Сепак, за оние што ја сакаат другата вистина, една приказна: не сум толку стар за да се сеќавам на тоа ама се сеќавам на документарец кој го гледав за тимот на Жељезничар од Сараево. Генерацијата со многу репрезентативци предводена од Осим една година се прошета низ првенството на СФРЈ, во тоа време одлична лига. Следната година дошло до промена на тренер, а новиот тренер им наметнал ригорозни подготовки. Истата екипа која го освоила првенството следната година се борела за опстанок. Кога го запрашале капитенот што се случува, тој изјавил: „Имаме толку напорни тренинзи што едвај чекаме да дојде натпреварот. Тогаш се одмараме. “
Не памтам за тимот или документарецот, али порано се удирало на физички тренинзи а денеска на тренинзи со топка. Не постои веќе тренер што тоа не го знае, дури и мојот тренер што има играно само во Македонија акцент ставаше на тренинг со топка, да не зборам за Рафа, али постовиве повеќето од вас се подобри од него, барем пред компјутер и на ФМ.
Иначе за другиот дел од постот, се согласувам дека Цезар имаше интересна повреда, можеби тоа засега мене ми е единствен доказ за некаков лош тренинг, али јбг, зашто и Кастелаци не се повреди
Друго, лани сите викавме дека Снајдер е стаклен, а оваа година Бенитез е крив за неговите повреди

(иначе Снајдер бил океј според интерњуз)
Исто така, Мота, дечкото кој е најстаклен од сите, повторно повредата негова му се препишува на Бенитез кој што само 10 минути го имаше на терен до кои 2 пати допре топка и немаше контакт со противнички играч. Кој му дозволи да влезе во игра? Кој одлучува за физичката подготвеност на играчите?
Иначе мене поважни ми се изјавите на играчите отколку "експертски" мислења.
Жерард за Бенитез:
Liverpool captain Steven Gerrard has
hailed Rafa Benitez as an "outstanding" manager, lauding the Spaniard's "clever" handling of Jose Mourinho's mind games and his "tactical masterstrokes" against Chelsea and Barcelona in Europe.
"We worked so well, doing double sessions, that one day Rafa called us together and announced, - дупли сесии и Жерард тоа го опиша SO WELL
И ова:
Liverpool captain
Steven Gerrard is impressed with the methods used by
Rafa Benitez to get the best out of his players.
The Reds star confesses that he found it difficult to adapt to Benitez's meticulous methods before realising that his manager's dedication is what is required for success.
(добро е да се прочита
цело)