што не знаеш за вистинско Православие? Од кој град си?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Сето тоа е убаво, ............ но дали Црквите треба да проповедаат православие или Евангелие? Дали Бог од нас бара да бидеме православци или Христијани? Дали некаде во Библијата (Божјиот збор) постои зборот православна вера или некоја друга вера?

Еве што ти порачува апостол Павле:

„Живејте само достојно на Христовото Евангелие, та, ако дојдам и ве видам, или отсуствувам, да чујам за вас дека стоите во еден дух, борејќи се однодушно за евангелската вера, и во ништо не плашете се од противниците; тоа е знак на нивната погибел, а вам - за спасение. И тоа е од Бога. Оти вам ви се даде дар поради Христа не само да верувате во Него, туку и да страдате за Него, борејќи се со истиот подвиг, каков што видовте во мене и сега слушате за мене.“

(филипјаните 1 глава)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Сето тоа е убаво, ............ но дали Црквите треба да проповедаат православие или Евангелие? Дали Бог од нас бара да бидеме православци или Христијани? Дали некаде во Библијата (Божјиот збор) постои зборот православна вера или некоја друга вера?

Еве што ти порачува апостол Павле:

„Живејте само достојно на Христовото Евангелие, та, ако дојдам и ве видам, или отсуствувам, да чујам за вас дека стоите во еден дух, борејќи се однодушно за евангелската вера, и во ништо не плашете се од противниците; тоа е знак на нивната погибел, а вам - за спасение. И тоа е од Бога. Оти вам ви се даде дар поради Христа не само да верувате во Него, туку и да страдате за Него, борејќи се со истиот подвиг, каков што видовте во мене и сега слушате за мене.“

(филипјаните 1 глава)
priatelecee sto misliss pavlee go primil otkrovenietoo bozjoo ilitoa e samo negova izmislicaa?

ako go citas pavlinoto ucenjee mozes da najdes mnogu sprotiv staveni recenivii koi se sprotivni ednata so drugata koi go razotrkivaat ne bozestveniot izvor.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Таа Црква е од Прилеп а седиштето и е во Кожани - Грција.
Колку верници имате? Дали планирате да предхирстијанскиот календар за сметање на времето, наречен јулијански да го корегирате?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Колку верници имате? Дали планирате да предхирстијанскиот календар за сметање на времето, наречен јулијански да го корегирате?
Не иди во предвид да го смениме календарот.
Владиката Матеј кој со текот на својот живот стана светител и кој ја оформи оваа Црква, лежеше затвор 15 години затвор, поради што во Грција во 1924 година Државата воведе закон да Православната Официјална Црква во Грција да оди по грегоријански календар, а нашиот владика ја оформи црквата и се оддели од Официјалната која го примени грегоријанскиот календар.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не иди во предвид да го смениме календарот.
Владиката Матеј кој со текот на својот живот стана светител и кој ја оформи оваа Црква, лежеше затвор 15 години затвор, поради што во Грција во 1924 година Државата воведе закон да Православната Официјална Црква во Грција да оди по грегоријански календар, а нашиот владика ја оформи црквата и се оддели од Официјалната која го примени грегоријанскиот календар.
Рече: „Владиката Матеј кој со текот на својот живот стана СВЕТИТЕЛ“. Те молам објасни како станал светител, и што значи да си светител.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.359
Мрзи, мрзи.. така вика во Библијата. Прљави биле и неќе да му влагаат у храм.
Исто и слепци, и со криви носеви, скинато уво, скршена рака - нога... све тоа било прљаво и гнасно.
Така Господ вика. Во Библијата.
Не. Не вика така.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Рече: „Владиката Матеј кој со текот на својот живот стана СВЕТИТЕЛ“. Те молам објасни како станал светител, и што значи да си светител.
Исповедувајќи ја вистинската православна вера и правејќи чудеса уште за животот. Неговите мошти се мироточиви. Каде и да одел владиката Матеј си јавал на магаренце и не ретко пред него на бел коњ јавал светиот Мина и му го кажувал патот по кој да оди..

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не. Не вика така.
У Левит 21 вика:

17 „Речи му на Арона: ‘Никој од твоите потомци, во нивните родови, кои ќе имаат некаков телесен недостаток не смее да се доближи да го принесува лебот на својот Бог.
18 Ниеден на кого има недостаток не смее да пристапува: ни слеп, ни хром, ни со обезличен нос, ни со излишен член;
19 ни таков кој има скршена рака или нога;
20 ни подгрбавен, ни со сув член, ни со болни очи, ни лишав, ни јадежлив, ни килав.

21 Ниеден човек од потомците на свештеникот Арон, кој има недостаток, нека не пристапува да принесува паленица; бидејќи има недостаток, нека не се доближува да Му принесува леб на својот Бог.
22 Може да јаде од храната на својот Бог: од светите и од пресветите жртви;
23 но нека не доаѓа кон завесата, ниту да му пристапува на жртвеникот, зашто има недостаток. Нека не ги обесветува Моите светилишта, зашто Јас, Господ, ги осветувам.’”

Мене ми изглеа као ич да не ги мириса!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom