A
ateist
Гостин
епа ништо тогаш само ќе го постирам последното на темата ЈАС СУМИ не коментирај за Ошо пошто за џабе ке си трошиш енергија.
Ти си свест и како да се дефинира тоа , значи станува збор за тоа Јас сум . Како да се дефинирам или да те дефинирам , затоа и бог ни е непознат , ние сами не се гледаме(знаеме) па камо ли други.
Значи суперсвеста е бог и не е старче со брада , да не го бара некој како таков.
(http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=49946 ) под ред бр 112.
.
.
.
има три варијантни решенија
нели според филозофските правци
1) идеалистите = метафизички филозофски правци тврдат дека човекотт и целата околина што ја нарекуваме пририда се привид - фатаморгана и дека ние може да спознаеме само она што некаков бог или збир на туѓи идеи нам ни дозволува да спознаеме.
На крајот завршува со заклучок дека ништо не зависи од човекот а со тоа се јавуваат две подваријанти
а ) некакво непознато битие бог управува со се и ние се наоѓаме во него па слободната волја се сведува на тоа што тоа битие ни дозволува да сознаеме (контролирана слободна (???) волја )
б ) може да се сведе и на матријалистичката крајна детерминираност според која се е предодредено уште во првиот миг на биг бенгот и соодносот на состојките во него
па се што се случува дури и нашите мисли (кој ние мислиме дека се мисли ) се е предодредено уште во првиот миг на биг бенгот (доста депримирачка варијанта )
ова е воедно е религиозно верска варијанта со тврдење дека ништо не зависи од човекот туку се се одвива според некаков божји план .(???) (уствари предодреденост )
2 ) материјалистите со нивни филозофски правци дека се е материја па и личноста со сите елементи (свест совест ум разум итн ) се јавуваат како материјални мозочни конфигурации во мозокот .
е сега тука може да земеме неколку варијанти
а ) различните погледи на светот меѓу луѓето се сведуваат на разликите и најмалите варијации во елементите во мозокот .(што сепак е детерминираност )
и плус разочарувачката последица дека се е предодредено уште во првиот миг на биг бенгот и односот на состојките во моментот на експлозијата па сега ние мислиме дека мислиме а ете и тоа било предодредено уште во првиот миг на биг бенгот
б) во мозокот постои конфигурација која работи строго логично па тоа (таквата логичка програма во вид на мозочна конфигурација или или логична програма која се додава на секоја друга програма или која служи како филтер за сите други програми ) на човекот му овозможува извесна независна позиција од материјалноста а што сепак би претставувало слободна волја .Во една ваква ситуација за прв пат може да збориме дека постапките на човекот се резултат на негова слободна волја (навистина во многу нешто лимитирано од материјалноста ама сепак станува збор за слободна волја )
3 ) куранско библиска гаранција дека мозокот е само инструмент на личноста а личноста е нематеријална .(го користи за процесуирање на нејзините наредби )
во еден ваков случај точно е дека може да збориме за целосно слободна волја на секој човек но нема никаков доказ за такво нешто .
премногу е неверојатна ....дводелно - двостепено делување фунционирање помеѓу свесниот личносен дел и биолошкото - материјално тело вклучувајќи го и мозокот како функционален но несвесен дел за своето постоење .
Може да се каже дека е нечија пуста желба од причина што не наоѓа никаков доказ ваквото тврдење .
простено ти е ...Не сум у секта не се секирајте православен христијанин сум , и не разговарам со никого додека медитирам .
ај медицината напредува белким еден ден ....
аман бе и примерчиња ти дадовИ како можеш ти да сватиш што зборам , и што е свест ај кажи ми.
сети се Мујо малце
па неможе само ние атеистите да размислууваме и за вас религиозните
а вие на грбина "лежи лебу да те јадам"