Spiegel ја обвинува Турција за користење хемиско оружје против ПКК

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526

Вака изгледа. Повикуваш димна завеса али случајно врз непријателот/непосакуваните и ги пржиш. Не сакам да поставам слики од последиците врз човечки суштества да не му се слоши на некој.

Него:

Чисто ако може да се вратиме на темата, можеби треба да отвориме подфорум „Мерење на онаквите преку повикување на воената историја“ пошто чим се спомне Русија, Америка, Турција, Израел или Иран одма темеата иде у канализација.

Да искоментираме за специфичностите на белиот фосфор (ОК/не ОК) или за Турско-Курдските односи а за историја си има подфорум.

Или да ја затвориме темата? А?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Вака изгледа. Повикуваш димна завеса али случајно врз непријателот/непосакуваните и ги пржиш. Не сакам да поставам слики од последиците врз човечки суштества да не му се слоши на некој.

Него:

Чисто ако може да се вратиме на темата, можеби треба да отвориме подфорум „Мерење на онаквите преку повикување на воената историја“ пошто чим се спомне Русија, Америка, Турција, Израел или Иран одма темеата иде у канализација.

Да искоментираме за специфичностите на белиот фосфор (ОК/не ОК) или за Турско-Курдските односи а за историја си има подфорум.

Па сега...темата во рамките на бел фосфор и курдите немаше да тера ни една страна...

Он-топик - бел фосфор не е ок,ама кај шо има сила нема правдина...и тоа...тема-клуч! :)

Не е утврдено дали се работело за бел фосфор или фозген или нешто трето...
Турско курските односи - турција-окупатор, курдистан-окупиран, пкк-војназанезависност-турција-децении...
сев.ирак-де факто независен-бази на пкк-добра позиција на пкк према порано-војназанезависност-тема-клуч :)

Оф-топик - Сето ова е последица од империјализмот на турците и влече корени од поодамна...а на темава и на други теми се провлекува глорифицирање на турските зулуми и геноциди од одредени членови,а други немаат баш некој претстава за каков вид на ентитет се работи...
Е сега сите правеле зулуми и британци и французи и шпанци и руси...но турските зулуми ги трпеле наши предци и страдале од нив, а срањето во кое е западнат балканот е директна последица на турското ропство и резултат на владеењето на османлиските орди...
Турските зулуми се наголемуваат со нивното пропаѓање како воена сила посебно после неуспесите кај Виена и Лепанто...до тие времиња османлиската империја имала некои човеколики карактеристики и гледале да не ја мачат рајата без конкретна потреба...

После следеле набивања на кол,крадење деца од мајка,градење кули од скелети,геноциди...и други дострели на османлиската култура...

Нешто пишуваше дарфур-паралела со курдите...тоа им одговара до некаде на курдите,нема да се “обесправено малцинство“ но нема ни да бидат “ал-каеда-зло“...
Плус расипувањето на односите на турците и Израел им оди во прилог на ПКК...улогата на Мосад во некои акции ти е јасна...:) е па нема више...јеби га...

П.С.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Adowa
http://en.wikipedia.org/wiki/Italo-Turkish_War

see the difference...?:uvo:

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Дечко за какви зулуми зборуваш.
Ако гледаме историски просторот Македонија секогаш скоро секогаш бил владеен од некого да неречам окупиран.
Историски и Хронолошки Византија, Самоил (Бугарија), Српските деспоти(Волкашин, Углеша , Кралевич Марко) , Османлиите (клети Турци муслимани),опте ево Србе (Кралство СХС), мало Бугарите пак се вратија , од друга страна Албанците једно години, и заклучок сите овиии навеени не владееле со овој простор ни приближно колку што владееле Османлиите. А зулумот кој е сторен не само што е поголем него за краток рок другите успеал да го асимилираат целокупното население во Срско, па во Бугарско , Албанците да ја очистат западна Македонија и на крај пак Турците зе зулумќари да се зулумќари да биле зулумќари немало да владеат 550 години поздрав

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
A da bea vistinski zulumkari,za 550 godini imase dovolno vreme da gi iscistaat gnasotiite na balkanot,duri i nekoi srpski istoricarii veke go priznaa ova,deka turcite da sakaja da napravat vistinski genocidi,do sega na balkanot nemase da postoi nitu edna nacia,,,, 550 godini bese dovolno za da ne postoi nitu edna kletka od druga nacia, turcite pak ne bile tolku zulumkari, ama da bea, neznam dali denes ke postoese druga nacia na balkanot...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
Некои Македонски историчари откриле дека Александар Македонски сакал да го исчисти целиот Блиски исток, ако го сторел тоа денес ќе се живеело многу подобро, ќе постоела само една држава таму... Ова се проверени факти, како само што Поларис знае да ни престави... Додека за вистинската историја.... а бе тоа е само селјачина и провокација...

--- надополнето ---

Она погоре од Абдула....ман нема потреба да го коментирам, само ќе навлезам во свет на глупости.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
A da bea vistinski zulumkari,za 550 godini imase dovolno vreme da gi iscistaat gnasotiite na balkanot,duri i nekoi srpski istoricarii veke go priznaa ova,deka turcite da sakaja da napravat vistinski genocidi,do sega na balkanot nemase da postoi nitu edna nacia,,,, 550 godini bese dovolno za da ne postoi nitu edna kletka od druga nacia, turcite pak ne bile tolku zulumkari, ama da bea, neznam dali denes ke postoese druga nacia na balkanot...
Не направиха геноцид,заштото им требаха аргати. :) Некоj мораше да им работи,а некои да пушат наргиле по цел ден и да живее еваш еваш. А кога зборуваш за геноцид сакаш да наброjaваме сите локални масакри на истите тези врз целиот Балкан?!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138

Него:

И сега за Белиот фосфор и повредите што ги предизвикува...
Еве само една слика, на која човекот е "лесно" повреден:

Не би било добро да се постираат слики од потешки повреди, изгледа многу лошо.

Колку е ова добро и хумано..... велам хумано заради огромните болки и деформитети што ги предизвикува, тешко оној кој мора да живее со тоа...

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
А Израел не ги пржеше Палестинците ?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526
Па сега...темата во рамките на бел фосфор и курдите немаше да тера ни една страна...

Он-топик - бел фосфор не е ок,ама кај шо има сила нема правдина...и тоа...тема-клуч! :)
Хехе. Не е ОК али е легален. Ако Америте (и нивните сојузници во Афган) го користат (а го користат секој ден) неможе да им јадат бурек на Турците. (Хуман сликата што ја постави е точна)

Не е утврдено дали се работело за бел фосфор или фозген или нешто трето...
Сосема си во право, али сликите демек изгледале како од б.ф.

Турско курските односи - турција-окупатор, курдистан-окупиран, пкк-војназанезависност-турција-децении...
сев.ирак-де факто независен-бази на пкк-добра позиција на пкк према порано-војназанезависност-тема-клуч :)
Јебига точно, али оние кои серат у случајот (Немци) имаат војници кои секој ден заедно со сојузниците (Амери) секој ден пукааат бел фосфор на “непријателите“ во Афганистан и никому ништо.

Оф-топик - Сето ова е последица од империјализмот на турците и влече корени од поодамна...а на темава и на други теми се провлекува глорифицирање на турските зулуми и геноциди од одредени членови,а други немаат баш некој претстава за каков вид на ентитет се работи...
Е сега сите правеле зулуми и британци и французи и шпанци и руси...но турските зулуми ги трпеле наши предци и страдале од нив, а срањето во кое е западнат балканот е директна последица на турското ропство и резултат на владеењето на османлиските орди...
Турските зулуми се наголемуваат со нивното пропаѓање како воена сила посебно после неуспесите кај Виена и Лепанто...до тие времиња османлиската империја имала некои човеколики карактеристики и гледале да не ја мачат рајата без конкретна потреба...

После следеле набивања на кол,крадење деца од мајка,градење кули од скелети,геноциди...и други дострели на османлиската култура...
ОК. Се ова е точно, но Турската република не е Отомаската империја (не дека немаат свои скелети во плакар - напротив).

Нешто пишуваше дарфур-паралела со курдите...тоа им одговара до некаде на курдите,нема да се “обесправено малцинство“ но нема ни да бидат “ал-каеда-зло“...
Плус расипувањето на односите на турците и Израел им оди во прилог на ПКК...улогата на Мосад во некои акции ти е јасна...:) е па нема више...јеби га...
Секоја чест, тука си 100% во право.

:vozbud::vozbud:Е цар си. Точно тука ја гледам разликата. Италијаните кај Адуа го испиле поштено.

Али после Турско - Жабарската војна во Либија Италијаните воведуваат концентрациони логори (копија од оснивачите Енглези) за да ја „пацифизираат“ Либија.............

А Израел не ги пржеше Палестинците ?
Не да ги пржеше ги препржи, али со „дупката“ во закон има право.

F

Frankie Yale

Гостин
Што се однесува до Европската Унија и Турција тука мора да ве поправам. Турција може да влезе во ЕУ секој момент ама ако направи неколку отстапки, пример: независност за кипар итн... Неќе да отстапи па моментално е во клинч со ЕУ. Неможете да негирате дека Турција е силна земја, мислам класифицирана е како регионална моќ ако на мене лично не ми верувате.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што се однесува до Европската Унија и Турција тука мора да ве поправам. Турција може да влезе во ЕУ секој момент ама ако направи неколку отстапки, пример: независност за кипар итн... Неќе да отстапи па моментално е во клинч со ЕУ. Неможете да негирате дека Турција е силна земја, мислам класифицирана е како регионална моќ ако на мене лично не ми верувате.
Законодавството на Турциja е многу далеку от европското и точно това е един от големите проблеми на Турциja во евроинтеграциjaта. Само мал пример ти давам. Во Турциja се уште има култ ком личноста и навреда ком личноста може да ти доведе до затвор. Да не зборуваме за некои писатели,кои са во затвор,а имат светски награди. Тука станува прашане и за различни вредностни системи.

Kajgana Shop

На врв Bottom