Митарства

Член од
30 октомври 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Јас не верувам во преданието за митарствата затоа што, согласно Светото Писмо, верувам дека Христовата жртва е доволна да ги покрие сите мои гревови и дека јас со ништо не можам да "доплатам" за нив.
Сјајно! Значи ти сега не треба ништо да правиш само мирно да си е дочекаш смртта и ќе го видиш рајот затоа што Господ веќе се жртвувал за нас?! Значи можеш и да убиваш и да крадеш и да силуваш, жртвата е платена и се ќе покрие?! Само ти спиј на тоа уво...

Како православен христијанин апсолутно верувам во митарствата и им кажувам на сите што се православни да внимаваат на тоа што вика Црквата а не некојси умници одовде. Иначе потполно се согласувам со ставовите на Мики и не би додал ништо посебно. Една работа ми е интересна само - нов сум на овој форум и просто ми е фантастично околу какви се прашања и „недоумици“ се отвараат теми. Едноставно сакам да кажам за оние кои се православци нека си отидат во црква и таму нека се информираат зашто овде освен добронамерните постојат и оние други кои можат да одведат на крив пат!

Б

Бат Елохим

Гостин
Сјајно! Значи ти сега не треба ништо да правиш само мирно да си е дочекаш смртта и ќе го видиш рајот затоа што Господ веќе се жртвувал за нас?! Значи можеш и да убиваш и да крадеш и да силуваш, жртвата е платена и се ќе покрие?! Само ти спиј на тоа уво...

Како православен христијанин апсолутно верувам во митарствата и им кажувам на сите што се православни да внимаваат на тоа што вика Црквата а не некојси умници одовде. Иначе потполно се согласувам со ставовите на Мики и не би додал ништо посебно. Една работа ми е интересна само - нов сум на овој форум и просто ми е фантастично околу какви се прашања и „недоумици“ се отвараат теми. Едноставно сакам да кажам за оние кои се православци нека си отидат во црква и таму нека се информираат зашто овде освен добронамерните постојат и оние други кои можат да одведат на крив пат!
kako pravoslaven hristijanin mozes da veruvas vo sto sakas a kako covek mozes da go pocituvas i izborot na drugite luge. (ne za drugo tuku zatoa sto imame pravo na izbor i slobodna volja da izbereme sto si sakame)
nikoj ne vika deka ke odis vo raj tuku na sud pred Bog oti eden e Sudija!

Член од
30 октомври 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
kako pravoslaven hristijanin mozes da veruvas vo sto sakas a kako covek mozes da go pocituvas i izborot na drugite luge. (ne za drugo tuku zatoa sto imame pravo na izbor i slobodna volja da izbereme sto si sakame)
Може ти изгледало така али ја всушност го почитувам изборот на другите. Она што сакав да го постигнам е да ги предупредам другите, кои можеби се недоволно утврдени во верата (православна) или недоволно запознати, да не потпаднат под убедувања и толкувања на разноразни секташи. Ништо повеќе и ништо помалку. Не сакам да се загуби ниедна овца иако всушност на пастирот најмалку од се му е потребна моја помош.

Човекот си напишал што си напишал. Не сум прозорлив да знам да ли тој тоа го мислел или нешто друго а тоа го напишал. Може му треба некој адвокат или да му објасни што мисли... Али според она што го напишал заклучокот е тој!

Член од
14 септември 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
митарствата се споменати во Новиот Завет: „...зашто нашата борба не е против крв и тело, туку против началствата, против властите, против световните управители на темнината од овој век, против поднебесните духови на злобата„. (Ефесјаните, 6.12).
Мики. ова што си го извадил од Библијата нема врска со тие митарствата.Немој да ја злоупотребуваш Библијата за докажување на православните измислици.

Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Мики. ова што си го извадил од Библијата нема врска со тие митарствата.Немој да ја злоупотребуваш Библијата за докажување на православните измислици.
Тоа е твое лично мислење.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Биди шизик, па повели ,протолкувај го наведениот стих, да те читам.
Патем кажано, одкога сум на форумов, воопшто не зе занимавам со толкување стихови, освен ако толкувањето веќе ми е познато или ако стихот е сам по себе јасен.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
150
Поени од реакции
0
Еве што вели поупатен:

игор : Добра вечер, оче,благословете. Дали описот на митарствата од блажена Теодора е православна догма или само поучен расказ? Верувам дека постојат нечисти сили во поднебесјето кои ја клеветат душата при нејзиниот пат,но тоа дека демоните даваат суд и бараат откуп за гревовите ми личи на јуридички пристап и негирање на Божјата Семилост.

отец Игор Калпаковски : Не би рекол дека имаме и можеме да имаме толку детално знаење за тие работи. Но, преносно, митарствата ги манифестираат нашите страсти, односно нашата неразумна приврзаност за разни работи.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Како православен христијанин апсолутно верувам во митарствата и им кажувам на сите што се православни да внимаваат на тоа што вика Црквата...
А јас како христијанин апсолутно НЕ верувам во паганските митарства и им кажувам на сите што се христијани да не се поведуваат по учењето на некои си ткн. "цркви" и да внимаваат добро на тоа што вели БОЖЈИОТ ЗБОР - Светото Писмо!
Светото Писмо не вели ништо за некакви си митарства, битарства, цариници, мариници итн. Напротив, Светото Писмо учи дека на оној кој искрено верува во Исус, нему НЕ МУ СЕ СУДИ!

"Кој верува во Него (Христос), нему не му се суди"
(Исус Христос во евангелие по Јован 3:18)

Член од
14 јули 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
da veruvam i prosto strav me faka i jas imam citano i za Sveti Damjan i Sveti Kozma...toa stvarno ke bide jako sudenje...i koj rece deka Hristovata zrtva e dovolna ako e dovolna neznachi deka se treba da pravime..nekoi raboti ne idat taka...prosto se plasham na mitarstvoto za stomakougoduvanje dali ke go pominam:jaj:...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ako sakate da doznaete pojke za MITARstvata preslusajte sve od Mitar miric, stvarno dobar peacv a tekstoite mu se avtobiografski car e coekot i mnogu se razbira u mitarstva i kazni i osveti.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Ермммм.
Баш завчера налетав на некое идиотско книже наречено Поменик или така нешо, веројатно учесник во серијалот идиотски книжиња издадени од црквата кои ќе ви објаснат како правилно христијански да се родите, дишете воздух, се молите, умрете, и се разбира, да им ја предадете душичката.
Знам што се митарства, но овде имаше точен опис на гревовите што ги застапуваат тие некои 20тина митарства, па фатив да ги читам, да видам дали ќе ме биде...читав...читав...па го затворив и го фрлив онаму каде што ми се најде згодно.
Оти според православиево, има да горам мајке ми. :icon_roll

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
da da site ke gorat i bogatasite najvise ke gorat i tie so nosdat minici i so idat so goli stomaci i so skrieni pupki i tie ke gorat, posto Isus rekol koj ke pogledne tuga zena veke napravil preljuba, a ona se oblekla taka za da soblaznuva za da ja napravam preljuba vo mislite, pa internet ti denes prais preljuba nema sansi da si ko toa vreme koa nemalo ni tv ni radio ni telefon...ama bogatite ke gorat vecno i kozata pak ke im se obnovuva i pak ke gori i taka veeecno, neli vi izlea kao horror za plasenje deca?

Kajgana Shop

На врв Bottom