Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Грешка у преводот или масло на нечестивиот. Трето нема. Нели, Мики?
На линков:
http://veronauka.tripod.com/tekstovi/tajne.htm#brak
имаш краток и суштински опис за сите 7 Свети Тајни во Црквата, вклучувајќи го и бракот.
Ти благодарам Мики, затоа што стварно не ми беше ич јасно, зошто цело време бракот го нарекуваат света тајна, а според денешниве збиднување никому ништо не е му е свето во бракот, а овде баш убаво објаснува зошто е света тајна, знам дека брат ми пред извесно време се разведе па си побара и од црква да го одвенчаат бар така ми кажа дека требало сакал да биде на чисто, не само од законска страна туку и од божја.
Светотаинственоста од бракот се состои во неговата осветеност од Црквата, преку Духот Свет, иако бракот е видлива заедница меѓу сопружниците.
Тоа што брат ти побарал не само од власта, туку и од Црквата да добие дозвола за развод, тоа во принцип е правилен потег, но неговата намера да се разведе е прашање на негова слободна волја. Црквата допушта стапување и до трет брак, под одредени услови.
Ако православието го гледа бракот како ткн. „света тајна“, тогаш зошто МПЦ ги благослови вторите бракови на Груевски и Бучковски? Која е тајната во бракот? Парите или власта?
п.с. Таканаречените „свети тајни“ се измислица на католичката црква (а подоцна, по расколот, ги наследиле и православните цркви). Во Божјиот Збор - Библијата не се спомнуваат никакви „свети тајни“.
--- надополнето ---
Ова е точно само за православните цркви. Христовата црква не дозволува развод.
„Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ“ (Малахија 2:16, Библијата)
„Сврзан ли си со жена? Не барај развод!“ (1 Коринтјаните 7:27, Библијата)
Ако православието го гледа бракот како ткн. „света тајна“, тогаш зошто МПЦ ги благослови вторите бракови на Груевски и Бучковски? Која е тајната во бракот? Парите или власта?
п.с. Таканаречените „свети тајни“ се измислица на католичката црква (а подоцна, по расколот, ги наследиле и православните цркви). Во Божјиот Збор - Библијата не се спомнуваат никакви „свети тајни“.
--- надополнето ---
Ова е точно само за православните цркви. Христовата црква не дозволува развод.
„Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ“ (Малахија 2:16, Библијата)
„Сврзан ли си со жена? Не барај развод!“ (1 Коринтјаните 7:27, Библијата)
Да ама сега никој нема трпение соломонско ко порано, сега малку нешто ако зашкрипи секој по својот пат, жртвата е некако заборавен поим не само во сверата на бракот туку секаде, а за да задржиш нешто според мене треба и да жртвуваш односно да се откажеш од некои работи, така да затоа во последно време побројни се разводите него браковите, сума сумарум, не во прашање демократија или незнам ти кој назив се не ке излезе во пресрет ни е дојдено време на своеволие, егоизам до таван и тука неможе никоја релига да измени ништо, сите во принцип одиме во црква и се молиме, палиме свеќи, а од друга страна богохулиме, само за да се совпаднеме со масата и грото размислувања на повеќемина.
А ме интересира вака...вчера ете на Бадник традиционално во секоја куќа се крши лебче со паричка..зошто прилепчани тоа го прават на Василица?
Кршењето леб со вметната паричка е повеќе народна традиција, но не и црковна. Отец Ивица (по мое сеќавање...) вели дека обичајно, и на двата празници се врши тоа кршење на лебот. Бидејќи се работи за народна традиција, таа има разлики во практикувањето од место до место, така да не е проблем ако лебот се крши само на еден од празниците или и на двата празници.
Црквата не забранува народни обичаи кои се дел од народната традиција и кои не контрираат на катихизисот.
Не бе, тебе ќе те прашам за све, нема ја што тука да размислувам со сопствена глава.п.с Секогаш кажувате многу работи од памет мислејки дека тоа е така, затоа што вие така мислите.