Едиција руски класици

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Уште подобро 250 денари да бидат, барем оние што навистина сакаат да читаат ќе си ги купат. Пред некоја година слична реализација имаа Дневник, тогаш успеав да си ги купам книгите без проблем. Тогаш дури и остануваа.

Инаку да, се согласувам дека за руски класици без Достоевски не може ни да зборуваме, но и ова не е лошо. :)
А така да си ми жива :) на истото мислење сме а да ти кажам мене многу ми е глупаво да земам нешто што нема да го користам ама лугето се такви земаат и натрупуваат навистина убава инцијатива и по 100 денари да беа ке останеа ни толку не им се дава а ако е бесплатно може..

Успеав да прочитам (иако книгата ја имам на 2 други јазици во мојата колекција и некои 4 пати прочитано) 30-тина странички и мислам дека преводот е ок... не е ни блиску до добар, ама се чита... и нема да биде голема пречка за оние кои ја читаат прв пат или кои сакаат да ја препрочитаат... за преводот од мене (примерок- 30 страни) една “стаклена“ тројка.

Ако се печати, добро е. Секако ја поддржувам акцијата, само, некои работи не ми се совршено јасни. Прво, зошто се печатат во Италија? Ако се печатат во Италија, со квалитетен повез како што се спомна, па уште и хартијата да биде квалитетна како што посведочи Никол, тогаш цената се сомневам дека може да биде 250 денари.

Второ, Никол, зошто е ова акција украдена од Србија? И акцијата во која се продаваа македонските класици беше украдена од Србија? Мислам дека се работи за добра анализа на продавачите, кои знаат дека широките народни маси повеќе би сакале да наредат полица со едиција руски класици како во старите добри времиња отколку нешто друго.
Зошто Достоевски го нема? Или некој има права над неговите дела па не можеле да ги добијат, или пак некој си правел избор по сопствено убедување, што него му се допаѓа. Во списокот фалат поприлично капитални изданија на сметка на некои кои и не се од рангот на Ана Каренина на пример.

Гледам дека сте се запнале дека ќе ги изнакупувале и ќе немало за вас. Зошто треба да го чекате Дневник да ви пласира книга? Сите овие спомнати, Култура уште во време на Југославија ги печатеше и се сомневам дека не можат да се најдат за да се купат. На крајот на краиштата, ако сте толку заинтересирани за руска литература а ги нема во продажба, библиотеките сеуште работат, сигурно можете да ги најдете. Дека сме опкружени со опинци ми е апсолутно јасно но, не плукајте по нив за тоа што вие не сте ги читале русите. Кој сака, ќе се снајде.

Гледам дека сте се запнале дека ќе ги изнакупувале и ќе немало за вас. Зошто треба да го чекате Дневник да ви пласира книга? Сите овие спомнати, Култура уште во време на Југославија ги печатеше и се сомневам дека не можат да се најдат за да се купат. На крајот на краиштата, ако сте толку заинтересирани за руска литература а ги нема во продажба, библиотеките сеуште работат, сигурно можете да ги најдете. Дека сме опкружени со опинци ми е апсолутно јасно но, не плукајте по нив за тоа што вие не сте ги читале русите. Кој сака, ќе се снајде.

Во право си за ова, кој сака ќе се снајде, вистина е дека руските класици одамна се преведени и оние што навистина сакале ќе ги прочитале. Меѓутоа поентата мене ми беше дека „кога е гага и солта е блага“, сакав да го доловам моментот на неизживеаност кај нас, што веќе на сите ни е познат. Акцијата е убава затоа што мотивира, не дека чекавме да ни ги пласираат книгиве па да ги купиме. Лично ги имам речиси сите дела на Достоевски, на саем беа половично намалени и си дозволив да ги купам. Во суштина не сакам да ја земам книгата за да ја прочитам и после да ја зафрлам некаде, сакам да ја имам за себе затоа и преферирам ваквите класици да ги купувам. На пример Ана Каренина 3 пати ја имам прочитано, но таква книга дома никогаш не е на одмет. :)

Ја земав првата, иначе скапи се барем по 100 да беа :)))))

Ја отворам темата за да ги информирам форумџиите што читаат, а воедно и да побарам мислење.

Како што може да прочитате на линков, станува збор за прекрасна акција од страна на нашите дневни весници. Книга за 5 денари.

Ме интересира што мислите за ова? Дали некој веќе успеа да го земе првиот дел од Ана Каренина?

Мене ме револтира фактот што книгите уште кога ќе ги донесат изутрината и мистериозно исчезнуваат за 10тина минути, потоа да се убиеш барајќи нема да најдеш. А тоа е поради фактот што македонскиот народ претерано многу сака да чита? Не! Тоа е поради фактот што македонскиот народ и игли да даваат бесплатно ќе стои во редица и ќе чека за да си ги забоде во очи. Буквално така.

Луѓево ги „купуваат“ (во наводници затоа што не знам дали така може да се нарече земање на врвно дело за 5 денари) за да им стојат по дома за украс и да им ги красат полиците, додека луѓето што вистински имаат потреба од книгите не можат да дојдат до нив. Никој од книжевниците на моја катедра не успеа да земе книга, а нам ни се најпотребни, башка дел од нив ни требаат за испит.

Ваши мислења?

Nema knigi nitu za lek.Nekade se is;eznati a nikoj ne znae da ti kaze?
I jas ne mozev da ja najdam - sabajleto.Nema nikade.

Ако се печати, добро е. Секако ја поддржувам акцијата, само, некои работи не ми се совршено јасни. Прво, зошто се печатат во Италија? Ако се печатат во Италија, со квалитетен повез како што се спомна, па уште и хартијата да биде квалитетна како што посведочи Никол, тогаш цената се сомневам дека може да биде 250 денари.

Второ, Никол, зошто е ова акција украдена од Србија? И акцијата во која се продаваа македонските класици беше украдена од Србија? Мислам дека се работи за добра анализа на продавачите, кои знаат дека широките народни маси повеќе би сакале да наредат полица со едиција руски класици како во старите добри времиња отколку нешто друго.
Зошто Достоевски го нема? Или некој има права над неговите дела па не можеле да ги добијат, или пак некој си правел избор по сопствено убедување, што него му се допаѓа. Во списокот фалат поприлично капитални изданија на сметка на некои кои и не се од рангот на Ана Каренина на пример.

Првото издание е солидно, според мене. Хартијата што е најбитно не шири одвратен мирис. Јас лично не верувам дека се печатени во Италија.
Споредено со претходната нивна акција (20 тома светска книжевност комбинирана со македонски автори), каде што книгите чинеа исто толку, ова издание е подобро и вреди за тие пари. Страниците не се вадат при првото отварање, кориците се како платнени. Тие бабушките на сликите се хартиени за да не се валка првата корица.

Преводот го има направено Сидоровска-една од најголемите познавачи на руската литература.(неодамна ми се чини почина)

Да, оваа акција е идентична на акцијата што почна да ја спроведува Политика некаде почетокот на мај. Во Глорија магазинот ги имаше истите книги. Мислам дека беа 2-3 повеќе. Знам дека го имаше Достоевски. Другите автори и дела беа идентични. Исто така и повезот таму беше ист. Со претпознатливите бабушки и црвената позадина.
Ама тоа е нормално. Колку што сум информирана Дневник, Утрински, Вест,како и Политика, Јутарњи лист од Хрватска, некои весници од Бугарија и уште неколку други се под ВАЦ.
Така беше и со 20-те томови. Прво почна во Белград па дојде кај нас. И македонските изданија беа печатени во Србија.

Следна е Капетановата ќерка - Пушкин, или грешка сум?

Да, последното печатено дело на Пушкин - "Капетановaта ќерка".

Инаку, for the record, овој пат 10тина дела останаа по трафиките непродадени од вториот том на „Ана Каренина“.

И оваа прилика ја користам да му се заблагодарам на Tonchie за несебичното споделување на првиот том. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom