Царска Русија ги создала Бугарите и Бугарија во 19 век

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
1.првиот пост на темата многу добро ги опфака руските интереси еднакви на западноевропските во грција, концетрирај се и одговори соодветно во одсуство на востанија буни и отпори

2.никако да ми објасниш што значи името бугари на нели славјански, никако да објасниш за изгубениот ви јазик вера и обичаи

без заебанција не ми е јасно како си ја објаснувате транзицијата од номади турко булгари колачи на све христијанско, токму во обратното, и како си славите бе баби и жаби

3, да еден споменик е официјална потврда и прифакање на вистината

--- надополнето ---

victory_rus_11.jpg

"Taквата Бугариja била замислена не како независна земja, туку како руска провинциja, коja, формално гледано, би останала под суверената власт на Турциja. Било замислено да стане руски Египет и да го држи отворен патот на Русиja до Истанбул. На тoj начин Русиja стана териториjaлен сосед на Турциja - кoja би била уништена при неjзиниот следен удар..."

(Alexander Redlich, "Der Gegensatz zwischen Osterreich-Ungarn und Russland," Stuttgart-Berlin, 1915, 13-14)

ГРОФОТ ИГНАТИЕВ - АРХИТЕКТ НА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ на свечена седница од Петроградското Славјанско друштво во 1903 год.,по Рефератот на г-ѓа Бахмачева (жена на Рускиот конзул во Софија) и прибирањето пари за настраданите - "Бугари" од Македонија, ИРОНИЧНО И СО ПОТСМЕВ на изговореното – “Бугари”, ќе изјави:

"Ви се обрнувам на Вас дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)

Един споменик е целиот ти доказ? :) Ке ме утепате.... след 3 години тогава jaс да ви покажувам офицерскиот дом и да правам сличните тези?
Па наполно нормално,този истиот ни помогнал да се освободиме... ти што очекуваш да плукаме по него?
Каj се било видело - след Х век насам и тук и сега.

Со кое лице трубите на форумов за ,,југоносталгии,, а дома си го имате ова:

http://www.zadruga.ru/forum/viewtopic.php?t=186

http://www.rusofili.eu/index.php?option=com_seyret&Itemid=94&task=videodirectlink&id=27

Тцтцтцтц...кои гадни мошеници сте бугари низаедни да му се слоши на човек од вас.

Гледам, гледам и не могам да поверувам на ушите си:vozbud:
Алооооо, Македонцки, ти толко мозак имаш или се праиш на хихириху:)
Бугариа га има од 681-вата година пиле шарено. Тогаш како се е викала твоита држава?
Е нема такви како тебе. Ме изнасмеа ного.

Изгледа треба да го активирам “Квизот за Бугарите“ бидејќи пак почнуваат да ломотат одамна растурени невистини.

Се е до нас.
Од нас се создадоа, ние дозволивме.
Ден денеска ти се однародува народ, кој ради егзистенција, кој ради инат, кој ради нешто трето.
Каде е националната свест на Македонецот од Егејот, Пиринот и Вардарот.
Направиле нешто заедничко, се собрале некогаш да продискутираат за оснвони работи, да си се прашаат, за по дома.
Камоли за некои национални теми.
Кој е виновен ?
Бугарите.

Ние од Бугарите треба да направиме браќа а не непријатели, затоа што и по крв и по култура и цивилизација они ни се најблиски.
А во тешки времиња кои доаѓаат ќе си требаме едни на други.
И не само Бугарите и другите славјански народи.

За Русите, тие ни се најголемите плашила и тие ни се виновни за се.
Иако денеска политиката на Русија кон Македонија е корекна, со симпатии, ние една делегација немаме пратено да продискутира на различни теми, да не зборам за лобирање, рекламирање на Македонија во Русија итн..

Во иднина ако даде господ, кога Русија ќе го врати влијанието на Балканот, што ќе каже за Македонците.
Затуцан народ кој си го смени името за да влезе во сојуз на држави кој го негираше, палеше и раселуваше.
Русија е крива.

Со кое лице трубите на форумов за ,,југоносталгии,, а дома си го имате ова:

http://www.zadruga.ru/forum/viewtopic.php?t=186

http://www.rusofili.eu/index.php?option=com_seyret&Itemid=94&task=videodirectlink&id=27

Тцтцтцтц...кои гадни мошеници сте бугари низаедни да му се слоши на човек од вас.
:) Русофили - има да. И?
Ако се беше запознал малце со партиите во БГ во почетока на 20 век ке видеше дека партиите беха условно во две големи групи русофилска и ресофобска Големата е разлика е таа,дека русофилите во БГ са сепомалко,но много са тези,които са благодарни на Русиja за помошта.

--- надополнето ---

Се е до нас.
Ден денеска ти се однародува народ, кој ради егзистенција, кој ради инат, кој ради нешто трето.
Направиле нешто заедничко, се собрале некогаш да продискутираат за оснвони работи, да си се прашаат, за по дома.
Кој е виновен ?
Бугарите.
Само се чудам,ако утре има земетрос дали пак бугарите ке са виновни?!

Се е до нас.
Кој е виновен ?
Бугарите.

Ние од Бугарите треба да направиме браќа а не непријатели, затоа што и по крв и по култура и цивилизација они ни се најблиски.
А во тешки времиња кои доаѓаат ќе си требаме едни на други.
И не само Бугарите и другите славјански народи.

За Русите, тие ни се најголемите плашила и тие ни се виновни за се.
Иако денеска политиката на Русија кон Македонија е корекна, со симпатии, ние една делегација немаме пратено да продискутира на различни теми, да не зборам за лобирање, рекламирање на Македонија во Русија итн..

Во иднина ако даде господ, кога Русија ќе го врати влијанието на Балканот, што ќе каже за Македонците.
Затуцан народ кој си го смени името за да влезе во сојуз на држави кој го негираше, палеше и раселуваше.
Русија е крива.

Славјански ова што го зборуваш Томас Мор не го опиша во Утопија... извини ама така е.

1. Не сме ние тие што создаваме проблеми со нашите источни соседи. Не заборавај дека тие се истите што ни ја негираат националната посебност и јазикот. Тука колку да сакам да сум пријател со нив, колку и да глумам, сепак неможе да се одбегне ова. Еве гледај го што пишува PowerUp: „тоа да сме пријатели само во тешко време, не е многу пријателство. Ако сте ни пријатели - направете го сега, а не само да ни пичкосвате на форумот.“ - со други зборови, ние треба да сакаме пријателство, они тоа веќе го посакуваат. Значи ние да сакаме пријателство со некој што не негира, додека тие неможат да го повлечат првиот потег за пријателство и да се откажат од негирањето на Македонската нација.

Бирајте од следните:
а) Македонците стануваат најдобри пријатели со Бугарите, иако истите ги негираат.
б) Македонците не се пријатели со Бугарите бидејки истите ги негираат.
в) Бугарите стануваат најдобри пријатели со Македонците кои всушност ги негираат, бидејки покана за пријателство е „направена сега.“
г) Бугарите не се пријатели со Македонците, бидејки Македонците не сакаат да се дружат со некој што ги негира.

Кои два одговора ја одсликуваат реалната состојба? т.е. Кој на кој има право да му се лути и да не му пружи пријателство?

Со Бугарите може пријателство тогаш кога ќе престанат да не негираат нас Македонците, кога ќе престанат да ни го негираат Македонскиот јазик (не офицјалниот јазик на Република Македонија) и кога ќе престанат да ни ја негираат историјата...
...Бидејки ние не им ја негираме нацијата (ако сакаат нека се и тунгузијци), не им го негираме Блгарскиот јазик и не им ја негираме историјата (ако сакаат Даме, Гоце, Св. Кирил и Методиј, Св. Климет Охридски... сите нека ги слават, нека си ги викаат Бугари дома, само нека не ми кажуваат на мене дека истите не се Македонци).

Пријателството е засновано на многу работи, а бугарите кон Македонците исполнуваат многу малку критериуми за пријателство.

[/COLOR]
Според мен има-мислам ти реков погоре дека има.

Значи,според твое видување е сосема нормално кај вас да има русофили,а кај нас србомани и југоносталгичари?!

Не те разбрав зошто го оправдуваш тоа?!

Ти цитираш тези,кои не са станали во минатото.... Е, зашто не са станали?

Море татар, јас ти дадов два цитати кои се запишани
едниот овде
(Alexander Redlich, "Der Gegensatz zwischen Osterreich-Ungarn und Russland," Stuttgart-Berlin, 1915, 13-14)

другиот овде
(М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)
И тоа го кажал грофот Игнатиев
"Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "

така да ти ако имаш нешто да спориш спори со авторите не со мене

Значи,според твое видување е сосема нормално кај вас да има русофили,а кај нас србомани и југоносталгичари?!

Не те разбрав зошто го оправдуваш тоа?!
Jaс зборувам за големата разлика.... между едните и другите. Нема как да нема русофили во БГ,когато има например хора,които обичат САД во Косово например. Состоjбата е истата... Помогнали да се создаде државата.

--- надополнето ---

Море татар, јас ти дадов два цитати кои се запишани
едниот овде

другиот овде
(М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)
И тоа го кажал грофот Игнатиев
"Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "

така да ти ако имаш нешто да спориш спори со авторите не со мене
Предполагам баш трудно ке ми биде со оглед на годините му...
Само да ми кажеш това Београд 1913 .... нешто да ти зборува?
АА това 1915 исто нешто така ?

Предполагам баш трудно ке ми биде со оглед на годините му...
Само да ми кажеш това Београд 1913 .... нешто да ти зборува?

не се труди да забегаш фемчо М.Цемовиќ зборувал и пишувал

не се труди да забегаш фемчо М.Цемовиќ зборувал и пишувал
1913 - Балканска воjна-СР и РБ са противници античниj... :)
1915 - Прва светска воjна... :)
Ах,Ах,Ах.....
То убаво да си мислиш дека сме глупи,ама толкова не сме.
Пропагандите винаги са силни по време на воjна...

1913 - Балканска воjна-СР и РБ са противници античниj... :)
1915 - Прва светска воjна... :)
Ах,Ах,Ах.....
То убаво да си мислиш дека сме глупи,ама толкова не сме.

Не мислам, сега сигурен сум :)

Грофот Игнатиев познат ти е?

Не мислам, сега сигурен сум :)

Грофот Игнатиев познат ти е?
Доста ми е познат..
Па почти во секи град има улица на негово име...
А на тебе познато ти е,дека во време на воjна пропагандите са наjjaки и предимно против противниците? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom