Царска Русија ги создала Бугарите и Бугарија во 19 век

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Можно е Нивниот јазик има илјадници украдени руски зборови. На пример сите имиња на држави им се украдени од Рускиот јазик.
Само да те запрашам как е Унгариja на бугарски и на руски...? Ако не знаеш да ти кажам... па да видим колко е "украденото."
И да запрашам след 13 век русиja УКРАДЕ бугарските зборове?! :)
Само крадене ви е во главата...

csl0796l.jpg

Пропаганден постер во врска со мировните преговори по Руско - Турската војна , и начинот на кој пленот е поделен .

7xkxo3a.jpg

Еве уште една .Баш по темата .Чиста глобал-политика.

438px-Punch_-_The_Dogs_of_War.jpg

Description- "The Dogs of War" - a Punch cartoon from June 17, 1876 showing Russia holding back the Balkan countries from attacking Turkey. By early July, war would be declared.Date- 17 June 1876, Source- Punch, Author - John Tenniel, Swainso.

Во позадината на Турчинот се наоѓа Русин кој ги држи ‘кучињата на војната‘ , додека преку оградата полицаец Англичанец буквално го советува со зборовите :

" TAKE CARE ,MY MAN ! IT MIGHT BE AWK'ARD IF YOU WAS TO LET 'EM LOOSE !"

Не знам зошто толку не ви се допаѓа Русија. Точно е дека е имала и има своите интереси на Балканот, но вистината е дека ако не беше Русија, сами немахме доволно сила да се ослободиме. Види ја оваа мапа. Логично е Русија да има интереси.

Etnographic map of the Slavic peoples prepared by Czech etnographer Lubor Niederle showing territorial boundaries of Slavic languages in Eastern Europe in the mid 1920's.
Ethnographic_map_of_Slavs%2C_Lubor_Niederle.JPG

--- надополнето ---

Ако досега си прочитал барем еден мој пост , би требало да знаеш дека не сум подобен материјал за нео-егзархистичка обработка. :icon_mrgr

А ти ако си го прочитал барем еден мој пост треба да разбереш дека главно одговарам на напади на таквите како Стефчо. Инаку сум за добрососедство, за нормални односи.

Не е точно дека не ни се допаѓа Русија .
На мене конкретно многу ми се допаѓа , дури може да се каже дека во извесна мера сум русофил .
Но не повеќе одколку што сум македонист . :)
Тука на оваа тема се дебатира глобална политика и влијанијата од истата.

На пример.
Вашиот премиер во последно време е доста анти-руски настроен , додека Руско - Македонските односи значително да се подобруваат . И такви ми ти работи. :icon_mrgr

Ќе мора да ми простиш што не ти верувам.
Добрососедство ќе има кога ќе има чисти сметки и коректни односи.Сега такви нема.

ПС . По однос на мапата . Пра-дедо ми тогаш бил во 30-тите , ако судам по тоа колкав Македонец беше син му , единствен логичен заклучок што можам да го изведам е дека на чехот му снемало друга боја .:icon_mrgr

Само да те запрашам как е Унгариja на бугарски и на руски...? Ако не знаеш да ти кажам... па да видим колко е "украденото."
И да запрашам след 13 век русиja УКРАДЕ бугарските зборове?! :)
Само крадене ви е во главата...

Кој 13 век море глави запалени???
Пред 13 века бугарскиот звучел најверојатно отприлика вака:

Кала булган ком чүлләре,
Бакча булган барханнар…
Рәхәт чигәләр шушында
Бар шәехләр, бар ханнар..

PouerUp конечно сфати: "Точно е дека е имала и има своите интереси на Балканот, но вистината е дека ако не беше Русија, сами немахме доволно сила да се ослободиме. Види ја оваа мапа. Логично е Русија да има интереси."

Само неможе да разбере дека сето тоа се стовари на плеќите на македонскиот народ.:toe:

Кој 13 век море глави запалени???
Пред 13 века бугарскиот звучел најверојатно отприлика вака:

Кала булган ком чүлләре,
Бакча булган барханнар…
Рәхәт чигәләр шушында
Бар шәехләр, бар ханнар..

Кажи само кога треба да се смеjaм....:pos2::pos2:
Например един Черноризец храбр доста различно от това пишувал....
А тука например как пишува во 11 век?
230px-Eninski_apostol.jpg

Можеш цело време да се смееш, само пази некое бело комбе да не те собере.

Во времето кога Черноризец Храбар пишуваше, во Бугарија официјален беше јазикот на македонските словени или некоја негова криво разбрана варијанта.

Ај сеа смеј се..:uvo:

Абе зашто така се пишувало во БГ?
во 10 век
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Codex_Suprasliensis.jpg
Или така во 11 век
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Eninski_apostol.jpg
Или тука во 14 век
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/IwanAlexandarKonstantinosManassesBGhistory.jpg
Пак 14 век
Tomic_Psalter.JPG
Много турски ми изгледа таа кирилица и тоja jaзик...:pos2::pos2:
Кажи кога да се смееме за тезата ти за турскиja jaзик... :pos2::pos2:
Па за jaзика на македонските словени-това просто нема смисла да го коментирам....:pos2:
Зер словените во тогавашна Бугариja зборуваха на турски или на много различен от този на некои македонски словени? :pos2:

Џабе, џабе.... Залудно ве учиме веќе 1200 години. Пак не го разбирате јазикот.
Јас ти зборам за вистинскиот бугарски јазик ти ми кажуваш за македонскиот јазик прогласен со декрет кон крајот на 9 век за официјален во Бугарското царство.
Ај пак смеј се..

Нешто за Плиска:
"Save for the bilingual inscription from the Large Basilica, there is one epitaph-criptogram from the end of the X, the beginning of the XI c. as well as several short inscriptions, some of them with unclear meaning."

--- надополнето ---

Чекај, чекај малку, македонски словени или антички Македонци? Последно што бидејќи се обарках. Ако не сте антички Македонци, бидејќи јазикот кој зборувате спаѓа во групата на јужно словенските, излегува дека не сте дали јазикот на славоговорјашите, а обратно. Ееее не, не, тотално сум депресиран веќе ....:smir:

Словени е културолошка одредница (термин кој се користи од 7 век за поголема група народи) додека Македонец со сите изведени форми се однесува на етничката припадност на населението.

Словени е културолошка одредница (термин кој се користи од 7 век за поголема група народи) додека Македонец со сите изведени форми се однесува на етничката припадност на населението.

Сакаш да кажеш дека и античките Македонци кои живееле 2000 години назад се исто така во културолошката група на Словените? И се зборувале словенски јазик?

Џабе, џабе.... Залудно ве учиме веќе 1200 години. Пак не го разбирате јазикот.
Јас ти зборам за вистинскиот бугарски јазик ти ми кажуваш за македонскиот јазик прогласен со декрет кон крајот на 9 век за официјален во Бугарското царство.
Ај пак смеј се..
Не,не не е за джабе. Отговори ми словените на каков jaзик са зборували зад Стара Планина? Турски?Кинески? Словените зборували на македонски?:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom