Правење сопствено пиво

• Креатор на темата Креатор на темата humanoid
  • Време на започнување Време на започнување
Имам еден пријател живее во Минхен, ќе му се јавам гарант ќе каже некој рецепт, или ќе даде совет.

Како се создава пивото?

Искрено, и мене не ми беше јасно додека не ја погледнав оваа пивска бавча!
Сликано во населба Аеродром, Скопје.
raste_pivo1.jpg

raste_pivo.jpg

Интересно, нели? :-)

Acid напиша:
Како се создава пивото?

Искрено, и мене не ми беше јасно додека не ја погледнав оваа пивска бавча!
Сликано во населба Аеродром, Скопје.

Интересно, нели? :-)

Да е можно на овој начин, цела Пелагонија ќе ја купам и засадам со овој плод :pos:

Заборавив да кажам дека пивото што го спремавме искочи одлично и се испи за една вечер :)
Што е најважно, никој немаше главоболки следниот ден.
Идната година, пак

неам појма како се праи пиво мое е само да шљокам:party1: :party1:

Ова е за добивање на 10- 12 литри пиво.

Прво ти треба некој сад што може да го издржи притисокот кој се ствара при ферментирањето. Може да е лимен, дебело стакло или цврста пластика.

Се вари 10 литри вода, се пушта да врие околу 10тина минути и потоа се пушта да се излади до температура од 25 степени. Потоа во водата раствараш приближно 200 грама шеќер. Ако сакаш пивото да има повеќе алкохол, додаваш повеќе шеќер :)

Раствараш 20 грама квасец, се додава малку шеќер и се остава да стои неколку саати. Потоа се додава во водата.

Се додава екстрактот за пивото, се меша и се остава да стои на собна температура околу 12 саати.
Садот се затвара и се остава да стои затворен 2 недели на температура 9-15 степени.

Во целата таа мешавина може да се додадат некои зачини како пеперминт, некој чај...Но тоа е по желба.

Ако се создава голем притисок при ферментирањето, тогаш може да го отворите чепот и да го испуштите малку.

Абе едвај чекам да почнам :pos:

Имам пробано домашно пиво и знае да биде одлично ако е направено со мерак, глава ме нема болено до сега.

a koj e toj ekstrakt za pivo ???

Да се прави сопствено пиво дома било многу лесно и како што прочитав негде прилично квалитетно пиво се добива ако си доволно вешт.

Состојките на пивото се:
-Вода
-Јачмен
-Хмељ
-Квасец
Дали има во Скопје место каде може да се купи нешто како кит за правење пиво и ако да каде може да се најде?

Целта на темава е кој имал искуство со правење пиво и го знае процесот да сподели некои совети со нас.

Ех, од многу луге сум слушал сите се фалат од чешма пиво а зошто ?
Нели е едно исто?
12274811245158.gif

Се праи пиво.. Само во пивара.. да беше така немаше Пивата да постојат сеа :) само ке ги праевме

Абеее, шо сте и Вие.
Има и портабл машинки, за домашна употреба. Како што знам, во Западна Германија секој 10-ти домакин си прави домашно пиво.

Се праи пиво.. Само во пивара.. да беше така немаше Пивата да постојат сеа :) само ке ги праевме

Имаш ти уште време, не така да постуваш глупости поубаво ке ти е повеке да прочиташ па да пишаш ..

Море што се мачите да правите пиво кога можеш да си купиш во продавница едно ладно Скопско (дека е најубаво) пивце

За јачменов слад може да се употреби Малтексот од виталија а исто тие имет и пивски квасец само требит да го активираш а за хмељ тешко се најдвит

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom