Македонија на амбасадорски пансловенски состанок во Москва

• Креатор на темата Креатор на темата Славјански
  • Време на започнување Време на започнување
Kakvi i da se promenite vo Rusija toa za Makedonija nisto ne znaci odnosno Rusija nikogas ne bila na nasa strana, a i poveketo slovenski narodi isto taka, posebno ovie sosednive.

Славјанството не е фарса, тоа е една од најстарите цивилизации.

хмм ..
јас пак би рекол дека е терминологија .. сојуз,
кој веќе не постои, а ако постои/ел на крај памет не им паѓа/ло за нас Македонците :toe:

Славјанството не е фарса, тоа е една од најстарите цивилизации.

Toa e vo red ne go negiram no Makedonija nema nikakva i nikogas nemala korist od taa sorabotka so slovenskite zemji ok?Toa sakav da kazam i ne mi brisete postovi koga ne sum napisal nisto loso a i ne sum navredil nikogo ne e fer ok.

--- надополнето ---

Izvinete moja greska postot bil tuka :).

--- надополнето ---

хмм ..
кој веќе не постои, а ако постои/ел на крај памет не им паѓа/ло за нас Македонците :toe:

I jas taka mislam brat.

хмм ..

Ако сакаш да и погледнеш на вистината во очи и на Македонците не им паѓало на ум за Македонија и тоа во времето пред да се појават пропагандите.
Поделеноста постоела и во “Византија“, едните биле за зачувување на корените од нивната стара држава, другите се романизирале и го прифатиле тој начин на живот.
Омразата нараснала до степен како што ја имаме денеска, па на крај си ги извадиле и очите.

Мисијата во Моравија е нешто што се посматра само од културен аспект а не од политички.
Славјаните постојано биле изложени на асимилации.
Во голем дел тоа е и успеано.
Венетија, државата на Обордитите, племе доселено од овие простори е германизирана.

Денеска ние сме исправени пред предизвикот дали ќе опстанеме со нашите цивилизациски карактеристики или повторно ќе се асимилираме во туѓи.
Тоа не е фарса тоа е сурова реалност.

За да ги разбркаме мешетарите во нашите држави, ние треба да си се собереме како фамилија, како што Филип на овие простори ги собра племињата и ја формираше македонската држава, така денеска славјанските народи треба да се вклучат во културен, економски и цивилизациски препород на Славјаните, да ја развиваат и негуваат цивилизацијата која низ вековите ги правеше тие народи Славни.
Ни треба и Кирил и Наум и Пушкин и Чајковски и Филип и Александар и Карло и Тесла итн ....

Не ми треба Фуере, Рикер, Олбрајт, Клинтоница, Фејт, Солајна и слични.

Ne vervam vo nekakvo imaginerno panslavjansko obedinuvane
Ova e obusloveno od razlichnite politicheski celi na odelnite drjavi ,razlichnata kultura i mantalitet..
Polska i Cheshka imat poveke zapaden mantalitet odkolku slavjanski

Денеска ние сме исправени пред предизвикот дали ќе опстанеме со нашите цивилизациски карактеристики или повторно ќе се асимилираме во туѓи.
Тоа не е фарса тоа е сурова реалност.

За да ги разбркаме мешетарите во нашите држави, ние треба да си се собереме како фамилија, како што Филип на овие простори ги собра племињата и ја формираше македонската држава, така денеска славјанските народи треба да се вклучат во културен, економски и цивилизациски препород на Славјаните, да ја развиваат и негуваат цивилизацијата која низ вековите ги правеше тие народи Славни.
Ни треба и Кирил и Наум и Пушкин и Чајковски и Филип и Александар и Карло и Тесла итн ....

Не ми треба Фуере, Рикер, Олбрајт, Клинтоница, Фејт, Солајна и слични.

Искрено ... би сакал да е се така едноставно и Искрено пред се од сите страни ... но ... незнам дали е можно ...

Jas mu napisav edno pismo na Medvedev lani bas za ovaa tema.Demek prvo da se formira kulturna organizacija pa posle i politicka....

Јас само ќе изразам скептицизам, заради местото на одржување. Мислам дека вака како што стои во информацијата, а и така ја слушнав и преку радио, ми личи само како дневно- политички собир со сосема други цели од оние зад кои наводно се одржал собирот.

Не многу, пошто има големо пријателство на сите нивоа плус членки се на ЕУ.
Напротив некој народи и држави сеуште гледаат скептично према Русија, зошто мислиш овие земји толку брзаа да влезат во НАТО, кој до вчера им беше прв непријател?
Не можам да се согласам со тезите ти,заштото Русиja е дала многу на доста народи. Руската култура е незаменима во светски маштаб.
Това,дека државите от источниот блок избегаха и отидоха во НАТО,това не беше от страх от Русиja,напротив. Русиja не им пониди ништо друго,ништо ново.

Абе дечки,сега прочитав посериозно информациjaта и во неja пише - во бугарската амбасада.Това значи БГ е инициирала средбата. Това е било за празника 24 Маj како цело.
Тук станува збор предимно за духовна и културна соработка. За зачуване на словенското наследство, а не толкова за икономически и секакви други соработки.

Kakvi i da se promenite vo Rusija toa za Makedonija nisto ne znaci odnosno Rusija nikogas ne bila na nasa strana, a i poveketo slovenski narodi isto taka, posebno ovie sosednive.

Ниту една држава никогаш во историјата не била на ничија страна освен својата. Интересите се се, чуствата ништо. Ако малите можат да се уклопат во интересите на големите добро, ако не........јебига.

Соседниве народи, како и сите народи на свет, не можат да бидат на ничија страна, тоа владите го чинат а сите Балкански земји се само мали прдежи со сонови за некоја пројдена (и неповратна) слава и како такви се искористувани од големите за туѓи интереси додека омразата останува тука. Како и Афричките племиња.

Енивеј:

јас се чувствувам Македонец и Словен во исто време , зборам Словенски јазик, имам Словенско име, народната носиа ни има словенски елементи, легендите и митовите ни се Словенски..........

Исто така сосема се согласувам со поголема соработка на економски и културни нивоа со сите Словенски земји.

Политиката е курва и затоа сум скептичен малку за соработка на политичко ниво, али не повеке од „соработката и сојузништвото“ од не-Словенските наши „пријатели“ кои со душа ни „помагаат“ во последниве 18 години.

Англија е случајно блиска со САД, Канада и Австралија, оти немаат ништо заедничко, онака им текнало на дечките ај ќе се дружиме.
Ајде друг пример, зошто Босна е блиска со Турција.Онака, немаат ништо заедничко им се сонило.

Духовната, историска и културна блискост е база на која лесно се градат економските односи.
Нашите волови од политичари од што немаат своја визија за сопствената земја, од што се хипнотизирани од треторазредни западни дипломати, одат само на запад, како светот да има само една страна.

Немањето избор, немањето алтернативи, не искористување на предностите на земјата кога се работи за словенската култура е катастрофално по самата земја.
НАТО и ЕУ ти велат ако сакаш кај нас смени име, мора да се смени ако сакаме таму, а самоубиство е ако не си направиш алтернатива, да си го имаш името и да соработуваш со народи кои не те негираат.

За тоа дали на Бугарите или на Македонците им е поглем за 24 мај, 2 август и други датуми.
Самата идеја на тие што ги славиме е многу пати поголема од двете земји.

А па овие од Запад веќе ептен не сакаат и ценат.
Абе историски гледано никој не бил на наша страна,ама кривицата делумно е и кај нас.Не сме успеале да се наметниме кај големите сили.Нашите соседи си носеа кралеви од Франција и Германија,ние сакавме да правиме прва Република на Балканот.:toe:

А па овие од Запад веќе ептен не сакаат и ценат.
Абе историски гледано никој не бил на наша страна,ама кривицата делумно е и кај нас.Не сме успеале да се наметниме кај големите сили.Нашите соседи си носеа кралеви од Франција и Германија,ние сакавме да правиме прва Република на Балканот.:toe:

Која наша држава требало да носи плава крв однадвор. Па овде биле турците, и какви бакрачи какви кралеви. Јелена Анжујска дошла во Србија кога тие формирале држава. Сега да донесеме кралеви и кралици?
Инаку поздрав за сесловенските приближувања - тоа ни треба. Саксонците тоа одамна го направиле и го прават. Да не се срамиме што сме словени?
Јас се гордеам со това. Многу позитивен настан.Прво нешто што ме изеадувало годинава.:smir:

Искрено ... би сакал да е се така едноставно и Искрено пред се од сите страни ... но ... незнам дали е можно ...

Ne e mozno 100% ti garantiram i poradi toa rekov deka e FARSA.I e FARSA mu odgovaralo toa ili ne na nasite panslavisticki obozavateli.
Slavjanski te molam odgovorimi koga i kako slovenskite "braka" bile na stranata na Makedonija sto ne e slucaj so Bugarija i Srbija koi vo tekot na istorijata uzivale i se uste uzivaat golema podrska od SSSR ili Rusija sega.Ili koga ce podrazmisli covek malku podlaboko mozebi i ne sme Sloveni, mozebi tokmu poradi toa i ja nemame podrskata koja treba da ja uzivame od slovenskite "braka". :)

--- надополнето ---

Ниту една држава никогаш во историјата не била на ничија страна освен својата. Интересите се се, чуствата ништо. Ако малите можат да се уклопат во интересите на големите добро, ако не........јебига.

Соседниве народи, како и сите народи на свет, не можат да бидат на ничија страна, тоа владите го чинат а сите Балкански земји се само мали прдежи со сонови за некоја пројдена (и неповратна) слава и како такви се искористувани од големите за туѓи интереси додека омразата останува тука. Како и Афричките племиња.

Енивеј:

јас се чувствувам Македонец и Словен во исто време , зборам Словенски јазик, имам Словенско име, народната носиа ни има словенски елементи, легендите и митовите ни се Словенски..........

Исто така сосема се согласувам со поголема соработка на економски и културни нивоа со сите Словенски земји.

Политиката е курва и затоа сум скептичен малку за соработка на политичко ниво, али не повеке од „соработката и сојузништвото“ од не-Словенските наши „пријатели“ кои со душа ни „помагаат“ во последниве 18 години.

Zboruvas Slavjanski jazik?--da
imas slovensko ime?--mozebi da, no mozebi e pravoslavno hristijansko koe go ima primer i vo Grcija.
Narodnata nosija ima slovenski elementi no mnogu malku poveketo se neslovenski.
A veruval ili ne nemas slovenski mitovi i legendi ama bas ic osven legendata za Baba Roga ili Baba Jaga drug slovenski mit nema vo Makedonija site mitovi i legendi se neslovenski.

--- надополнето ---

Dokolku mislis(znaes) deka ima slovenski mitovi i legendi vo Makedonskata kultura te molam kazi mi koi se pa da znam i jas.

Ne e mozno 100% ti garantiram i poradi toa rekov deka e FARSA.I e FARSA mu odgovaralo toa ili ne na nasite panslavisticki obozavateli.
Slavjanski te molam odgovorimi koga i kako slovenskite "braka" bile na stranata na Makedonija sto ne e slucaj so Bugarija i Srbija koi vo tekot na istorijata uzivale i se uste uzivaat golema podrska od SSSR ili Rusija sega.Ili koga ce podrazmisli covek malku podlaboko mozebi i ne sme Sloveni, mozebi tokmu poradi toa i ja nemame podrskata koja treba da ja uzivame od slovenskite "braka". :)

2001 година, кога во компензација ти дадоа воена опрема.
Како и помогнаа на Србија ?
Никако, Русија во тоа време неможеше и неможе и денеска да се мери со силата на САД и НАТО.
Но тоа не значи дека не треба да се работи на планот на унапредување на односите на словенските земји.

Инаку Александар Македонски е од Пелазгискиот род кој па е предок на тоа што денеска се вика Словени.
Како и да вртиш и во антиката сме врзани со тој народ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom