Камерите и радарите на МВР ставени во функција + презентирана „Пази радар“ апликација

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Виктор не е работата до исклучувањето, само што кој досега не плаќал казни нема да си плаќа и од сега, simple as. Има татко ми пациенти полицајци, имам и комшија, повеќе од јасно е дека само ние „послабите“ си плаќаме казни редовно. Законот нема да биде еднаков за сите а ќе ни мачкаат очи на ТВ дека се намалиле и прекршоците. За тоа нема потреба да се трошат пари за камери.
Муабетот не држи вода. Јас сиот свој живот не плаќам влез во Универзална сала зашто чичко ми цел живот работи како вратар таму. Само затоа што јас и уште 5 мои братучеди ја имаме таа можност треба да дозволиме сите да не плаќаат карти за влез во Универзална? :uvo:
Нормално дека секогаш ќе има вагабонти, кога би немало, би биле Катар. Ама редот колку може да се спроведе, треба да се спроведе.
Ќе платиш парична казна и ако си нагазил 2 цм на полна линија...зависи од потребите за полнење на буџетот...
А тој што е со свест на амеба ќе остане со свест на амеба и ќе вози 100 и 150 км на час без и со камери.
Јас не ќе да сум од тие синко...со или без камери...
Тие што во нашава прекрасна земјичка не плаќаат казни иако постојано прават инциденти - ќе продолжат да не плаќаат.

Лондон синко, како специфичен мегалополис има една работа која Скопје ја нема и нема да ја има а тоа е - The Tube или во превод Метро.
Покриеноста на градот е одлична и тоа го растеретува сообраќајот и го намалува ризикот од сообраќајки а не камерите.
Има и заобиколници кои исто играат улога а не служат само за избегнување на градот во транзит него и за поврзување на поодалечени квартови.
Автобускиот и такси превозот се исто така едни од симболите на тој град и тие играат помала но битна улога.
Доколку Лондон ги немал овие работи тогаш сообраќајот ќе беше на ниво на Кабул и Карачи...без разлика дали имало камери или не.

Камерите?
Служат за пополнување на буџетите секаде, а имаат и друга улога која започнува со “грижата на власта за доброто на граѓаните“ а завршува со камера во секој дом,нешто што во Англија како пионер во областа на CCTV системите веќе е реалност.
20.000 домови се назначени како почетна цифра...

Ефективност нема.
Но време е и РМ да се приклучи кон европските трендови...

Нема да постирам за случаите на тотална злоупотреба на видео надзорот во Англија...:)
Нема потреба од параноја...
Власта ќе направи подобри и посовесни граѓани од сите нас.:pos2:
Бидејќи општеството - те сака...:vozbud:
Ги болдирав деловите кои ми беа битни. На нив пред сè ќе обрнам внимание.
Правилото вели не смееш да нагазиш полна линија? Зошто би ја газел? Ќе ти даде некое од циганчињата јаболко за тој твој успех? Многу јасно е нагласено дека за кршење на правилата следува казна, никој не го принудува обичниот граѓанин да прави прекршоци, сам треба да се труди да не ги прави, а оние кои ги прават и не ги плаќаат не е наш проблем. Тоа е као да се жалиш зошто синот на газдата у приватна фирма зема голема плата а не ни доаѓа на работа за разлика од тебе кој работиш осум саата дневно и земаш фиксна плата. Што имаш ти да се мешаш во нешто кое не те засега? Гледај си го својот живот.

Друго, пак ти верувам дека метрото е тоа кое го оправа сообраќајот во Лондон. Среќа што имаат совршен градски превоз. Не ме заебавај, цела ебана Европа, секое ебано село има метро и совршен градски превоз? Си бил во некоја земја во централна Европа да видиш како се вози? Да видиш дека почитуваат правила до ситници ко онаа на Лурц шо ја спомна, да даваат жмигавец на секоја падната цигла на пат за да ја заобиколат. Знаеш зашо? Пошто имаат ебано заебани казни кои ќе им го поебат џебот. Тоа ја прави сообраќајната култура. Нормално, коа ќе се начукаат у некое австриско село и сакаат да праат глупости, ќе напраат и може нема да ги фатат, ама генерално системот функционира.

Трето, фала богу дека служат за пополнување на буџет, али за разлика од ситуациите као до сеа коа се пунеше буџет со изговор “пет илјади евра казна пошто немаш две ролни тоалет хартија во Веце според законот донесен пред 15 минути“ сега ќе се пуни според правила донесени пред ја и ти да бидеме родени и со цврст доказ дека си го напраил прекршокот. Нема зборот на џандарот е посилен, зборот на видеото е најсилен. Win-win ситуација е, буџетот да кипи, граѓаните да знаат дека ако не почитуваат правила ќе ги поебат. Така и треба.

За теориите за масовна контрола кои ги форсираш може да дискутираме на ниво на “што би било кога би било“. Дај боже секое ебано ќоше да го контролираат и да ме гледаат кога имам секс со девојка ми на секое можно место кај мене дома, ама да бидеме Англија. Ич не ми смета. Али, прво мислам дека работата со камерите никад нема да отиде до таму да има потреба некој да не контролира, зашо сме никој и нишо. А кај Фрчко дома веќе имаат инсталирано, па не му се мисли толку. :wink:

Види вака , прво , имаш право тоа горе да го сакаш , тоа така и треба да функционира , но ....

Разликата , просто кажано е во начинот на тоа како ти и јас ја перцепцираме целата ситуација .

Имаш двајца полицајци и една полициска кола ( не повеке , толкав е буџетот ), јас би ги ставил на раскрсница да го регулираат сообрќајот кога има гужва , ти истите би ги постави да наплатуваат казни , во истиот ден , на истата локација , казна за тој што нема врзано појас , нема запалено светло , нема регистрирано кола .... затоа што безбедноста во сообракајот тебе ти е поважна , а мене ми е поважно да стигнам на време онаму каде што сум тргнал .

Тоа е целата разлика .

Затоа и се прашувам (кога другиот дел од сообраќајот не е среден) за што би служеле овие камери.

[/B]Па напишав , служат за полнење на буџетот , полицијата станува “профитабилна фирма “ на владата , а не орган кој би требало да биде сервис на граганите.
Јас со таквата филозофија за функционирање на системот не се согласувам
Чекај бе дечко, како тоа тебе ти е побитно да стигнеш таму кај шо си тргнал на сметка на безбедноста? :pos: Па зашо си купил кола тогаш, собери пари за тенк и пали... малку поише троши, ама гарантирано стигаш најбрзо.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па за таков ред каков што го објаснуваш ти Виктор, кажав веќе, не се потребни камери, и така има и што плаќаат и што не плаќаат а дебилите што не застануваат на пешачки ни камери ни казни не ги сопираат. Штом тој лета низ градов со 200 на саат очигледно е дека има нешто што го штити, ќе се изнасмее во фаца само на казната и некој таму горе ќе му ја скине. Неписмените сообраќајно не ги описменуваш ти па што сака нека е. И мене вчера една ќе ме собереше на пешачки и викам мори пешачки е покажувам со раката доле оваа ми ја врти главата ебате гнасата. Ова се работи што се учат пред да се седне во кола а казни тешко дека кај вакви амеби нешто ќе поправат.

Уште од сега се знае кои граѓани ќе плаќаат, тие што пресекле пуна и навлегле во друга лента за момент само да ја избегнат шахтата да не стропаат во неа :tapp: За џепчиите кажав веќе, тие ќе си оперираат деноноќно, ништо не ги запира, полицијата не се ни замара со нив.

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Чекај бе дечко, како тоа тебе ти е побитно да стигнеш таму кај шо си тргнал на сметка на безбедноста?

Ne ednash mi se ima sluceno da bidam iznerviran od policijata .
Da , Skopje go oraat vo ovoj periot , vo red , mora i toa , ke se izdrzi , se sozdava guzva , Ilindenska ja oraat , vo red , taka treba , za nashe dobro , ul. Orce Nikolov e blokirana , nema red , narodot sme stoka , ne pocituvame pravila , i toa mozam da go podnesam , no , na 100 meti od raskrsnicata koja nema semafor parkirana policijata , soprela eden beden , eden selanec li ke beshe , stecaec li ke beshe , koj so svojata bedna Lada trgnal da brka rabota . On kleci pred kolata , mavta so racete , objasnuva , a mojov " angel cuvar " sedi vo kolata i mu pishuva kazna . Koj znae dali bedniov imal pojas vrzano , dali imal trokut , dali mu bila registrirana Ladata ...... , ona guzvata na ul. "Orce Nikolov" , ma koj ne vrti , regulacijata na soobrakajot ne nosi pari vo budzetot , daj da odereme nekoj , nekoj shto nema pari registracija da napravi na kolata .

Taka e vo svetot ke recat .

--- надополнето ---

Досадно, за тебе не е криминал кога некој ќе пролета на пешачки со човек на хауба, кје ги напраи лом и ќе избега ?

Dali toa znaci deka koga ke se postavat kamerite toa nema da se sluci ?

Dali kradenje na avtomobil ne e kriminal ?

Epa sega , imame edna kamera , kaj da ja stavime ?
Dali da go snima parkigot navecer ili da snima peshacki 24/7 ?

Jas sum za da snimaat parking , ti si za toa deka ovaa vlada i ovoj pat ne zgreshila , sepak za drzavata se raboti .

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
епа ајде и полицијата да ја отпуштиме .. џабе пари зимаат ..
и да ја има и да ја нема пак има злосторства нели :tapp:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Као у Исланд, имаат само стотина затвореници, една од најмалите стапки на криминал во светот, полицијата не носи оружје, а полицајците за да не седат беспослено си работат како шофери на пример на амбулантни возила. Кога читав се мислев да се селам таму ама многу е ладно, не е за мене :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
сакаш да кажеш дека за тебе поважна е материјалната страна? поважно е дали ќе ти ја украдат колата, или ќе ја прегазат женати на пешачки?
па да.. ако добие количка инвалидска, барем нема да може да и ја украдат, ќе биде постојано во неа, а ти ќе си бидеш мирен...
а тоа дека нема да се случуваат такви работи, никогаш нема да се случи тоа, но барем ќе проработи подобро системот кој го спомнуваше погоре.. полиција, суд и така натака...
полесно ќе биде да се фати тој што го направил тоа.

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
сакаш да кажеш дека за тебе поважна е материјалната страна? поважно е дали ќе ти ја украдат колата, или ќе ја прегазат женати на пешачки?

Neznam dobro da crtam , pa zatoa nemozam da ti objasnam , po n-ti pat deka , pijana budala so kamera nemozesh da sprecish da zgazi dete na peshacki , so kamera na parking , mozesh da sprecish da bide ukradena kolata , obien dikan i sl.

The End !

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
на кој начин ќе спречиш ќе ми објасниш ? мислиш дека некој ќе стои постојано пред тие камери ? ти си благоретардиран или ептен ретардиран ?
сите тие камери ќе работат на сензор, така што ти ништо не спречуваш, никој тебе не ти седи пред тв и да посматра една раскрсница дали некоја будала ќе помине на црвено.
И во двата случаи последици ќе има, прекршокот ќе биде направен, и потоа можеби соодветно санкциониран. Но разликата е што ти збориш за материјална штета, а јас за човечки живот.
Ако тебе ти е побитно да го фатиш крадецот, отколку убиецот... онда не си за тука, повеќе си за лечење

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Муабетот не држи вода. Јас сиот свој живот не плаќам влез во Универзална сала зашто чичко ми цел живот работи како вратар таму. Само затоа што јас и уште 5 мои братучеди ја имаме таа можност треба да дозволиме сите да не плаќаат карти за влез во Универзална? :uvo:
Нормално дека секогаш ќе има вагабонти, кога би немало, би биле Катар. Ама редот колку може да се спроведе, треба да се спроведе.

Ги болдирав деловите кои ми беа битни. На нив пред сè ќе обрнам внимание.
Правилото вели не смееш да нагазиш полна линија? Зошто би ја газел? Ќе ти даде некое од циганчињата јаболко за тој твој успех? Многу јасно е нагласено дека за кршење на правилата следува казна, никој не го принудува обичниот граѓанин да прави прекршоци, сам треба да се труди да не ги прави, а оние кои ги прават и не ги плаќаат не е наш проблем. Тоа е као да се жалиш зошто синот на газдата у приватна фирма зема голема плата а не ни доаѓа на работа за разлика од тебе кој работиш осум саата дневно и земаш фиксна плата. Што имаш ти да се мешаш во нешто кое не те засега? Гледај си го својот живот.

Друго, пак ти верувам дека метрото е тоа кое го оправа сообраќајот во Лондон. Среќа што имаат совршен градски превоз. Не ме заебавај, цела ебана Европа, секое ебано село има метро и совршен градски превоз? Си бил во некоја земја во централна Европа да видиш како се вози? Да видиш дека почитуваат правила до ситници ко онаа на Лурц шо ја спомна, да даваат жмигавец на секоја падната цигла на пат за да ја заобиколат. Знаеш зашо? Пошто имаат ебано заебани казни кои ќе им го поебат џебот. Тоа ја прави сообраќајната култура. Нормално, коа ќе се начукаат у некое австриско село и сакаат да праат глупости, ќе напраат и може нема да ги фатат, ама генерално системот функционира.

Трето, фала богу дека служат за пополнување на буџет, али за разлика од ситуациите као до сеа коа се пунеше буџет со изговор “пет илјади евра казна пошто немаш две ролни тоалет хартија во Веце според законот донесен пред 15 минути“ сега ќе се пуни според правила донесени пред ја и ти да бидеме родени и со цврст доказ дека си го напраил прекршокот. Нема зборот на џандарот е посилен, зборот на видеото е најсилен. Win-win ситуација е, буџетот да кипи, граѓаните да знаат дека ако не почитуваат правила ќе ги поебат. Така и треба.

За теориите за масовна контрола кои ги форсираш може да дискутираме на ниво на “што би било кога би било“. Дај боже секое ебано ќоше да го контролираат и да ме гледаат кога имам секс со девојка ми на секое можно место кај мене дома, ама да бидеме Англија. Ич не ми смета. Али, прво мислам дека работата со камерите никад нема да отиде до таму да има потреба некој да не контролира, зашо сме никој и нишо. А кај Фрчко дома веќе имаат инсталирано, па не му се мисли толку. :wink:

Чекај бе дечко, како тоа тебе ти е побитно да стигнеш таму кај шо си тргнал на сметка на безбедноста? :pos: Па зашо си купил кола тогаш, собери пари за тенк и пали... малку поише троши, ама гарантирано стигаш најбрзо.
Хаххааа ај ќе одиш некој убав и во Лондон и ќе се увериш...
Ако не е метрото таму сообраќајот ќе биде како Кабул, имаат 8 милиони постојани жители и 7 милиони од страна секојдневно.
Можe ќе успееш да убедиш некого да тргнеш со кола да речеме од Бексли до Брент, на утакмица (Вембли)...:pos2:
Ако не те погледне чудно хахахха
А инаку 3 милиони народ секој ден патува со метрото за викенди и преку 3,5 милиони...

Централна Европа...возачките навики но и многу други им се поинакви...не е до камерите...

Законите се чудни.
Секој ден незнаејќи или несакајќи прекршуваме десетици.
А и психологијата е чудна...
Ако ти секојдневно возиш мислејќи дали ќе нагазиш случајно на полна линија, и дали за тоа ќе платиш икс евра...еден ден несакајќи ќе качиш нешто на хауба...
Безбедноста? :)

Искуствата од земјите кои вовеле такви системи...има на линковите...не се фалат нешто баш...

А за приватноста и широките можности за злоупотреба...хахха

За теориите за масовна контрола кои ги форсираш може да дискутираме на ниво на “што би било кога би било“. Дај боже секое ебано ќоше да го контролираат и да ме гледаат кога имам секс со девојка ми на секое можно место кај мене дома, ама да бидеме Англија. Ич не ми смета. Али, прво мислам дека работата со камерите никад нема да отиде до таму да има потреба некој да не контролира, зашо сме никој и нишо. А кај Фрчко дома веќе имаат инсталирано, па не му се мисли толку.
Не е што би било туку веќе се случува...
Зависи кој како...јас не би сакал камера да ми виси 24/7 па макар и стандардот бил англиски...

Како му викаше О`Брајан на Смит во 1984...
“не е доволно да се плашиш од големиот брат...мора да го ЗАСАКАШ големиот брат„ :vozbud:

S

smart ass

Гостин
Јебига...:toe: џабе коментираш-ова сврте конспираси-партиски ахаха..а работава е за МВР и е за ДОЛГ РОК,значи бенефит за безбедноста на граѓаните на Р.М(МВР е задолжена за јавна безбедност и ред и мир таке:)

Што само се прави бош муабет дали требало ил не Камери...па се вртат рајава накај конспираси и така натаму.

Ова е Р.М,и имаме раст на Криминал,Крадење, трговија со Наркотици,убиства...башка 8000 жртви баш од НЕПОЧИТУВАЊЕ сообраќајни правила.

Луѓе подгответе се....се гледа крајот на "кинењето" казни,па братучед ми е бла бла...

И секако треба уште зголемување на ингеренциите на МВР...па сакате Сигурност а плукате по МВР...што кењатре ебаго наму киднапирале дете-ваков АВТОМОБИЛ бла бла...

Чуму некој да е против тие камери.....освен ако не работи нешто..што не треба:)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
башка 8000 жртви баш од НЕПОЧИТУВАЊЕ сообраќајни правила.
Да,да...

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116317

Околу 150 гинат секоја година

А има и други искуства по светот...
Најголеми резултати се постигнуваат таму каде што...хммм....НЕМА ниеден семафор,ниеден знак,ниеден автомат за паркинг,ниедна камера...
Како?

lmost all traffic lights and signs have been removed in the town's centre in an effort to improve traffic safety, based on the theory that drivers pay more attention to their surroundings when they cannot rely on strict traffic rules. Previously the town's centre had an average of 8 accidents per year. Since the new system was introduced in 2003, this has been reduced to effectively 0.
http://en.wikipedia.org/wiki/Drachten
http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Monderman
http://en.wikipedia.org/wiki/Shared_space

Вакви експерименти има во многу земји но најпознат е оној во Драхтен, Холандија кој бил прв.

There is a traffic sign at the entrance to Makkinga which reads "Verkeersbordvrij" meaning "free of traffic signs". The town has no road markings and no signs giving an order or direction signs visible in the streets. Parking meters and stopping restrictions are also absent.[4] Drachten is one of the pioneer towns for such schemes. Accident figures at one junction where traffic lights were removed have dropped from thirty-six in the four years prior to the introduction of the scheme to two in the two years following it.[10] Only three of the original fifteen sets of traffic lights remain. Tailbacks (traffic jams) are now almost unheard of at the town's main junction, which handles about 22,000 cars a day.
Ако навистина некој го интересираат позитивни резултати...

Mr Monderman, 61, compared his philosophy of motoring to an ice rink. "Skaters work out things for themselves and it works wonderfully well. I am not an anarchist, but I don't like rules which are ineffective and street furniture tells people how to behave."
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1533248/Is-this-the-end-of-the-road-for-traffic-lights.html

Строгата контрола,камери и милион правила и прописи - не даваат резултати...
Служат за контрола и за собирање пари - арач - од рајата за потребите на власта.
Резултатите пак од местата каде се скроз укинати правилата и прописите - се неверојатни...
Како што реков психологијата е интересна работа...

Перењето мозок дека сите сме биле несовесни манијаци на кои им требало што повеќе контрола - во спротивно ќе потонело све во хаос дава резултати за жал...:tapp:
Ако сте спремни да ја препуштите сопствената одговорност...

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
на кој начин ќе спречиш ќе ми објасниш ? мислиш дека некој ќе стои постојано пред тие камери ? ти си благоретардиран или ептен ретардиран ?
сите тие камери ќе работат на сензор, така што ти ништо не спречуваш, никој тебе не ти седи пред тв и да посматра една раскрсница дали некоја будала ќе помине на црвено.
И во двата случаи последици ќе има, прекршокот ќе биде направен, и потоа можеби соодветно санкциониран. Но разликата е што ти збориш за материјална штета, а јас за човечки живот.
Ако тебе ти е побитно да го фатиш крадецот, отколку убиецот... онда не си за тука, повеќе си за лечење

Hm ,zashto se vozbudi tolku , imash problemi vo zivotot ?

E vaka , ako ne si znael postoi edna nauka koja se vika " statistika " , taa treba da ja koristish koga ovaka manijacki zestoko branish odluka na vlada , teroristicki zestoko branish odluka na vlada .

E , treba taa ista policija- vlada da iznese podatoci kolku pijani budali zgazile peshaci na peshacki , kolku od niv izbegale od lice mesto i kolku takvi ostanale neotkrieni .

Ti iako si pri oci , slep i ne citash deka " nadleznite " kazuvaat deka sekoe investirano evro vo kamerite brzo ke se vratat , shto samo ukazuva deka ne si vo pravo , deka namerata ne e da se gonat onie shto ke zgazat peshak tuku deka e namerata e da se kaznuvaat graganite za da se napolni budzetot .

Jas za vreme na mojot zivot ne znam daka vo moeto mesto na ziveenje nekoj zgazil covek i deka uspeal da se sokrie zatoa shto nemalo kameri , ne , neznam za takov slucaj vo ovoj zivot , mozebi ke doznam za takvo neshto vo drugiot .

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
А со каков квалитет ќе се камериве, ќе има зум х200, ќе може да се види регистрација на некој ако прелета со 160? :icon_lol:
Можеби па ке се зумираат газиња и слични ствари па големиот брат ке **** на нив освен ако не е педер....

Супер.Big brother is watching you.Колку што знам јас овој проект е развиван подолго време(не само за во Македонија) и е финансиран ид Доналд Трамп yeah !!!:zlo:
Англија е преплавена со вакви камери иии...најинтересното е тоа дека ако дечките го бараат некој си тип,само ги внесуваат facialis податоците за-ширина на вилица,очи бла бла ..сите потребни физички информации ,и програмот сам си бара.Може да го најдат и во најголема гужва. Isn it beautifull ?
немој така ами не гледаш што ти кажуваат сите светски метрополи ги имале , срање, ние треба да сме напредни , модерни протагонистички настоени штета што тоа го гледаат во очигледната шпиунажа и никаква приватност, веруваат уште во глупавите пароли како Безбедноста пред се додека за секоја работа си контролиран и баш како што велиш со новава технологија, програми за препознавање на лица, микро чип под кожа нејке да сме далеку ... лека полека и кај нас иде тоа , простаци, од филмој да гледаа ке научеа нешто...
Што е најважно не гарантираат сигурност од злоупотреба? каков апсурд! значи пак не си сигурен , повеке од кога и да е...

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Можеби па ке се зумираат газиња и слични ствари па големиот брат ке **** на нив освен ако не е педер....

немој така ами не гледаш што ти кажуваат сите светски метрополи ги имале , срање, ние треба да сме напредни , модерни протагонистички настоени штета што тоа го гледаат во очигледната шпиунажа и никаква приватност, веруваат уште во глупавите пароли како Безбедноста пред се додека за секоја работа си контролиран и баш како што велиш со новава технологија, програми за препознавање на лица, микро чип под кожа нејке да сме далеку ... лека полека и кај нас иде тоа , простаци, од филмој да гледаа ке научеа нешто...
Што е најважно не гарантираат сигурност од злоупотреба? каков апсурд! значи пак не си сигурен , повеке од кога и да е...
Ке бидат и чипови немај гајле.хехехе
Интересни се тие емисии коо големиО брат и сл. Не е ли може тоа само еден начин на навикнување пред камера,за утре и ако сака дома да ти стави ,да те гледа или по улица шо и како правиш.Која слобода кои права ?? Сигурност ?? Тоа е чиста глупост.Целта е другачија

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Ке бидат и чипови немај гајле.хехехе
Интересни се тие емисии коо големиО брат и сл. Не е ли може тоа само еден начин на навикнување пред камера,за утре и ако сака дома да ти стави ,да те гледа или по улица шо и како правиш.Која слобода кои права ?? Сигурност ?? Тоа е чиста глупост.Целта е другачија
Многу јасно , целта е толку очигледна но секој не сака да ја види и одбива да ја види, некој само јаде гомна дека новиот поредок е чиста илузија, нашата земја е мала риба во сево ова но дефинитивно сака да го следи патот на големите риби и тоа им е тооолку кул, светот има недостатоци зошто мислиме дека секоја имитација од западот е корисна работа? Ако не е простата раја од луге тие не можат да функционираат затоа мора во корен да се пресече секоја нишка на индивидуалност и здраво размислување.

Kajgana Shop

На врв Bottom