Ч Е Н Т О
Методија Андонов
Не бе, реков јас, со тебе само рингишпил...
Ајде да се повртиме уште малку.
Кој кого спасувал и како ќе си откриеш самиот. Едно е јасно и е закон за сите нешта на овој свет акција-реакција, да не тргнеа Русите на Турчинот, вашите востанија ќе беа задушувани во крв како и нашите, и не се сили многу зашто ова си го знаеш многу добро.
На нас кој ни дал држава..?
Епа ајде размисли сам, дали едно востание во Македонија е помогнато од вас или некој друг од страна или мојот Македонски народ сам се бореше во нив.
А за државата ако ме прашуваш, еве кажи ми ти, дојде ли некој од надвор да ја направи, или имавме АСНОМ..?
Македонците сами си ја извојуваа својата државност другарче мило, никој не им ја даде. Дури потоа одеа и накај Срем и до Словенија да им помагаат на "браќата јужни славјани".
Единствената "Народно-Ослободителна борба" на територијата на Балканот во Втората Светска Војна е токму Македонската, другите сите предходно имавте какви-такви држави.
Единствениот којшто меша баби и жаби овде си ти.
Свести се веќе еднаш дека со празна демагогија не се дискутира за историја.
Твојата денешна државност си е врз база на она што се случува од 1878 наваму, сето предходно е фантазмагорија, или сакаш сите да почнат денеска да бараат државни граници врз база на средновековни и антички царства-кралства..?
Не си играј бајрам со умот зашто нема да ти одговара ни таа насока, верувај ми.

Не бе не можам веќе...
Ти му викаш по кого се крстени сите машки деца после смртта на АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ, познат и како ГОЛЕМ или ВЕЛИКИ, тој ти драпа колчишта со некакви си измислени етимологии за името на Александар.
Бог да чува и да брани...
:nesvest:
Ајде да се повртиме уште малку.
Е арно де, кој вели дека народот не сакал слобода..?fmi напиша:1. Ако не беха русите,ке беха други или сами... народат е сакал свобода,без значение коj ке помогне за неja... Може би ти не знаеш,но бугарското опалчение на Шипка и руските части спасjaва руснаците от разгрома и вракjaнето им назад... но баш е трудно,кога не знаеш многу работи...
Това,дека некоj помогнал-факт,прашам те по твоjaта логика,коj ви даде држава на вас?
Кој кого спасувал и како ќе си откриеш самиот. Едно е јасно и е закон за сите нешта на овој свет акција-реакција, да не тргнеа Русите на Турчинот, вашите востанија ќе беа задушувани во крв како и нашите, и не се сили многу зашто ова си го знаеш многу добро.
На нас кој ни дал држава..?
Епа ајде размисли сам, дали едно востание во Македонија е помогнато од вас или некој друг од страна или мојот Македонски народ сам се бореше во нив.
А за државата ако ме прашуваш, еве кажи ми ти, дојде ли некој од надвор да ја направи, или имавме АСНОМ..?
Македонците сами си ја извојуваа својата државност другарче мило, никој не им ја даде. Дури потоа одеа и накај Срем и до Словенија да им помагаат на "браќата јужни славјани".
Единствената "Народно-Ослободителна борба" на територијата на Балканот во Втората Светска Војна е токму Македонската, другите сите предходно имавте какви-такви држави.
Пак тој тресе празна слама и се врти во круг како коњ на вршење...fmi напиша:2. Државата си е држава,системот е различен во средновековието и днес. Едното е абсолутна монархиja,друго е парламентарна монархиja,трето е теократична монархиja,друго е република... ти мешаш баби и жаби...
Единствениот којшто меша баби и жаби овде си ти.
Свести се веќе еднаш дека со празна демагогија не се дискутира за историја.
Твојата денешна државност си е врз база на она што се случува од 1878 наваму, сето предходно е фантазмагорија, или сакаш сите да почнат денеска да бараат државни граници врз база на средновековни и антички царства-кралства..?
Не си играј бајрам со умот зашто нема да ти одговара ни таа насока, верувај ми.

:pos2::pos2::pos2:fmi напиша:Само да те информирам за името: името Александар е “чувар на мажете” (от гр. alexein - “чувам”, andros - “маж”). Тука имаме една речица- не се што лета се jaде дечко.
Не бе не можам веќе...
Ти му викаш по кого се крстени сите машки деца после смртта на АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ, познат и како ГОЛЕМ или ВЕЛИКИ, тој ти драпа колчишта со некакви си измислени етимологии за името на Александар.
Бог да чува и да брани...
:nesvest: