Da, realen problem e transferot na parite. Zakonov nas "IDIOTSKI" dozvoluval kako doznaka znaci virmanski da se iznesuvaat SAMO 2.500.- Eur mesecno! A vo kes, so prijavuvanje na granica i bankarska potvrda (deka si gi izvadil od dev. smetka) 10.000! Ova e IDIOTIZAM par-excelance! Nevideno nesto! Se stimuliraat lopovite namesto da se stimulira bankarskiot sektor. Inaku prasav vo UNI Banka, kade sto mi e depozitot, koja BTW e Bugarska banka... mi velat deka naplakaat 0.5 za nadvoresni i 0.25% provizija za nejzini komintenti, sto i ne e taka mnogu! Na 10.000. Eur 25 e nisto!
No ostanuva toj problem na iznesuvanje na parite.... inaku ne mi se veruva deka e problem otvaranje na smetka kako fizicko lice vo Bugarija, toa stimulira da stedat i sosedite i ne samo tie gragjani.... Danok? I da se odanocuvaat depozitite, siguren sum deka nemaat pogolem personalen danok od nas.... i vidi, edno e da platis danok na kamata od depozit vo Evra koa e tuka 4%, za razlika od tamu kade sto e od 7-8% i toa pazi vo nekoi banki e FIXNA!!! Znaci bez obzir na toa dali ima turbulencii na berzite fluktuacii на kursot na Evroto, sprema Dollarot, zlatoto ili neznam sto.... ti garantiraat kamata od 7.5% na god. nivo.
Da, vo Dollari depozitite vo ovaa BG banka, nemozam i jas da se iznacudam! Godisna 7% (FIXNA KAMATA) za 6 meseci orocuvanje! Sto znaci ako ja preorocis kamatata za prvite 6 meseci na god. nivo ispagja kamata 7.12%!!!.... Hipoteticki malku sega i matematika: Na 10.000$ kamata na god nivo 712$, i da imaat danok na dobivka, neveruvam deka e pogolem ili mnogu pogolem od nasiot (kolku e nasiot danok na dobivka 11, 12%) eve 15% neka e! Toa se 106% znaci ostanuvaat cisti 605 $ .... ili sto bi rekle cist godisen prihod od kamati malku nad 6%..... A ovde koga ke se odanocat SITE DVA ili 2.1% procenti kamata za Dollari, kolku ke ostane? SMESNA E SPOREDBATA! Mozebi gresam, neka me koregira nekoj!
POSLE KE RECAT "SMRADOVINE" ZOSTO ZEMALE BUGARSKI PASOSI, ZOSTO PRAVELE TAMU BIZNIS?...... I OVDE SE MOZELO SETO TOA!
No da se vratime na temata, dali nekoj znae vo sto e stosot (IZMAMATA) na Ilirika? Pa li nekoja piramida vo Skopjevi i Makedonijava? Odamna nema! Bledee sekavanjeto na lugjeto.... redno e da se pojavi nekoja nova piramida, kako onaa na "kumceto" od Branko, kako li se vikase? A da kako svalero na Kleopatra! Se sekavate? "DZEK POT - PARI BEZ POT" I togas igrava taka na sitno: 150-200 Dojc Marki, za da fraerot kari na KRUPNOOOO!
Ajde navali narode: za 365 Evra (kolku simbolicno!) za 10 godini 7.000 Evra! (ova ne im e simbolicno! trebase da recat za 10 godini 10.000.- Evra! )